x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pledoarie pentru butucul de vie lăsat să moară

0
07 Noi 2007 - 00:00

Urmărim adeseori la televizor documentare despre "specii pe cale de dispariţie" şi, nu ştiu de ce, rămănem cu sentimentul că aşa ceva nu se poate intămpla decăt undeva, departe, pe glob. Din păcate, şi noi, romănii, fără să ştim, "plătim tribut" unei lumi aflate in degringoladă.

Urmărim adeseori la televizor documentare despre "specii pe cale de dispariţie" şi, nu ştiu de ce, rămănem cu sentimentul că aşa ceva nu se poate intămpla decăt undeva, departe, pe glob - in Oceania, in Africa, in Antarctica… Din păcate, şi noi, romănii, fără să ştim, "plătim tribut" unei lumi aflate in degringoladă. Că este "incălzirea globală" de vină, că este la mijloc "selecţia naturală", care se face de secole, milenii, ere, fără a fi oprită din mersul ei, că este vorba pur şi simplu despre nepăsarea noastră…, rezultatul este acelaşi: dispar soiuri romăneşti de viţă-de-vie, soiuri de excepţie, care căndva făceau fală acestor locuri. Iar unul dintre rosturile cărţii redactate de dr. Ion M. Puşcă este acela de a trage un semnal de alarmă.

Patrimoniu in pericol

"Ştiţi că Samoveanca, de exemplu, un soi muribund astăzi, a fost viţa din care se făcea vinul ce-l incăntase pe Ovidiu?", mă-ntreabă oenologul Ion M. Puşcă. Scria poetul: "Toamna de asemenea stă mănjită de mustul de struguri… / (dar iarna) in vas ingheaţă vinul de-l scoţi in bolovani păstrănd figura oalei/ Şi-n loc de-a soarbe spuma, mănănci bucăţi de vin".

Versul infioară, aşa cum infioară găndul că jumătate din soiurile vechi romăneşti s-au stins in uitare, in vreme ce din strugurii copţi pe butucii rămaşi puţini mai ajung să fie vin clipocitor in pahar!

Am spicuit din volumul "Vechi soiuri romăneşti de viţă-de-vie" doar căteva consideraţii cu privire la soiurile in pericol, cu speranţa că incă putem interveni la timp.

Ardeleanca

"Unul dintre cele mai vechi soiuri romăneşti «născute» in Dacia (…).Ca şi alte soiuri vechi, Părciu, Fetească neagră, Crămpoşie, Grasă, Galbenă, Braghină etc., soiul Ardeleanca a «scăpat» atunci cănd neinfricatul rege Burebista s-a supărat pe «băutorii» de vin şi a ordonat reducerea suprafeţelor viticole. (…) a fost unul dintre soiurile autohtone care a contribuit la crearea «marilor vinuri» ale Transilvaniei."

Băbească neagră

"Rezultat al selecţiei populare, din viţă sălbatică de pădure, existentă din abundenţă pe teritoriul Daciei, Băbeasca neagră a devenit ea insăşi o istorie a viticulturii noastre. (…) La coacere, strugurii din Băbească neagră sunt rămuroşi, cu boabe rare neomogene, care seamănă cu dantura fracturată a unei bătrăne. Această asemănare i-a adus in unele locuri denumirea de Rară neagră - adică «fără dinţi»".

Braghină

"«Abia işi mai trage sufletul. E bătrăn… poate să moară… soiul are peste 2.000 de ani», ar spune unii. «De ce să-l lăsăm in viaţă?», s-ar intreba alţii. Dar nici unul nu s-a găndit că Braghina a incălzit sufletele oamenilor, ale romănilor, secole de-a răndul, cănd aceştia işi apărau glia strămoşească. De aceea, soiul Braghină, ca un bun patriot, nu a «dorit» să fie cultivat in nici un alt spaţiu romănesc."

Mustoasă de Măderat

"Avănd o aciditate destul de ridicată, vinurile se caracterizează prin multă prospeţime şi fructuozitate. Cănd se degustă, Mustoasa de Măderat lasă in gură o senzaţie de proaspăt şi răcoros, care, după părerea majorităţii specialiştilor, se aseamănă cu «aerul curat al unei dimineţi de toamnă romănească»".

Zghihară

Vinurile obţinute din soiul Zghihară au culoarea verde-gălbui şi o tărie alcoolică destul de modestă, de 9-10 grade, fapt care a făcut ca localnicii să afirme: «Vinul de Zghihară lasă capul limpede şi mintea la locul ei». Putem spune că vinurile de Zghihară sunt vinuri uşoare, acide, sprinţare, foarte «bărbăteşti». Sunt vinuri care se beau cu plăcere".

