x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pledoarie pentru "vinul nostru"

0
Autor: Tudor Cires 12 Mai 2012 - 21:00
Pledoarie pentru
Vezi galeria foto
De la Burebista incoace, se tot vorbeste despre "vinul nostru". Se spune ca latinii, cand au migrat spre Peninsula Italica, sa-i cucereasca pe etrusci (care nu cunoscusera cultura vinului), ar fi plecat din teritoriile Traciei cu radacini de vita-de-vie in ranita si ca, acum 5oo de ani, venetienii beau cu sarg vin moldovenesc. Putem spune, atunci, ca avem traditie, nu? Si nu poate fi acesta un element de marketing? Intre doua piete, una moderna si alta traditionala, vinul autohton isi cauta, sub presiunea timpului pe care-l traim, o noua identitate, mai comerciala. Va reusi?

Vin. Adica arta, cultura, civilizatie, gastronomie... Toate imbinate, timp de trei zile, sub semnul lui Bachus, la Timisoara, la cea mai interesanta reuniune de gen din tara, VINVEST, editia a noua. Datoram acest regal Camerei de Comert si Asociatiei Degustatorilor Autorizati, care au pus vinul pe rafturi si au dat, la final, premiile castigatorilor editiei. 300 de sortimente de vin rosu, alb si roze din soiuri romanesti si internationale care au fost degustate, picatura cu picatura, de mii de vizitatori ai salonului si, bineinteles de juriul cu papile de aur, care a stabilit cine detine, in Romania, suprematia licorii stoarsa din struguri.

VINVEST nu are loc intamplator la mijlocul primaverii. Acum e vremea cand vinul facut in toamna trecuta a crescut maricel si trebuie, ca intr-o poveste, trimis in lume, sa-si caute norocul. E vinul tanar, din 2011, dar putem vorbi si despre vinul matur, de doi-trei ani, care ne spune nu doar povestea strugurelui, ci si pe cea a butoiului, a sticlei si chiar a dopului ce-l tin prizonier pana in clipa revarsarii in cupele de cristal. Toate acestea au putut fi vazute la salon. Dar nu doar atat!

Ce mi-a atras atentia la multele dezbateri teoretice din cadrul salonului, prelungite pana seara tarziu in cramele celebre dimprejur? Tema schimbarii mentalitatii romanului, care prefera un vin ieftin, eventual in vrac, fata de unul mai scump, dar de calitate. O mutatie reala se lasa asteptata, chiar daca, spun specialistii, exista semne ca, in curand, vom face si vom bea vin ca occidentalii. Am mai vazut ca oamenilor din Timisoara le place sa le vorbesti despre asocierea dintre vin si mancare, dar mai mult decat atat, sa le dai, gratis, o farfurie de plastic incarcata cu varza calita si carnati langa care sa pui un rosu vartos... La VINVEST, multa lume s-a aruncat, in partea de discursuri, pe turismul vitivinicol. Termeni in circulatie: concedii oenologice, turul cramelor celebre, vizite acasa la producator, secretele vinificarii traditionale... Intrucat drumurile vinului de altadata au ajuns in paragina, opinia generala a fost ca ele trebuie reparate si reintroduse in circuitele operatorilor de turism. Dar cine sa faca asta, in plina criza economica? Intrebare fara raspuns. "Guvernul si producatorii de vin, ne spunea directorul VINVEST, Lucia Parvu, ar vrea ca Romania sa fie perceputa ca fiind cea mai mare tara cu suprafata vitivinicola, iar vinul sa fie ambasadorul ei." Energica responsabila a vitrinei vinurilor bune la Timisoara nu e banateanca, dar e contemporana cu ascensiunea fara precedent a vinurilor din vestul Romaniei. A studiat secretele vinificarii in Franta: "I-am aratat, ne spune, vinurile noastre unui francez; am ales un Pinot Noir, pentru ca studiam in patria acestui vin si a Chardonnayului. A fost coplesit de admiratie. De aceea, zic intotdeauna strainilor: Lasati deoparte prejudecatile. Gustati, mai intai".

