x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Plăcinte bistriţene

0
Autor: Florina Grigorie 27 Aug 2008 - 00:00

Rămîne una dintre frumoasele amintiri ale copilăriei: tava cu plăcinte aromitoare, abia scoasă din cuptor, cu ajutorul căreia mamele şi bunicile noastre reuşeau să adune întreaga familie în jurul mesei.

Rămîne una dintre frumoasele amintiri ale copilăriei: tava cu plăcinte aromitoare, abia scoasă din cuptor, cu ajutorul căreia mamele şi bunicile noastre reuşeau să adune întreaga familie în jurul mesei. Delicioase şi apreciate, ele pot satisface cele mai rafinate gusturi, putînd fi sărate, dulci sau acrişoare. Pufoasă sau crocantă, cu brînză, cu fructe sau cu multe alte umpluturi, servită ca atare sau alături de o cană de vin de ţară – cum ne îndeamnă George Coşbuc în “Nunta Zamfirei”: “Iar la ospăţ! Un rîu de vin! Mai un hotar tot a fost plin” – plăcinta rămîne pentru fiecare român un deliciu rustic. Şi nu există moment de bucurie, de preaplin sufletesc al neamului nostru, care să nu poată fi “asezonat” cu una dintre “copturile” desăvîrşite ale reţetarului strămoşesc.

 

Taina aluatului

Prima condiţie ca să reuşiţi să pregătiţi o plăcintă este calitatea aluatului în care va fi “îmbrăcată” umplutura, pe care o alegeţi după preferinţă. Taina aluatului dospit constă în frămîntarea lui foarte bine, iar după ce a fost umplut şi modelat trebuie lăsat la crescut, în tavă, cam o jumătate de oră. Înainte de a fi coapte, trebuie să ungem rapid plăcintele cu un ou bătut cu zahăr, ţinut la cald, pînă în acel moment.

Plăcintele cu aluat dospit diferă între ele şi ca formă. Iată cîteva exemple: aluatul se poate tăia în pătrate şi se rulează ca un plic, cu umplutura pusă în mijloc, iar plăcinta care iese din cuptor se numeşte “Poale-n brîu”. Dacă facem foaia de aluat rotundă, o tăiem radial în patru şi punem umplutura în mijloc, iar “petalele” opuse le rulăm şi le lipim astfel încît să se vadă umplutura. Plăcintele acestea sînt cunoscute sub numele de “Trandafiri”. Iar dacă le coacem cu partea lipită în jos, prin satele româneşti li se spune “Plăcinte leneşe”. Păşind prin părţile Bistriţei, ne-am dat seama că nu avem cum să uităm vreodată plăcintele, iar după ce am savurat cîteva feluri, vi le recomandăm şi dumneavoastră cu drag. Şi cum bistriţenii sînt firi calde şi împăciuitoare, vorba românului rămîne în picioare: “La plăcinte înainte...!”.

 

Prăjitură cu brînză dulce şi mere

Ingrediente: 4 ouă, 12 linguri de apă, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de ulei, 18 linguri de făină, un vîrf de cuţit de sare, praf de copt, coajă rasă de lămîie; pentru umplutură: 700 g brînză proaspătă de vaci, un ou, două linguri de smîntînă, 7 linguri de zahăr, o lingură de unt sau ulei, 7 mere, vanilie, pudră de scorţişoară; pentru decor: zahăr pudră.
Preparare: Se bat albuşurule spumă, cu sare, adăugîndu-se apoi zahărul, lingură cu lingură şi continuînd baterea pînă ce se obţine o spumă tare. Se adaugă apoi gălbenuşurile, unul cîte unul. Se bate încet, încorporîndu-le pe rînd. Se adaugă, la fel, uleiul, iar după ce s-a omogenizat compoziţia se toarnă apa în fir subţire, integrînd-o şi pe ea. Făina se pune lingură cu lingură, amestecînd bine, să se desfacă toată în aluat. La sfîrşit se adaugă coaja rasă de lămîie (sau se poate folosi esenţă de lămîie, din comerţ). Aluatul final trebuie să aibă consistenţa unei smîntîni groase. Pentru umplutură se rad merele şi se călesc în unt împreună cu zahărul (se amestecă mereu, pentru ca acesta să nu se caramelizeze). După ce merele se răcesc, se adaugă în umplutură oul, smîntîna, brînza de vaci şi aromele. Din aluat se întind două foi. Una se pune în tavă, se aşază deasupra umplutura, se nivelează, apoi se adaugă cea de-a doua foaie. Se înţeapă din loc în loc cu furculiţa şi se dă la cuptor pentru trei sferturi de oră. Se porţionează şi se presară zahăr pudră.

