x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcintă cu varză călită

0
09 Mai 2007 - 00:00
POVESTIRI DIN BUCĂTĂRIE
De la un timp am devenit cam năzuroasă. Iar in privinţa măncării nu ştiu ce am, dar tare mi-e dor de ceva aşa... gustos, să fie moale, să nu fie dulce, să nu fie cu carne, să nu fie cu sos, să fie săţios, să meargă la berică.

Ce mai calea-valea, nu ştiu ce, dar să fie bun! Şi cu dorinţa asta am pornit spre casă după o zi de muncă. Am mers cu autobuzul şi... nimic, am mers cu tramvaiul şi... nimic, am ajuns in holul blocului, unde am inceput să amuşin doar, doar voi găsi o amărătă de inspiraţie şi... tot nimic. Deschid uşa, şi nasul meu cel preţios descoperă mirosuri de plante verzi, mai precis de varză tocată. Brusc pănă şi ultimul strop de speranţă s-a imprăştiat. Iar varză!? Nu, categoric nu! Soţul meu, mare iubitor de varză, cumpărase două bucăţi potrivite, să le pregătească, şi le tocase deja. Bietul de el, cănd a văzut căt eram de amărătă… I-am spus cam ce aş dori şi l-am pus şi pe el in incurcătură. Am trecut in revistă mai multe feluri de măncare ce puteau avea calităţile pe care le doream, dar nimic nu se potrivea cu ce aveam in casă! După mai multe discuţii pro şi contra, soţului meu, disperat, ii veni ideea genială: "Da’, ce ar fi, dragă, să faci o plăcintă cu varza asta!?".

INSPIRAŢIE

Ei bine, da! Asta era! Şi am purces la treabă. Am pus trei cepe mari, tăiate solzişori, la inăbuşit cu o jumătate de pahar de ulei, apoi am pus peste ele varza şi un praf de sare. Le-am acoperit cu un capac. Am tăiat fin o legătură de mărar, una de pătrunjel şi foile verzi de la o legătură de ceapă nouă. Intre timp am mai amestecat in varză, am pus o jumătate de pahar cu borş, ca să se frăgezească şi să fie acrişoară. Cănd varza a devenit aurie, i-am pus verdeaţa, cinci căţei mari de usturoi, bine pisaţi, am dres cu sare şi piper şi am dat-o la răcit. Am inceput apoi să fac o cocă din 500 g de făină, un ou, un cub de drojdie, o jumătate de cană de apă caldă (sau lapte), 250 g untură şi un vărf de linguriţă de sare. Am făcut maia din drojdie şi o lingură de făină cu apă călduţă. Cănd a crescut, am pus-o in făină, am adăugat oul, sarea şi treptat, turnănd căte puţină apă caldă, am făcut o cocă la care am inceput să inglobez, frămăntănd mereu, toată untura. Am lăsat-o la frigider pentru 30 de minute şi apoi am făcut o foaie mai mare, care imbracă tava. Am bătut două ouă, le-am turnat peste varza răcită şi am pus jumătate din cantitatea de varză in tavă. Am făcut altă foaie de cocă şi am plasat-o deasupra umpluturii. Am inţepat-o cu furculiţa şi am dat tava la cuptor pentru 45 de minute. Cănd coca s-a rumenit frumos şi s-a depărtat de tavă, a fost semn că s-a copt. Am scos-o la răcit şi, călduţă, am tăiat-o bucăţele.

Rumenioare, cu miez moale, minunate la gust, imprăştiau miros ameţitor şi aţăţător. Oare de ce mirosul plăcintei ăsteia stărneşte dorinţa unei ţuici din cea galbenă sau a unei berici blonde?

Cu găndul ăsta a plecat şi omul meu să ia o bere, ca s-o cinstim! Şi uite-aşa, pănă şi din disperare răsări mica sămănţă de inspiraţie, care s-a materializat intr-o minunată plăcintă cu varză. "

SFATURI

Amestecaţi des in varza pusă la inăbuşit, eventual adăugaţi puţină apă, ca să se pătrundă bine şi să nu se ardă. Adăugaţi usturoiul in varză numai cănd s-a răcit. Puteţi să ungeţi plăcinta, după ce s-a copt, cu ou bătut, pentru a-i face o faţă mai frumoasă. O introduceţi iar in cuptor pentru zece minute.
Citeşte mai multe despre:   varza,   povestiri din bucătărie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
Galerie Foto Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de...

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor
Cei mai mulţi dintre canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar, potrivit unui...

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului
Galerie Foto Dupã mini seria Prodanca şi Reghe, viaţa în Dubai, difuzatã în exclusivitate la Antena Stars anul trecut, îndrãgita familie Prodan-Reghecampf revine pe micile ecrane cu un nou reality show – Prodanca şi...

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa
Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019...

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze
Sicriul celebrului rocker francez Johnny Hallyday a fost transferat într-un cavou definitiv din cimitirul Lorient de pe insula Saint-Barthelemy din Antilele franceze, în apropierea mormântului unde a fost înhumat...

In memoriam Cristina Țopescu

In memoriam Cristina Țopescu
Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Țopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială in memoriam.   Cristina Țopescu  va rămâne veşnic în...

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să slăbească în 2020, dar nu va lua parte la ''Veganuary'' - o practică populară de a adopta o alimentaţie vegană în luna ianuarie - întrucât ar...

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu
Albota este localitatea care atrage un număr din ce în ce mai mare de turişti, în zona Sibiului, după ce aici au fost amenajate, din iniţiativă privată, o păstrăvărie şi locuri de cazare la standarde...

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda
Insula Phuket este cea mai mare din Thailanda, situată în sudul țării, pe coasta de vest a Mării Andaman, din Oceanul Indian, fiind legată de continent prin două poduri. Este una din cele 76 de regiuni sau...

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor
Publicația New York Times a realizat o listă cu 52 de locuri care merită vizitate în 2020. În topul țărilor cu destinații care trebuie văzute măcar o dată în viață se află și România, cu „Alpii...

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună
Un miliardar japonez căută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează...

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel
Galerie Foto      Din 22 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la 20:00, Happy Channel le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai apreciate seriale turceşti ale momentului, Vis de iubire. Protagonistul serie...

Xtra Night Show revine la Antena 1

Xtra Night Show revine la Antena 1
Galerie Foto Emisiunea Xtra Night Show revine pe micul ecran diseară, 13 ianuarie, de la ora 23:30, la Antena 1. Subiectele momentului, invitați interesanți, materiale în exclusivitate sunt, și în acest sezon, ingrediente...

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară: “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară:  “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”
Galerie Foto             Mukinka, câștigătorul celui de-al şaptelea sezon iUmor, a devenit tată de fată la scurt timp după ce a reușit să încânte o țară întreagă...
Serviciul de email marketing furnizat de