x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate din legume

Preparate din legume

06 Aug 2008   •   00:00

Rosti cu măsline şi ardei capia

4 cartofi, un măr, o legătură de ceapă verde, doi căţei de usturoi, 4 ardei capia copţi, 100 g măsline verzi feliate, două linguri de făină, o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare, piper, cimbru, ulei, iaurt, smîntînă, roşii

Rosti cu măsline şi ardei capia

4 cartofi, un măr, o legătură de ceapă verde, doi căţei de usturoi, 4 ardei capia copţi, 100 g măsline verzi feliate, două linguri de făină, o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare, piper, cimbru, ulei, iaurt, smîntînă, roşii

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari. Se clătesc cu apă rece, apoi se pun într-o strecurătoare şi se presează cu o lingură ca să elimine apa.

2 Ceapa verde se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă bine cu boiaua dulce, măslinele feliate, ardeii copţi tăiaţi cubuleţe, sare şi piper.

3 Se adaugă făina, cartofii storşi, cimbrul tocat şi se amestecă pentru a se încorpora ingredientele.

4 Se încinge puţin ulei într-o tigaie, se pune din compoziţie, se presează cu o lingură ca să se întindă în toată tigaia şi se lasă să se prăjească.

5 Cînd este gata, se întoarce cu ajutorul unei palete şi se lasă să se prăjească şi pe a doua parte.

6 Se procedează la fel cu restul compoziţiei, apoi se servesc presărate cu cimbru tocat.

Sfat: Se servesc simple, cu iaurt, smîntînă sau salată de roşii.
Băutura: Chardonnay


Ruladă cu ierburi şi roşii cherry

500 g făină, 25 g drojdie, 300 ml apă, două cepe, 200 g brînză feta, 100 g rucola, 200 g roşii cherry, o linguriţă de cimbru tocat, o jumătate de linguriţă de sare, o linguriţă de miere, ulei de măsline, piper, sos de roşii picant

1 Se încing două linguri de ulei într-o cratiţă, se pune ceapa tocată şi se căleşte pînă devine transparentă.

2 Se adaugă roşiile cherry tăiate în jumătăţi, se călesc cinci minute, se pune salata rucola, se mai lasă două minute pe foc şi se pune la  răcit.

3 Drojdia se dizolvă în apa călduţă, se adaugă mierea, sarea şi două linguri de ulei de măsline, se toarnă peste făină şi se frămîntă.

4 Se acoperă cu un şervet şi se lasă să dospească 30 de minute.

5 Se întinde o foaie potrivit de groasă, se presară amestecul din cratiţă, cimbrul şi brînza feta sfărîmată.

6 Se rulează, se aşază într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu ulei, se crestează suprafaţa din loc în loc, se introduce în cuptor şi se coace 30-45 de minute la foc potrivit.

Sfat: Se poate servi simplă sau cu sos de roşii picant.
Băutura: Aligotté


Ouă de prepeliţă cu legume

două pungi de amestec de legume, 8 ouă de prepeliţă, doi ardei graşi, două cepe, doi căţei de usturoi, o linguriţă de boia dulce, un ardei iute mic, 100 ml vin alb demisec, sare, piper, mărar, ulei, castraveţi verzi, sfeclă roşie murată

1 Ardeii graşi se spală, se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe. Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se taie felii subţiri.

2Ardeiul iute se spală, se taie în fîşii subţiri şi se pune peste ardeii graşi. Se încing patru linguri de ulei într-o cratiţă, se pun legumele tăiate şi se călesc pînă se înmoaie.

3 Se adaugă legumele congelate, se călesc cîteva minute, apoi se adaugă vinul alb, boiaua dulce, sare şi piper.
4 Se lasă să scadă sosul format, se adaugă mărar tocat, se amestecă, se acoperă cu un capac şi se păstrează la cald.

5 Ouăle de prepeliţă se sparg cîte două într-o tigaie cu ulei încins şi se prăjesc, avînd grijă să nu se ardă.

6 Se scot cu o spumieră, se pun peste legumele calde şi se servesc.

Sfat: Se pot servi cu salată de castraveţi verzi, cu usturoi sau cu sfeclă roşie murată.
Băutura: Frîncuşă


Paste cu sos de roşii

300 g paste, 300 g roşii cherry, două vinete, o linguriţă de zahăr tos, o linguriţă de oţet de mere, doi căţei de usturoi, 150 g parmezan, un ardei iute mic, boia iute, ghimbir, sare, piper, busuioc verde, ulei de măsline, brînză de capră

1 Vinetele se spală, se taie cubuleţe, se condimentează şi se prăjesc în ulei de măsline încins.

2 Se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant ca să elimine uleiul în exces. În uleiul rămas se prăjesc ardeiul iute tăiat rondele şi roşiile cherry pînă se înmoaie.

3 Se adaugă zahărul tos, oţetul, usturoiul curăţat de foi şi tăiat felii subţiri, sare, piper şi un sfert de linguriţă de ghimbir ras.

4 Se presară un vîrf de cuţit de boia iute, se adaugă cubuleţele de vinete prăjite şi se mai lasă pe foc cinci minute la foc mic.

5 Se iau de pe foc, se presară busuioc proaspăt tocat şi se amestecă. Pastele se fierb în apă cu sare, se trec sub un jet de apă rece, se scurg şi se amestecă cu sosul de legume.

6 Se presară busuioc proaspăt tocat, parmezan ras şi se servesc imediat.

Sfat: Parmezanul se poate înlocui cu brînză de capră.
Băutura: Pinot Gris

×