 

Prăjitură cu mălai

Ingrediente: 400 g zahăr, 800 ml lapte, 400 g mălai, patru linguri de făină, două linguri de unt, 4 ouă, praf de copt, sare, ulei, zahăr pudră; facultativ: gem de prune.
Preparare: Se cern şi se amestecă împreună cele două tipuri de făină, punîndu-se într-un castron. Zahărul se topeşte în lapte şi se toarnă peste făină, se adaugă restul de ingrediente şi se amestecă bine timp de 10-15 minute. Se unge cu ulei o tavă mare de cuptor (cu pereţii mai înalţi) şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia şi se dă tava la cuptor pentru o jumătate de oră. După ce se scoate din cuptor, se lasă să se răcească în tavă şi abia apoi se taie în pătrate sau în romburi. Se poate servi presărată cu zahăr pudră (cine doreşte poate să pună deasupra şi un strat subţire de gem de prune).

 

Prăjitură cu prune

Ingrediente: 750 g prune dulci, 3 ouă, 230 g unt, 175 g zahăr, sare, 100 ml lapte dulce, 375 g făină, o jumătate de baton de vanilie (sau zahăr vanilinat), două linguri de zahăr pudră, două linguri de pesmet, o linguriţă de praf de copt.
Preparare: Mai întîi se spală prunele şi se usucă într-un prosop curat. Se fierbe laptele împreună cu batonul de vanilie, care apoi se scoate şi se lasă la răcit. (Dacă se foloseşte zahăr vanilinat sau esenţă de vanilie, acestea vor fi adăugate în laptele răcit.) Untul se freacă spumă împreună cu zahărul, adăugîndu-se apoi, treptat, gălbenuşurile. Cînd s-au încorporat bine, se toarnă laptele în fir subţire. Se adaugă 350 g făină (cernută în prealabil, ca să se aereze, şi amestecată cu praful de copt). Se bat albuşurile spumă, cu un praf de sare, şi se încorporează. Se desfac prunele în jumătăţi şi li se scot sîmburii. O tavă mare de cuptor (cu pereţii mai înalţi) se unge cu unt, se presară pesmet şi se toarnă în ea jumătate din cantitatea de aluat. Se aşază în tavă două treimi din fructe, apoi restul aluatului. Se cerne deasupra cantitatea de făină rămasă, aşezîndu-se şi restul de fructe, cu pieliţa în sus. Se stropeşte bine cu unt topit, se presară zahăr pudră şi se dă la cuptor pentru trei sferturi de oră. Se scoate, se lasă la răcit în tavă şi abia apoi se taie în pătrate. Înainte de servire se poate presăra zahăr pudră.

 

Dulceaţă de mere

Ingrediente: 2,5 kg mere dulci, 125 ml apă, scorţişoară (baton).
Preparare: Merele se spală, se curăţă de coajă şi de căsuţa cu seminţe şi se taie în patru sau în opt (în funcţie de cît sînt de mari). Se ia o cratiţă mare, i se ung pereţii cu ulei, apoi se aşază în ea feliile de mere şi se toarnă apa. Se aşază pe foc o tablă groasă (folosită de obicei cînd se prepară dulceţurile şi zacuştile), se pune pe ea cratiţa şi se lasă să fiarbă o jumătate de oră. Se adaugă zahărul şi se continuă fierberea încă o jumătate de ceas, luînd spuma cu o lingură cu găuri. Se taie batonul de scorţişoară în două, se pune în dulceaţa de mere şi se trage vasul de pe foc, aşteptînd 4-5 minute, să se mai răcească. Se toarnă apoi dulceaţa în borcane sterilizate, care se leagă la gură cu celofan sau li se pun capace noi. Se aşază borcanele între perne sau sub mai multe pături groase şi se lasă două zile, pînă se răcesc complet. Apoi se aşază în cămară, la rece.

