x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poveste de viaţă cu arome îmbietoare

Poveste de viaţă cu arome îmbietoare

de Alina Ramona Anghel    |    22 Oct 2009   •   00:00
Poveste de viaţă cu arome îmbietoare

A plecat de la o slujbă de inginer automatist şi a ajuns să facă turism. Este povestea Corneliei Dumitrescu, proprietara Pensiunii Castania. "Este o ocupaţie foarte potrivită pentru mine, pentru că se potriveşte cu calităţile mele de bun organizator. A face turism este o alegere potrivită pentru persoanele mai «tinerele», deci şi eu. Faptul că locaţia pensiunii este la munte, unde este aer curat şi oamenii sunt primitori m-a făcut să iau decizia de a construi o pensiune", ne-a spus Cornelia.



De ce Castania sau Festivalul Castanelor? "Pentru că este legat de numele pensiunii şi, mai ales, de faptul că pensiunea este foarte aproape de pădurea de castani comestibili, care este o raritate în România, mai există doar două păduri de acest gen, la Tismana şi la Baia Mare. Pădurea de castani de la Polovragi se poate mândri că este deţinătoarea unor castani vechi de circa 200 de ani şi, un al doilea motiv, pentru că e şi timpul când se coc castanele. Un al treilea motiv poate fi şi din cauză că drept aliment, castana nu este foarte cunoscută şi folosită."

Gusturi şi arome
Pentru însufleţirea petrecerii de la Festivalul Castanelor au avut ajutor din partea Primăriei din Polovragi, care a adus la festival un ansamblu de cântece populare şi ciobăneşti. Artiştii au ridicat moralul asistenţei, alături de bucatele servite la petrecere.

Proprietarei pensiunii, Cornelia Dumitrescu, nu i-a venit să creadă când, pe lângă aproximativ 200 de invitaţi cât era stabilit, s-a trezit şi cu câteva autocare în plus, aduse tot de invitaţia la sărbătoarea castanelor. Dar cel puţin acum era sigură de un lucru: mâncarea bună de la pensiune a atras ca un magnet oamenii dornici de "un pahar de vorbă" şi, mai ales, de o mâncare bună, preparată ca la mama acasă. Am vrut să-i mulţumesc bucătarului pentru preparatele culinare care au fost atât de apreciate şi am purces spre bucătărie, unde am întâlnit-o pe Laura Duţă, "realizatoarea" acelor minuni pline de gust şi aromă. Lucrează la pensiune de şase luni ca bucătar-şef şi o face cu multă plăcere. Mai ales când are un şef atât de înţelegător cum e Cornelia. Mândră de succesul pe care l-au avut bucatele preparate de dânsa, mi-a oferit cu drag reţetele.


Borş de berbeacă (sau berbec)

Ingrediente: 15 kg carne de berbec, două kg ceapă uscată, un kg morcovi, un kg ardei gras, 7-10 ouă, doi litri de borş, sare.

Se taie carnea în bucăţi potrivite, se fierbe, se adună spuma formată cu o spumieră şi se pun zarzavaturile tăiate în bucăţi mari. Se adaugă borşul, sare după gust şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când totul este fiert, se presară leuştean tocat şi se drege cu ouăle bătute amestecate cu puţină zeamă din oală. Se serveşte fierbinte, presărată cu leuştean proaspăt tocat.

Tocană de berbec
Ingrediente: 20 kg carne de berbec, 10 cepe uscate, 10 ardei graşi, un kg untură de porc.

Se curăţă ceapa de foi şi ardeii de seminţe, se spală şi se taie în bucăţi mai mari. Carnea de berbec se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se pune într-o oală (tuci) împreună cu untura de porc şi legumele. Se fierb toate la un loc şi, când se ia carnea de pe oase, este gata. Se serveşte caldă, alături de o mămăliguţă.

Turtă de mălai
Ingrediente: un kg mălai, un kg făină albă, 500 ml apă, sare, un sfert de linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 100 g zahăr tos, 100 ml ulei de floarea-soarelui, 500 ml apă.

Se pun mălaiul, făina, bicarbonatul de sodiu şi sare după gust într-un bol. Se adaugă puţin ulei şi un sfert din cantitatea de zahăr, se frământă şi se toarnă în tăvi unse cu ulei. Se coc la foc potrivit până devin aurii şi, dacă introducem o scobitoare în compoziţie, aceasta iese curată. Când se scoate din cuptor, se unge cu un sirop din apă şi restul de zahăr şi se serveşte cu mămăligă, fasole bătută, sarmale, piftie sau tocană de miel.

Tartă cu piure de castane:

Blat: 15 ouă, 1,5 kg zahăr, 1,5 kg făină, 200 ml lichior amaretto. Se mixează ouăle împreună cu zahărul tos până îşi dublează volumul şi se albesc, se adaugă făina şi se amestecă. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu făină, se coace la foc potrivit 20-25 de minute sau până când nu mai curge compoziţia. Se lasă să se răcească blatul, se taie pe mijloc cu un cuţit ascuţit şi se aşază pe o tavă. Se prepară un sirop din apă şi zahăr, se adaugă lichiorul amaretto şi se însiropează blaturile.

Piure de castane:
Ingrediente: 1.500 g castane, 200 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, o lingură cu esenţă de rom.

Se crestează castanele cu vârful unui cuţit şi se fierb în apă clocotită până se înmoaie. Se curăţă de coajă şi pieliţa care le acoperă, se pasează, se adaugă esenţa de rom, zahărul tos şi zahărul vanilinat. Se amestecă totul cu o lingură sau cu un mixer şi se lasă să se răcească.
Se ung blaturile cu piureul de castane, se suprapun, se lasă să se răcească minimum trei ore, apoi se porţionează şi se serveşte cu frişcă.

Bulz ciobănesc
Ingrediente pentru 3.500 g mămăligă: 3.200 ml apă, un kilogram mălai, o lingură cu sare grunjoasă, un kilogram brânză de burduf. Se pune apa la fiert împreună cu sarea, se lasă să clocotească şi se presară mălaiul.

Se amestecă bine cu un sucitor sau un tel ca să nu se formeze cocoloaşe şi se lasă să fiarbă până se umflă mălaiul şi e gata mămăliga. Se ia din mămăligă cu o lingură mai mare, se aplatizează, se pune la mijloc brânză de burduf şi se acoperă cu mămăligă. Se prăjeşte într-o tigaie fără ulei sau pe grătar şi se serveşte imediat, căci altfel se întăreşte şi nu-şi păstrează gustul specific.

×
Subiecte în articol: caiet de retete