x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poveşti cu dulciuri bucovinene

Poveşti cu dulciuri bucovinene

de Maria Belu-Burtea    |    02 Sep 2010   •   00:00
Poveşti cu dulciuri bucovinene
Sursa foto: Maria Belu/Jurnalul Naţional

Astăzi am să vă spun povestea unor delicioase preparate bucovinene. Unde le-am aflat istoria? La Festivalul "Flori de pe Dorna", eveniment organizat de Primărie şi ANTREC Bucovina, ce a avut loc în comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, la sfârşit de iulie.



Zile de sărbătoare în Poiana Stampei! În curtea Primăriei este mare vânzoleală. Copiii fac un covor de flori, gospodinele din comună au venit aici cu frumoase coşuri împodobite cu ştergare cusute manual cu motive populare bucovinene, pline ochi cu dulciuri şi băuturi răcoritoare făcute după reţete vechi. Pe Ana şi Mirela Rusu le-am cunoscut la Festivalul "Flori de pe Dorna". Vă invit, aşadar, într-o călătorie a simţurilor, alături de Ana şi Mirela (mamă şi fiică), să descoperiţi gusturile adevărate ale dulciurilor bucovinene.

NATURAL, SĂNĂTOS, APROAPE PERFECT!
Un produs proaspăt, natural, cu un conţinut mic de grăsimi, în care fiecare aromă este pusă în valoare, astfel încât savurând doar o înghiţitură de prăjitură să simţi un curcubeu de arome. Cam aşa s-ar defini prăjiturile aduse de cele două gospodine la festival, fie că au fost tarte cu fructe de pădure, pampuşte (nişte gogoşele mici, delicioase) sau ciocolată de casă cu alune de pădure. "Pampuşte facem - ne-a spus Ana Rusu - la diferite ocazii importante din an. De exemplu, în Ajunul Bobotezei, când preotul merge prin sat cu Chiralesa (cu Botezul), el este însoţit de un alai format din săteni. Gazda le iese înainte cu lumânarea aprinsă şi, după ce preotul face rugăciunea, sunt serviţi de gospodina casei cu pampuşte, un pahar cu vin sau cu mied pentru copiii care sunt în alai."

Au mai fost şi băuturi răcoritoare, iar vedetele au fost, de departe, berea de casă şi miedul. "Gătesc de plăcere - a continuat Ana - după reţete vechi bucovinene pe care le-am moştenit de la bunica şi de la mama. Reţetele le voi lăsa fiicei mele." Toată magia preparării miedului constă în combinarea diferitelor ingrediente pentru a crea o simfonie a gusturilor. "Se pun la fiert 10 litri de apă cu un kilogram de zahăr (din care punem deoparte patru linguri) şi 100 g de scorţişoară. Se fierb 20 de minute, apoi se dau deoparte. Când este călduţ, în mied se pun două lămâi tăiate felii şi cele patru linguri de zahăr (puse deoparte) caramelizate separat. Se acoperă vasul şi se lasă aşa cam patru sau cinci ore. Se strecoară, se pune în sticle şi se dă la rece", ne-a dezvăluit Ana Rusu reţeta delicioasei băuturi răcoritoare.

Dar berea de casă cum se prepară? "Berea o fac din orz, porumb, zahăr şi puţină drojdie. Prăjesc puţin orzul, cam un kilogram, apoi îl pun la fiert în 10 litri de apă cu 500 de grame de porumb. Când iau vasul de pe foc adaug zahăr şi las la răcit. Când berea este călduţă, adaug un bob de drojdie. După ce s-a răcit, torn în sticle şi las la rece şi se poate bea după câteva zile", ne-a dezvăluit Ana. Am mai aflat, şi vă spunem şi dumneavoastră, că berea se poate face şi cu lămâie. La 12 litri de apă se pun patru lămâi, 900 grame de zahăr, dar şi celelalte ingrediente: orzul şi porumbul. Se prepară identic şi se bea rece la Sărbători, dar şi la evenimentele importante de peste an. Mmm! Ce bună şi rece e!


Tartă cu păltinele (coacăze roşii)
Ingrediente: 6 ouă, 6 linguri de ulei, o cană zahăr, o jumătate de cană cu făină, 4 linguri apă, o jumătate de pachet praf de copt, jeleu sau un pachet gelatină de culoare roşie.
Preparare: Ouăle se bat separat, albuşul spumă, iar gălbenuşurile se combină cu zahărul, uleiul şi apa. Albuşurile se pun peste gălbenuş câte o lingură, pe rând, se adaugă făina şi praful de copt stins cu o lingură de oţet. Într-o tavă tapetată cu făină se toarnă compoziţia şi se dă la foc potrivit. După ce se răceşte, se pun deasupra păltinelele amestecate cu jeleul sau cu gelatina. Jeleul se prepară din 100 g de zahăr şi 50 ml sirop de păltinele. Ingredientele se fierb până se leagă siropul şi se adaugă puţin amidon alimentar. Se dă la rece apoi se porţionează şi se scoate din tavă. (Odinioară, amidonul se obţinea din cartofi curăţaţi care se lăsau timp de două zile în apă. Amidonul de pe fundul vasului se colecta, se usca şi se folosea la prăjituri.)


Ciocolată cu alune de pădure
Ingrediente: 420 g zahăr, 500 g lapte praf, 5 linguri cacao, o sticluţă de esenţă de rom, 100 g alune de pădure prăjite, 200 ml apă, 200 g unt.
Preparare: Se cerne pe o coală de hârtie laptele praf şi cacaua, apoi se pune într-o cratiţă, se adaugă esenţa de rom şi alunele. Se pune la foc apa cu zahărul şi se fierb până se leagă siropul, după care se adaugă untul şi se fierbe până se topeşte. Se toarnă siropul fierbinte peste laptele praf şi se amestecă bine cu o lingură de lemn, foarte repede până se omogenizează, se toarnă într-o tavă, de preferinţă emailată, care a fost unsă cu unt. Se dă la rece cel puţin patru ore.


Pampuşte (gogoşi)
Ingrediente: 1 kg făină, drojdie de mărimea unei nuci, coaja de la o lămâie, 50 ml ulei, 100 g zahăr pudră, un plic zahăr vanilinat, 500 ml lapte, două ouă, 500 ml ulei pentru copt.
Preparare: Se pune făina într-o covată de lemn sau într-un lighean emailat, se face o gaură la mijloc şi se pune drojdia care a fost dizolvată în 100 ml lapte călduţ (din cele 500 ml) şi o linguriţă de zahăr şi se lasă circa 5 minute. Se adaugă ouăle bătute, coaja de lămâie şi laptele încălzit, se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare (cantitatea de lapte diferă în funcţie de calitatea făinii). La final se adaugă uleiul şi se mai frământă până când nu se mai lipeşte aluatul de mâini. Se lasă să dospească la căldură 30-45 de minute. După ce a crescut, se întinde aluatul pe planşetă cu sucitorul şi cu un pahar se dă formă pampuştei, mărimea acesteia făcându-se după preferinţă. Se prăjesc în uleiul încins, într-un ceaun. După ce se răcesc, se dau prin zahărul pudră în care s-a pus şi zahărul vanilinat.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival