x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate tradiţionale pe masa de sărbătoare

Preparate tradiţionale pe masa de sărbătoare

de Maria Belu    |    19 Mar 2008   •   00:00

Din dorinţa de a afla cât mai multe taine legate de Paştile protestant am stat de vorbă cu Sylvia Petre, pe care am rugat-o să ne împărtăşească, cât poate, din tainele acestei sărbători atât de iubite de creştini, fie ei catolici, protestanţi sau ortodocşi.

Din dorinţa de a afla cât mai multe taine legate de Paştile protestant am stat de vorbă cu Sylvia Petre, pe care am rugat-o să ne împărtăşească, cât poate, din tainele acestei sărbători atât de iubite de creştini, fie ei catolici, protestanţi sau ortodocşi. Sylvia s-a născut în Germania şi s-a mutat definitiv în România în anul 1994, vorbeşte foarte bine româneşte şi are o afacere în Bucureşti.

 

Aranjament rafinat

“Noi, copiii, în dimineaţa Paştilor, până se trezeau părinţii, aranjam frumos, ca pentru sărbătoare, masa pascală. Apoi mergeam în curte şi căutam ouă şi dulciuri, pe care părinţii ni le puneau prin anumite locuri. Ştiam de la mama că eu, de exemplu, am patru lucruri pe care trebuie să le găsesc şi acestea erau: ouă roşii, ciocolată, bomboane etc. După care mergeam la biserică, iar apoi, chiar dacă suntem protestanţi, aşteptam discursul Papei”.

Ceva din frumuseţea Sărbă­torilor copilăriei, Sylvia încearcă să o dăruiască şi oaspeţilor săi de azi, în restaurantul amenajat în apropierea Parcului Carol, într-o clădire de patrimoniu, cu arhitectură neobrâncovenească, ridicată în anul 1890. “Prezentarea este minuţioasă şi preţioasă – vorbim despre un timp al celebrărilor. Mesele vor fi ornate cu crenguţe verzi, feţele de masă, tacâ­murile, farfuriile vor fi de cea mai bună calitate, iar mâncarea va fi preparată din cele mai bune şi proas­pete produse”.

Rafinate, sa­vu­­­roase şi cu o pre­­­zentare elegantă, mâncă­ru­rile pot fi însă pre­­gătite şi de gospodine, în bu­cătăria de acasă. Ne în­credinţează de aceasta şi Constantin Predescu, bucătar-şef la Carol Parc Hotel, care ne-a împărtăşit câteva dintre reţetele şi secretele sale. “Meniul poate fi întocmit pe bază de preparate din carne de miel – precum ruladă de miel umplută cu rozmarin, coriandru, verdeţuri în general şi puţin usturoi. Apoi, nu vor lipsi tarta cu spanac, ouăle roşii etc. Ca fel principal, recomand coaste de miel cu mai multe sosuri, dar şi coaste de porc, «sperips» se cheamă, care se bagă la cuptor cu ananas, roşii şi puţin vin. Acesta e un fel de mâncare deosebit”, a continuat bucătarul-şef.

 

Cuib de Paşti din ciocolată

Ingrediente: 300 g ciocolată neagră, 6 foi (12 g) de gelatină, două ouă întregi, 4 gălbenuşuri, 150 g zahăr pudră, 25 ml smântână lichidă, un pacheţel cu zahăr vanilinat, 2-3 linguri de cacao, ouă de Paşti din ciocolată pentru decor.

Preparare: Se înmoaie foile de gelatină într-un castron cu apă rece. Se topeşte ciocolata la bain-marie ruptă în bucăţi. Se dizolvă foile de gelatină scurse în 3 linguri de apă caldă şi se încorporează în ciocolata topită luată de pe foc. Se bat ouăle întregi şi gălbenuşurile cu zahărul pudră până se albesc, apoi se amestecă bine cu ciocolata topită. Se bate smântâna chantilly (dar nu prea mult pentru a nu obţine unt), apoi se îndulceşte cu zahărul vanilinat. Se încorporează cu grijă crema chantilly, în două sau trei etape, în amestecul de ciocolată. Compoziţia se întinde într-o formă de coroană de 22-24 cm diametru, în care s-a aşezat în prealabil o folie de plastic. Se pune la congelator o oră pentru a accelera întărirea, apoi la frigider pentru 4-5 ore. Înainte de servire, se întoarce forma pe o farfurie şi se îndepărtează uşor folia. Cu ajutorul unei site, se pudrează cu cacao toată suprafaţa prăjiturii şi se decorează cu ouăle de ciocolată.

 

Coaste de miel cu sos de cafea şi smântână

Ingrediente: 2,5 kg coaste de miel, o lingură de sare, o lingură de piper, două cepe medii (feliate), doi morcovi medii (feliaţi), o ceaşcă de supă (fierbinte), o ceaşcă şi jumătate de cafea, o ceaşcă de smântână grasă, două linguriţe de zahăr.

Preparare: Se setează cuptorul la 230˚C. Se curăţă carnea de grăsimea în exces şi se freacă cu sare şi piper. Se dă tava la cuptor, se reduce tempe­ratura la 150˚C şi se adaugă în tavă ceapa şi morcovii. Separat se prepară un amestec de supă, cafea, smântână şi zahăr care se toarnă peste friptura din tavă. Se mai ţine la cuptor încă o oră şi jumătate – două ore având grijă se fie întoarsă des, pentru a se rumeni. Când este gata se scoate carnea pe un platou încălzit. Sosul şi legumele din tavă se pun într-un blender, se mixează, apoi se toarnă într-o tigaie amestecând continuu, după care se toarnă peste friptura din tavă. Se serveşte cu roşii la grătar, cartofi la cuptor şi legume verzi la alegere.

 

Torta Pasqualina

Ingrediente: aluatul: 500 g făină, două linguri de măsline, sare; ­umplutura: un kilogram de spanac, două linguri de măghiran, o chiflă fără coajă, 80 g parmezan, 100 ml lapte, 500 g ricotta, 50 g unt, 8 ouă, sare şi piper.

Preparare: Se amestecă sarea, făina şi uleiul cu 250 ml apă până ajunge aluatul de consistenţa plastelinei. Se împarte în 12 părţi egale de forma unor mingiuţe, care se pun pe o pânză cu făina şi se lasă o oră la odihnit. Separat spanacul se dă într-un clocot şi se scurge de apă, apoi se toacă mărunt. Chifla se toacă şi se amestecă cu 500 ml apă, două ouă, două linguri de parmezan, ricotta, spanacul şi se condimentează. Se ia o mingiuţă, se aplatizează şi se întinde cu mâinile pentru o formă de 26 cm diametru, se unge cu ulei forma şi coca. Şase mingiuţe de aluat se întind şi se pun la bază cu ulei între straturi. Se adaugă ­umplutura stropită cu ulei şi se fac şase găuri pentru ouă. Se pune un pic de unt, după care se aşază oul fără să se împrăştie, împreună cu sarea, piperul şi parmezanul. Celelalte şase mingiuţe se întind şi se aşază la fel ca la bază, dar deasupra umpluturii, cu puţin ulei şi unt pe margine. Margi­nea se rulează către interior, ultima fiind unsă cu ulei sau înţepată. Se dă la cuptor, la o ­temperatură de 200˚C.

 

“În nordul Germaniei, locul copilăriei mele, mai exact oraşul Stralsund, era o tradiţie în familie ca în dimineaţa Paştilor să aducem în casă crenguţe verzi pe care le împodobeam cu ouă. Acestea erau frumos ornate”

Sylvia Petre

×
Subiecte în articol: două ouă meniu de paşti meniu de pa