x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea porcului

0
Autor: Monica Andronescu 14 Dec 2005 - 00:00
Povestea porcului
ROMANIA CULINARA
In noaptea de ignat se spune ca porcul isi viseaza soarta

Odata... pe vremea cand se potcovea puricele cu 99 de ocale de fier, cand oamenii traiau in timpul lui "a fost odata", cand Dumnezeu nu-si facuse inca lacas prin aceste locuri, iar zeii isi dadeau intalnire cu oamenii si stateau la povesti, vrajile si magia tineau loc de adevaruri.

Mai apoi s-a intamplat ca a ajuns pe-aici un oarecare Andrei, pescar de suflete, iar zeii cei ascunsi prin munti s-au stins incet de tristete, precum zeul din poezia lui Blaga, lasand loc stelei aprinse intr-o noapte pe cerul Galileei sa straluceasca si deasupra pamanturilor acestea. Pamantul s-a luminat si pruncul cel venit pe lume in Noaptea de Craciun a fost de-atunci Adevarul cel adevarat.

RITUAL. Iar acolo, in adancurile istoriei, ritualurile magice au inceput sa se amestece cu cea mai frumoasa poveste a lumii, Nasterea Mantuitorului in ieslea din Bethleem. Si ceva din obiceiul ofrandelor aduse odata vechilor zei a ajuns pana in zilele noastre in ritualul de sacrificare a porcului de Craciun. In noaptea de 19 spre 20 decembrie, de Sf. Ignatie, se spune ca porcul isi viseaza soarta. Margele rosii in jurul gatului, de e sa fie taiat a doua zi, sau un cutit, daca sacrificarea intarzie.

Prin aceste locuri, mai exact in Muntii Branului, omul pare sa fi pastrat inca legatura cu un "dincolo" pe langa care noi, cei supusi civilizarii citadine, trecem adesea... Cand se crapa de ziua, in curtea familiei Dragan, din satul Simon, la poalele muntelui, se fac pregatirile pentru taierea porcului. E ceva aspru si salbatic in ritualul acesta, la ivirea zorilor, cand intunericul nu s-a ridicat inca, iar muntele din fata mai mult se ghiceste la lumina focului de paie.

EVENIMENT. Un paharel cu palinca, intru pomenirea porcului si "ca sa fie carnea buna", destinde atmosfera. Frigul se mai inmoaie de caldura focului si a palincii, iar porcul se parleste incet si cu grija, ca sa nu se strice soriciul. Aici, la "Mama cozonacilor", taiatul porcului este un eveniment obisnuit acum, pentru ca oaspetii trebuie intampinati intotdeauna cu carne de porc proaspata, mai ales inaintea Craciunului. Laurentiu Dragan isi aminteste ca in copilarie taiatul porcului era un eveniment. "Se intampla o data pe an si era semn de mare sarbatoare." Masa avea sa fie plina. Bucuria Nasterii lui Hristos se amesteca intotdeauna cu bucuria mesei imbelsugate.

Intre timp, porcul a fost parlit si se incepe transarea lui. Bucatile de slanina grasa se pun in ceaun pentru urjume (cum li se spune pe aici jumarilor), iar femeile pleaca la rau sa spele matele. Imaginea are o poezie cu totul aparte. Peisajul e incredibil, intre timp soarele a rasarit si e o lumina rece de iarna. Vezi cum apa coboara de sus de la munte limpede si rece ca gheata, vezi culorile padurii din jur si primul impuls este sa li te alaturi.

POMANA PORCULUI. La intoarcere, toata familia ne invita la pomana porcului. Masa e pregatita, mamaliga e calda si bucatile de carne aburesc in tava. Mancam cu placere si cu multa pofta si apoi doamna Rodica Dragan ne povesteste cum era pe vremuri la taiatul porcului. Vad aceeasi bucurie in ochi ca si la fiul ei, Laurentiu, atunci cand vorbeste despre Craciunurile copilariei. De parca fiecare dintre ei s-ar intoarce cu sufletul intr-un timp ce azi nu mai traieste decat in ei, intr-o lume pe care incearca s-o readuca la lumina, pentru a-i bucura pe ceilalti. O intreb cum se face delicioasa "pomana a porcului" pe care tocmai o ispraviseram. "Se taie carnea bucati, imediat ce se desface porcul, si se pune in tuci direct pe foc. Grasime isi lasa ea singura. Asa se face tochitura pe la noi, nu cu sos. Se pun doar ceapa, piper si sare. Si asta e pomana porcului. Cand eram mica, la noi acasa, intr-o comuna de langa Brasov, mama facea la taiatul porcului, de Ignat, si ciorba de perisoare, dar cu zeama de varza, nu cu bors, ca prin alte parti. Pe atunci eram doar ucenic, dar de la 19 ani, de cand m-am casatorit si m-am mutat aici la Simon, am inceput sa le fac pe toate singura."

