x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveşti ciobăneşti din mijlocul muntelui

0
26 Sep 2007 - 00:00

In satul Fundata, ce se ridică la poalele a două mari culmi muntoase, Bucegi şi Piatra Craiului, trăieşte o comunitate de oieri care respectă şi astăzi tradiţiile transmise din generaţie in generaţie.

In satul Fundata, ce se ridică la poalele a două mari culmi muntoase, Bucegi şi Piatra Craiului, trăieşte o comunitate de oieri care respectă şi astăzi tradiţiile transmise din generaţie in generaţie. De altfel, zona culoarului Rucăr-Bran este renumită pentru boţurile de brănză ţinute la păstrare in butoaie incăpătoare, pentru pastrama "rumenită" in fum de brad sau pentru perlele de ţuică ce gădilă gătlejul şi inviorează spiritul.

Tărgul de Păine

Cu atăt mai mare a fost bucuria noastră atunci cănd, plimbăndu-ne printre standurile "frumos parfumate" de la Tărgul de Păine, l-am intălnit pe Ion Istrate, cioban cu veche tradiţie din Fundata. Dacă nu-ţi atrăgea atenţia clopul lăsat uşor mai spre ceafă, atunci cu siguranţă nu-ţi mai puteai lua ochii de la ceaunul cu mămăligă ce bolborosea molcom şi in care badea Ion amesteca zdravăn cu un făcăleţ. Lăngă el se strănsese ciorchine o mulţime de oameni, care urmăreau cu "ochii căt cepele" - scuzaţi-mi expresia, dar prea se potriveşte - mişcările iuţi ale badei. Ne-am alăturat şi noi "admiratorilor" şi atunci am simţit pentru prima dată aroma iute a brănzei de burduf in coajă de brad. Odată domolită mămăliga, badea a inceput să pregătească porţiile de bulz, domolind astfel şi mulţimea care fremăta de nerăbdare. "Uite, puiule, bulz ca la stănă. Doar in munţi se mănăncă aşa ceva", işi indemna o tănără mămică băieţelul să incerce noua specialitate. Am primit şi noi un boţ de mămăligă aburindă. L-am desfăcut şi in interior, ascunsă bine ca intr-un cocon, brănza incepuse deja să se topească. Pentru ceva timp i-am invidiat pe oamenii care petrec cea mai mare parte a anului cocoţaţi in vărful muntelui, avănd alături o sumedenie de oi şi căţiva căini. Dar, aşa cum bănuiam, viaţa de oier nu este idilică, cum pare la prima vedere. Este vorba de multă muncă, sacrificii, iar răsplata nu este, poate, de cele mai multe ori, pe măsura eforturilor.

Măndria de a fi oier din tată in fiu

Pentru că voiam să aflăm mai mult, l-am intărătat puţin pe badea Ion să ne povestească puţin căte ceva despre viaţa de oier. Povesteşte pe indelete, dar din vocea lui răzbate, nedomolită, măndria de a fi cioban din tată in fiu. "Acum am 500 de oi mari şi cam 200 de cărlani. Oile sunt acum la Vlădeni, lăngă Braşov. Le coborăm pănă la 10 septembrie. De urcat, incepem a le urca cam de la 1 mai, pănă la 25 mai, in funcţie de anotimp, cam cum e vremea, bună sau rea. Aşa se face de cănd mă ştiu. Moştenesc oieritul din moşi-strămoşi şi fiul meu o să mă moştenească pe mine. Căt stau eu aici de vorbă cu dumneavoastră, fiul meu e deja la stănă in locul meu."

