x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 19:15
Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156600-untitled-1.jpgMuzica, voia bună şi aromele cât mai diverse au fost atuurile Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, de la Iaşi. Cea de-a doua zi a evenimentului a umplut Piaţa Unirii cu grătare, plite şi ceaune. Cele aproximativ 50 de echipe de bucătari profesionişti şi amatori i-au determinat pe ieşeni să fie mândri de oraşul lor, pentru că le-a dat ocazia să se bucure şi să testeze atât de multe savori. „Deosebit de interesant, sperăm să se repete”, „un eveniment extraordinar”, „un mic paradis al aromelor”, „un eveniment dulce, dulce” sunt doar câteva dintre atributele cu care cei prezenţi au caracterizat concursul.

„Sunt pentru a doua oară în România, am fost anul trecut la etapa Bucureşti. Mi se pare foarte important, pentru că aici se întâlnesc foarte multe culturi şi este o tocăniţă de impresii culinare în care fiecare participant împărtăşeşte cu celălalt din ştiinţa lui. Pentru mine, bucătăria românească este nouă, învăţ multe lucruri aici. M-a impresionat foarte mult căldura românilor şi bucuria cu care ei împărtăşesc această bucătărie cu cei care vin la acest concurs. Din România, cel mai mult îmi plac cărnurile fierte, tocăniţele, gulaşul sau tochitura”, ne-a declarat Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor.

 

Cupa Moldovei în Gastronomie
Atrăgători prin costume, instrumente de lucru şi, nu în ultimul rând, prin cele 29 de preparate culinare (care aminteau de Evul Mediu) au fost membrii celor două echipe de la Restaurantul Cavalerul medieval, din Iaşi. De altfel, echipa de profesionişti a fost şi câştigătorul Cupei Moldova în Gastronomie. Nici echipele venite din Republica Moldova nu au rămas mai prejos, căci dinspre grătarele lor veneau arome greu de descris, care se potriveau foarte bine cu murăturile şi garniturile pregătite.

 

Sinestezie perfectă
Dar parcă nicăieri aromele nu s-au combinat mai bine, creând o sinestezie perfectă, ca în ceaunul cu căprioară, pus pe jăratic de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi. Ei au venit la campionat, împreună cu echipa Pensiunii Garofiţa, care au impresionat juriul cu o gâscă la ceaun. Ne-am învârtit ce ne-am învârtit prin jurul ceunelor până am aflat cele două reţete care le-au adus aplauzele juriului şi, inevitabil, locul I la secţiunea ceaun. Echipa asociaţiei a fost formată din Hanganu Valentin, Dunea Dumitru şi Mihăiţă Crenguţa, iar echipa pensiunii i-a avut ca membri pe fraţii Hanganu Lucian şi Ciprian şi pe Mihaela Giurimescu. Valentin Hanganu pare desprins din povestirile vânătoreşti ale lui Eugen Jianu. Este o plăcere să-l asculţi, pentru că are calmul şi răbdarea moldoveanului care îşi ştie foarte bine „meseria”: „Ce am făcut aici facem de obicei la vânătoare, în aer liber.

Am ţinut căprioara cinci zile la baiţ (format din morcov, ceapă, ţelină, piper, cimbru, foi de dafin, oţet şi vin). Apoi am scos-o, am pus-o la ceaun, am spumuit-o şi am fiert-o în vin, cu ceapă şi morcov. Spre final am adăugat piper, bulion, usturoi, sare şi paprika iute. Am fiert-o timp de trei ore”, ne-a explicat vânătorul. Înainte de degustare, juriul a fost invitat la o ţuică de prune. După servire, membrii echipei au propus o Băbească Neagră, ambele băuturi fiind din producţia proprie a lui Valentin.

Plăcintele poale-n brâu, specifice Moldovei, au fost desertul acestei echipe. Pentru acesta, ei au propus ca băutură o Grasă de Cotnari, motiv pentru care juriul somelierilor le-a acordat locul I la clasa asocierii vinurilor cu preparatele culinare. Gâsca la ceaun, preparatul propus de pensiune, a fost pusă trei zile la baiţ, după care s-a fiert, s-a spumat, s-a adăugat vin, sare, unt şi apoi morcovi tăiaţi rondele, ceapă şi usturoi. La servire au propus o Fetească Neagră, obţinând locul al II-lea pentru asociere. La finalul competiţiei, Ragnar Fridriksson ne-a mărturisit: „Am fost impresionat de mâncarea pregătită de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, prin faptul că această carne, care este dificil de preparat, era zemoasă, gustoasă, sosul era foarte pertinent, foarte distinct. Cele două feluri de mâncare pe care le-am mâncat de la această echipă nu le voi uita cu siguranţă niciodată”.

