x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate savuroase pentru toate gusturile

0
Autor: Simona Chiriac 25 Iun 2009 - 00:00
Preparate savuroase pentru toate gusturile /

Bucătăria austriacă este de fapt un melanj de influenţe culinare, Imperiul Austro-Ungar "împrumutând" cele mai savuroase preparate din zonele învecinate. Şniţelul vienez, ştrudelul cu mere, găluştele de tot felul servite atât la desert, cât şi garnitură, varza acră sau clătitele fiind astăzi parte integrantă din bucătăria acestei regiuni. Multe dintre preparatele care se servesc în bucătăriile austriece sau în restaurante au fost gustate mai întâi de capetele încoronate, fiind considerate puncte de reper atunci când venea vorba despre rafinament, lux sau savoare.



De la palat... în stradă
Cu timpul însă, mulţi dintre nobilii austrieci au început să tânjească la un palat asemănător celor imperiale, dar mai ales râvneau la preparatele ce se serveau în acele încăperi. Aşa se face că multe dintre mâncărurile imperiale (interesant că unele dintre ele cuprind chiar denumirea de kaiser) au fost uşor transformate astfel încât să aibă acces la ele şi celelalte clase. Porţiile erau întodeauna generoase, iar decorurile foarte elaborate. Cu alte cuvinte, austriecii au ştiut mereu să aprecieze mâncărurile la adevărata lor valoare. Şi totuşi, nimic nu se risipea. Legendele spun că pe vremea Împărătesei Maria Tereza, Barbara Roman, o femeie "întreprinzătoare", ce avea în grijă un han pitoresc dintr-o zonă muntoasă, reuşea să adune resturile de mâncare de pe mesele regale, pentru a le vinde apoi, destul de ieftin, la propriul restaurant. Se obişnuia să se spună în acea vreme că fazanii şi claponii zboară miraculos din bucătăria curţii regale tocmai până la hanul Barbarei, chiar şi după ce erau fripţi. Şi în zilele de astăzi, restaurantele din micile localităţi austriece servesc mâncăruri, ce pot părea la prima vedere simple, dar care sunt totuşi încărcate de istorie.

Ştrudel cu mere
(Apfelstrudel)

Ingrediente pentru aluat: 200 g făină, două linguri de ulei; pentru umplutură: 1.500 g mere, zeamă de lămâie, două-trei linguri de rom, două-trei linguri de stafide, scorţişoară, zahăr vanilinat, 120 g zahăr, 80 g unt, 120 g pesmet; ulei pentru uns, făină, 100 g unt topit, zahăr pudră.

Preparare: Se frământă un aluat din făină, ulei şi 120 ml apă. Se modelează în formă de bilă şi se aşază într-un vas uns cu ulei, timp de 30 de minute. Se taie aluatul în formă de dreptunghi pe un prosop pudrat cu făină şi apoi se împătureşte. Merele se taie felii subţiri, se stropesc cu zeamă de lămâie, apoi se adaugă rom, stafide, scorţişoară, zahăr vanilinat şi zahăr. Se topeşte untul într-o tigaie şi se sotează pesmetul până devine auriu. Se amestecă bine cu merele. Se unge aluatul de ştrudel cu unt topit şi se pune umplutura uniform. Se ridică coca peste umplutură, rulându-se în formă de ştrudel. Se unge cu unt topit şi se coace timp de 40 de minute.

Varză vieneză
(Wiener Kohlgemüse)
Ingrediente: o varză de un kilogram, sare, 100 g bacon, o lingură de unt, o lingură de făină, 250 ml supă de vită, un căţel de usturoi, piper.

Preparare: Se curăţă varza de frunzele exterioare, se taie în jumătate, se îndepărtează cotorul şi se taie în fâşii foarte subţiri. Se fierbe până când se înmoaie (30-45 de minute) într-o oală cu apă şi sare. Se pune la scurs şi se stoarce lichidul în exces. Se taie baconul în fâşii foarte subţiri şi se prăjesc în untul încins. Se adaugă făina şi se amestecă până când se formează un rântaş mai uşor. Se toarnă supa de vită fierbinte şi se lasă pe foc, amestecând încontinuu, până când capătă consistenţa unei smântâni. Se adaugă varza şi apoi usturoiul zdrobit, sarea şi piperul. Se încălzeşte puţin şi se serveşte. În restaurante, varza se amestecă bine cu smântâna înainte de a fi servită. Un sfat bătrânesc este de a fierbe varza împreună cu o coajă mai veche de pâine sau cartofi, pentru a-i reduce acesteia mirosul. Varza este o garnitură potrivită pentru Siedefleisch (vită fiartă) sau burger.

Găluşte cu compot de prune
(Topfenknödel mit Zwetschgenröster)
Ingrediente pentru compotul de prune: un kg prune, un beţişor de scorţişoară, câteva cuişoare, 200 g zahăr tos, zeama şi coaja de la o lămâie; pentru găluşte: 100 g unt, coajă rasă de la o lămâie, un vârf de cuţit de sare, 4 ouă, 200 g cremă de brânză dulce, 200 g pâine albă (fără coajă), 150 g smântână, 120 g făină; 100 g unt, 80 g pesmet.

Preparare: Pentru a face compotul de prune se înjumătăţesc prunele şi li se scot sâmburii. Se pun mirodeniile într-un săculeţ de pânză, se leagă şi se lasă la fiert într-un vas cu 150 ml apă, împreună cu zahărul, coaja şi sucul de lămâie. Se adaugă prunele şi se lasă să fiarbă 20 de minute, până când se înmoaie. Se îndepărtează săculeţul şi se lasă compotul într-un loc rece. Pentru a prepara găluştele se amestecă untul împreună cu coaja de lămâie şi sarea până devine pufos. Se adaugă ouăle, brânza stoarsă. Se taie pâine în cubuleţe şi se pune împreună cu smântâna şi făina în compoziţia pentru găluşte. Se lasă deoparte timp de 20 de minute. Se formează găluşte de dimensiunea unei mingi de golf. Se pune la fiert apă cu sare, se adaugă găluştele şi se lasă să fiarbă 12-15 de minute, până când se ridică la suprafaţă. Se iau din oală şi se lasă să se scurgă bine. Se topeşte untul în tigaie, se căleşte pesmetul la foc mic, apoi se dau găluştele prin acest pesmet. Se servesc alături de compot de prune.

Citeşte mai multe despre:   pană,   lasa,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...

Vacanță de iarnă la schi, în România

Vacanță de iarnă la schi, în România
Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare...

Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov

Cei care vor să se relaxeze la Poiana Brașov și atunci când nu schiază, au la dispoziție un centru de agrement amplasat la poalele pârtiei de schi Bradul, în spatele complexului Capra Neagră, unde...

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează penultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite. La doar doi pași de semifinală, concurenții vor primi o nouă provocare din partea Ginei Pistol, iar proba le va testa...
Serviciul de email marketing furnizat de