x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate delicioase cu mirodenii sănătoase

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2008 - 00:00

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Să poposim puţin asupra supelor şi a salatelor din bucătăria delicateselor cu arome apetisante! În bucătăria modernă thailandeză se deosebesc trei feluri de supe: asezonată cu condimente, dar nu foarte picantă, picantă şi aromată cu ierburi.

Supa nu este servită înaintea felului principal, aşa cum ştim din bucătăria noastră, ci o dată cu toate celelalte feluri. Ea are rolul de a "spăla" gustul iute sau foarte condimentat al celorlalte mîncăruri.

De asemenea, thailandezii prepară carnea sau legumele în concentrat de supă sau lapte de cocos, cu o "bază" formată din condimente sau ierburi aromatice. Salatele, în general foarte aromate, poartă denumirea de "yam". Ele se diferenţiază de salatele noastre prin faptul că sosul thailandez nu conţine grăsimi. Condimentele sărate, cum ar fi sosul din peşte (nan pla) cu suc de lămîie, chilli şi usturoi, dau salatei gustul desăvîrşit. Ierburile folosite în general sînt menta, coriandrul, busuiocul, iarba de lămîie şi galangalul. Cu salata thailandeză se pot prepara diverse feluri de mîncare, în combinaţie cu crevete, carne de viţel sau de porc.

 

Tom Kha Kai  - Pui în lapte de cocos cu galangal

Ingrediente: 300 g fileu de pui dezosat, tăiat în bucăţi mici, o jumătate de cănuţă de cremă de cocos, 5 cănuţe de lapte de cocos, 100 g galangal, două plante de lemongrass tăiate în secţiuni scurte, 10 frunze de kaffir lime, rupte, 10-15 ardei iuţi mici, pisaţi, două plante de coriandru, două rădăcini de coriandru, trei linguri de suc de limetă,  3 linguri de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Se fierbe laptele de cocos, se adaugă puiul, galangalul, lemongrass, rădăcinile de coriandru, frunzele de kaffir lime. Se pun apoi sarea şi sosul de peşte şi se fierbe. Se adaugă crema de cocos şi se amestecă uşor, apoi sucul de limetă şi ardeii iuţi pisaţi.

 

Tom Yum Kung  - Supă acră de crevete cu lemongrass

Ingrediente: 300 g crevete mari, două rădăcini de lemongrass, tăiate în bucăţi mici, 10 frunze de kaffir lime, rupte în bucăţi mici, 5 rădăcini de coriandru, 150 g ciuperci, tăiate în jumătăţi, două plante întregi de coriandru, 5 g ardei iute thailandez, două linguri sos de peşte, o lingură de sare, trei linguri de suc de limetă, 4 căni de supă de pui.

Preparare: Se cojesc şi se curăţă bine crevetele. Se încălzeşte supa de pui. Se adaugă lemongrass, frunze de kaffir lime, rădăcina de coriandru şi ciupercile. Se încălzeşte din nou şi se pun crevetele, sucul de limetă, ardeiul iute, sosul de peşte şi coriandrul.

 

Gang Jeud Sam Kasat  - Supă de pui, porc şi crevete

Ingrediente: 100 g carne de pui, 100 g carne de porc, 200 g crevete proaspete, doi napi săraţi conservaţi, o crenguţă de coriandru, 3 linguri de usturoi prăjit, o lingură de bază de supă, 3 linguri sos de peşte, piper.

Preparare: Se taie carnea de pui şi cea de porc în bucăţi de aproximativ

3 cm. Se prăjesc crevetele. Se feliază napii. Se prăjeşte usturoiul. Se înfăşoară carnea de pui, de porc şi crevetele cu o felie de nap. Carnea se fierbe în baza de supă. Se adaugă sosul de peşte şi piperul. Ca garnitură se pun usturoiul prăjit şi coriandrul.

 

Yam Nuea Yang  - Salată thailandeză picantă cu carne de viţel

Ingrediente: 150 g muşchi de vită, 50 g ceapă, 3 salate, o frunză de coriandru, ardei iute, mentă.

Preparare: Ceapa se prăjeşte. Carnea se frige pe grătar, apoi se amestecă împreună cu ceapa şi sosul picant. Se presară ardeiul iute, frunzele de coriandru şi de mentă.

Ingrediente pentru sosul iute: două linguri usturoi tăiat în bucăţi, o lingură de ardei iute, 3 linguri de sos de peşte, o lingură de sare, 4 linguri de suc de limetă, 3 linguri de zahăr.

Preparare: Se pisează usturoiul. Ardeiul iute se amestecă bine cu sosul de peşte, sucul de limetă şi cu zahărul.

 

Som Tum  - Salată verde de papaya şi morcovi

Ingrediente: o salată verde de papaya, 300 g morcovi, sos.

Preparare: Salata şi morcovii tăiaţi se amestecă bine cu sosul. Se poate servi cu legume proaspete precum varza şi fasolea păstăi lungi.

Ingrediente pentru sos: un sfert de cană de suc de tamarind, suc de lămîie sau oţet, 200 g zahăr, 200 g zahăr de palmier, o lingură de sos de peşte, două linguri de sare.

Preparare: Ingredientele se amestecă bine şi se lasă la fiert trei minute.

 

Kaeng Khiao Wan Kai  - Pui thailandez cu curry verde dulce

Ingrediente: 500 g piept de pui, 3 linguri de pastă de chilli, sos de peşte, 200 g vinete tăiate, frunze de kaffir lime, 3 chilli verzi şi roşii, o cană de cremă de cocos, trei căni de lapte de nucă de cocos, zahăr de palmier, frunze de busuioc dulce.

Preparare: Se fierbe puiul în laptele de cocos. Se varsă curry-ul prăjit într-o oală. Se adaugă zahărul şi sosul de peşte, apoi vinetele, busuiocul dulce şi chilli.

Ingrediente pentru pasta de curry verde: un ardei verde, lemongrass, o lingură de coajă de kaffir lime, seminţe de coriandru, ceapă tocată, 15 chilli verzi, doi căţei de usturoi, sare, piper boabe, o lingură de galangal, chimion, o lingură de pastă de crevete.

Preparare: Se macerează ardeii iuţi împreună cu sarea. Se adaugă lemongrass mărunţit, coaja de kaffir lime şi rădăcina de coriandru mărunţite, apoi ceapa, usturoiul, piperul, seminţele de coriandru, seminţele de chimion şi pasta de crevete.

Citeşte mai multe despre:   două,   peste,   sosul,   iute,   linguri,   lingura,   ingrediente,   cocos,   preparare,   caiet de retete,   crevete,   coriandru,   lime,   lemongrass,   kaffir

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...
Serviciul de email marketing furnizat de