x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate delicioase din ştevie

0
Autor: Diana Radu 21 Mar 2008 - 00:00
Preparate delicioase din ştevie

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

În bucătăria tradiţională românească, ştevia este o legumă de bază pentru diferite preparate, fiind folosită de primăvara timpuriu până toamna târziu. De la ştevie se consumă în primul rând frunzele, care au un gust acrişor, asemănător cu cel al spanacului. Ele sunt spornice la curăţat. După preparare, sunt mai untoase decât cele de spanac.

 

Mâncăruri

Din ştevie se pot prepara salate simple sau în combinaţie cu alte legume (leurdă, ceapă verde, ridichi, roşii sau castraveţi), ciorbe sau diferite mâncăruri. Salata clasică de ştevie se face cu ceapă, tăiată solzişori, cu puţin ulei, zeamă de lămâie, mărar tocat mărunt, un praf de sare şi piper. Se poate garnisi şi cu felii de măsline. Foarte bine merge, în salata de ştevie, oul fiert tare, tăiat cubuleţe. Mâncarea simplă se face din: opt legături de ştevie, trei cepe, trei roşii, trei linguri de ulei şi sare. Ştevia se curăţă şi se spală bine apoi se bagă în apă fierbinte cu sare. Se lasă doar câteva minute în oală, apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Separat, ceapa curăţată se toacă solzişori şi se căleşte câteva minute în puţin ulei. Se adaugă ştevia mărunţită şi un praf de sare. După câteva minute se pun în cratiţă şi roşiile care în prealabil au fost curăţate de coajă şi date prin sită. Se lasă puţin la fiert, apoi se dă de pe foc. Se serveşte caldă, cu mămăligă şi ouă prăjite.

 

Diete

Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier ), ştevia este uşor de digerat. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul diferitelor afecţiuni, printre care se află şi cele dermatologice, cele hepatice şi cele hematologice. Dieta cu ştevie ajută la tratarea diabetului, reumatismului, tuberculozei, a ulcerului şi a tusei. Medicina naturistă recomandă însă decoctul de rădăcină de ştevie, în lupta contra anemiei. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de rădăcină de stevie rasă, care se fierbe într-o cană de apă, aproximativ cinci minute. Apoi se strecoară şi se consumă două căni pe zi, înainte de masă, una dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

 

Sufleu de ştevie

Ingrediente: un kg de ştevie, două linguri de unt, două linguri de brânză rasă, trei ouă, o jumătate de ceaşcă de smântână, o lingură de făină.

Preparare: Ştevia curăţată se pune în apă fierbinte cu puţină sare. După ce se opăreşte, se scoate, se stoarce şi se toacă mărunt. Într-o cratiţă, se înfierbântă o lingură de ulei şi se adaugă făina. Când aceasta a prins culoare, se pune ştevia, se amestecă şi se adaugă treptat smântâna. Atenţie, trebuie mestecat încontinuu. După câteva minute, se dă de pe foc şi se pune jumătate din brânză. Dacă e cazul, se mai adaugă puţină sare. Când începe să se răcească această compoziţie, se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă încontinuu. Apoi se pun albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă într-o formă care a fost în prealabil unsă cu unt. Se stropeşte cu unt, se adaugă restul de brânză rasă şi se dă la cuptor. Se serveşte caldă.


Sarmale cu urdă în foi de ştevie

Ingrediente: 500 g urdă, două ouă, două linguri de griş, 500 ml borş, două legături de ceapă verde, două legături de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură de unt, două linguri de griş, sare, piper, foi de ştevie.

Preparare: Verdeaţa se toacă mărunt şi se amestecă cu urda. Se adaugă grişul, ouăle bătute, sarea şi piperul. Separat, frunzele de ştevie se opăresc în apă cu sare şi se lasă la răcit. Când pot fi ţinute în mână, se umplu frunzele cu respective compoziţie şi se aşează într-o cratiţă. Se toarnă deasupra borşul amestecat cu apă până le acoperă şi se adaugă untul. Se ţin la cuptor la foc mic.

 

Ştevie cu carne de miel

Ingrediente: 400 g carne, 500 g ştevie, două roşii, două cepe, patru linguri de ulei şI sare după gust.

Preparare: carnea se taie cubuleţe şi se prăjeşte în ulei încins. Când e aproape gata, se adaugă şi ceapa tăiată solzişori. Dacă e nevoie, se mai pune din când în când puţină apă. Separat, ştevia curăţată se opăreşte în apă cu sare iar apoi se scurge bine şi se toacă mărunt. Astfel pregătită, ştevia se adaugă peste carne şi se lasă câteva minute să fiarbă. În aceeaşi cratiţă se pun roşiile curăţate de coajă şi date prin sită şi se lasă la fiert. Când compoziţia a scăzut se dă de pe foc şi se serveşte caldă, cu mămăliguţă.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   gastronomie,   apă,   ştevie,   ştevia

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Serialul de comedie Mangalița începe duminică, 29 septembrie, la Antena 1

Serialul de comedie Mangalița începe duminică, 29 septembrie, la Antena 1
Galerie Foto Cel mai nou serial de comedie, Mangalița, are premiera duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, la Antena 1 și îl are în centrul atenției pe Stelian Manole, primarul aflat în fruntea urbei de peste 20 de ani....

Priscilla din Mykonos, apariție spectaculoasă în fața juraților Chefi la cuțite

Priscilla din Mykonos,  apariție spectaculoasă în fața juraților Chefi la cuțite
Galerie Foto În seara aceasta, de la 20:00, cea mai iubită emisiune culinară dă startul unei noi runde de jurizări din sezonul 7, un sezon electrizant ce continuă să îi ia prin surpridere atât pe chefi, cât și pe...

