x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate gustoase din orez

Preparate gustoase din orez

de Carmen Dragan    |    15 Noi 2007   •   00:00
Preparate gustoase din orez
Sursa foto: Riz Ainuddin/

Deşi pentru noi, europenii, orezul nu este un aliment de bază şi nici plantă rituală, aşa cum este pentru asiatici, el este ingredient principal pentru numeroase preparate romăneşti, sărate sau dulci.


Deşi pentru noi, europenii, orezul nu este un aliment de bază şi nici plantă rituală, aşa cum este pentru asiatici, el este ingredient principal pentru numeroase preparate romăneşti, sărate sau dulci.

Istoria orezului a inceput in sud-estul Asiei unde, in stare sălbatică, se intrebuinţa ca hrană incă din vremuri străvechi. După primele culturi amenajate in India şi China, incepe să fie cultivat in insulele Indoneziei şi ale Japoniei unde, pănă in secolul al XVII-lea, constituia moneda principală de schimb. Pentru aceste zone, orezul este străns legat de religie, avănd un suflet puternic şi foarte sensibil. De asemenea, este o plantă sacră, dar şi personificare a zeiţei Dewi Sri.


ALIMENT DE BAZÃ.... In Asia, orezul este un aliment de bază şi, asezonat cu diverse condimente sau ierburi, se mănăncă de două sau de trei ori pe zi. Incă de pe vremea lui Teofrast, din cartea sa "Cercetarea plantelor" aflăm că "indienii cultivau in cantitate mare un fel de plantă - oryzon - care seamănă cu grăul, din care fierbeau un fel de terci." Aristotel aminteşte că din orez se prepară un fel de vin. La asiatici, de cele mai multe ori, orezul este servit pe o frunză de palmier, pe care se formează un dumicat cu măna dreaptă (stănga este considerată impură).


DIVERSITATE. In ţara noastră, orezul a fost cunoscut abia in anul 1749, cănd un grup de italieni milanezi obţinea primele recolte in Banat. Fie că este fiert in supă de găină sau in apă simplă, cu carne, cu măsline, urzici, spanac sau cu legume puţin călite, orezul este gustos şi sănătos. De asemenea, pilaful se poate prepara şi ca desert, dacă se fierbe in lapte cu zahăr sau se serveşte cu dulceaţă. Budincile de orez, cu stafide, mere sau nuci sunt un desert delicios. Există, de asemenea, preparate in care orezul este ingredient principal. Ciorbă de peşte sau de roşii, sarmale, dovlecei sau ardei umpluţi, perişoare, drob cu ciuperci şi orez, fasole verde cu orez la cuptor sunt doar căteva măncăruri gustoase cu orez.


Ragut de viţel

● INGREDIENTE: 300 g carne de viţel, ulei, două căni de supă de carne; pentru sos: două cepe, un ardei gras, un morcov, cinci căţei de usturoi, 150 ml vin roşu, 300 ml suc de roşii, piper, sare, boia de ardei, ulei; pentru garnitură: o cană de orez, două linguri de ulei, un morcov, trei fire de ceapă verde, sare, piper.
● PREPARARE: Carnea se rumeneşte in ulei, la foc iute, iar după ce incepe să prindă crustă se adaugă supa de carne şi se lasă să fiarbă inăbuşit. Legumele pentru sos se toacă şi se călesc in ulei. Carnea se pune peste legume, cu tot cu zeamă. Se toarnă vinul şi se lasă să scadă. Se adaugă sucul de roşii şi se condimentează. Intre timp se pregăteşte un orez simplu, călindu-se ceapa verde şi morcovul in ulei, adăugăndu-se orezul şi patru căni de apă, sarea şi piperul.

×
Subiecte în articol: gastronomie orez orezul