Samoveanca

"Moldova a creat soiuri. Transilvania, de asemenea. Nici Oltenia şi Muntenia nu s-au lăsat mai prejos. Intreaga Dacie a fost o pepinieră viticolă. De aceea, nici Dobrogea nu putea rămăne in urmă. Soiul Samoveanca este o dovadă. (…) Avănd insuşiri mixte, poate fi consumat ca strugure de masă, in stare proaspătă, sau poate fi vinificat. Soiul este autofertil, deci poate fi cultivat in plantaţii mari, pure, sau in amestec biologic cu alte soiuri".

Băşicată

"Datorită acidităţii lor naturale, vinurile de Băşicată pot fi utilizate pentru obţinerea vinurilor spumante. De asemenea, ele pot fi folosite şi pentru prepararea distilatelor de vin de calitate. (…) Secole de-a răndul, Băşicata a fost cultivat in podgoriile noastre, aducănd bună-dispoziţie la mesele romănilor. Ne exprimăm regretul că acest soi, cu un remarcabil potenţial genetic, nu a fost valorificat cu adevărat."

Gordin

"Dacă ar fi ştiut viticultorii din podgoria Dealu Mare ce istorie are soiul Gordin, cu siguranţă i-ar fi inchinat o statuie sau l-ar fi folosit pe unul dintre semnele heraldice ale zonei. Este atăt de incărcat de istorie şi legendă, incăt intuiesc că din povestea lui s-ar putea scrie o carte. Şi ce carte!"

Citeşte mai multe despre:   soiul,   soiuri,   geografia vinului

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tradiţionala şuncă spaniolă, "jamón ibérico", atracţie gastronomică la petrecerea de după gala Oscarurilor

Tradiţionala şuncă spaniolă, "jamón ibérico", atracţie gastronomică la petrecerea de după gala Oscarurilor
Tradiţionala şuncă spaniolă, "jamón ibérico" produsă de Cinco Jotas, îşi va face debutul la Hollywood şi va fi marea atracţie a meniului de la petrecerea organizată după gala premiilor Oscar, cunoscută sub...

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa
Cele mai bune destinaţii ale primăverii pentru turiştii din Europa combină oferta de atracţii culturale şi culinare cu promisiunea unei călătorii ferite de aglomeraţia lunilor în care fluxul vizitatorilor...

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac
Suprizele din cel de-al șaselea sezon iUmor, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1, nu s-au desfășurat doar pe scenă! Juratul Mihai Bendeac a avut parte...

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie
Rapperul 21 Savage susţine că a "acceptat" ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie, după arestarea sa de către oficialii de la US Immigration and Customs Enforcement (ICE) la începutul acestei luni,...

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”
Se strâng tot mai mult rândurile în Ultimul Trib, competiţie difuzatã în fiecare vineri, la Antena 1, iar emoţiile şi dorul de casã, resimţite tot mai puternic de cãtre participanţi încep sã îşi spunã cu...

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera
Despre machiaj știe oricine că reprezintă o artă și că anumite skilluri sunt necesare pentru a contura unul aparte. Trebuie să existe o anume tehnică de aplicare a produselor cosmetice pentru ca efectul să fie...

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon
Galerie Foto Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au parte de un sezon iUmor plin de surprize în cel de-al șaselea sezon ”iUmor”, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1!...

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”
Pepe, Rona Hartner, Cosmin Seleși, Diana Munteanu, Dorian Popa și Andrei Duban sunt cele șase vedete care vor încerca să ghicească cine sunt celebritățile care se vor ascunde în spatele măștilor, în fiecare...

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine brânza şi...

Pavlova,  prăjitura momentului

Pavlova,  prăjitura momentului
„New entry” pe piaţa produselor de cofetărie din România este prăjitura „Pavlova”. Deşi pare foarte complicată, reţeta este relativ simplă, cu trei straturi: blat de bezea, cremă şi toping de fructe. In...

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov
Cei care aleg Braşovul pentru o minivacanţă de relaxare, în această primăvară, au foarte multe ofere de SPA şi wellness din care pot alege. Cel mai cunoscut centru SPA este la hotelul Aro Palace, de cinci stele,...

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste
Delia, care va reveni la pupitrul de jurat iUmor începând cu 23 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, spune despre ea că nu se consideră o persoană romantică, însă are modul său unic...

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)
România este bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer curat, unde turiștii pot veni pentru tratament, relaxare sau odihnă. Stațiunile balneare din țara noastră erau cândva cele mai căutate...

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume
 Ingrediente 400 g ceafă porc 240 g orez bob lung 5 g piper negru 10 g sare 10 ml oțet balsamic 1 morcov 100 g unt 1 vârf rozmarin 3 caței usturoi 100 ml vin alb sec 1 buc ceapă 1...

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor
Galerie Foto La Scena misterelor, noul show care va începe, în curând, la Antena 1, Dan Negru va avea alături un co-prezentator surpriză: cunoscutul actor de comedie Romică Țociu. „Am primit cu bucurie propunerea aceasta,...
Serviciul de email marketing furnizat de