 

Prăjitură cu marmeladă

Ingrediente: 220 g unt, 200 g zahăr, un ou, coajă rasă de lămîie, praf de copt, 500 g făină, 450 g marmeladă, 50 g nuci măcinate, 4 linguri de zahăr pudră.
Preparare: Se freacă untul cu zahărul, adăugîndu-se apoi oul (bătut aparte cu furculiţa) şi coaja rasă de lămîie. Se cerne făina şi se amestecă bine cu praful de copt (dacă s-au strîns granulele, se desfac înainte cu dosul lingurii) şi se încorporează, puţin cîte puţin în untul frecat. Pe măsură ce aluatul se îngroaşă, se frămîntă cu mîinile, iar cînd e gata se dă 20 de minute la rece. Se întinde o foaie din trei sferturi din cantitatea de aluat, se pune în tavă şi se aşază pestea ea marmelada, nivelînd-o cu lama unui cuţit. Se curăţă nucile, se alege miezul şi se sfărîmă cu un sucitor sau cu o sticlă. Se pun apoi peste marmeladă. Din restul aluatului se întinde o foaie care se presară cu făină, se rulează, apoi se taie cu cuţitul (ca atunci cînd tai varza pentru salată), astfel încît să rămînă bucăţi foarte mici, de forme neregulate. Se presară aceste “firimituri” de aluat peste marmeladă şi nuci. Se dă tava la cuptor timp de o oră. Se lasă să se răcească în tavă, se porţionează şi se presară zahăr pudră.

Citeşte mai multe despre:   două,   zahăr,   făină,   linguri,   cuptor,   asaza,   toarna,   tava,   pudra,   aluat,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop
Galerie Foto Anul acesta, campania de Black Friday a magazinului de ceasuri WatchShop începe în seara zilei de joi, 14 Noiembrie 2019 și va ține până duminică seara, 17 Noiembrie 2019. WatchShop va avea o multitudine de oferte...

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală
Eduard și Bianca se cunosc de mai bine de 10 ani, iar de 9 ani s-au apucat de magie împreună. Nu sunt un cuplu doar pe scenă, de un an și jumătate sunt căsătoriți și se completează foarte bine! Cu un număr ca...

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani
Actrița Laurel Griggs, care a avut peste o mie de apariții în reprezentanții pe Broadway și a participat de două ori la emisiunea Satruday Night Live, a murit la vârsta de 13 ani, în urma unor...

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni seară se aruncă zarurile, căci cei 21 de concurenți aleși de Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu vor intra pentru prima oară în bucătăria Chefi la cuțite, în formula aleasă de...

(P) Pana la 90% discount de Black Friday la SomProduct! In mai putin de 5 zile incepe Black Friday la SomProduct! Nerabdatori?

(P) Pana la 90% discount de Black Friday la SomProduct! In mai putin de 5 zile incepe Black Friday la SomProduct! Nerabdatori?
Galerie Foto Asteptarea aproape a luat sfarsit pentru ca in mai putin de 5 zile SomProduct da startul Black Friday, sarbatoarea reducerilor in care discounturile din acest an vor ajunge pana la 90%. Acestia isi doresc sa iti ofere...

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?
Câinii și pisicile domestice ne pot transmite bacterii și ciuperci care se află la originea bolilor mai mult sau mai puțin severe. Împărțirea casei cu câinele sau pisica nu trebuie făcută fără respectarea...

Cântărețul britanic Pete Doherty a fost arestat la Paris pentru consum de cocaină

Cântărețul britanic Pete Doherty a fost arestat la Paris pentru consum de cocaină
Cântăreţul britanic Pete Doherty a fost pus în libertate sâmbătă, după ce a petrecut două zile într-un arest din Paris pentru consum de stupefiante, procurorii solicitând, în locul pedepsei cu...

Crima atroce a celebrului istoric rus Oleg Sokolov. Acesta și-a ucis și decapitat o studentă

Crima atroce a celebrului istoric rus Oleg Sokolov. Acesta și-a ucis și decapitat o studentă
Celebrul istoric rus Oleg Sokolov a fost arestat sâmbătă de poliţia rusă, după ce a fost scos din apele unui râu. Acesta avea asupra sa un rucsac în care se aflau braţele unei femei. El a...
Serviciul de email marketing furnizat de