x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate tradiţionale pe masa de sărbătoare

0
Autor: Maria Belu 19 Mar 2008 - 00:00

Din dorinţa de a afla cât mai multe taine legate de Paştile protestant am stat de vorbă cu Sylvia Petre, pe care am rugat-o să ne împărtăşească, cât poate, din tainele acestei sărbători atât de iubite de creştini, fie ei catolici, protestanţi sau ortodocşi.

Din dorinţa de a afla cât mai multe taine legate de Paştile protestant am stat de vorbă cu Sylvia Petre, pe care am rugat-o să ne împărtăşească, cât poate, din tainele acestei sărbători atât de iubite de creştini, fie ei catolici, protestanţi sau ortodocşi. Sylvia s-a născut în Germania şi s-a mutat definitiv în România în anul 1994, vorbeşte foarte bine româneşte şi are o afacere în Bucureşti.

 

Aranjament rafinat

“Noi, copiii, în dimineaţa Paştilor, până se trezeau părinţii, aranjam frumos, ca pentru sărbătoare, masa pascală. Apoi mergeam în curte şi căutam ouă şi dulciuri, pe care părinţii ni le puneau prin anumite locuri. Ştiam de la mama că eu, de exemplu, am patru lucruri pe care trebuie să le găsesc şi acestea erau: ouă roşii, ciocolată, bomboane etc. După care mergeam la biserică, iar apoi, chiar dacă suntem protestanţi, aşteptam discursul Papei”.

Ceva din frumuseţea Sărbă­torilor copilăriei, Sylvia încearcă să o dăruiască şi oaspeţilor săi de azi, în restaurantul amenajat în apropierea Parcului Carol, într-o clădire de patrimoniu, cu arhitectură neobrâncovenească, ridicată în anul 1890. “Prezentarea este minuţioasă şi preţioasă – vorbim despre un timp al celebrărilor. Mesele vor fi ornate cu crenguţe verzi, feţele de masă, tacâ­murile, farfuriile vor fi de cea mai bună calitate, iar mâncarea va fi preparată din cele mai bune şi proas­pete produse”.

Rafinate, sa­vu­­­roase şi cu o pre­­­zentare elegantă, mâncă­ru­rile pot fi însă pre­­gătite şi de gospodine, în bu­cătăria de acasă. Ne în­credinţează de aceasta şi Constantin Predescu, bucătar-şef la Carol Parc Hotel, care ne-a împărtăşit câteva dintre reţetele şi secretele sale. “Meniul poate fi întocmit pe bază de preparate din carne de miel – precum ruladă de miel umplută cu rozmarin, coriandru, verdeţuri în general şi puţin usturoi. Apoi, nu vor lipsi tarta cu spanac, ouăle roşii etc. Ca fel principal, recomand coaste de miel cu mai multe sosuri, dar şi coaste de porc, «sperips» se cheamă, care se bagă la cuptor cu ananas, roşii şi puţin vin. Acesta e un fel de mâncare deosebit”, a continuat bucătarul-şef.

 

Cuib de Paşti din ciocolată

Ingrediente: 300 g ciocolată neagră, 6 foi (12 g) de gelatină, două ouă întregi, 4 gălbenuşuri, 150 g zahăr pudră, 25 ml smântână lichidă, un pacheţel cu zahăr vanilinat, 2-3 linguri de cacao, ouă de Paşti din ciocolată pentru decor.

Preparare: Se înmoaie foile de gelatină într-un castron cu apă rece. Se topeşte ciocolata la bain-marie ruptă în bucăţi. Se dizolvă foile de gelatină scurse în 3 linguri de apă caldă şi se încorporează în ciocolata topită luată de pe foc. Se bat ouăle întregi şi gălbenuşurile cu zahărul pudră până se albesc, apoi se amestecă bine cu ciocolata topită. Se bate smântâna chantilly (dar nu prea mult pentru a nu obţine unt), apoi se îndulceşte cu zahărul vanilinat. Se încorporează cu grijă crema chantilly, în două sau trei etape, în amestecul de ciocolată. Compoziţia se întinde într-o formă de coroană de 22-24 cm diametru, în care s-a aşezat în prealabil o folie de plastic. Se pune la congelator o oră pentru a accelera întărirea, apoi la frigider pentru 4-5 ore. Înainte de servire, se întoarce forma pe o farfurie şi se îndepărtează uşor folia. Cu ajutorul unei site, se pudrează cu cacao toată suprafaţa prăjiturii şi se decorează cu ouăle de ciocolată.

 

Coaste de miel cu sos de cafea şi smântână

Ingrediente: 2,5 kg coaste de miel, o lingură de sare, o lingură de piper, două cepe medii (feliate), doi morcovi medii (feliaţi), o ceaşcă de supă (fierbinte), o ceaşcă şi jumătate de cafea, o ceaşcă de smântână grasă, două linguriţe de zahăr.

Preparare: Se setează cuptorul la 230˚C. Se curăţă carnea de grăsimea în exces şi se freacă cu sare şi piper. Se dă tava la cuptor, se reduce tempe­ratura la 150˚C şi se adaugă în tavă ceapa şi morcovii. Separat se prepară un amestec de supă, cafea, smântână şi zahăr care se toarnă peste friptura din tavă. Se mai ţine la cuptor încă o oră şi jumătate – două ore având grijă se fie întoarsă des, pentru a se rumeni. Când este gata se scoate carnea pe un platou încălzit. Sosul şi legumele din tavă se pun într-un blender, se mixează, apoi se toarnă într-o tigaie amestecând continuu, după care se toarnă peste friptura din tavă. Se serveşte cu roşii la grătar, cartofi la cuptor şi legume verzi la alegere.

