x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povestea unui sac de lut

Povestea unui sac de lut

de Maria Belu-Burtea    |    08 Oct 2008   •   00:00

Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză.



Pentru orice turist care ajunge în zona Bran-Moeciu, frumuseţea locurilor se împleteşte armonios cu mirosul mâncărurilor tradiţionale sau cu cel al cozonacilor şi al plăcintei cu brânză. Pe Rodica Drăgan am cunoscut-o cu ocazia Răvăşitului oilor, eveniment care este găzduit de 40 de ani încoace de localitatea Bran. Standul ei, de pe platoul Inima Reginei, era de departe cel mai aglomerat. Vizitatorii cumpărau dulciuri preparate după metode tradiţionale, precum cozonac, plăcintă de toate felurile, cornuri, melci etc. Adică, erau pregătite ca la mama acasă. Aşa i s-a dus şi vestea.

Cum aţi început această afacere "dulce"? Când eram mică o ajutam pe mama la pregătitul cozonacilor şi al pâinii, de la ea am învăţat tot ce ştiu. Pentru că aici se fac multe pomeni, mi-a venit ideea să fac cozonaci, colaci, plăcinte şi cornuri. Pot spune că afacerea cu cozonaci am început-o în anul 1996 doar eu cu soţul meu. Mai târziu am început să preparăm cozonaci, plăcinte şi pentru sărbători. Totul a început cu un sac de lut din care am construit cuptorul pe vatră, iar singurele investiţii făcute au fost cărămizile pentru el şi covata în care frământam coca cu mâna.  


Diversitate

Renumele cozonacilor dumneavoastră, şi nu numai, a trecut dincolo de graniţele localităţii Bran. Cum este acum, după 12 ani? Avem clienţi din toată ţară, dar noi preparăm o cantitate mică de produse de patiserie. Avem totuşi o afacere mică, de familie. Dar tare-mi pare rău că toate s-au modernizat, au rămas tradiţionale doar reţetele, pe care le-am moştenit de la mama. Acum coc numai în cuptoare speciale, iar toate obiectele din patiserie sunt din inox. Aşa cere Uniunea Europeană! Banii câştigaţi din vânzarea cozonacilor şi a altor produse de patiserie i-am investit într-o pensiune. Clienţii care vin aici au posibilitatea să prindă păstrăvi pe care să şi-i pregătească după dorinţa lor. Acesta este motivul pentru care am făcut păstrăvăria.

Care dintre preparatele pe care le pregătiţi sunt cele mai căutate de turişti? Cozonacii, brânzoaicele, dar, mai ales, plăcinta cu brânză şi stafide. Toate dulciurile pe care le preparăm aici conţin numai ingrediente de calitate. Nu adăugăm amelioratori. Cozonacii noştri nu pot fi vânduţi în supermarketuri, pentru că, din cauza climatului, se întăresc, dar acasă, în cămară, acoperiţi cu ştergare, pot rămâne proaspeţi mult timp. De, acesta este cozonac ca la mama acasă!


Cozonac

Ingrediente: un kg de făină trei zerouri, 500 ml lapte, 4 ouă, 300 g unt sau ulei, 350 g zahăr, 50 g sare, 40 g zahăr vanilinat, 8 g drojdie (proaspătă).
Preparare: Se cerne făina, se face maiaua, se adaugă ingredientele pe rând şi se frământă până se face un aluat care să nu fie tare. Aluatul este bine frământat când nu se mai lipeşte de mâini. Se împarte, se întinde dreptunghiular, se pune umplutura, fiecare ce doreşte, şi se împleteşte. Se ung formele, se pun cozonacii, se ung cu ou bătut, se mai lasă să crească şi se dau în cuptorul încins la 200ŢC, timp de trei sferturi de oră.


Sfatul bucătarului

Secretul unui cozonac delicios şi pufos este ca toate ingredientele care se folosesc la prepararea lui să fie la temperatura camerei.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii