x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestirile cu pastravi de pe steaua plutitoare

0
Autor: Tudor Cires 06 Dec 2006 - 00:00
Povestirile cu pastravi de pe steaua plutitoare

Pastravaria de la Potoci - steaua plutitoare, cu opt brate de metal, fiecare cu cate 26 de viviere - se pregateste de hibernare. Si aici, la umbra Ceahlaului, iarna isi intra in drepturi

Pastravaria de la Potoci - steaua plutitoare, cu opt brate de metal, fiecare cu cate 26 de viviere - se pregateste de hibernare. Si aici, la umbra Ceahlaului, iarna isi intra in drepturi.
Pastravul care traieste liber in apele de munte are carnea mai densa decat cel din crescatorie, care are muschiul un pic mai gras. In timpul prepararii, el pierde din apa pe care o acumuleaza in timpul cresterii. Este, sa zicem, o diferenta la fel de mare cum e cea dintre o pasare de Avicola si un pui de ograda. Aflu aceste amanunte de la Sorin Chitoi, seful pastravariei Potoci, dispusa pe lacul format de barajul de la Bicaz. O pastravarie cum nu mai exista alta in lume, in forma de stea cu opt brate. Pe fiecare brat sunt 26 de bazine cu "viviere" din plasa de relon, avand initial 2.000 de bucati de peste a cate 20 de grame. Adica abia 40 de kilograme. Dupa un an si jumatate, cantitatea de peste din fiecare viviera creste de zece ori, ajungandu-se la 400 de kilograme. In perioada optima, primavara si toamna, cand temperatura apei e intre 15 si 18°C, pastravul are niste cresteri fantastice.

Toata aceasta insiruire de cifre Sorin Chitoi ne-o prezinta in vreme ce coboram spre malul lacului, acolo unde ne asteapta barca si barcagiul care ne va trece dincolo, pe "ferma"… Este de 10 ani la Potoci, continua sa ne povesteasca. A venit initial pentru trei luni, dar nu s-a mai putut desparti de "raiul pestilor". Crede despre pastrav ca are o carne fina, gustoasa, care nu seamana cu a altor pesti de apa curgatoare. "Oasele sunt foarte fine; n-ai sa te ineci niciodata cu un os de pastrav. In acelasi timp se preteaza la o preparare mai sofisticata, gen afumare, in harzob, ori gatit cu smantana."

O reteta locala
Dar cum se poate pregati pastravul la Potoci? "Eu prefer o reteta traditionala locala. Se eviscereaza si se pune intr-un bait, care contine sare, usturoi, mirodenii - piper, foi de dafin. Pastravul se tine in bait 20 de ore. Dupa ce se scoate din bait se afuma. Este foarte importanta temperatura la care se afuma, dar si lemnul din care se face focul si adaosurile de la sfarsit: o urzica, o cetina, un rug de zmeura, care-i dau o aroma speciala. Este la fel foarte important sa stii cand sa pui urzica ori cetina sau cand ia sfarsit procesul de afumare. In general, acesta dureaza patru-cinci ore, in functie de temperatura focului si de marimea pestelui. Daca pastravul e mai mare, focul trebuie sa fie mai mic si de durata lunga, ca sa-l patrunda in adancime."

Un prahovean la Bicaz
Sorin Chitoi este din Campina, dar pare ca s-a nascut la Bicaz. E mandru de pastravii sai cum este mandru de fiul lui, care invata la o scoala din Piatra Neamt. "Avem numai pastrav-curcubeu in crescatorie. La un an si sase luni ajunge la 250-280 g. Este pastravul perfect pentru consum. Cresterea cea mai buna este intre 150 si 250 g. Peste 250 g mananca mult si asimileaza putin. Pentru mese festive la restaurant este «pestele de portie», pentru ca la o masa nu poti da nici o jumatate de peste si nici unul de 400 g, care nu poate fi terminat de o persoana."

L-am intrebat pe inginer cum ii place lui sa manance pastravul. "Cu garnitura de cartofi natur, patrunjel si lamaie. Multi prefera pastravul cu usturoi, dar acesta ii strica din gustul originar." Cine gateste acasa? "Cand e vorba de peste, prins, curatat, preparat, eu sunt bucatarul. Cel mai bun peste este la gratar. Un secret? Da. Sosul pe care il prepar. Imediat dupa ce-l iau de pe gratar il pun in acest sos, pregatit din rosii coapte, sare, mirodenii; fara usturoi. Mamaliguta - e obligatoriu, si chiar una vartoasa." Il rog pe inginer sa se caracterizeze in doua cuvinte. "Sunt un nostalgic. Un nostalgic al naturii salbatice. Vor veni curand Sarbatorile - Craciunul si Revelionul - , ca in toti anii din urma le voi petrece aici, in imparatia pastravilor."

