x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povestea unui om de zahar

Povestea unui om de zahar

de Cristina Andreea Calin    |    02 Aug 2006   •   00:00
Povestea unui om de zahar
PROFESIONISTI IN BUCATARIE
Dimineata torida de iulie. Intru intr-o cofetarie din centrul Capitalei cu gandul sa ma racoresc cu o tarta cu fructe. Vitrina plina de prajituri care mai de care mai aratoase ma face sa stau in cumpana. Alegerea este grea. Privirea imi fuge cand la prajituri cu creme, cand la aluaturi pufoase, cand la fructe exotice ce completeaza gustul delicios al prajiturilor. Inainte de a degusta macar una dintre ele, curiozitatea mea se indreapta catre altceva. "Oare cine a preparat toate aceste bunatati?"

PASIUNE. Cand am patruns in laboratorul cofetariei am uitat de caldura de afara. Acolo erau vreo 40°C, dar Ana Stroe, maestrul cofetar care conduce toata echipa, parea ca nu ia seama la temperaturile atat de ridicate. Isi vede linistita de treburile ei, in dorinta de a satisface toti clientii. Dar uit de caldura imediat ce nasul simte aromele din laborator. Definesc usor vanilia, cacaoa, romul, insa sunt zeci de altele necunoscute. Aluaturi de tot felul se lafaie pe mese si in tavi si asteapta sa fie unse cu creme delicioase.

MAESTRU. 31 de ani de experienta in laboratoarele de cofetarie. 31 de ani in care zi de zi prepara prajituri. Nu a fost usor, dar satisfactiile au venit. In anul 2002, Ana Stroe a participat la concursul pentru obtinerea titlului de maestru in arta culinara. L-a obtinut. Apoi, sub indrumarea Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, a participat la Kupa Cremlin, in Rusia. A pregatit un tort de nunta pentru acest concurs, iar juriul i-a rasplatit munca oferindu-i medalia de bronz. A participat si la expozitii interne, una dintre ele fiind la Bran, unde a obtinut o medalie si o diploma de participare.

UCENICIE. Cu toate acestea, Ana Stroe este o femeie modesta. Isi aminteste cu drag de vremurile cand lucra la Ath"ne Palace, sub indrumarea maestrului cofetar Busca. De la acesta a invatat tot ce se poate, de la bombonerie la patiserie si spune ca ii place sa faca de toate in aceeasi masura. Are un singur regret. "Astazi mai sunt foarte putini tineri dornici sa invete meseria asta. Nu spun ca nu mai exista, insa nu mai au rabdare sa stea atatea ore in caldura, sa faca lucruri atat de migaloase", spune Ana Stroe.

Secretul prajiturilor este unul foarte simplu: "Totul este natural, aceasta este baza in cofetarie", spune Ana. De aceea, frisca este naturala, iar dobrogenele, cremsnitul, negresele, savarinele, eclerele, toate au un gust deosebit. Poate de aceea a si rezistat atata timp cofetaria la care lucreaza Ana acum. E deschisa din 1968, iar din 1991, de cand s-a privatizat, este condusa de Alexandrina Popescu. Are in subordine noua cofetari pe care ii "antreneaza" Ana Stroe.

UNITI. Chiar daca unii dintre angajati nu aveau calificare in domeniu la momentul angajarii, au fost trimisi la cursuri. Ana le-a insuflat dragostea pentru cofetarie si astfel au ajuns cu totii sa formeze o familie. O familie in care toata lumea iubeste prajiturile. Si nu numai sa le manance. Marea lor pasiune este sa le prepare pentru pofticiosii de toate varstele.

IN EVUL MEDIU

Tartele de fructe au inceput sa fie preparate de patiserii medievali. In acele vremuri, cele mai apreciate erau cele care erau acoperite cu bucati racoritoare de mere sau portocale. Acestea erau preparate aproape la fel ca placintele, numai ca era schimbata oarecum compozitia. Tartele cu portocale erau servite doar la mesele de la Curtile Regale din Europa pentru ca, la vremea aceea, fiind niste fructe exotice, erau si foarte costisitoare. Chiar si cartile de bucate in care se aflau aceste retete de tarte cu mere sau portocale erau editate doar pentru cei foarte bogati. Din secolul al XVII-lea, tartele au inceput sa aiba in compozitie si alte fructe: pere, lamai, cirese, prune.

TARTE CU FRUCTE

  • INGREDIENTE: 6 oua, 600 g zahar pudra, 600 g margarina speciala pentru prajituri, 1.200 kg faina, kiwi, mere, mango, pere, boabe de struguri, banane, afine, mure, zmeura.
  • PREPARARE: Margarina se alifiaza cu zaharul si cu ouale. Cand aceasta compozitie devine spumoasa, se adauga faina in ploaie. Se framanta bine si se lasa la rece, atat timp cat este necesar. Apoi se muleaza aluatul pe forme de savarina si se asaza in cuptor. Cand sunt gata, se scot si se umplu cu crema de vanilie. Dupa aceea, se decoreaza cu fructe. Se pot folosi felii de kiwi, de mar, mango, pere, boabe de struguri albi sau rosii, rondele de banane, afine, mure, zmeura etc.
  • ×
    Subiecte în articol: fructe ana