x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcinta de varză a bunicii

0
Autor: Veronica Bectas 17 Feb 2012 - 21:00
Plăcinta de varză a bunicii

Intr-o zi, in care suferiseram o infrangere cumplita intr-o lupta cu bulgari, toata gasca, adica eu si cinci verisori mai rasariti, ne-am intors spasiti si ne-am debarasat de armurile de zapada, sub atenta suprave­ghere a bunicii, care ne-a ordonat sa ne aliniem pe patul din bucatarie si sa ne invelim cu paturile calde. N-a trecut mult timp si bunica m-a trimis s-aduc covata cea mica din camara. Abia atunci am observat, pe dulap, saculetul cu faina si sita, si facaletul, si…

Aoleu!, imi zic in gand, face ceva bun! Am tasnit din pat ca arsa si am adus covata. Bunica, a luat un lighenas si a iesit imediat. Noi chicoteam punand de-o harmalaie. Nici nu ne-am dat seama cand a intrat infrigurata. A pus pe masa, in lighenas, un varzoi murat, care mirosea cat putea. Varul cel mic s-a strambat. 'La-s ca tie nu ti-oi da! Ca-ti pute!', i-a zis bunica de i-a taiat elanul la strambaturi.

Ne-am tras toti aproape sa vedem ce face. A scos patru cani de faina pe care a cernut-o de doua ori, timp in care noi trebuia sa ne tinem departe de puful alb, ca sa nu suflam in el, pentru ca prea era ispititor asa cum curgea repejor si se punea in morman cu mot, pufos, dar neted si… ah ce l-as mai fi turtit! Dupa asta, ne-a dat la fiecare cate un bob de drojdie de bere, 'de vitamina', pe urma, unul cat o nuca a pus intr-o cana cu putina apa calda si doua linguri de faina. Le-a batut bine cu furculita si a lasat cana pe cuptorul sobei. A inceput a curata varza. Scotea foile si le taia cotorasele pe care noi le rontaiam pe rand.

Doar intindea mana cu un cotoras, ca imediat era inhatat de cineva, chiar si de Mihaita, nazurosul. Bunica a impaturit frunzele si le-a stors bine in pumni, apoi le-a tocat cat mai subtirele. A scos untura dintr-o bucata, cam de o palma, de slanina afumata taiata bucatele, pe care a topit-o intr-o cratita, pe plita sobei. Noi… numai ochi! Cand bucatelele s-au rumenit si au slabit bine, le-a scos si le-a pus intr-o strachina. Noi, cu gandul la ele si cu gurile pline de pofte, asteptam.

In locul slaninei, in untura ramasa, bunica a pus un morman de ceapa, taiata ca fideaua, pe care a indesat-o ca sa-o caleasca si a mai pus un lemn pe foc. Usturoioasa ceapa, ofticata de focul ce-o dogorea, ne facea sa lacrimam si sa ne picure nasurile, dar curiozitatea noastra incepuse sa sporeasca. Ceapa s-a inmuiat, iar bunica a pus peste ea fidelutele de varza. Toata! A amestecat-o, a mai pus o cana cu apa si a bagat-o la cuptor. Pana sa intrebam ce si cum, bunica a prins a amesteca in mormanul pufos doua oua, un praf de sare, maiaua si patru linguri de untura. A framantat-o bine si a pus-o sub prosop ca sa sporeasca.

Din cuptor, cand bunica-l deschidea ca sa rasuceasca varza, strabateau mirosuri ne­bune care ne rascoleau foamea. Vazandu-ne bataindu-ne de nerabdare, bunica ne-a oferit de mancare: ciorba de rasol de porc, acrita cu zeama de varza si fasole lata (pusa de bunica la borcan) cu carne de porc (pastrata-n untura) si ceva castraveti murati. Nici vorba sa vrem! Cu varza cum ramanea? Si coca de sub prosop in ce se transforma? Aceste intrebari ne framantau mai mult decat orice in momentele alea.

