x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveşti cu dulciuri bucovinene

0
Autor: Maria Belu-Burtea 02 Sep 2010 - 00:00
Poveşti cu dulciuri bucovinene Maria Belu/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Astăzi am să vă spun povestea unor delicioase preparate bucovinene. Unde le-am aflat istoria? La Festivalul "Flori de pe Dorna", eveniment organizat de Primărie şi ANTREC Bucovina, ce a avut loc în comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, la sfârşit de iulie.



Zile de sărbătoare în Poiana Stampei! În curtea Primăriei este mare vânzoleală. Copiii fac un covor de flori, gospodinele din comună au venit aici cu frumoase coşuri împodobite cu ştergare cusute manual cu motive populare bucovinene, pline ochi cu dulciuri şi băuturi răcoritoare făcute după reţete vechi. Pe Ana şi Mirela Rusu le-am cunoscut la Festivalul "Flori de pe Dorna". Vă invit, aşadar, într-o călătorie a simţurilor, alături de Ana şi Mirela (mamă şi fiică), să descoperiţi gusturile adevărate ale dulciurilor bucovinene.

NATURAL, SĂNĂTOS, APROAPE PERFECT!
Un produs proaspăt, natural, cu un conţinut mic de grăsimi, în care fiecare aromă este pusă în valoare, astfel încât savurând doar o înghiţitură de prăjitură să simţi un curcubeu de arome. Cam aşa s-ar defini prăjiturile aduse de cele două gospodine la festival, fie că au fost tarte cu fructe de pădure, pampuşte (nişte gogoşele mici, delicioase) sau ciocolată de casă cu alune de pădure. "Pampuşte facem - ne-a spus Ana Rusu - la diferite ocazii importante din an. De exemplu, în Ajunul Bobotezei, când preotul merge prin sat cu Chiralesa (cu Botezul), el este însoţit de un alai format din săteni. Gazda le iese înainte cu lumânarea aprinsă şi, după ce preotul face rugăciunea, sunt serviţi de gospodina casei cu pampuşte, un pahar cu vin sau cu mied pentru copiii care sunt în alai."

Au mai fost şi băuturi răcoritoare, iar vedetele au fost, de departe, berea de casă şi miedul. "Gătesc de plăcere - a continuat Ana - după reţete vechi bucovinene pe care le-am moştenit de la bunica şi de la mama. Reţetele le voi lăsa fiicei mele." Toată magia preparării miedului constă în combinarea diferitelor ingrediente pentru a crea o simfonie a gusturilor. "Se pun la fiert 10 litri de apă cu un kilogram de zahăr (din care punem deoparte patru linguri) şi 100 g de scorţişoară. Se fierb 20 de minute, apoi se dau deoparte. Când este călduţ, în mied se pun două lămâi tăiate felii şi cele patru linguri de zahăr (puse deoparte) caramelizate separat. Se acoperă vasul şi se lasă aşa cam patru sau cinci ore. Se strecoară, se pune în sticle şi se dă la rece", ne-a dezvăluit Ana Rusu reţeta delicioasei băuturi răcoritoare.

Dar berea de casă cum se prepară? "Berea o fac din orz, porumb, zahăr şi puţină drojdie. Prăjesc puţin orzul, cam un kilogram, apoi îl pun la fiert în 10 litri de apă cu 500 de grame de porumb. Când iau vasul de pe foc adaug zahăr şi las la răcit. Când berea este călduţă, adaug un bob de drojdie. După ce s-a răcit, torn în sticle şi las la rece şi se poate bea după câteva zile", ne-a dezvăluit Ana. Am mai aflat, şi vă spunem şi dumneavoastră, că berea se poate face şi cu lămâie. La 12 litri de apă se pun patru lămâi, 900 grame de zahăr, dar şi celelalte ingrediente: orzul şi porumbul. Se prepară identic şi se bea rece la Sărbători, dar şi la evenimentele importante de peste an. Mmm! Ce bună şi rece e!


Tartă cu păltinele (coacăze roşii)
Ingrediente: 6 ouă, 6 linguri de ulei, o cană zahăr, o jumătate de cană cu făină, 4 linguri apă, o jumătate de pachet praf de copt, jeleu sau un pachet gelatină de culoare roşie.
Preparare: Ouăle se bat separat, albuşul spumă, iar gălbenuşurile se combină cu zahărul, uleiul şi apa. Albuşurile se pun peste gălbenuş câte o lingură, pe rând, se adaugă făina şi praful de copt stins cu o lingură de oţet. Într-o tavă tapetată cu făină se toarnă compoziţia şi se dă la foc potrivit. După ce se răceşte, se pun deasupra păltinelele amestecate cu jeleul sau cu gelatina. Jeleul se prepară din 100 g de zahăr şi 50 ml sirop de păltinele. Ingredientele se fierb până se leagă siropul şi se adaugă puţin amidon alimentar. Se dă la rece apoi se porţionează şi se scoate din tavă. (Odinioară, amidonul se obţinea din cartofi curăţaţi care se lăsau timp de două zile în apă. Amidonul de pe fundul vasului se colecta, se usca şi se folosea la prăjituri.)


Ciocolată cu alune de pădure
Ingrediente: 420 g zahăr, 500 g lapte praf, 5 linguri cacao, o sticluţă de esenţă de rom, 100 g alune de pădure prăjite, 200 ml apă, 200 g unt.
Preparare: Se cerne pe o coală de hârtie laptele praf şi cacaua, apoi se pune într-o cratiţă, se adaugă esenţa de rom şi alunele. Se pune la foc apa cu zahărul şi se fierb până se leagă siropul, după care se adaugă untul şi se fierbe până se topeşte. Se toarnă siropul fierbinte peste laptele praf şi se amestecă bine cu o lingură de lemn, foarte repede până se omogenizează, se toarnă într-o tavă, de preferinţă emailată, care a fost unsă cu unt. Se dă la rece cel puţin patru ore.


Pampuşte (gogoşi)
Ingrediente: 1 kg făină, drojdie de mărimea unei nuci, coaja de la o lămâie, 50 ml ulei, 100 g zahăr pudră, un plic zahăr vanilinat, 500 ml lapte, două ouă, 500 ml ulei pentru copt.
Preparare: Se pune făina într-o covată de lemn sau într-un lighean emailat, se face o gaură la mijloc şi se pune drojdia care a fost dizolvată în 100 ml lapte călduţ (din cele 500 ml) şi o linguriţă de zahăr şi se lasă circa 5 minute. Se adaugă ouăle bătute, coaja de lămâie şi laptele încălzit, se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare (cantitatea de lapte diferă în funcţie de calitatea făinii). La final se adaugă uleiul şi se mai frământă până când nu se mai lipeşte aluatul de mâini. Se lasă să dospească la căldură 30-45 de minute. După ce a crescut, se întinde aluatul pe planşetă cu sucitorul şi cu un pahar se dă formă pampuştei, mărimea acesteia făcându-se după preferinţă. Se prăjesc în uleiul încins, într-un ceaun. După ce se răcesc, se dau prin zahărul pudră în care s-a pus şi zahărul vanilinat.
Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...
Serviciul de email marketing furnizat de