A fost interesant sa constat, la VINVEST, interesul pentru soiurile romanesti, salvate dup1 filoxera de la sfarsitul secolului al XIX-lea: "Suntem la noi acasa!", susura ele, turnate-n pahare... Viitorul ar putea suna bine pentru aceste vinuri din vite autohtone, pentru ca premisele au fost deja create: din 2001, intregul sector vitivinicol a trecut in sistemul privat, in ultimii sapte ani au fost plantate 30.000 de hectare noi de vita, au aparut investitii ale unor straini cu multa experienta in domeniu, iar fondurile europene au permis agricultorilor sa se retehnologizeze si sa faca vinuri de calitate. Si totusi, ce ne lipseste? "Ne lipseste stiinta de marketing, crede Dan Boboc, presedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania. Noi degeaba am vrea, din elan patriotic, sa ne ducem cu niste soiuri romanesti «afara», atat timp cat nu stim cum sa ne imprietenim cu cei care ar fi potentiali cumparatori. Uitati-va ce s-a intamplat in industria berii, care a sosit cu branduri si a putut sa cucereasca piata romaneasca. Investitorii straini au grija, intai, sa studieze piata, sa vada catre ce segment, catre ce nisa sa se duca si apoi vin sa planteze. Or, este o stiinta intreaga, noi suntem de abia la inceput si-i multumim lui Dumnezeu ca facem performanta. Avem, intai de toate, piata noastra bine conturata, pe care trebuie sa o extindem. In ceea ce priveste exportul, eu am rezerve la momentul acesta."

Curiozitati... la pahar
Una dintre tentatiile salonului a fost vinul spumant Blue Nun (Calugarita Albastra), o bautura lansata pe piata germana in anii ’20, care a facut vanzari-record in Europa la sfarsitul secolului trecut. Atractia maxima si-a dobandit-o cand oenologii au introdus in sticle foite fine de aur comestibil, care i-au pus in valoare efervescenta. Altminteri, spumantul are la baza un riesling si n-a convins, inca, pe nimeni de recomandatele sale proprietati afrodiziace.

La "domnu’ Visler" la stand am gustat insa un must vechi de sase ani. Pare incredibil, dar e adevarat. Omul are priceperea sa tina in butoi mustul nazdravan, care nu stie ca-ntr-o zi se va face vin. Care-i misterul? "Nu este nici un mister. Pentru asta trebuie un butoi adecvat pentru pastrarea mustului, pe perioada mai scurta, mai lunga – depinde, fiecare cum vrea sa-l consume. Este un butoi special, in care se introduce mustul proaspat. Se stie ca, fermentatia cu cat e mai lunga, cu atat gradul de alcool e mai mare. Cand se opreste fermentatia dupa un timp scurt, ramane suc cu dioxid de carbon propriu, produs din must si cu aroma mustului de la inceput. Aceasta este practic metoda: oprirea fermentatiei. Tot ce este fruct se poate face must, si din el se poate face, chiar si dupa mult timp, vinul. Eu garantez pastrarea mustului 20, 25, 30, 40, 50 de ani, pentru ca, in momentul in care l-am introdus in butoi, el nu mai are contact cu aerul si sta in presiunea lui pana am deschis robinetul sa-i dau drumul."

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nominalizări la New York Festivals pentru Antena 3

Nominalizări la New York Festivals pentru Antena 3
Postul de televiziune Antena 3 a fost nominalizat din nou la New York Festivals World’s Best Television & Film. Emisiunea „Sinteza Zilei” are o nominalizare, emisiunea „În premieră” are șase nominaliz...

Reţeta zilei: Papricaş de ciuperci

Reţeta zilei: Papricaş de ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci champignon, 1 ceapă, 1 lingură boia dulce, 3 linguri rase, făină, 3 linguri smântână, 1 lingură suc de lămâie, ¼ legături pătrunjel, câteva fire mărar, 2-3 linguri ulei, sare...

Fosta soţie a lui Michael Jackson recunoaşte că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator anonim

Fosta soţie a lui Michael Jackson recunoaşte că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator anonim
Debbie Rowe, fosta soţie a lui Michael Jackson, a recunoscut că cei doi copii ai artistului au ca tată un donator anonim. Debbie este mama lui Prince şi Paris, care au fost concepuţi prin inseminare artificială,...

Echipele se reconfigurează în Asia Express- Drumul Elefantului

Echipele se reconfigurează în Asia Express- Drumul Elefantului
Ediția de luni seară a celui mai dur reality-show, Asia Express- Drumul Elefantului, difuzată de Antena 1 de la ora 20:00, vine cu o surpriză pentru cele cinci cupluri rămase în cursă. Ruby și Robert vor fi doar...