Chefi la cuțite, lider de piață la orașe Chef Sorin Bontea și-a ales ”cuțitul de aur” din sezonul 7

Chefi la cuțite, lider de piață la orașe  Chef Sorin Bontea și-a ales ”cuțitul de aur” din sezonul 7
Galerie Foto Ultimul concurent al ediției de luni seară a întrecut așteptările celor trei jurați Chefi la cuțite, în cea de-a treia jurizare pe nevăzute. Pentru prima dată în acest sezon, chefii Bontea și Dumitrescu au pu...

Bulgarii îşi dezvoltă turismul inspiraţi de români

Bulgarii îşi dezvoltă turismul inspiraţi de români
Litoralul bulgăresc este încă în plină expansiune. Succesul turismului estival a înregistrat aici o creștere constantă, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să...

Petrecere de Halloween la Băile Herculane. Stațiunea a reînviat

Petrecere de Halloween la Băile Herculane. Stațiunea a reînviat
Foarte mult timp am fost obișnuiți cu ideea că doar cei bolnavi se tratează „la băi”, deși mai-marii Imperiului Roman și ai celui Austro-Ungar obișnuiau să facă ceea ce noi numim astăzi tratamente...

Posibilităţi de relaxare la SPA. Congresul şi bursa turismului balnear

Posibilităţi de relaxare la SPA. Congresul şi bursa turismului balnear
Cea de-a cincisprezecea ediție a Congresului Anual al Turismului Balnear și SPA se va desfășura în perioada 18-21 septembrie 2019, la Herculane, sub un nou concept, integrand Forumul și Bursa de turism balnear din...

Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival

Bulgarii și-au crescut investițiile și sezonul estival
Galerie Foto Litoralul bulgăresc este încă în plină expansiune. Succesul turismului estival a înregistrat aici o creștere constantă, mai ales în ultimii cinci ani, iar acest avânt i-a încurajat pe investitori să...

Mukinka Chibanga este câștigătorul primei ediții iUmor din cel de-al șaptelea sezon

Mukinka Chibanga este câștigătorul primei ediții iUmor din cel de-al șaptelea sezon
Mukinka Chibanga, tânãrul de origine africanã ce a adus la iUmor un numãr de stand up despre tradiţiile de nuntã şi botez din ţara noastrã i-a cucerit nu doar pe cei trei juraţi, ci şi pe telespectatorii...

RO Break, campania Antenei 1, în topul celor mai bune execuții ale verii conform ADC România

RO Break, campania Antenei 1, în topul celor mai bune execuții ale verii conform ADC România
Galerie Foto Ro Break, noul format de divertisment gândit de Antena 1 și agenția Three special pentru pauzele de publicitate, a fost inclus de ADC România (Art Directors Club România) în top 3 al celor mai bune campanii ale...

Premierele emisiunilor Antenei 1 se vãd gratuit pe AntenaPlay

Premierele emisiunilor Antenei 1 se vãd gratuit pe AntenaPlay
În luna septembrie, AntenaPlay le aduce o ofertã de nerefuzat utilizatorilor sãi: aceştia pot viziona gratuit premierele emisiunilor Antenei 1 pe platforma online. Astfel, primele ediţii din Chefi la Cuţite, iUmor...

ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”

 ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”
În aceastã toamnã, ZU TV lanseazã campania „Faci pereche cu ZU TV şi Şatra B.E.N.Z!”, un concurs interactiv prin care staţia tv pune la bãtaie timp de 11 sãptãmâni, câte o pereche de adidaşi. Trupa...

Actrița Ilona Brezoianu, despre rolul secretarei Flori, din serialul de comedie Mangalița: “Și eu sunt o persoană sensibilă. Și mie îmi plac micii”

Actrița Ilona Brezoianu, despre rolul secretarei Flori, din serialul de comedie Mangalița: “Și eu sunt o persoană sensibilă. Și mie îmi plac micii”
Galerie Foto Actrița Ilona Brezoianu, pe care telespectatorii Antenei 1 o vor vedea în noul serial de comedie Mangalița, în rolul Flori, secretara primarului Stelian Manole, spune că i-a plăcut personajul său de cum a citit...

Rod Stewart s-a luptat în secret cu cancerul ! S-a vindecat după doi ani de tratament

Rod Stewart s-a luptat în secret cu cancerul ! S-a vindecat după doi ani de tratament
Cântărețul britanic, Sir Rod Stewart, a dezvăluit că s-a vindecat de cancer de prostată după doi ani în care a urmat, în secret, un tratament împotriva acestei afecţiuni. În vârstă de 74 de ani, acesta a...

Emisiunea Gazda Perfectã revine astãzi, de la ora 14:00, la Antena 1

Emisiunea Gazda Perfectã revine astãzi, de la ora 14:00, la Antena 1
Emisiunea Gazda Perfectã revine pe micile ecrane începând de astãzi, în fiecare zi, de luni pânã vineri, de la ora 14:00, imediat dupã Observator, la Antena 1. Cinci oameni care nu ştiu nimic unul despre...

O concurentă vrea să ”îi dezlege cununiile” lui chef Scărlătescu

O concurentă vrea să ”îi dezlege cununiile” lui chef Scărlătescu
Galerie Foto Jurizările pe nevăzute ale sezonului 7 continuă diseară, de la 20:00, pe Antena 1, într-o nouă ediție savuroasă și pline de surprize. Pe lângă personaje unice și farfurii ce vor crește nivelul competiției...
Serviciul de email marketing furnizat de