x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 19:15
Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156600-untitled-1.jpgMuzica, voia bună şi aromele cât mai diverse au fost atuurile Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, de la Iaşi. Cea de-a doua zi a evenimentului a umplut Piaţa Unirii cu grătare, plite şi ceaune. Cele aproximativ 50 de echipe de bucătari profesionişti şi amatori i-au determinat pe ieşeni să fie mândri de oraşul lor, pentru că le-a dat ocazia să se bucure şi să testeze atât de multe savori. „Deosebit de interesant, sperăm să se repete”, „un eveniment extraordinar”, „un mic paradis al aromelor”, „un eveniment dulce, dulce” sunt doar câteva dintre atributele cu care cei prezenţi au caracterizat concursul.

„Sunt pentru a doua oară în România, am fost anul trecut la etapa Bucureşti. Mi se pare foarte important, pentru că aici se întâlnesc foarte multe culturi şi este o tocăniţă de impresii culinare în care fiecare participant împărtăşeşte cu celălalt din ştiinţa lui. Pentru mine, bucătăria românească este nouă, învăţ multe lucruri aici. M-a impresionat foarte mult căldura românilor şi bucuria cu care ei împărtăşesc această bucătărie cu cei care vin la acest concurs. Din România, cel mai mult îmi plac cărnurile fierte, tocăniţele, gulaşul sau tochitura”, ne-a declarat Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor.

 

Cupa Moldovei în Gastronomie
Atrăgători prin costume, instrumente de lucru şi, nu în ultimul rând, prin cele 29 de preparate culinare (care aminteau de Evul Mediu) au fost membrii celor două echipe de la Restaurantul Cavalerul medieval, din Iaşi. De altfel, echipa de profesionişti a fost şi câştigătorul Cupei Moldova în Gastronomie. Nici echipele venite din Republica Moldova nu au rămas mai prejos, căci dinspre grătarele lor veneau arome greu de descris, care se potriveau foarte bine cu murăturile şi garniturile pregătite.

 

Sinestezie perfectă
Dar parcă nicăieri aromele nu s-au combinat mai bine, creând o sinestezie perfectă, ca în ceaunul cu căprioară, pus pe jăratic de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi. Ei au venit la campionat, împreună cu echipa Pensiunii Garofiţa, care au impresionat juriul cu o gâscă la ceaun. Ne-am învârtit ce ne-am învârtit prin jurul ceunelor până am aflat cele două reţete care le-au adus aplauzele juriului şi, inevitabil, locul I la secţiunea ceaun. Echipa asociaţiei a fost formată din Hanganu Valentin, Dunea Dumitru şi Mihăiţă Crenguţa, iar echipa pensiunii i-a avut ca membri pe fraţii Hanganu Lucian şi Ciprian şi pe Mihaela Giurimescu. Valentin Hanganu pare desprins din povestirile vânătoreşti ale lui Eugen Jianu. Este o plăcere să-l asculţi, pentru că are calmul şi răbdarea moldoveanului care îşi ştie foarte bine „meseria”: „Ce am făcut aici facem de obicei la vânătoare, în aer liber.

Am ţinut căprioara cinci zile la baiţ (format din morcov, ceapă, ţelină, piper, cimbru, foi de dafin, oţet şi vin). Apoi am scos-o, am pus-o la ceaun, am spumuit-o şi am fiert-o în vin, cu ceapă şi morcov. Spre final am adăugat piper, bulion, usturoi, sare şi paprika iute. Am fiert-o timp de trei ore”, ne-a explicat vânătorul. Înainte de degustare, juriul a fost invitat la o ţuică de prune. După servire, membrii echipei au propus o Băbească Neagră, ambele băuturi fiind din producţia proprie a lui Valentin.

Plăcintele poale-n brâu, specifice Moldovei, au fost desertul acestei echipe. Pentru acesta, ei au propus ca băutură o Grasă de Cotnari, motiv pentru care juriul somelierilor le-a acordat locul I la clasa asocierii vinurilor cu preparatele culinare. Gâsca la ceaun, preparatul propus de pensiune, a fost pusă trei zile la baiţ, după care s-a fiert, s-a spumat, s-a adăugat vin, sare, unt şi apoi morcovi tăiaţi rondele, ceapă şi usturoi. La servire au propus o Fetească Neagră, obţinând locul al II-lea pentru asociere. La finalul competiţiei, Ragnar Fridriksson ne-a mărturisit: „Am fost impresionat de mâncarea pregătită de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, prin faptul că această carne, care este dificil de preparat, era zemoasă, gustoasă, sosul era foarte pertinent, foarte distinct. Cele două feluri de mâncare pe care le-am mâncat de la această echipă nu le voi uita cu siguranţă niciodată”.

Căprioară de nota 10
Preparatul cu care echipa Asociaţiei Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi, a primit aplauzele juriului a fost căprioară la ceaun, fiartă în vin. Sarkis Yacoubian, preşedintele Taste of Peace, din Israel, i-a aplaudat pe vânători, i-a felicitat şi le-a spus: „Din păcate, nu vă pot da decât nota 10!”.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...
Serviciul de email marketing furnizat de