x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pofta-i mare şi bucatele delicioase!

Pofta-i mare şi bucatele delicioase!

de Veronica Bectas    |    16 Oct 2010   •   00:00
De dimineaţă, ziua se anunţa destul de frumoasă, aşa că mi-am făcut un plan de piaţă şi de gătit. Când e urât afară, nici de gătit nu-mi arde! M-am hotărât să profit. Am coborât din bloc şi am plecat către piaţă. Cea mai apropiată! M-am gândit că pot să trag chiulul de la piaţa mea favorită.

Aveam poftă să fac o ciorbă de perişoare din carne de mânzat. Paula, vecinica şi prietena mea, mi-a zis ieri că nepoţelul vecinei ei de palier nu vrea să mănânce perişoare din carne de vită. Mi-am adus aminte că nici copiii mei nu mâncau carne tocată de vită când erau micuţi. Am învăţat de la o vecină cum să-i păcălesc până au mai crescut şi au început să mestece bine carnea. Am sunat la Paula şi i-am zis că am s-o învăţ pe vecina ei cum să-l păcălească pe nepoţel. Nu-i mare lucru! Important este ca mâncarea să iasă gustoasă. Am citit multe cărţi din care poţi învăţa cum să prepari mâncare pentru copii, dar problema este că, la un moment dat, ei trebuie să mănânce la fel ca adulţii. Această perioadă, în care sunt "înţărcaţi" de la piureuri şi alimente preparate numai pentru ei, este destul de dificilă pentru mămici, bunici, mătuşi etc. Copilul refuză mâncarea şi se manifestă ca atare.

Dar să trecem la obiect. Vreau să fac o ciorbă de perişoare din carnea unui ciolan de mânzat şi o iahnie de fasole cu ciolan afumat. Pentru fasole eram pregătită de câteva zile, numai că mereu ceva apărea şi-mi strica planurile. Aşa că am pus fasolea la înmuiat încă de aseară, deci nu se mai punea problema să nu o mai gătesc.

Cu gândul la ciorbiţa de perişoare, am trecut pe la mai multe magazine în care se vindea carne şi am găsit un superb ciolan, cu suficientă carne, pe care l-am înhăţat imediat, nu înainte de a-l ruga pe vânzător să mai taie osul în două locuri. De la o băbuţă am cumpărat o legătură de morcov şi rădăcină de pătrunjel pentru ciorbă, două legături de mărar, două de pătrunjel şi două de leuştean, apoi 10 ouă de la un magazin (să fie în casă două-trei ouă când am nevoie) şi o jumătate de litru de borş de la un vecin de bloc. Nu m-am mai dus până la piaţă. Cumpărături prea multe pentru ce aveam să pregătesc nu am făcut. Multe dintre ingrediente le aveam deja. Cu elan şi poftă de perişoare m-am întors acasă pusă pe fapte mari.

Am sunat-o pe Paula ca să punem de o bârfă mică, la o cafea mare, cât avea să fiarbă rasolul, la oala sub presiune, iar fasolea la oală normală. S-a prezentat, ca de obicei, veselă şi ciripitoare, cu o cameră de luat vederi. M-a pus la punct cu ultimele cancanuri de la locul de muncă şi informaţii politice de subteran, aflate din surse numai de ea ştiute. M-am distrat copios în unele momente, mai ales atunci când a venit cu informaţii precise despre stadiul în care se află un văr al ei, un beţivan notoriu, care a încasat o mamă de bătaie de la soţia lui, sub încurajările rudelor şi vecinilor. Felul în care beţivanul s-a jurat că nu va mai bea şi că se va duce la muncă treaz, imortalizat pe peliculă de un vecin, ne-a făcut ziua mult mai frumoasă. Am înţeles că soţia vărului avea să-i arate imaginile respective de câte ori îl ispitea Sarsailă şi-l apuca setea de băutură.

Am trecut şi la muncă, adică am curăţat şi tocat zarzavatul, am schimbat apa la fasole, am fiert borşul. Paula era numai ochi şi urechi. Mai ales partea cu păcălitul nepoţelului vecinei de palier o interesa mai mult, lucru ce a determinat-o să stea până am terminat de pregătit toată mâncarea.
I-a plăcut enorm ciorbiţa, dar şi fasolea era "o nebunie"!


