x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prăjitura fericirii

0
Autor: Carmen Dragan 13 Feb 2008 - 00:00

E sofisticată, dificilă şi extrem de dulce. La fel ca... femeia în­drăgostită. I se spune “Prăjitura fericirii” şi, după legendă, a fost creată în bucătăriile de la Chenonceau, castelul de pe Râul Cher, oferit Dianei de Poitier de Regele Henric al II-lea. Reţeta favorită a unei favorite...

E sofisticată, dificilă şi extrem de dulce. La fel ca... femeia în­drăgostită. I se spune “Prăjitura fericirii” şi, după legendă, a fost creată în bucătăriile de la Chenonceau, castelul de pe Râul Cher, oferit Dianei de Poitier de Regele Henric al II-lea. Reţeta favorită a unei favorite...

 

 

Reţeta

Se pregăteşte mai întâi un blat din compoziţie de pandişpan, în care s-au adăugat trei linguri de cacao, pentru a-i da o culoare brună. E nevoie apoi de trei portocale, 100 g alune, 350 g zahăr cubic, 300 ml apă, 200 ml lichior de mandarine, 250 ml smântână lichidă; pentru nugatine: 100 g zahăr cubic, o lingură de apă, 100 g alune sfărâmate; pentru meringues italiene: 8 albuşuri, 50 g zahăr pudră, 425 g zahăr cubic, 150 ml apă. Mai sunt necesare şi două foi de gelatină.

Trebuie ţinut cont de faptul că acest desert se prepară de pe o zi pe alta.

Se curăţă coaja de la două portocale cu un cuţit foarte subţire şi se taie apoi fin. Se pun cei 300 ml apă la fiert şi se lasă portocalele două minute în ea. Apoi se scot cu o spumieră. Se adaugă 200 g zahăr cubic într-o cratiţă, se toarnă deasupra apa în care au fiert portocalele şi se lasă să clocotească 10 minute. Se adaugă jumătate din cantitatea de lichior de mandarine şi coaja de portocale, tăiată julienne. Se lasă să fiarbă 20 de minute la foc mic. Se trage vasul de pe foc şi se ţine să se răcească. Se adaugă 125 ml de smântână lichidă şi se amestecă bine.

 

Nugatina se pregăteşte astfel: se pun pe foc 100 g zahăr cubic, cu o lingură de apă, până se obţine un caramel subţire. Se adaugă alunele sfărâmate (jumătate din cantitate poate fi înlo­cuită cu migdale sfărâmate), se ames­tecă apoi până se obţine o masă compactă şi se trage de pe foc. Se unge cu ulei o bucată de marmură, se varsă nu­­gatina pe ea şi se lasă să se ră­ceas­că. După ce s-a răcit, se zdrobeşte uşor cu o greutate, apoi se trece deasu­pra ru­loul de patiserie, până când se fă­râmă foarte fin.

Pentru meringues, se face mai întâi un sirop din 425 g zahăr cubic şi 150 ml apă, fiert la 120˚C. Se bat albuşurile, se toarnă peste ele siropul cald şi se bat în continuare până la răcirea completă a compoziţiei. Se pune acest amestec într-o tavă, se nivelează şi se dă la cuptor pentru cel puţin patru ore. Se scoate tava, se lasă la rece, apoi se fărâmă uşor şi se amestecă bine cu nugatina fărâmată. În crema pregătită anterior, conform reţetei, se adaugă foile de ge­latină topită în puţină apă călduţă şi se amestecă, după care se încorporează în ea nugatina cu meringues. Se amestecă uşor, se toarnă într-o formă de chec şi se dă la frigider pentru două ore.

 

Finalizarea

Peste blat se toarnă un sirop obţinut din 100 ml apă, 150 g zahăr cubic, zeama de la cea de-a treia portocală şi coaja ei, tăiată julienne. Se fierb toate ingredientele, iar, după ce se răceşte, în acest sirop se adaugă restul de lichior de mandarine, ca să-l parfumeze. După ce blatul s-a în­siropat, se aşază deasupra crema din congelator şi se dă din nou la rece pentru un sfert de oră. Se decorează cu coajă de portocală zaharisită, felii de portocale şi alune glasate.

Citeşte mai multe despre:   zahăr,   apă,   reţetă de vedetă,   cubic

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”
Galerie Foto La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Pornind de la...

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală din decembrie, “bătălia” pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă, la Te cunosc de undeva!. Pentru...

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie de pe pagina de internet a primăriei

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie  de pe pagina de internet a primăriei
Galerie Foto Vineri, 15 noiembrie, de la ora 22:15, într-un nou episod al serialului de comedie Mangalița, primarul Stelian Manole (Teodor Corban) trebuie să managerieze o nouă situație care apare din cauza inițiativelor...

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor  Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”
Guy First a venit tocmai din Tel Aviv, Israel, ca să îi încânte pe cei trei jurați cu niște sunete nemaiauzite până acum pe scena iUmor. În cel mai nou episod iUmor, difuzat în această seară, de la ora...

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor
Autorităţile cambodgiene au decis să interzică în perimetrul celebrului sit arheologic Angkor plimbările pe spatele elefanţilor, considerate o cruzime de către asociaţiile pentru protecţia animalelor. Cinci...

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum
Galerie Foto Vasile și Cinthya Enache, tata și fiică, au intrat în competiție optimiști, cu toate că viața a fost destul de dură cu familia lor până acum. Dar tot viața i-a răsplătit aseară, în cel mai nou episod din...

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...
Serviciul de email marketing furnizat de