x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pite cu brânză şi borş de peşte

0
Autor: Tudor Cires 05 Noi 2009 - 00:00
Pite cu brânză şi borş de peşte Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Vă întrebaţi, poate, ce vor fi căutând aromânii - neam de oieri - într-o competiţie cu bucate dunărene? Ei bine, aşa a rânduit Dumnezeu ca, mânaţi dintr-un loc într-altul de principiile unui alt tip de "transhumanţă", cel al istoriei, o parte dintre ei să se aşeze la marginea Deltei, în satul Sarighiol de Deal. Sarighiol, adică ghiolul (lacul) galben.



Cel mai iute ne-au ieşit sub ochi "pitele". Plăcintele armâneşti. Aşa că am luat-o şi noi "la plăcinte înainte" şi, mai întâi de orice altceva, ne-am străduit să aflăm reţetele acestor bunătăţi ale machidonilor. De ajutor ne-a fost Salomeea Caimacan, "naşa plăcintelor", care ne-a desluşit pe-ndelete cum se face "pita di curcubeta" (altceva nimic decât plăcinta de dovleac a miezului de toamnă). "Se întind foile normal, se pune dovleacul ras, zahărul şi se stropeşte foaia cu ulei, apoi se dă în «cireap», cuptorul mare, de lut, din mijlocul curţii."  Pentru "pita di lapti" se întinde o foaie groasă de aluat, de câteva ori. În interior se pun alte foi ("di peturi"), care se coc în prealabil la cuptor. Se aşază în tavă vreo 10 foi foarte subţiri, se presară brânză, se pune ulei şi se bat şase ouă, peste care s-a turnat un litru şi jumătate de lapte. Pe deasupra se pune din nou o foaie foarte subţire. "Pita di veardzâ" e plăcinta de ştevie, spanac sau urzică. Cu umplutură verde, adică. Cât despre "pita gârgâlană", aceasta se face din "peturi" (foi) care se umplu cu ou şi cu brânză şi se rulează.

De-ale peştelui
Pe lângă celebrul borş de peşte al Deltei, grupul de aromâni din Sarighiol de Deal a mai pregătit şi o ciorbă cu perişoare de peşte. Perişoarele se fac din trei feluri de peşte. "Se fierb legumele - ardei, ceapă - adăugăm orez, apoi perişoarele, pregătite din carnea de peşte, cu ou şi sare. Acrim cu sare de lămâie." O altă delicatesă locală e tochitura de peşte: "Se căleşte ceapa cu ardeiul în cantităţi egale, se adaugă puţin bulion, iar deasupra se pune file de crap, prăjit în prealabil. Adăugăm suc de roşii până la nivelul peştelui şi rondele de roşii. Se pune pe foc. Se mănâncă cu mămăliguţă".

Ştiucă umplută
Reţeta de ştiucă umplută, gătită armâneşte, am aflat-o de la Elena Ştirbu (fina "naşei plăcintelor"). "Folosim carne de ştiucă şi de alte specii de peşte, orez şi condimente. Batem ştiuca mai întâi cu lingura de lemn, ca să se desprindă repede pielea de carne. Scoatem apoi carnea, o trecem prin maşină şi o amestecăm cu orez fiert foarte bine (pentru că altminteri crapă pielea peştelui) şi condimente (piper, cimbru, oregano, sare), cu ceapă şi usturoi. O coasem şi o punem în tava cu ulei, suc de roşii şi ardei (pregătit în casă) şi măsline. Ştiuca nu se umple foarte tare, pentru a nu plesni la fiert. Când e gata, se presară puţin pătrunjel verde şi se ornează cu lămâie." Pentru festivalul de la Uzlina, Elena a mai pregătit chiftele din trei feluri de peşte: crap, şalău şi somn, cu usturoi, cartofi, dar şi icre de crap, cu ulei, sare, lămâie "şi apă minerală, ca să fie albe şi pufoase".

"Chiar dacă nu suntem din neam pescari, ne-am adaptat condiţiilor Deltei şi pregătim cu plăcere şi un borş de somotei şi o pită cu brânză."
Salomeea Caimacan

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...
Serviciul de email marketing furnizat de