Florin Siriac, preferatul publicului în cea de-a patra ediție iUmor

Florin Siriac, preferatul publicului în cea de-a patra ediție iUmor
Florin Siriac, un bârlădean care a urcat pentru prima dată pe o scenă la iUmor este preferatul publicului și cel care a primit cele mai multe voturi în aplicație în cea de-a patra ediție iUmor, care a fost...

Un ventilator de baie performant de la JulienExpert.ro

Un ventilator de baie performant de la JulienExpert.ro
Galerie Foto Inainte de a pleca in concedii, turistii privesc cu atentie fotografiile de pe site-urile hotelurilor sau ale pensiunilor, pentru a fi siguri ca alegerile lor sunt bune. In plus, citesc cu atentie recenziile date de...

Asia Express - Drumul Elefantului, lider detașat de piață: Ruby și Robert au câștigat imunitatea a doua oară consecutiv

Asia Express - Drumul Elefantului, lider detașat de piață:  Ruby și Robert au câștigat imunitatea a doua oară consecutiv
Galerie Foto Ediția de duminică seară a celui mai dur reality-show, Asia Express- Drumul Elefantului, a stat sub semnul regalității. Concurenții au parcurs un traseu de 86 de kilometri și au avut de îndeplinit misiuni care ț...

Festivalul Nowruz: Muzică şi dansuri tradiţionale, demonstraţii meşteşugăreşti, duminică, la Muzeul Satului

Festivalul Nowruz: Muzică şi dansuri tradiţionale, demonstraţii meşteşugăreşti, duminică, la Muzeul Satului
Momente de muzică şi dans tradiţionale iraniene, turkmene şi kazahe, demonstraţii meşteşugăreşti şi degustări de mâncăruri specifice sunt programate, duminică, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie...

Rețeta zilei: Cod cu sos alb la cuptor

Rețeta zilei: Cod cu sos alb la cuptor
Ingrediente 2 bucăţi de cod, 2 cepe mari, ulei de măsline, 3 căni de lapte, foi de dafin, piper, sare, 1 cutie de sos bechamel, 1/2 cutie smântână dulce, 150 g caşcaval răzuit, brânză parmezan răzuită,...

Valentin Butnaru, apariție surpriză în Asia Express- Drumul Elefantului

Valentin Butnaru, apariție surpriză în  Asia Express- Drumul Elefantului
Galerie Foto Începutul celei de-a șasea etape din Asia Express - Drumul Elefantului, difuzată de Antena 1 duminică, de la ora 20:00, vine cu o surpriză pentru cele șase echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, dar...

Zina Dumitrescu, interviu emoționant la “Refresh by Oana Turcu”

Zina Dumitrescu, interviu emoționant la “Refresh by Oana Turcu”
În vârstă de 82 de ani, celebra creatoare de modă Zina Dumitrescu este invitata Oanei Turcu astãzi, de la 15.45, la “Refresh by Oana Turcu”, la Antena Stars. Aflată la un azil pentru vârstnici, unde...

Al patrulea episod „iUmor”, lider incontestabil de audienţã.  Poveștile lui Florin Siriac l-au făcut pe Dan Badea să plângă și pe Mihai Bendeac să aplaude

Al patrulea episod „iUmor”, lider incontestabil de audienţã.  Poveștile lui Florin Siriac l-au făcut pe Dan Badea să plângă și pe Mihai Bendeac să aplaude
Galerie Foto Cel de-al patrulea episod iUmor, difuzat asearã, în intervalul 20:00 – 22:56, la Antena 1, a fost lider detaşat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întregului public...

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume

Top 10 cele mai ciudate granițe din lume
Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate....

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
 Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

Ioana Șulea, eliminată din Ultimul Trib înaintea semifinalei

Ioana Șulea, eliminată din Ultimul Trib înaintea semifinalei
Galerie Foto În vârstă de 22 de ani, Ioana Șulea, cea mai tânără și ultima femeie rămasă în Ultimul Trib, a fost eliminată seara trecută, într-o nouă ediție a emisiunii, la Antena 1. Ioana Șulea, Sorin Brotnei,...
Serviciul de email marketing furnizat de