x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestirile cu pastravi de pe steaua plutitoare

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Povestirile cu pastravi de pe steaua plutitoare

Pastravaria de la Potoci - steaua plutitoare, cu opt brate de metal, fiecare cu cate 26 de viviere - se pregateste de hibernare. Si aici, la umbra Ceahlaului, iarna isi intra in drepturi

Pastravaria de la Potoci - steaua plutitoare, cu opt brate de metal, fiecare cu cate 26 de viviere - se pregateste de hibernare. Si aici, la umbra Ceahlaului, iarna isi intra in drepturi.
Pastravul care traieste liber in apele de munte are carnea mai densa decat cel din crescatorie, care are muschiul un pic mai gras. In timpul prepararii, el pierde din apa pe care o acumuleaza in timpul cresterii. Este, sa zicem, o diferenta la fel de mare cum e cea dintre o pasare de Avicola si un pui de ograda. Aflu aceste amanunte de la Sorin Chitoi, seful pastravariei Potoci, dispusa pe lacul format de barajul de la Bicaz. O pastravarie cum nu mai exista alta in lume, in forma de stea cu opt brate. Pe fiecare brat sunt 26 de bazine cu "viviere" din plasa de relon, avand initial 2.000 de bucati de peste a cate 20 de grame. Adica abia 40 de kilograme. Dupa un an si jumatate, cantitatea de peste din fiecare viviera creste de zece ori, ajungandu-se la 400 de kilograme. In perioada optima, primavara si toamna, cand temperatura apei e intre 15 si 18°C, pastravul are niste cresteri fantastice.

Toata aceasta insiruire de cifre Sorin Chitoi ne-o prezinta in vreme ce coboram spre malul lacului, acolo unde ne asteapta barca si barcagiul care ne va trece dincolo, pe "ferma"… Este de 10 ani la Potoci, continua sa ne povesteasca. A venit initial pentru trei luni, dar nu s-a mai putut desparti de "raiul pestilor". Crede despre pastrav ca are o carne fina, gustoasa, care nu seamana cu a altor pesti de apa curgatoare. "Oasele sunt foarte fine; n-ai sa te ineci niciodata cu un os de pastrav. In acelasi timp se preteaza la o preparare mai sofisticata, gen afumare, in harzob, ori gatit cu smantana."

O reteta locala
Dar cum se poate pregati pastravul la Potoci? "Eu prefer o reteta traditionala locala. Se eviscereaza si se pune intr-un bait, care contine sare, usturoi, mirodenii - piper, foi de dafin. Pastravul se tine in bait 20 de ore. Dupa ce se scoate din bait se afuma. Este foarte importanta temperatura la care se afuma, dar si lemnul din care se face focul si adaosurile de la sfarsit: o urzica, o cetina, un rug de zmeura, care-i dau o aroma speciala. Este la fel foarte important sa stii cand sa pui urzica ori cetina sau cand ia sfarsit procesul de afumare. In general, acesta dureaza patru-cinci ore, in functie de temperatura focului si de marimea pestelui. Daca pastravul e mai mare, focul trebuie sa fie mai mic si de durata lunga, ca sa-l patrunda in adancime."

Un prahovean la Bicaz
Sorin Chitoi este din Campina, dar pare ca s-a nascut la Bicaz. E mandru de pastravii sai cum este mandru de fiul lui, care invata la o scoala din Piatra Neamt. "Avem numai pastrav-curcubeu in crescatorie. La un an si sase luni ajunge la 250-280 g. Este pastravul perfect pentru consum. Cresterea cea mai buna este intre 150 si 250 g. Peste 250 g mananca mult si asimileaza putin. Pentru mese festive la restaurant este «pestele de portie», pentru ca la o masa nu poti da nici o jumatate de peste si nici unul de 400 g, care nu poate fi terminat de o persoana."

