x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pranz pe pajiste

Pranz pe pajiste

de Monica Andronescu    |    Anna Borca    |    24 Aug 2005   •   00:00
Pranz pe pajiste
PELESUL LA SEMICENTENAR
25 septembrie 1933. La Sinaia, pe pajistea din fata castelului are loc ceremonia de dezvelire a monumentului inchinat regelui Carol I si reginei Carmen Sylva, dupa cum relateaza Alexandru Tzigara-Samurcas in Marturii contimporane si documente inedite. Maresalul Curtii da "cetire" unui pergament cu chenar inflorit dupa vechile hrisoave ale tarii. "Incheindu-se o jumatate de veac de cand neuitatul Meu Unchiu, Marele Rege Carol I, impreuna cu Marinimoasa Regina Elisabeta au statornicit resedinta Lor de vara in de Ei intemeiatul Castel Peles. Noi Carol II, Regele Romaniei, am hotarat sa praznuim impreuna cu vlastarele regescului Nostru Neam…"

Salonul florentin, sala maura si sufrageria isi deschid usile pentru a-i primi pe cei 130 de invitati printre care Regele Carol, regina Maria, regele Alexandru, regina Elisabeta... Manifestarea este una de proportii, pe masura maretiei regelui Carol I, in memoria caruia sculptorul O. Han a inaltat acest basorelief ce contureaza silueta lui Carol I si pe cea a reginei Carmen Sylva, intampinati cu traditionala paine si sare de un palc de tarani din tinutul Prahovei, imbracati in costume traditionale, dupa cum reiese din alte marturii ale vremii.

A doua zi, Patriarhul Miron sfinteste placa comemorativa, dupa care familia regala, alaturi de cei 600 de oaspeti, este invitata la masa de onoare din pajistea de la Stana Regala, din meniu facand parte atat feluri de mancare traditionale precum sarmalutele cu mamaliguta sau puiul la frigare, cat si icre moi, tarta vieneza sau Petits vol-au-vent. La 50 de ani de la zidirea "regescului Castel Peles" povestea abia incepea…

25 septembrie 1933


"Sterlet à la Parisienne/Pilaf Roustem-Bey/Canetons à la Bouqueti"re/Salade de Sinaia/Parfait Chateau Pelech/Croquettes au Chester/Fruits." La Semicentenar, bucatarul curtii a dedicat unul dintre deserturi evenimentului, realizand si un joc de cuvinte: Parfait Chateau Pelech - Perfectul Castel Peles. (S.L.)

STERLET À LA PARISIENNE


(Cega à la Parisienne)

Cega se fierbe in apa cu sare si condimente, se raceste, se asaza pe un platou si se glaseaza cu aspic de peste. Se decoreaza cu funduri de anghinare umplute cu salata ruseasca si sos maioneza. Inainte de a fi umplute, anghinarea se curata de foi, care se oparesc si se scurg. Salata ruseasca se prepara din legume (morcov, radacina de patrunjel, cartofi) taiate in cuburi mici, boabe de mazare, fasole verde taiata marunt, toate legate cu un sos de maioneza. Sosul maioneza se prepara din galbenus de ou frecat cu sare si untdelemn. Se acreste cu lamaie si se subtiaza cu apa.

CANETONS À LA BOUQUETIERE


(Boboc de rata à la Bouquetiere)

