x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea unui om de zahar

0
Autor: Cristina Andreea Calin 02 Aug 2006 - 00:00
Povestea unui om de zahar
PROFESIONISTI IN BUCATARIE
Dimineata torida de iulie. Intru intr-o cofetarie din centrul Capitalei cu gandul sa ma racoresc cu o tarta cu fructe. Vitrina plina de prajituri care mai de care mai aratoase ma face sa stau in cumpana. Alegerea este grea. Privirea imi fuge cand la prajituri cu creme, cand la aluaturi pufoase, cand la fructe exotice ce completeaza gustul delicios al prajiturilor. Inainte de a degusta macar una dintre ele, curiozitatea mea se indreapta catre altceva. "Oare cine a preparat toate aceste bunatati?"

PASIUNE. Cand am patruns in laboratorul cofetariei am uitat de caldura de afara. Acolo erau vreo 40°C, dar Ana Stroe, maestrul cofetar care conduce toata echipa, parea ca nu ia seama la temperaturile atat de ridicate. Isi vede linistita de treburile ei, in dorinta de a satisface toti clientii. Dar uit de caldura imediat ce nasul simte aromele din laborator. Definesc usor vanilia, cacaoa, romul, insa sunt zeci de altele necunoscute. Aluaturi de tot felul se lafaie pe mese si in tavi si asteapta sa fie unse cu creme delicioase.

MAESTRU. 31 de ani de experienta in laboratoarele de cofetarie. 31 de ani in care zi de zi prepara prajituri. Nu a fost usor, dar satisfactiile au venit. In anul 2002, Ana Stroe a participat la concursul pentru obtinerea titlului de maestru in arta culinara. L-a obtinut. Apoi, sub indrumarea Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, a participat la Kupa Cremlin, in Rusia. A pregatit un tort de nunta pentru acest concurs, iar juriul i-a rasplatit munca oferindu-i medalia de bronz. A participat si la expozitii interne, una dintre ele fiind la Bran, unde a obtinut o medalie si o diploma de participare.

UCENICIE. Cu toate acestea, Ana Stroe este o femeie modesta. Isi aminteste cu drag de vremurile cand lucra la Ath"ne Palace, sub indrumarea maestrului cofetar Busca. De la acesta a invatat tot ce se poate, de la bombonerie la patiserie si spune ca ii place sa faca de toate in aceeasi masura. Are un singur regret. "Astazi mai sunt foarte putini tineri dornici sa invete meseria asta. Nu spun ca nu mai exista, insa nu mai au rabdare sa stea atatea ore in caldura, sa faca lucruri atat de migaloase", spune Ana Stroe.

Secretul prajiturilor este unul foarte simplu: "Totul este natural, aceasta este baza in cofetarie", spune Ana. De aceea, frisca este naturala, iar dobrogenele, cremsnitul, negresele, savarinele, eclerele, toate au un gust deosebit. Poate de aceea a si rezistat atata timp cofetaria la care lucreaza Ana acum. E deschisa din 1968, iar din 1991, de cand s-a privatizat, este condusa de Alexandrina Popescu. Are in subordine noua cofetari pe care ii "antreneaza" Ana Stroe.

UNITI. Chiar daca unii dintre angajati nu aveau calificare in domeniu la momentul angajarii, au fost trimisi la cursuri. Ana le-a insuflat dragostea pentru cofetarie si astfel au ajuns cu totii sa formeze o familie. O familie in care toata lumea iubeste prajiturile. Si nu numai sa le manance. Marea lor pasiune este sa le prepare pentru pofticiosii de toate varstele.

IN EVUL MEDIU

Tartele de fructe au inceput sa fie preparate de patiserii medievali. In acele vremuri, cele mai apreciate erau cele care erau acoperite cu bucati racoritoare de mere sau portocale. Acestea erau preparate aproape la fel ca placintele, numai ca era schimbata oarecum compozitia. Tartele cu portocale erau servite doar la mesele de la Curtile Regale din Europa pentru ca, la vremea aceea, fiind niste fructe exotice, erau si foarte costisitoare. Chiar si cartile de bucate in care se aflau aceste retete de tarte cu mere sau portocale erau editate doar pentru cei foarte bogati. Din secolul al XVII-lea, tartele au inceput sa aiba in compozitie si alte fructe: pere, lamai, cirese, prune.

TARTE CU FRUCTE

  • INGREDIENTE: 6 oua, 600 g zahar pudra, 600 g margarina speciala pentru prajituri, 1.200 kg faina, kiwi, mere, mango, pere, boabe de struguri, banane, afine, mure, zmeura.
  • PREPARARE: Margarina se alifiaza cu zaharul si cu ouale. Cand aceasta compozitie devine spumoasa, se adauga faina in ploaie. Se framanta bine si se lasa la rece, atat timp cat este necesar. Apoi se muleaza aluatul pe forme de savarina si se asaza in cuptor. Cand sunt gata, se scot si se umplu cu crema de vanilie. Dupa aceea, se decoreaza cu fructe. Se pot folosi felii de kiwi, de mar, mango, pere, boabe de struguri albi sau rosii, rondele de banane, afine, mure, zmeura etc.
  • Citeşte mai multe despre:   fructe,   ana

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

    Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
    *Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

    Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

    Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
    Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

    O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

    O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
    Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

    Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

    Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
    După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

    O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

    O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
    Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...

    Ce utilizări are „cartoful săracului”

    Ce utilizări are „cartoful săracului”
    Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

    Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

    Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
    După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

    Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

    Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
    Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

    Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

    Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
    Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

    Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

    Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
    Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

    S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

    S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
    Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

    Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

    Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
    Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

    Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

    Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
    Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...

    Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener

    Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
    Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...
    Serviciul de email marketing furnizat de