L-am intrebat pe inginer cum ii place lui sa manance pastravul. "Cu garnitura de cartofi natur, patrunjel si lamaie. Multi prefera pastravul cu usturoi, dar acesta ii strica din gustul originar." Cine gateste acasa? "Cand e vorba de peste, prins, curatat, preparat, eu sunt bucatarul. Cel mai bun peste este la gratar. Un secret? Da. Sosul pe care il prepar. Imediat dupa ce-l iau de pe gratar il pun in acest sos, pregatit din rosii coapte, sare, mirodenii; fara usturoi. Mamaliguta - e obligatoriu, si chiar una vartoasa." Il rog pe inginer sa se caracterizeze in doua cuvinte. "Sunt un nostalgic. Un nostalgic al naturii salbatice. Vor veni curand Sarbatorile - Craciunul si Revelionul - , ca in toti anii din urma le voi petrece aici, in imparatia pastravilor."

Stapanii stelei plutitoare
Pe la 3 dupa-amiaza, toamna tarziu, pe lac incepe a se intuneca, si adevaratii stapani raman cainii destoinici. Acestia nu ajung sa puna niciodata piciorul pe uscat, tot asa cum cainii de pe mal nu se incumeta sa urce pe "steaua plutitoare", nici macar atunci cand se intampla ca ea sa atinga tarmul. Paznicul paznicilor e Gheorghe Samachis, ajutorul inginerului, care le stie toate obiceiurile. Lucreaza de 22 de ani la pastravarie si, uneori, apasat de tacerea lacului, vorbeste cu pastravii.
"Ce simt cand tin un pastrav in mana? Simt viata. Pastravul e viata. Si unde este viata, uneori este si moarte. Nu, nu este usor sa lucrezi cu viata, zi si noapte, de atata amar de ani. Dar ce poate fi mai frumos decat sa stii ca undeva, in luciul apei, exista vietati care traiesc si datorita tie?"
  • Gheorghe Samachis"fermier" de pastravi
  • Citeşte mai multe despre:   pastravul

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival

    Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival
    Galerie Foto Litoralul bulgăresc este încă în plină expansiune. Succesul turismului estival a înregistrat aici o creștere constantă, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să...

    Mukinka Chibanga este câștigătorul primei ediții iUmor din cel de-al șaptelea sezon

    Mukinka Chibanga este câștigătorul primei ediții iUmor din cel de-al șaptelea sezon
    Mukinka Chibanga, tânãrul de origine africanã ce a adus la iUmor un numãr de stand up despre tradiţiile de nuntã şi botez din ţara noastrã i-a cucerit nu doar pe cei trei juraţi, ci şi pe telespectatorii...

    RO Break, campania Antenei 1, în topul celor mai bune execuții ale verii conform ADC România

    RO Break, campania Antenei 1, în topul celor mai bune execuții ale verii conform ADC România
    Galerie Foto Ro Break, noul format de divertisment gândit de Antena 1 și agenția Three special pentru pauzele de publicitate, a fost inclus de ADC România (Art Directors Club România) în top 3 al celor mai bune campanii ale...

    Premierele emisiunilor Antenei 1 se vãd gratuit pe AntenaPlay

    Premierele emisiunilor Antenei 1 se vãd gratuit pe AntenaPlay
    În luna septembrie, AntenaPlay le aduce o ofertã de nerefuzat utilizatorilor sãi: aceştia pot viziona gratuit premierele emisiunilor Antenei 1 pe platforma online. Astfel, primele ediţii din Chefi la Cuţite, iUmor...

    ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”

     ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”
    În aceastã toamnã, ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”, un concurs interactiv prin care staţia tv pune la bãtaie timp de 11 sãptãmâni, câte o pereche de adidaşi. Trupa...

    Actrița Ilona Brezoianu, despre rolul secretarei Flori, din serialul de comedie Mangalița: “Și eu sunt o persoană sensibilă. Și mie îmi plac micii”

    Actrița Ilona Brezoianu, despre rolul secretarei Flori, din serialul de comedie Mangalița: “Și eu sunt o persoană sensibilă. Și mie îmi plac micii”
    Galerie Foto Actrița Ilona Brezoianu, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea în noul serial de comedie Mangalița, în rolul Flori, secretara primarului Stelian Manole, spune că i-a plăcut personajul său de cum a citit...

