x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea unui om de zahar

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Aug 2006 - 00:00
Povestea unui om de zahar
PROFESIONISTI IN BUCATARIE
Dimineata torida de iulie. Intru intr-o cofetarie din centrul Capitalei cu gandul sa ma racoresc cu o tarta cu fructe. Vitrina plina de prajituri care mai de care mai aratoase ma face sa stau in cumpana. Alegerea este grea. Privirea imi fuge cand la prajituri cu creme, cand la aluaturi pufoase, cand la fructe exotice ce completeaza gustul delicios al prajiturilor. Inainte de a degusta macar una dintre ele, curiozitatea mea se indreapta catre altceva. "Oare cine a preparat toate aceste bunatati?"

PASIUNE. Cand am patruns in laboratorul cofetariei am uitat de caldura de afara. Acolo erau vreo 40°C, dar Ana Stroe, maestrul cofetar care conduce toata echipa, parea ca nu ia seama la temperaturile atat de ridicate. Isi vede linistita de treburile ei, in dorinta de a satisface toti clientii. Dar uit de caldura imediat ce nasul simte aromele din laborator. Definesc usor vanilia, cacaoa, romul, insa sunt zeci de altele necunoscute. Aluaturi de tot felul se lafaie pe mese si in tavi si asteapta sa fie unse cu creme delicioase.

MAESTRU. 31 de ani de experienta in laboratoarele de cofetarie. 31 de ani in care zi de zi prepara prajituri. Nu a fost usor, dar satisfactiile au venit. In anul 2002, Ana Stroe a participat la concursul pentru obtinerea titlului de maestru in arta culinara. L-a obtinut. Apoi, sub indrumarea Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, a participat la Kupa Cremlin, in Rusia. A pregatit un tort de nunta pentru acest concurs, iar juriul i-a rasplatit munca oferindu-i medalia de bronz. A participat si la expozitii interne, una dintre ele fiind la Bran, unde a obtinut o medalie si o diploma de participare.

UCENICIE. Cu toate acestea, Ana Stroe este o femeie modesta. Isi aminteste cu drag de vremurile cand lucra la Ath"ne Palace, sub indrumarea maestrului cofetar Busca. De la acesta a invatat tot ce se poate, de la bombonerie la patiserie si spune ca ii place sa faca de toate in aceeasi masura. Are un singur regret. "Astazi mai sunt foarte putini tineri dornici sa invete meseria asta. Nu spun ca nu mai exista, insa nu mai au rabdare sa stea atatea ore in caldura, sa faca lucruri atat de migaloase", spune Ana Stroe.

Secretul prajiturilor este unul foarte simplu: "Totul este natural, aceasta este baza in cofetarie", spune Ana. De aceea, frisca este naturala, iar dobrogenele, cremsnitul, negresele, savarinele, eclerele, toate au un gust deosebit. Poate de aceea a si rezistat atata timp cofetaria la care lucreaza Ana acum. E deschisa din 1968, iar din 1991, de cand s-a privatizat, este condusa de Alexandrina Popescu. Are in subordine noua cofetari pe care ii "antreneaza" Ana Stroe.

UNITI. Chiar daca unii dintre angajati nu aveau calificare in domeniu la momentul angajarii, au fost trimisi la cursuri. Ana le-a insuflat dragostea pentru cofetarie si astfel au ajuns cu totii sa formeze o familie. O familie in care toata lumea iubeste prajiturile. Si nu numai sa le manance. Marea lor pasiune este sa le prepare pentru pofticiosii de toate varstele.

IN EVUL MEDIU

Tartele de fructe au inceput sa fie preparate de patiserii medievali. In acele vremuri, cele mai apreciate erau cele care erau acoperite cu bucati racoritoare de mere sau portocale. Acestea erau preparate aproape la fel ca placintele, numai ca era schimbata oarecum compozitia. Tartele cu portocale erau servite doar la mesele de la Curtile Regale din Europa pentru ca, la vremea aceea, fiind niste fructe exotice, erau si foarte costisitoare. Chiar si cartile de bucate in care se aflau aceste retete de tarte cu mere sau portocale erau editate doar pentru cei foarte bogati. Din secolul al XVII-lea, tartele au inceput sa aiba in compozitie si alte fructe: pere, lamai, cirese, prune.

TARTE CU FRUCTE

  • INGREDIENTE: 6 oua, 600 g zahar pudra, 600 g margarina speciala pentru prajituri, 1.200 kg faina, kiwi, mere, mango, pere, boabe de struguri, banane, afine, mure, zmeura.
  • PREPARARE: Margarina se alifiaza cu zaharul si cu ouale. Cand aceasta compozitie devine spumoasa, se adauga faina in ploaie. Se framanta bine si se lasa la rece, atat timp cat este necesar. Apoi se muleaza aluatul pe forme de savarina si se asaza in cuptor. Cand sunt gata, se scot si se umplu cu crema de vanilie. Dupa aceea, se decoreaza cu fructe. Se pot folosi felii de kiwi, de mar, mango, pere, boabe de struguri albi sau rosii, rondele de banane, afine, mure, zmeura etc.
  • Citeşte mai multe despre:   fructe,   ana

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

    Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
    Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

    Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

    Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
    Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

    Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

    Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
    Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

    Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

    Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
    Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

    (P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

    (P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
    Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

    Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

    Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
    Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

    Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

    Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
    Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

    Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

    Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
    Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

    Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

    Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
    După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

    Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

    Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
    Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

    Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

    Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
    Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

    Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

    Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
    Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

    Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

    Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
    Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

    Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

    Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
    Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

    Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

    Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
    SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...
    Serviciul de email marketing furnizat de