Stapanii stelei plutitoare
Pe la 3 dupa-amiaza, toamna tarziu, pe lac incepe a se intuneca, si adevaratii stapani raman cainii destoinici. Acestia nu ajung sa puna niciodata piciorul pe uscat, tot asa cum cainii de pe mal nu se incumeta sa urce pe "steaua plutitoare", nici macar atunci cand se intampla ca ea sa atinga tarmul. Paznicul paznicilor e Gheorghe Samachis, ajutorul inginerului, care le stie toate obiceiurile. Lucreaza de 22 de ani la pastravarie si, uneori, apasat de tacerea lacului, vorbeste cu pastravii.
"Ce simt cand tin un pastrav in mana? Simt viata. Pastravul e viata. Si unde este viata, uneori este si moarte. Nu, nu este usor sa lucrezi cu viata, zi si noapte, de atata amar de ani. Dar ce poate fi mai frumos decat sa stii ca undeva, in luciul apei, exista vietati care traiesc si datorita tie?"
  • Gheorghe Samachis"fermier" de pastravi
  • Citeşte mai multe despre:   pastravul

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Săptămâna Modei de la Milano - Prezentarea casei Fendi, un omagiu adus designerului Karl Lagerfeld

    Săptămâna Modei de la Milano - Prezentarea casei Fendi, un omagiu adus designerului Karl Lagerfeld
    Casa de modă italiană Fendi şi-a luat adio de la directorul ei de creaţie, Karl Lagerfeld, joi, la Milano, unde a prezentat ultima colecţie vestimentară creată de acesta, în cadrul unui show considerat un veritab...

    Reţeta zilei: Rulouri  din piept de pui cu cașcaval și șuncă

    INGREDIENTE 500 g piept de pui 200 g șuncă 200 g cașcaval sare piper negru măcinat lingură ulei de măsline 100 g pesmet 100g făină 2ouă Bateți cu făcălețul fiecare felie de...

    Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere

    Burberry și hanoracul care trimite la ideea de sinucidere
    Burberry şi-a cerut scuze pentru că a inclus în prezentarea sa de la London Fashion Week un hanorac a cărui glugă era strânsă cu un şnur gros, prins într-o manieră care aducea aminte de un nod de...

    Reţeta zilei: Prăjitură cu ananas şi nuci

    Reţeta zilei: Prăjitură cu ananas şi nuci
    Ingrediente: 8 ouă, 10 linguri făină, 6-8 linguri zahăr, 2 linguri cacao, praf de copt, 200 g compot ananas, 3 linguri sirop ananas, 100 g nuci, 30 g fulgi midgale (opţional), praf de sare, 3 linguri zahăr...

    Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)

    Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi (GALERIE FOTO)
    Noi, cei care încă simţim româneşte, ar trebui să fim recunoscători divinităţii pentru darul de preţ numit simplu: România. O țară binecuvântată! Faptul că ne-am născut şi am crescut într-un cadru...

    Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta

    Top 10 lucruri pe care o femeie trebuie sa le aiba intotdeauna in geanta
     Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

    Top 10 cele mai ciudate granițe din lume

    Top 10 cele mai ciudate granițe din lume
    Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate....

    Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1

    Scena misterelor, cu Dan Negru, începe din 28 februarie, la Antena 1
    Galerie Foto Joi, 28 februarie, de la ora 20.00, măștile invadează România, la Scena misterelor, cel mai nou show al Antenei 1, prezentat de Dan Negru. La Scena misterelor, două tabere formate din zece vedete se vor lupta în...

    Mihai Bendeac: ”Cum ar fi să câștige Viorica Dăncilă iUmor?”

    Mihai Bendeac: ”Cum ar fi să câștige Viorica Dăncilă iUmor?”
    Galerie Foto O actriță din Republica Moldova a reușit să își intre atât de bine în rol la iUmor, emisiune care va avea premiera celui de-al șaselea sezon sâmbăta aceasta, de la ora 20.00, la Antena 1, încât a fost...

    Reţeta zilei: Tocană de pește

    Reţeta zilei: Tocană de pește
    Ingrediente: 2 linguri ulei, 2 cepe tocate, o lingură boia dulce, o lingura boia iute, 2 lingurițe pastă de roșii, 2 lingurițe sare, 1,5 kg pești diferiți (păstrăv, știucă) spălați și tăiați în...

    Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră

    Saramura lipovenească de peşte din Marea Neagră
    Reţetele tradiţionale de saramură de peşte diferă, de la o zonă la alta, în funcţie de specificul local şi de tipurile de peşte care se folosesc. În satele de pescari de la malul mării, saramura se prepară,...

    „Early booking” la preţuri foarte bune, de Paşte şi 1 Mai

    „Early booking” la preţuri foarte bune, de Paşte şi 1 Mai
    Galerie Foto Târgul de Turism al României, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 21-24 februarie, vine cu oferte speciale pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele, iar vedetele agenţiilor sunt pachetele turi...

    Reţeta zilei: Negresă

    Reţeta zilei: Negresă
    Ingrediente:  200g unt 250g zahăr 2 ouă 200g ciocolată topită 100g făină 3 linguri cacao esență vanilie truffle cu cacao Mod dereparare: Untul topit îl amestecăm cu zahărul....

    Sfaturi pentru economisirea apei

    Sfaturi pentru economisirea apei
    Deși în țara noastră există apă din belșug, este totuși bine să nu o risipești. Pe de o parte protejezi mediul de poluare, iar pe de altă parte îți reduci costurile de consum. Lucrurile pe care le poți...

    Figurinele-elefant aduc noroc şi bani. Obiecte care aduc bunăstarea

    Figurinele-elefant aduc noroc şi bani. Obiecte care aduc bunăstarea
    Figurinele-elefant aduc noroc, fericire şi bani, dacă sunt amplasate în locurile corecte. Tu știi, de exemplu, ce rol au cele de la ușa de la intrare? Statueta unui elefant aflată în apropiere de uşa de la int...
    Serviciul de email marketing furnizat de