x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea prunului

0
Autor: Tudor Cires 23 Noi 2005 - 00:00
Povestea prunului
ROMANIA CULINARA - TUICA DE VALENI
Matrice spirituala. Venind dinspre Brasov si lasand in urma lacasurile Domnului cu nume de fata, Suzana si Zamfira, am ajuns, la un capat de toamna, in estuarul muntilor ce se dau brusc deoparte, facand loc albiei Teleajenului si descoperind panorama invesmantata in ocru a Valenilor. Tot un deal si-o vale, locul ar putea trece lesne drept spatiu matriceal romanesc. Nu in zadar de aici a plecat Mihai Viteazu cu gand de unire spre Ardeal si Moldova si tot de aici Nicolae Iorga menea unirea in spirit. Dincolo de aspectele istorice si culturale, care dau pondere localitatii prahovene, notorietatea Valenilor de Munte vine insa si din cultura prunului. Ne-am intalnit cu prof. dr. Constantin Parvu la Muzeul prunului din Valenii de Munte, asezamant unic in tara si poate in Europa, pentru a intelege de ce aici tuica e considerata mama bauturilor tari romanesti.

TUICA DE VALENI. Profesorul Parvu, autor printre altele al unei enciclopedii a plantelor, e nascut in zona, la Bertea, si a fost de acord sa ne spuna povestea prunului: "Prin sec. al XVII-lea, prunele se culegeau ca si acum, adica dupa 15 septembrie, iar tuica cea mai buna se facea prin decembrie, ca sa aiba timp suficient pentru fermentare. Sunt niste vase mari din lemn de brad care la noi se numesc tocitori si in care pot sa incapa 2.000 de litri. Se pun prunele in tocitoare si se lasa sa fermenteze natural pana in decembrie. Pe vremuri, cazanele erau simple; acum s-au specializat: exista unul sus si altul jos. Se asaza borhotul in cel de sus si, cand ajunge la temperatura de distilare, se da drumul in cazanul de jos. Aici are loc distilarea, iar in cazanul de sus e pusa deja o alta cantitate de prune la incalzit. Am si eu un pic de pamant in Bertea si fac tuica, dar intr-o zi am descoperit ca exista si alt sistem de fabricare decat cel pe care il stiam de la tatal meu. De exemplu, unii, dupa ce se termina distilarea, iau de la fiecare cazan un lichid slab alcoolizat pe care-l numesc poslete. Strang 12 galeti din acest lichid, il toarna in cazan si mai adauga doua galeti de borhot care trebuie fermentat si distilat. Dupa distilare iese o tuica de 40 de grade cu miros de sambure". Ce se intampla mai departe cu tuica de ajunge galbena? "Tuica este pusa intr-un butoi de salcam, de dud sau de stejar; ideal e in salcam. Este lasata un an la invechit. In acest timp, ea capata o culoare galbena si o aroma deosebita; dispare iuteala aceeea pe care o are cand iese de la cazan. Inainte, toate comunele din jur veneau cu prune la Vinalcool, la Valeni, pentru ca nu era voie sa se distileze in gospodarie. Cand a cazut comunismul a cazut si sistemul acesta centralizat de fabricare a tuicii. Acum, oamenii produc in functie de cati pruni au in livada. La noi, prunul e principalul pom fructifer, dupa care vine marul."

CURATA SI VENERATA. La Valeni, lumea venereaza prunul. Profesorul Constantin Parvu ne spune ca in satul lui, cand taranii bat prunele, le strang, le pun in saci si vin acasa ca sa le toarne in tocitoare. Atunci trag un chiot, ca sa iasa, spun ei, tuica mai tare: "Noi am fost cinci copii. Tata avea 6 ha cu pruni si facea tuica de cand il stiu. Pentru ca avea cazan, pe timpul comunistilor a fost considerat chiabur. Acum, fratele meu, Aurel Parvu, din Bertea, produce cea mai buna tuica din zona. In primul rand are pruni tineri care dau rod mare; in plus, nu ia bani, ci percepe cate un litru de tuica la cazan. Si sa va mai spun ceva: noi nu stropim niciodata prunii; pentru ca pesticidele sunt antrenate de ploaie in pamant si, prin radacina, ajung in fructe. Prefer sa fac tuica o data la patru ani, dar sa stiu ca e curata."

Cum e de sarbatori in Valenii de Munte? "La noi, orice masa incepe cu tuica. Sunt oameni la tara care nu pun gura pe mancare pana nu iau un ciocan (pahar special) de 100 ml de tuica. A baut unul, a mancat si isi vede de treaba." Nu ajunge dependent de alcool? "Da de unde! O cantitate mica stimuleaza digestia."