 

Torta Pasqualina

Ingrediente: aluatul: 500 g făină, două linguri de măsline, sare; ­umplutura: un kilogram de spanac, două linguri de măghiran, o chiflă fără coajă, 80 g parmezan, 100 ml lapte, 500 g ricotta, 50 g unt, 8 ouă, sare şi piper.

Preparare: Se amestecă sarea, făina şi uleiul cu 250 ml apă până ajunge aluatul de consistenţa plastelinei. Se împarte în 12 părţi egale de forma unor mingiuţe, care se pun pe o pânză cu făina şi se lasă o oră la odihnit. Separat spanacul se dă într-un clocot şi se scurge de apă, apoi se toacă mărunt. Chifla se toacă şi se amestecă cu 500 ml apă, două ouă, două linguri de parmezan, ricotta, spanacul şi se condimentează. Se ia o mingiuţă, se aplatizează şi se întinde cu mâinile pentru o formă de 26 cm diametru, se unge cu ulei forma şi coca. Şase mingiuţe de aluat se întind şi se pun la bază cu ulei între straturi. Se adaugă ­umplutura stropită cu ulei şi se fac şase găuri pentru ouă. Se pune un pic de unt, după care se aşază oul fără să se împrăştie, împreună cu sarea, piperul şi parmezanul. Celelalte şase mingiuţe se întind şi se aşază la fel ca la bază, dar deasupra umpluturii, cu puţin ulei şi unt pe margine. Margi­nea se rulează către interior, ultima fiind unsă cu ulei sau înţepată. Se dă la cuptor, la o ­temperatură de 200˚C.

 

“În nordul Germaniei, locul copilăriei mele, mai exact oraşul Stralsund, era o tradiţie în familie ca în dimineaţa Paştilor să aducem în casă crenguţe verzi pe care le împodobeam cu ouă. Acestea erau frumos ornate”

Sylvia Petre

Citeşte mai multe despre:   două,   ouă,   meniu de paşti,   meniu de pa

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express
Galerie Foto Culisele din Asia Express, reality show ce revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, ora 20.00, sunt la fel de spectaculoase ca ceea ce se vede pe micul ecran. O echipã de peste 200 de oameni lucreazã pentru acest...

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu
Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri imagini în...

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri, pas cu pas, ev...

Noi rute de autocar între Europa și Africa

Noi rute de autocar între Europa și Africa
Compania de transport de pasageri FlixBus urmează să opereze rute din Franţa către Maroc începând de marţi, 18 februarie, la 7 ani de la primul transport rutier de călători realizat de companie, care a avut loc...

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa
Facebook a decis să amâne lansarea în Europa a aplicaţiei sale de întâlniri online, după ce o autoritate irlandeză cu rol de reglementare a organizat luni o inspecţie în birourile din Dublin ale reţelei de...

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism
Galerie Foto Trendul viitorului Târg de Turism de la Bucureşti este răsfăţul pentru copii. Agenţiile şi hotelierii vin cu pachete şi oferte speciale care îi plasează în centrul atenţiei pe cei mici. Târgul de Turism al R...

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express: ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express:  ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”
Alex Abagiu și prietenul lui Radu au pornit pe Drumul Comorilor convinși fiind că experiența celui mai dur reality-show poate ascunde multe situații limită. Și nu s-au înșelat. Asia Express, ce revine la Antena...

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi
Doi bărbaţi, o femeie şi o fetiţă au supravieţuit după ce au plutit în derivă timp de 32 de zile în sudul Oceanului Pacific, a relatat un cotidian din Insulele Solomon. Supravieţuitorii au povestit că...

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute
Galerie Foto Amatorii de tratamente balneoclimaterice cu apă termală şi aer de cea mai bună calitate se vor putea bucura de investiţiile care se fac deja în staţiunea Băile Herculane. Cunoscută din timpul Imperiului Roman,...

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector
Galerie Foto Este nemaipomenit sa pastrati amintirea unor drumetii sau excursii frumoase sub forma unor fotografii reusite. Cel mai greu de surprins sunt probabil emotiile, lumina, atmosfera, sentimentul locului vizitat. Portretele...

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”
Galerie Foto Drumul Comorilor se dovedește a fi și cel mai greu drum pe care concurenții au fost nevoiți să meargă în cele 3 sezoane Asia Express. Filipine pare fi o țară a extremelor când vine vorba de condiții meteo....

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou
Dacă mergi într-un cazinou de lux din marile orașe ale tarii o să auzi tot mai rar vorbindu-se limba română. Asta deoarece în ultima perioadă s-a dezvoltat tot mai mult un nou tip de turism: cel de...

Oscar de la Renta și-a prezentat colecția toamnă-iarnă 2020 la Biblioteca Publică din New York

Oscar de la Renta și-a prezentat colecția toamnă-iarnă 2020 la Biblioteca Publică din New York
Casa de modă Oscar de la Renta şi-a prezentat colecţia toamnă-iarnă 2020 într-o defilare găzduită de Bibliotecă Publică din New York, pe acordurile coloanei sonore a filmului "Fantasia" (1940), de Walt Disney,...
Serviciul de email marketing furnizat de