x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prăzar in documentare

0
Autor: Veronica Bectas 18 Noi 2007 - 00:00
Prăzar in documentare

Zor nevoie mare să fac o măncărică de praz. Suntem in post şi mie imi place prazul! Aşa că am pornit la piaţă ca să-mi procur "ceapa laminată" de care aveam nevoie.

Fără cusur - o măncare hrănitoare şi gustoasă


Zor nevoie mare să fac o măncărică de praz. Suntem in post şi mie imi place prazul! Aşa că am pornit la piaţă ca să-mi procur "ceapa laminată" de care aveam nevoie.

Â

Plină de elan şi speranţă, inşfac sacoşa şi pun cap compas piaţa, cu gănd să nu mă abat decăt atunci cănd voi avea kilogramul de praz mult răvnit. Numai că planurile mi-au fost răvăşite de o cunoştinţă care avea acelaşi punct final, dar cu abateri in drum pe la unele librării. E, in cazul ăsta, m-am lăsat deturnată, pentru că mă rodea şi pe mine curiozitatea. Am luat noi la controlat şi puricat patru librării, dar n-a găsit nimic pe plac. Din vorbă-n vorbă, am ajuns la piaţă. Aici, inghesuială mare, oameni grăbiţi, oameni curioşi, oameni care abia se mişcau tărănd după ei cărucioare de piaţă, sacoşe şi chiar saci.

Â

Tablou pieţal. Tarabele pline şi inghesuite işi etalau produsele: castraveciori, sfeclă roşie, ceapă, ardei iute, ardei gras de toate culorile şi mărimile. Vinetele grase inghesuiau căpăţănile de varză, morcovul, pătrunjelul şi păstărnacul ameninţau onduleurile permenente ale capetelor de conopidă, albe ca zăpada. Struguri albi, rozé şi negri aranjaţi in grămăjoare concurau pere uriaşe, galbene şi verzi, in timp ce merele făceau loc munţilor din miez de nucă şi săculeţilor cu boabe de grău "arnăut", din cel bun de colivă. Prunele uscate şi cele afumate parfumau in jurul lor, ademenind cumpărătorii. Verdeaţa - mărarul, leuşteanul şi pătrunjelul se vindea alături de hrean, la legături mari sau mici. Erau munţi de salate, obişnuite sau creţe. Uitasem de fosta vecină care se pierduse pe drum. Nu se găsea praz! Asta-i culmea! Eram plină de nervi la găndul că intărziasem atăt de mult şi nici nu găseam ce-mi trebuie mie.

Â

Cursuri pentru prăzari. Dar, spre surprinderea mea, pe o tarabă, afară in frig, o grămadă de praz. Dar vănzător, ioc! Unde naiba o fi?! Intreb un om de alături care strigă: "Băi, prăzare! Vezi că vrea doamna nişte «ceapă laminată»! Ieşi afară!". De sub tarabă ieşi un ţăran, apoi un al doilea ţăran şi... am crezut că va mai ieşi altul, dar s-au terminat. Incăpeau doar doi. "Da, domniţă, cu ce vă servim?", mă intrebă el de parcă ar mai fi avut şi altceva de servit. Ii cer un kilogram de praz şi mă imbie să-l aleg. Aleg prazul şi-l pun pe căntar. Fix un kilogram! Ţăranul, pus pe glume, imi zise: "La fix, ca la farmacie, domniţă!". Zămbesc a mulţumire, scot banii, imi iau prazul şi dau să plec, dar omul imi zise: "Mă, doamnă, te văz aşa mai... Zi matale, da’ nu te superi, ce faci bre cu prazul că... noi il punem doar dă ceapă?" Colegul lui zise: "Bre, mai cumpără lumea şi ceapă da’ şi praz. Zice că de măncare. Noi il măncăm dă ceapă. Matale ce faci cu el?", şi se uită la mine intinzănd gătul, curios ca o curcă. Vorbeau serios. Păi, pe la voi nu se găteşte nimic din praz? "Nu, la noi nu!", mi-au zis in cor. Şi, ca să-i luminez, am inceput să le spun cum se face o măncărică din praz, alta din praz şi măsline, un praz umplut cu cărniţă, sau cu orez şi ciupercuţe, cu o cremă de brănzică, cum se opăreşte, niţel, cu apă sărată şi se pun rondele de praz garnitură pentru crap la cuptor, un pilăfel de Dobrogea cu rondele de praz şi ardei gras, cum adaugi roşioarele, cum pui morcovelul ras, pănă cănd vănzătorul imi zise: "Bre, imi făcuşi apă-n gură! Da’ să ştii că dă cum ajung, o pui p’a mea să-mi facă măncărică aşa cum ziseşi! Că ţiu minte, să ştii! Săru’măna şi nu vă supăraţi pă mine!".

Cursurile teoretice de preparare a prazului fiind aproape complete, mi-am luat sacoşa, le-am urat vănzare bună şi sănătate şi am plecat victorioasă.

Â

Măncare de praz cu măsline

Ingrediente: 150 g măsline, un kilogram praz, suc de roşii, sare, piper, o lămăie, o linguriţă făină, ulei, mărar, pătrunjel.

Â

Preparare: Prazul se taie rondele de doi centimetri, partea albă se opăreşte in apă cu sare apoi se inăbuşă in ulei. Separat, se prăjeşte făina in puţin ulei, se stinge cu apă, suc de roşii şi o linguriţă zeamă de lămăie, se toarnă in cratiţă căt să acopere prazul şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se opăresc măslinele şi se adaugă in praz, se drege de sare, piper şi se lasă 30 min. Se ornează cu verdeaţă tocată fin.

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end,   praz

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  
Galerie Foto Seara de marți și cel de-al patrulea battle pe echipe au adus schimbări în ceea ce privește dinamica echipelor din sezonul 7 Chefi la cuțite. După o confruntare în care chef Cătălin Scărlătescu a reușit să...

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...

Marocul, o destinație mereu însorită

Marocul, o destinație mereu însorită
Galerie Foto Românii încep să guste din ce în ce mai mult vacanțele complexe, iar Marocul este pe lista celor care vor să viziteze cât mai multe destinații, în circuite turistice. Tendința de ultim moment este aceea de a...

Salina Turda, între distracție și tratament

Salina Turda, între distracție și tratament
Salina Turda este una dintre atracțiile turistice de top ale României, atât pentru modul în care a fost amenajată – asemenea unei baze intergalactice – dar și pentru tratamentele balneare care se pot face...

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!
Ori de câte ori găteşti, cheamă-ţi copilul în bucătărie şi preparaţi mesele împreună. Cel mic va accepta provocarea, mai ales dacă vei prezenta totul ca pe-o joacă, şi va învăţa o mulţime de lucruri no...

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor
Câştigãtorul celei de-a zecea ediţii iUmor, din cel de-al şaptelea sezon al show-ului i-a cucerit pe juraţi încã din primele momente pe scena show-ului. “Sunt Cristian Deniş şi sunt scamator!”, şi-a...

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 se anunţã una foarte durã. Se vor face reproşuri, se vor lansa critici usturãtoare, tensiunea va pune stãpânire...

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!
Exista oferte dupa Black Friday? Daca v-ati pus aceasta intrebare raspunsul este simplu! Da, exista, in noua campanie de reduceri Cyber Week iar discounturile ajung pana la 80%. La SomProduct veti gasi o...

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...
Serviciul de email marketing furnizat de