"Patru lucruri inveselesc ochii: un camp impodobit cu flori, o apa limpede si curgatoare, un vin bun si natural si sosirea celor dragi" - Nicolae Iorga

"Tatal meu era un om care, atunci cand trecea cineva pe strada, il chema in curte sa-i dea un pahar cu tuica. Avea un toi lung, asa: «Ia o tuica!» zicea. Sau la Sarbatorile de iarna veneau flacaii cu buhaiul si tata ii cinstea cu tuica fiarta. Cum as putea uita timpurile acelea?" - Prof. dr Constantin Parvu

ISTORIE
Originar din China, prunul a fost cultivat inca din Antichitate in zona Mediteranei, de catre greci si romani asa cum aflam de la: Herodot, Pliniu cel Batran, Hippocrat. La Valenii de Munte cercetarile stiintifice au aratat ca prunul de azi are la baza o specie pomicola cultivata in zona prin secolul al XVII-lea.

VALENII DE MUNTE
  • Populatie: 13.296 locuitori
  • Judetul: Prahova
  • Obiective turistice: Valenii de Munte isi datoreaza in buna parte notorietatea Teleajenului, rau care a sapat trecatori intre Muntenia si Ardeal inainte ca drumul sa serpuiasca prin pasul Predeal. In octombrie 1599, Mihai Viteazu trecea Carpatii pe Valea Teleajenului pentru a implini idealul de unire al romanilor. Valea Teleajenului si Valenii de Munte se impun apoi in istorie si cultura prin luptele din primul razboi mondial si prin stabilirea in zona a savantului Nicolae Iorga.
  • CAIET DE RETETE

    PUI CU PRUNE USCATE

    Ingrediente: un kg de pui, 600 g de prune, 50 g de faina, 50 g de zahar, o lamaie, sare, scortisoara, 50 g de unt.

    Preparare: Prunele se pun in apa calda, peste noapte, apoi se spala si se pun la fiert cu scortisoara si cateva felii de lamaie. Se portioneaza puiul, se sareaza si se prajeste in unt. In tigaia cu untul ramas se adauga faina amestecata cu zaharul, se tine pana se topeste zaharul, apoi se stinge cu zeama de la prune. Se lasa sa dea in clocot. Se rastoarna apoi sosul peste bucatile de pui prajite, se adauga prunele fierte si se fierb impreuna 15 minute.

    FRIPTURA DE RATA CU PRUNE

    Ingrediente: o rata tanara, o lingurita de maghiran macinat, 200 ml supa de oase, 250 g de prune uscate fara samburi, un praf de scortisoara, 100 ml de vin rosu, 4 portii de orez fiert, o lingura cu faina.

    Preparare: Rata se curata bine si inauntru si afara, se presara cu sare si pe dinauntru si pe dinafara, iar inauntru se pudreaza si cu maghiran. Se pune in tava si se introduce in cuptorul cald. Prima data se lasa focul mare, iar cand rata incepe sa se rumeneasca, se acopera cu un capac si se lasa focul mic, sa se inabuse incet. Din cand in cand se stropeste cu sucul format si cu supa de oase. Cand rata este rumenita, se indeparteaza capacul, se cresteaza pielea si se lasa sa se topeasca grasimea de sub piele. Cand este gata, se scoate rata pe un platou, sosul ramas se degreseaza, se adauga prunele, un praf de scortisoara si se inabusa adaugand vinul rosu. Prunele inmuiate se aranjeaza in jurul carnii. Sosul ramas se ingroasa adaugand o lingura cu faina, apoi se toarna peste carne. Se serveste cu garnitura de orez.
    Citeşte mai multe despre:   munte,   tuica,   prune,   prunele,   valenii munte

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

    Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
    Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

    Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

    Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
    Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

    UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

    UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
    Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

    100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

    100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
    Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

    Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

    Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
    Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

    Bulgarii așteaptă turiștii români

    Bulgarii așteaptă turiștii români
    Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

    Drumeții, rafting și plutași

    Drumeții, rafting și plutași
    Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

    Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

    Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
    Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

    Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

    Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
    Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

    5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

    5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
    Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

    Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

    Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
    Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

    Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

    Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
    Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

    11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

    11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
    S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

    Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

    Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
    Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

    Cum se însămânțează și se întreține gazonul

    Cum se însămânțează și se întreține gazonul
    Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...
    Serviciul de email marketing furnizat de