● Ce am cumpărat :

Un rasol de viţel 1,990 kg x 13,50 lei/kg = 26,87 lei
O leg. morcov şi pătrunjel = 2,00 lei
O ţelină potrivită = 1,50 lei
2 leg. pătrunjel + 2 leg. mărar = 1,00 lei
2 leg. leuştean = 1,00 lei
10 ouă = 5,00 lei
500 ml borş = 0,50 lei
300 g smântână, un pahar = 3,20 lei
Total = 41,07 lei


Reţete:
● Ciorbă de perişoare

Ingrediente:
un rasol de vită, 3 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, o ţelină potrivită, un ardei gras, 3 cepe, o jumătate cană orez, o legătură mărar, una de pătrunjel şi 2 de leuştean, 2 linguri pastă de bulion, sare, piper, 500 ml borş, ulei, 2 ouă.
● Preparare: Pune la fiert într-un vas 4 litri de apă necesară pentru ciorbă. Pune şi borşul la fiert, apoi lasă-l la cald pe aragaz. Spală rasolul, scoate-i carnea şi pune-le împreună la fiert (ideal în oala cu presiune). Curăţă şi toacă mărunt 2 cepe, ardeiul gras, rade 2 morcovi, pătrunjelul şi ţelina. Pune într-o oală puţin ulei, adaugă legumele, un praf de sare şi o cană cu apă. Lasă la înăbuşit, adăugând apă din cea fierbinte, până se fierb legumele. Când timpul s-a scurs scoate rasolul. Separă carnea şi dă-o la răcit. Scoate oasele şi strecoară zeama în oala cu legume, adaugă apa fierbinte, pasta de bulion şi lasă la foc mic. Toacă ultima ceapă şi rade morcovul pe răzătoarea mică. Pune la înăbuşit cu puţin ulei şi când ceapa s-a înmuiat trage vasul de pe foc. Spală orezul. Dă prin maşina de tocat ceapa cu morcov, carnea, o legătură de mărar şi una de pătrunjel. Pasta obţinută o amesteci cu orez, ouăle bătute, sare şi piper (după nevoie). Măreşte focul la oala cu ciorbă. Formează perişoare potrivite, pe care le rulezi în palmele unse cu ulei, sau le formezi cu linguriţa şi când zeama clocoteşte lasă focul potrivit şi dă drumul, uşor, la perişoare în oală. Lasă să fiarbă până e fiert bine orezul din perişoare, la foc domol, apoi toarnă borşul, mai lasă la fiert două minute, adaugă leuşteanul tocat fin, pune capacul şi opreşte focul. Copilul va mânca perişoarele pentru că nu vor mai fi aspre pentru el. Poţi bate şi un gălbenuş cu trei linguri de smântână şi adaugă în farfuria cu ciorbiţă pentru cine doreşte.
 

Iahnie de fasole cu ciolan afumat
● Ingrediente: 1 kg fasole cu bob potrivit, un morcov, 2 cepe, 2 linguri pastă de bulion, sare, piper, 2 foi de dafin, 5 căţei de usturoi, un ciolan afumat, potrivit, o jumătate cană de ulei.
● Preparare: Pune la înmuiat fasolea, bine spălată, încă de cu seară. Scoate carnea de pe ciolan şi tai-o bucăţele potrivite. Osul păstrează-l la congelator pentru o ciorbiţă. Pune şi fasolea la fiert. Într-o oală pune la clocotit apă. Toacă ceapa, rade morcovul, adaugă bucăţile de carne şi dă la înăbuşit într-o cratiţă cu ulei şi puţină apă. Când scade adaugă apă până se înmoaie carnea. Schimbă apa la fasole şi las-o să fiarbă cu un praf de sare. Încinge cuptorul. Când fasolea s-a înmuiat scurge-i apa, adaugă legumele şi carnea, pasta de bulion, piper, foile de dafin, usturoiul pisat şi sare după gust, adaugă apă clocotită cât să fie mai subţirică. Lasă să fiarbă până scade, la foc domol, la cuptor. Drege după gust şi serveşte cu salata preferată.

● Ce foloseşti din cămară:
Fasole, ardei gras, ceapă, orez, pastă de bulion, ulei, sare, piper, foi de dafin.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end