Căprioară de nota 10
Preparatul cu care echipa Asociaţiei Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi, a primit aplauzele juriului a fost căprioară la ceaun, fiartă în vin. Sarkis Yacoubian, preşedintele Taste of Peace, din Israel, i-a aplaudat pe vânători, i-a felicitat şi le-a spus: „Din păcate, nu vă pot da decât nota 10!”.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi, iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi,  iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița
Galerie Foto La filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, actorii au avut parte de numeroase momente amuzante și de o serie de...

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express
Galerie Foto Culisele din Asia Express, reality show ce revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, ora 20.00, sunt la fel de spectaculoase ca ceea ce se vede pe micul ecran. O echipã de peste 200 de oameni lucreazã pentru acest...

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu
Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri imagini în...

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri, pas cu pas, ev...

Noi rute de autocar între Europa și Africa

Noi rute de autocar între Europa și Africa
Compania de transport de pasageri FlixBus urmează să opereze rute din Franţa către Maroc începând de marţi, 18 februarie, la 7 ani de la primul transport rutier de călători realizat de companie, care a avut loc...

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa

Facebook amână lansarea aplicației de întâlniri romantice online în Europa
Facebook a decis să amâne lansarea în Europa a aplicaţiei sale de întâlniri online, după ce o autoritate irlandeză cu rol de reglementare a organizat luni o inspecţie în birourile din Dublin ale reţelei de...

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism

Copiii sunt răsfăţaţii pachetelor de la Târgul de Turism
Galerie Foto Trendul viitorului Târg de Turism de la Bucureşti este răsfăţul pentru copii. Agenţiile şi hotelierii vin cu pachete şi oferte speciale care îi plasează în centrul atenţiei pe cei mici. Târgul de Turism al R...

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express: ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”

Alex Abagiu si prietenul lui Radu, despre situațiile limită din Asia Express:  ”Avem nevoie de medicamente pentru astronauți”
Alex Abagiu și prietenul lui Radu au pornit pe Drumul Comorilor convinși fiind că experiența celui mai dur reality-show poate ascunde multe situații limită. Și nu s-au înșelat. Asia Express, ce revine la Antena...

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi

Naufragiu în Oceanul Pacific. Opt persoane au decedat, supraviețuitorii au plutit în derivă zile întregi
Doi bărbaţi, o femeie şi o fetiţă au supravieţuit după ce au plutit în derivă timp de 32 de zile în sudul Oceanului Pacific, a relatat un cotidian din Insulele Solomon. Supravieţuitorii au povestit că...

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute

Băile Herculane revin la strălucirea din vremurile trecute
Galerie Foto Amatorii de tratamente balneoclimaterice cu apă termală şi aer de cea mai bună calitate se vor putea bucura de investiţiile care se fac deja în staţiunea Băile Herculane. Cunoscută din timpul Imperiului Roman,...

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector

Cum sa faci cele mai bune portrete afara, cu un simplu reflector
Galerie Foto Este nemaipomenit sa pastrati amintirea unor drumetii sau excursii frumoase sub forma unor fotografii reusite. Cel mai greu de surprins sunt probabil emotiile, lumina, atmosfera, sentimentul locului vizitat. Portretele...

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”

Probleme mari pentru concurenții Asia Express. „Am trăit practic câte trei anotimpuri într-o singură zi”
Galerie Foto Drumul Comorilor se dovedește a fi și cel mai greu drum pe care concurenții au fost nevoiți să meargă în cele 3 sezoane Asia Express. Filipine pare fi o țară a extremelor când vine vorba de condiții meteo....

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou

Un nou tip de turism în Romania: Cel de cazinou
Dacă mergi într-un cazinou de lux din marile orașe ale tarii o să auzi tot mai rar vorbindu-se limba română. Asta deoarece în ultima perioadă s-a dezvoltat tot mai mult un nou tip de turism: cel de...
Serviciul de email marketing furnizat de