PREPARARE. Intre timp, "povestea porcului" nu s-a sfarsit. Soriciul se desface si se pune separat, urjumele fierb mocnit in ceaun, in curte, pe foc de lemne, iar ninsoarea se schimba pe nesimtite in stropi de ploaie. Apa din cer spala locul, sangele animalului se intoarce in pamant si bucuria sarbatorii care se apropie se asterne incet. Dinspre bucatarie se simte tot mai puternic aroma mirodeniilor, carnea se preschimba in carnati, caltabosii incep sa se umfle, sunculita e pregatita pentru afumatoare si ciorba e deja pe foc.

Putine sunt locurile unde s-au pastrat vii obiceiurile si gustul bun al unor traditii pe care incepem sa le uitam incet-incet. Iar pensiunea familiei Dragan se numara printre ele, caci eternul reinceput se iteste intotdeauna din simplitatea gesturilor firesti.

In cele din urma imi dau seama ca bucuria de pe fata oamenilor, aceeasi pe care am vazut-o adesea si in copilarie in curtea bunicilor, cand se taia porcul, se naste dintr-o intelegere superioara a existentei care aminteste de cuvintele Eclesiastului: "Pentru orice lucru este o clipa prielnica si vreme pentru orice indeletnicire sub cer. Vreme este sa te nasti si vreme sa mori; vreme este sa sadesti si vreme sa smulgi ceea ce ai sadit...".

LAUDA SORICIULUI


Mareata creatura din neamul dobitoacelor, Ignatul este pentru tine o sarbatoare filosoficeasca a mantuirii de apoi, insangerata de mult prea inteleapta-ti gusa, ce s-a lasat taiata pentru mai dreapta cinstire a ravnitei semintii porcine, cu care s-au ostenit a se hrani, laudandu-i nobilele si mirositoarele maruntaie, noroadele tuturor vremurilor, de la vladica la opinca, de la ocnas pana la imparat. (...) Slavit sa-ti fie in veci soriciul cel impacat cu soarta mastera, muschiuletii si cotletele cele resemnate in sosurile purgatoriului domestic, jamboanele inteleptite de aburii galbui ai tuiculitei! Nicicand, nicicum, nimic n-a starnit o glorie mai mare decat sfioasa si cucernica ta fudulie! Marirea si decaderea, iata, stau invelite in aceeasi basica, de aceea zic: Pace tie, marite vier, cel reinviat in caltabosi, slanina, toba, carnati sau alte legende nemuritoare!...
"Invocatie catre marele vier sacrificat"
de Ion Pillat

BUCATE IN DAR


Strajuit de-o parte de muntele Piatra Craiului si de cealalta de Masivul Bucegi, Branul este un loc in care istoria si legenda se amesteca si se contopesc cu frumusetea peisajului si cu povestile oamenilor care isi duc viata prin aceste tinuturi.
Devenit in anii de inceput ai secolului XX resedinta preferata a Reginei Maria, castelul de la Bran, in care se spune ca ar fi locuit celebrul Conte Dracula, a ramas pana azi unul dintre locurile cele mai frumoase si mai incarcate de mister de pe la noi.
Iar aici, la numai cativa km de Bran, se afla satul Simon, ascuns sub aripa muntelui.
Oamenii pe care i-am cunoscut au suflete calde si case primitoare. Sa le trecem pragul si sa ne ospatam impreuna.
La familia Dragan, acasa la "Mama cozonacilor", am trait iarasi emotia copilariei, cand, de mana cu "amintirile" lui Creanga, l-am intalnit din nou pe Sf. Ignatie, frate bun cu Mos Craciun, si i-am preparat bucatele pe care azi vi le oferim cu drag in dar sa va umple masa si sa va indulceasca zilele de sarbatoare.
.

TOCHITURA "POMANA PORCULUI"


  • INGREDIENTE: un kg de carne de porc proaspata, doua cepe, o mana de piper, o lingura cu sare.
  • PREPARARE: Se ia carnea, se taie bucati si se pune in tuci. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune peste carnea de porc. Se adauga piperul si sarea si se pune pe foc mic. Se mesteca din cand in cand cu o lingura din lemn, ca sa nu se prinda, si se lasa pe foc pana cand carnea este bine patrunsa. Se serveste cu mamaliguta calda.

