x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate delicioase cu mirodenii sănătoase

Preparate delicioase cu mirodenii sănătoase

de Carmen Dragan    |    16 Iul 2008   •   00:00

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Supa nu este servită înaintea felului principal, aşa cum ştim din bucătăria noastră, ci o dată cu toate celelalte feluri. Ea are rolul de a "spăla" gustul iute sau foarte condimentat al celorlalte mîncăruri.

De asemenea, thailandezii prepară carnea sau legumele în concentrat de supă sau lapte de cocos, cu o "bază" formată din condimente sau ierburi aromatice. Salatele, în general foarte aromate, poartă denumirea de "yam". Ele se diferenţiază de salatele noastre prin faptul că sosul thailandez nu conţine grăsimi. Condimentele sărate, cum ar fi sosul din peşte (nan pla) cu suc de lămîie, chilli şi usturoi, dau salatei gustul desăvîrşit. Ierburile folosite în general sînt menta, coriandrul, busuiocul, iarba de lămîie şi galangalul. Cu salata thailandeză se pot prepara diverse feluri de mîncare, în combinaţie cu crevete, carne de viţel sau de porc.

 

Tom Kha Kai  - Pui în lapte de cocos cu galangal

Ingrediente: 300 g fileu de pui dezosat, tăiat în bucăţi mici, o jumătate de cănuţă de cremă de cocos, 5 cănuţe de lapte de cocos, 100 g galangal, două plante de lemongrass tăiate în secţiuni scurte, 10 frunze de kaffir lime, rupte, 10-15 ardei iuţi mici, pisaţi, două plante de coriandru, două rădăcini de coriandru, trei linguri de suc de limetă,  3 linguri de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Se fierbe laptele de cocos, se adaugă puiul, galangalul, lemongrass, rădăcinile de coriandru, frunzele de kaffir lime. Se pun apoi sarea şi sosul de peşte şi se fierbe. Se adaugă crema de cocos şi se amestecă uşor, apoi sucul de limetă şi ardeii iuţi pisaţi.

 

Tom Yum Kung  - Supă acră de crevete cu lemongrass

Ingrediente: 300 g crevete mari, două rădăcini de lemongrass, tăiate în bucăţi mici, 10 frunze de kaffir lime, rupte în bucăţi mici, 5 rădăcini de coriandru, 150 g ciuperci, tăiate în jumătăţi, două plante întregi de coriandru, 5 g ardei iute thailandez, două linguri sos de peşte, o lingură de sare, trei linguri de suc de limetă, 4 căni de supă de pui.

Preparare: Se cojesc şi se curăţă bine crevetele. Se încălzeşte supa de pui. Se adaugă lemongrass, frunze de kaffir lime, rădăcina de coriandru şi ciupercile. Se încălzeşte din nou şi se pun crevetele, sucul de limetă, ardeiul iute, sosul de peşte şi coriandrul.

 

Gang Jeud Sam Kasat  - Supă de pui, porc şi crevete

Ingrediente: 100 g carne de pui, 100 g carne de porc, 200 g crevete proaspete, doi napi săraţi conservaţi, o crenguţă de coriandru, 3 linguri de usturoi prăjit, o lingură de bază de supă, 3 linguri sos de peşte, piper.

Preparare: Se taie carnea de pui şi cea de porc în bucăţi de aproximativ

3 cm. Se prăjesc crevetele. Se feliază napii. Se prăjeşte usturoiul. Se înfăşoară carnea de pui, de porc şi crevetele cu o felie de nap. Carnea se fierbe în baza de supă. Se adaugă sosul de peşte şi piperul. Ca garnitură se pun usturoiul prăjit şi coriandrul.

 

Yam Nuea Yang  - Salată thailandeză picantă cu carne de viţel

Ingrediente: 150 g muşchi de vită, 50 g ceapă, 3 salate, o frunză de coriandru, ardei iute, mentă.

Preparare: Ceapa se prăjeşte. Carnea se frige pe grătar, apoi se amestecă împreună cu ceapa şi sosul picant. Se presară ardeiul iute, frunzele de coriandru şi de mentă.

Ingrediente pentru sosul iute: două linguri usturoi tăiat în bucăţi, o lingură de ardei iute, 3 linguri de sos de peşte, o lingură de sare, 4 linguri de suc de limetă, 3 linguri de zahăr.

Preparare: Se pisează usturoiul. Ardeiul iute se amestecă bine cu sosul de peşte, sucul de limetă şi cu zahărul.

 

Som Tum  - Salată verde de papaya şi morcovi

Ingrediente: o salată verde de papaya, 300 g morcovi, sos.

Preparare: Salata şi morcovii tăiaţi se amestecă bine cu sosul. Se poate servi cu legume proaspete precum varza şi fasolea păstăi lungi.

Ingrediente pentru sos: un sfert de cană de suc de tamarind, suc de lămîie sau oţet, 200 g zahăr, 200 g zahăr de palmier, o lingură de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Ingredientele se amestecă bine şi se lasă la fiert trei minute.

 

Kaeng Khiao Wan Kai  - Pui thailandez cu curry verde dulce

Ingrediente: 500 g piept de pui, 3 linguri de pastă de chilli, sos de peşte, 200 g vinete tăiate, frunze de kaffir lime, 3 chilli verzi şi roşii, o cană de cremă de cocos, trei căni de lapte de nucă de cocos, zahăr de palmier, frunze de busuioc dulce.

Preparare: Se fierbe puiul în laptele de cocos. Se varsă curry-ul prăjit într-o oală. Se adaugă zahărul şi sosul de peşte, apoi vinetele, busuiocul dulce şi chilli.

Ingrediente pentru pasta de curry verde: un ardei verde, lemongrass, o lingură de coajă de kaffir lime, seminţe de coriandru, ceapă tocată, 15 chilli verzi, doi căţei de usturoi, sare, piper boabe, o lingură de galangal, chimion, o lingură de pastă de crevete.

Preparare: Se macerează ardeii iuţi împreună cu sarea. Se adaugă lemongrass mărunţit, coaja de kaffir lime şi rădăcina de coriandru mărunţite, apoi ceapa, usturoiul, piperul, seminţele de coriandru, seminţele de chimion şi pasta de crevete.

×