Judecănd după iuţeala cu care specialităţile de brănză incep să dispară, una căte una, de pe tejghea, se poate spune că are succes. Care este secretul? Ei bine, păşunea. "Trebuie să fie pe muchie de vărf. Apoi, să fie iarba de piatră şi de brad. Să ştiţi că asta se simte in gustul brănzei. Nu e cum spuneau unii, să aducă oi din străinătate să fie brănza mai bună. Oile astea nu rezistă la noi. Nu credeţi? Eu am făcut experienţa asta. Un prieten de-al meu mi-a adus nişte oi din Moldova, de rasa caracul. Mi le-a adus pănă la stănă. N-au rezistat nici doi ani şi au murit. Una e treaba cu oile de munte, alta e cu oile de cămp."

Europa la stănă

Incepe să zămbească atunci cănd ii aducem aminte de noile reguli ce vor trebui urmate şi de oieri (utilaje din inox, apă curentă, camere igienizate perfect etc.). Oricăt ar fi legile de aspre, el tot nu ar renunţa la tradiţie. "Am fost şi eu in Austria. Au exact saivane ca la noi, dar cu apă şi lumină. La noi e mai greu. Cine a pomenit lumină pe munte?! Ei n-au stăne mari. Maximum 100 de oi care stau in ţarcuri. Deşi nu avem condiţii la fel de bune ca ei, tot i-am invăţat meserie. Brănza noastră de burduf e mai bună ca a lor, e mai de calitate. Şi asta pentru că o facem cu lapte natural. Cum adică să pasteurizăm laptele? Păi, nu-şi pierde gustul?! E ca şi cum ai fierbe un cartof sau ai mănca nişte carne fiartă. Nu mai bine le-ar sta in farfurie prăjite? Aşa e şi cu laptele pasteurizat. I se ia smăntăna. Străinii, vă spun eu, sunt impresionaţi de brănza noastră."

Facerea brănzei

In credinţa că un cioban musai cunoaşte toate secretele brănzeturilor şi că nimeni nu este mai dibaci in prepararea lor, l-am indemnat pe badea Ion să ne povestească, pe inţelesul nostru, cum se transformă laptele in brănză. "Mai intăi se face caşul de oaie. Se dă cheag la lapte şi după 45 de minute incercăm dacă s-a inchegat. Se bate caşul, apoi se adună frumos şi se pune in sidile. Il bag in clită şi il rup de trei ori. Pun o greutate pe el şi il las să se scurgă tot zerul. Cam după o oră şi jumătate il iau. După ce il las la uscat pe talpă taman o zi il bag la buduroi. Şi se pune aşa, strat după strat. Urda dulce o fac din zerul de la lapte. După ce am scos caşul, pun zerul la fiert. Pănă ce fierbe, deasupra iese urda. Brănza de burduf in coajă de brad, pe care o vedeţi aici, o fac din caş de oaie pus la dospit şi dat prin maşină. Ii pun sare şi-o bag apoi in coajă de brad sau in băşicuţă. Cam aşa se face la mine la stănă.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”
Galerie Foto La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Pornind de la...

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală din decembrie, “bătălia” pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă, la Te cunosc de undeva!. Pentru...

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie de pe pagina de internet a primăriei

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie  de pe pagina de internet a primăriei
Galerie Foto Vineri, 15 noiembrie, de la ora 22:15, într-un nou episod al serialului de comedie Mangalița, primarul Stelian Manole (Teodor Corban) trebuie să managerieze o nouă situație care apare din cauza inițiativelor...

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor  Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”
Guy First a venit tocmai din Tel Aviv, Israel, ca să îi încânte pe cei trei jurați cu niște sunete nemaiauzite până acum pe scena iUmor. În cel mai nou episod iUmor, difuzat în această seară, de la ora...

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor
Autorităţile cambodgiene au decis să interzică în perimetrul celebrului sit arheologic Angkor plimbările pe spatele elefanţilor, considerate o cruzime de către asociaţiile pentru protecţia animalelor. Cinci...

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum
Galerie Foto Vasile și Cinthya Enache, tata și fiică, au intrat în competiție optimiști, cu toate că viața a fost destul de dură cu familia lor până acum. Dar tot viața i-a răsplătit aseară, în cel mai nou episod din...

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...
Serviciul de email marketing furnizat de