    CIORBA DE PERISOARE


  • INGREDIENTE: o jumatate de kg carne proaspata de porc, o cescuta cu orez, doi-trei morcovi, 5 cartofi, 3 cepe, 3 linguri cu bulion, o cana cu smantana, un litru zeama de varza, sare, faina.
  • PREPARARE: Se toaca bine o parte din carne, avand grija sa se mai pastreze cateva bucati, se amesteca apoi cu orezul spalat si cu o ceapa data prin masina de tocat si se formeaza niste perisoare care se dau prin faina. Legumele se taie separat si se pun la fiert impreuna cu bucatile de carne pastrate. Cand sunt aproape fierte, se pun perisoarele, sarea si se mai lasa la fiert, dupa care se adauga zeama de varza si bulionul. Cand e gata, se drege cu smantana.

    GUSA DE PORC


  • INGREDIENTE: o gusa de porc, doi litri zeama de varza, doua capatani de usturoi, piper boabe, sare.
  • PREPARARE: Se ia gusa de porc, se spala si se curata bine, dupa care se pune la fiert in zeama de varza impreuna cu o capatana de usturoi. Se adauga boabele de piper, sarea si se lasa la fiert. Cand e gata, se scoate, se pune peste ea usturoi pisat si se mai da putin la foc.

    RULADA DIN BURTA FIARTA


  • INGREDIENTE: o burta de porc, piper, sare, cimbru, dafin, doi litri zeama de varza, o capatana de usturoi.
  • PREPARARE: Se ia burta de porc si se spala bine si se ruleaza, se leaga cu o sfoara, iar apoi se pune la fiert in zeama de varza impreuna cu usturoiul taiat felioare si cu celelalte mirodenii. Cand s-a fiert, se lasa la racit si se taie frumos. Rulada se poate prepara si afumata. Dupa ce s-a fiert, se scoate, se da prin boia de ardei si apoi se afuma putin.

    MUSCHIULET DE PORC


  • INGREDIENTE: doi muschiuleti de porc, o jumatate de kg carne de porc mai grasa, mirodenii, un prapur de porc, sare.
  • PREPARARE: Se iau cei doi muschiuleti de porc si se dau prin mirodenii si se sareaza. Carnea se toaca si se amesteca si ea cu mirodenii si sare. Apoi se imbraca cei doi muschiuleti in carnea tocata si se asaza in prapurul porcului. Se coase si se pune la fiert in suc propriu sau se da la cuptor, cu putina untura.

    TOBA

  • INGREDIENTE: o capatana de porc, 300 g sorici, doua picioare de porc, un kg de carne, dafin, piper, sare, o burta de porc.
  • PREPARARE: Se pun la fiert carnea impreuna cu soriciul, cu picioarele si capatana, se adauga sare si mirodenii si se lasa la fiert. Cand s-au inmuiat bine, se scot, se taie bucatele mici si se umple burta cu ele. Se coase, se pune din nou la fiert intr-un tuci, tot cu mirodenii, iar apoi se scoate si se pune la presat.

    CALTABOS


  • INGREDIENTE: organe de porc, doua cepe, mate de porc, 200 g orez, sare, piper, dafin.
  • PREPARARE: Se spala organele de porc si se pun la fiert in apa cu sare si mirodenii. Cand s-au fiert, se toaca marunt si se amesteca bine cu orezul spalat si cu ceapa data prin masina de tocat. Se umplu matele de porc cu aceasta compozitie si se pun la fiert in apa cu sare si mirodenii.

    SANGERETE


  • INGREDIENTE: sange de porc, grasime de porc, un kg carne de porc, o ceasca de orez, sare, piper, mate de porc.
  • PREPARARE: Se opareste carnea de porc, se toaca si se amesteca bine cu orezul, grasimea tocata si sangele de porc. Se sareaza si se pipereaza compozitia, apoi se umplu matele de porc si se pun la oparit.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   porc,   carnea,   piper,   varza,   ingrediente,   zeama,   fiert,   preparare,   porcului,   mirodenii

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8

    11 concurenți se luptă în finala iUmor, sezonul 8
    Galerie Foto Zece concurenți desemnați câștigătorii fiecărei ediții din cel de-al optulea sezon iUmor și câștigătorul semfinalei se vor lupta sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, în marea finală iUmor!...

    Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1

    Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1
    Galerie Foto Seria documentară realizată de cunoscutul comentator și realizator tv Dumitru Graur, ce urmărește cariera și viața marelui antrenor român, va putea fi urmărită timp de opt săptămâni, în fiecare sâmbătă...

    Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

    Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
    Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

    Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

    Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
    Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

    UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

    UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
    Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

    100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

    100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
    Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

    Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

    Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
    Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

    Bulgarii așteaptă turiștii români

    Bulgarii așteaptă turiștii români
    Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

    Drumeții, rafting și plutași

    Drumeții, rafting și plutași
    Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

    Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

    Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
    Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

    Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

    Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
    Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

    5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

    5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
    Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

    Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

    Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
    Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

    Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

    Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
    Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

    11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

    11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
    S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...
    Serviciul de email marketing furnizat de