    Rod Stewart s-a luptat în secret cu cancerul ! S-a vindecat după doi ani de tratament

    Rod Stewart s-a luptat în secret cu cancerul ! S-a vindecat după doi ani de tratament
    Cântărețul britanic, Sir Rod Stewart, a dezvăluit că s-a vindecat de cancer de prostată după doi ani în care a urmat, în secret, un tratament împotriva acestei afecţiuni. În vârstă de 74 de ani, acesta a...

    Emisiunea Gazda Perfectã revine astãzi, de la ora 14:00, la Antena 1

    Emisiunea Gazda Perfectã revine astãzi, de la ora 14:00, la Antena 1
    Emisiunea Gazda Perfectã revine pe micile ecrane începând de astãzi, în fiecare zi, de luni pânã vineri, de la ora 14:00, imediat dupã Observator, la Antena 1. Cinci oameni care nu ştiu nimic unul despre...

    O concurentă vrea să ”îi dezlege cununiile” lui chef Scărlătescu

    O concurentă vrea să ”îi dezlege cununiile” lui chef Scărlătescu
    Galerie Foto Jurizările pe nevăzute ale sezonului 7 continuă diseară, de la 20:00, pe Antena 1, într-o nouă ediție savuroasă și pline de surprize. Pe lângă personaje unice și farfurii ce vor crește nivelul competiției...

    Doliu în lumea muzicii! Un cunoscut cântăreț a fost găsit mort în casă

    Doliu în lumea muzicii! Un cunoscut cântăreț a fost găsit mort în casă
    Ric Ocasek, solistul The Cars, trupă pionieră a mişcării new wave, a fost găsit mort duminică în locuinţa sa din Manhattan. Ocasek avea 75 de ani, a anunţat poliţia din New York (NYPD), relatează BBC şi...

    14 firme românești participă la festivalul de modă New York Women's Fashion

    14 firme românești participă la festivalul de modă New York Women's Fashion
    La festivalul de modă New York Women's Fashion, care se desfășoară în aceste zile în metropola americană, participă 14 firme româneşti de design vestimentar, informează Ministerul pentru Mediul de...

    Celebra interpretă de muzică populară Irina Loghin și actrița Maria Buză, invitate speciale în show-ul Te cunosc de undeva!

    Celebra interpretă de muzică populară Irina Loghin și actrița Maria Buză,  invitate speciale în show-ul Te cunosc de undeva!
    Galerie Foto Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 20:00, noi invitați surpriză urcă pe scena Te cunosc de undeva!, într-un show de senzație prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea...

    Fiul regretatului actor Iurie Darie, în stare gravă, la Terapie Intensivă la Spitalul Fundeni! Are nevoie de un transplant

    Fiul regretatului actor Iurie Darie, în stare gravă, la Terapie Intensivă la Spitalul Fundeni! Are nevoie de un transplant
    Alexandru, fiul regretatului actor Iurie Darie, a fost internat de urgență la spital, la secția de Terapie Intensivă a Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, acesta fiind diagnosticat cu ciroză și este pe...

    Mihai Bendeac, în lacrimi la iUmor: “Nu-mi aduc aminte când am fost atât de fericit!”

    Mihai Bendeac, în lacrimi la iUmor: “Nu-mi aduc aminte când am fost atât de fericit!”
    Galerie Foto Cel mai așteptat show de umor revine în aceastã searã, de la ora 20:00, la Antena 1, cu surprize de proporţii nu doar pentru telespectatori, ci şi pentru cei trei juraţi. Mihai Bendeac va rãmâne pur şi simplu...

    O femeie din Cartea Recordurilor îl lasã pe Cheloo fără cuvinte la iUmor: “Am devenit, la nivel mondial, cel mai slab de înger bărbat”

    O femeie din Cartea Recordurilor îl lasã pe Cheloo fără cuvinte la iUmor:  “Am devenit, la nivel mondial, cel mai slab de înger bărbat”
    Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera celui de-al şaptelea sezon. Olga Lyashuk, ucraineanca declaratã anul acesta cea mai...
    Serviciul de email marketing furnizat de