Bobocul de rata se brezeaza (se coace la foc moale, intr-o cratita cu capac, in suc propriu), se pune pe un platou si se acopera cu sos demi-glace. Pentru a obtine sosul demi-glace se face un rantas din grasime (nu se va folosi insa niciodata unt) si faina, lasate pe foc moale pana ce faina incepe sa se rumeneasca usor. Se subtiaza acest rantas cu fond brun (obtinut din supa de oase de vita, putina slanina, ceapa morcov, sare si piper), pana se obtine un sos limpede, in care se dizolva putina pasta de tomate. Se pune la foc mic si se lasa sa fiarba pana scade, luand din cand in cand grasimea care se ridica si care ii da un aspect neplacut. Fierberea prelungita ajuta la eliminarea impuritatilor si la limpezirea sosului. Garnitura Bouqueti"re are la baza morcovi, napi, cartofi taiati cuburi si fasole verde taiata in bucati de 3 cm, buchetele de conopida si mazare verde boabe. Morcovii si napii se glaseaza, adica se fierb intr-o craticioara cu sare, zahar, unt si putina apa. Se lasa sa fiarba la foc mic pana la reductia completa a lichidului. Cartofii se soteaza. Fasolea verde, mazarea si conopida se fierb 7-8 minute la foc iute, intr-un vas neacoperit. Legumele se dreseaza cu sos olandez si se asaza ca un buchet in jurul carnii.

26 septembrie 1933


"Icre moi/Petits vol-au-vent/Sarmalute cu mamaliguta/Pui si muschi la frigare/Salata/Tarta vieneza/Fructe." La Stana Regala, unde a avut loc dejunul din cea de a doua zi a manifestarilor legate de sarbatorirea semicentenarului Castelului Peles, meniul a continut si preparate romanesti. (S.L.)

PETITS VOL-AU-VENT


(Volovane)

Volovanele sunt preparate cu foitaj foarte fin si diverse umpluturi: ciuperci, raci, carne de pui s.a. In "Preparate de arta culinara", volum la care a fost coautor si Josif Strassman, bucatar al Curtii Regale in anii ’30-’40, apare un fel de mancare numit "Volovan de raci ca la Snagov". Pentru a prepara volovane cu ciuperci si pui, aveti nevoie de 200 g de ciuperci albe, 100 g unt, 50 g faina, zeama de la doua lamai, 500 ml de supa de pasare, calda, 400 g carne de pasare taiata cuburi, doua galbenusuri, sare, piper, nucsoara si doua foi de foitaj fin. Ciupercile se curata si se inabusa in 50 g unt, adaugandu-se sare, zeama de la o lamaie si o lingura de apa. Ciupercile se scot si se taie in bucati mai mari. Intr-o craticioara puneti 50 g de unt, adaugati faina si apoi supa de pasare. Amestecati pe foc mic, pana scade putin si se face ca un sos. Adaugati zeama de lamaie si galbenusurile. Sarati, piperati, presarati putina nucsoara rasa. Adaugati ciupercile si pasarea si amestecati. Umpleti cele doua foi cu aceasta compozitie si dati la cuptor la foc mic.

SARMALUTE CU MAMALIGUTA


Se prepara o tocatura (umplutura) din: carne tocata (de vita, de porc sau in amestec, in cantitati egale), franzela inmuiata si stoarsa, data prin masina impreuna cu ceapa sotata. La 600 g de carne se folosesc o felie de franzela si o ceapa. De asemenea, o ceasca de cafea cu orez se fierbe, cu sare si piper. Se amesteca bine toate ingredientele, se adauga un ou si, dupa gust, marar si patrunjel tocat. Sarmalutele se pot face in foi de vita sau in foi de varza. Se ruleaza sarmalute, se pun intr-o cratita si se fierb cu supa (de preferat, zeama in care au fiert legume sau oase de vita) si putin unt, la foc domol, aproximativ o ora. Se dizolva o jumatate de lingura de faina cu doua linguri de smantana (sau cu o lingura de pasta de rosii si una de supa) si se adauga la fiert, catre sfarsit. Se servesc la masa cu mamaliguta si cu smantana la sosiera.

"Zile linistite si de adevarat repaus... Serile, am avut lume la masa, cei din casa si copiii. Pe urma cinema. Un film foarte bun: «Minuit Place Pigalle», cu Raimu. (...) In general, ma declar foarte multumit de aceasta vacanta scurta, dar de adevarat repaus."
Carol al II-lea Rege al Romaniei
×
Subiecte în articol: sare carol