Cand varza s-a calit cat trebuie si nu mai avea pic de zeama, bunica a pus-o la racit, apoi i-a pus piper si bucatele de slanina, dupa ce ne-a dat la fiecare cate una de gust. A intins o foaie de aluat, pe care a pus-o in tava pudrata cu faina, peste aluat a intins varza, a pus peste ea o alta foaie de aluat si a bagat tava la cuptor. Cam trei sferturi de ora a durat, si bunica a scos tava cu o minunata placinta aurie si aburinda. A pus-o pe tocator si a acoperit-o repede cu doua prosoape, ca sa 'nadu­seasca'. Am mai asteptat putin, si bunica a taiat placinta in doua si pe fiecare in bucatele. Jumatate era a noastra! Am hapait-o de nici nu s-a vazut, nu s-a pomenit.

Restul era pentru 'muncitorii' care veneau curand infrigurati si pentru care pregatise si o jumatate de tuica de prune, numai buna de fiert si de alungat raceala si grijile.

Bulz cu varza murata
Ingrediente: 4 cani de malai, o varza murata mare tocata fideluta, o bucata (200 g sau dupa dorinta) de slanina afumata sau bacon, 2 cepe mari taiate fideluta, piper sau fulgi de ardei iute (dupa gust), smantana, ardei iute murat.
Preparare: Pune la topit bucatile de slanina intr-o cratita, scoate-le dupa ce s-au rumenit si adauga ceapa in grasimea ramasa, pune-i un pic de apa fierbinte si las-o la inabusit. Cand devine sticloasa, adauga varza, amesteca bine si las-o la cuptor, amestecand din cand in cand. Cand s-a calit, adauga slaninuta prajita, piper si drege de sare, las-o la rece cat sa pui mana pe ea. Incinge cuptorul! Prepara o mamaliga bine fiarta si las-o in tuci (cratita) sa se raceasca putin, cat sa poti forma galuste mai maricele, pe care sa le umpli cu doua-trei linguri de varza, le rotunjesti si le inchizi bine, le ungi cu grasime (untura, ulei), le pui in folie de staniol pe care o strangi bine, apoi le asezi intr-o tava (sau pe gratarul cuptorului, dar fac mizerie). Lasi cam 30 de minute la foc potrivit. Scoti tava si lasi 10 minute, apoi scoti bulzi numai cat iti trebuie, ii desfaci cu grija si-i montezi pe farfurie alaturi de ardei iuti murati sau de fulgi de ardei, smantana si musai cu tuica fiarta.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro
Galerie Foto Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, este scos la licitație. Briliantul de circa 8,59 carate este estimat între 45.000 și 65.000 de euro și este expus la Palatul...

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Cursa de pe Drumul Comorilor a continuat luni seară la Antena 1 cu un traseu lung care a avut ca ultim punct de oprire Manila. După o zi plină de provocări și momente tensionate, cea de-a doua imunitate a etapei a f...

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay
DeSpeak firu-n patru este proiectul pe care Speak și Ștefania l-au dezvoltat împreună cu AntenaPlay, ca urmare a participării lor în cadrul celui de-al treilea sezon Asia Express. Fiecare episod al show-ului este...

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său
Văduva celebrului baschetbalist american Kobe Bryant, care s-a părbușit cu elicopterul luna trecută în California, l-a acționat în judecată pe proprietarul aparatului de zbor, potrivit The Guardian. În a...

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști
Industria ospitalității are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de Coronavirus, care deja se profileză, după ce Italia a luat măsuri drastice, duminică. Agențiile de turism au anunțat că nu le pot da...

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor
Anghel Constantin a fost favoritul publicului în prima ediție a sezonului cu numărul opt iUmor și este primul concurent care merge în finală. Constantin este tehnician la anvelope de utilaje industriale, iar în ti...

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia
Compania de turism IRI Travel a luat horătârea să nu mai vândă timp de o lună pachete turistice în Italia și țările unde este confirmată prezența coronavirusului. Dacă situația se va...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor
Galerie Foto      Cea de-a doua etapă din Filipine a show-ului Asia Express - Drumul Comorilor a început duminică seară cu formula inițială de 9 echipe. Cursa a pus în joc aceeași miză importantă,...

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...
Serviciul de email marketing furnizat de