x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana

Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana

de Carmen Dragan    |    Maria Belu    |    16 Mar 2011   •   19:15
Preparate vânătoreşti, la masa zeiţei Diana
Sursa foto: Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156600-untitled-1.jpgMuzica, voia bună şi aromele cât mai diverse au fost atuurile Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, de la Iaşi. Cea de-a doua zi a evenimentului a umplut Piaţa Unirii cu grătare, plite şi ceaune. Cele aproximativ 50 de echipe de bucătari profesionişti şi amatori i-au determinat pe ieşeni să fie mândri de oraşul lor, pentru că le-a dat ocazia să se bucure şi să testeze atât de multe savori. „Deosebit de interesant, sperăm să se repete”, „un eveniment extraordinar”, „un mic paradis al aromelor”, „un eveniment dulce, dulce” sunt doar câteva dintre atributele cu care cei prezenţi au caracterizat concursul.

„Sunt pentru a doua oară în România, am fost anul trecut la etapa Bucureşti. Mi se pare foarte important, pentru că aici se întâlnesc foarte multe culturi şi este o tocăniţă de impresii culinare în care fiecare participant împărtăşeşte cu celălalt din ştiinţa lui. Pentru mine, bucătăria românească este nouă, învăţ multe lucruri aici. M-a impresionat foarte mult căldura românilor şi bucuria cu care ei împărtăşesc această bucătărie cu cei care vin la acest concurs. Din România, cel mai mult îmi plac cărnurile fierte, tocăniţele, gulaşul sau tochitura”, ne-a declarat Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor.

 

Cupa Moldovei în Gastronomie
Atrăgători prin costume, instrumente de lucru şi, nu în ultimul rând, prin cele 29 de preparate culinare (care aminteau de Evul Mediu) au fost membrii celor două echipe de la Restaurantul Cavalerul medieval, din Iaşi. De altfel, echipa de profesionişti a fost şi câştigătorul Cupei Moldova în Gastronomie. Nici echipele venite din Republica Moldova nu au rămas mai prejos, căci dinspre grătarele lor veneau arome greu de descris, care se potriveau foarte bine cu murăturile şi garniturile pregătite.

 

Sinestezie perfectă
Dar parcă nicăieri aromele nu s-au combinat mai bine, creând o sinestezie perfectă, ca în ceaunul cu căprioară, pus pe jăratic de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi. Ei au venit la campionat, împreună cu echipa Pensiunii Garofiţa, care au impresionat juriul cu o gâscă la ceaun. Ne-am învârtit ce ne-am învârtit prin jurul ceunelor până am aflat cele două reţete care le-au adus aplauzele juriului şi, inevitabil, locul I la secţiunea ceaun. Echipa asociaţiei a fost formată din Hanganu Valentin, Dunea Dumitru şi Mihăiţă Crenguţa, iar echipa pensiunii i-a avut ca membri pe fraţii Hanganu Lucian şi Ciprian şi pe Mihaela Giurimescu. Valentin Hanganu pare desprins din povestirile vânătoreşti ale lui Eugen Jianu. Este o plăcere să-l asculţi, pentru că are calmul şi răbdarea moldoveanului care îşi ştie foarte bine „meseria”: „Ce am făcut aici facem de obicei la vânătoare, în aer liber.

Am ţinut căprioara cinci zile la baiţ (format din morcov, ceapă, ţelină, piper, cimbru, foi de dafin, oţet şi vin). Apoi am scos-o, am pus-o la ceaun, am spumuit-o şi am fiert-o în vin, cu ceapă şi morcov. Spre final am adăugat piper, bulion, usturoi, sare şi paprika iute. Am fiert-o timp de trei ore”, ne-a explicat vânătorul. Înainte de degustare, juriul a fost invitat la o ţuică de prune. După servire, membrii echipei au propus o Băbească Neagră, ambele băuturi fiind din producţia proprie a lui Valentin.

Plăcintele poale-n brâu, specifice Moldovei, au fost desertul acestei echipe. Pentru acesta, ei au propus ca băutură o Grasă de Cotnari, motiv pentru care juriul somelierilor le-a acordat locul I la clasa asocierii vinurilor cu preparatele culinare. Gâsca la ceaun, preparatul propus de pensiune, a fost pusă trei zile la baiţ, după care s-a fiert, s-a spumat, s-a adăugat vin, sare, unt şi apoi morcovi tăiaţi rondele, ceapă şi usturoi. La servire au propus o Fetească Neagră, obţinând locul al II-lea pentru asociere. La finalul competiţiei, Ragnar Fridriksson ne-a mărturisit: „Am fost impresionat de mâncarea pregătită de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, prin faptul că această carne, care este dificil de preparat, era zemoasă, gustoasă, sosul era foarte pertinent, foarte distinct. Cele două feluri de mâncare pe care le-am mâncat de la această echipă nu le voi uita cu siguranţă niciodată”.

Căprioară de nota 10
Preparatul cu care echipa Asociaţiei Vănătorilor şi Pescarilor Sportivi, din Iaşi, a primit aplauzele juriului a fost căprioară la ceaun, fiartă în vin. Sarkis Yacoubian, preşedintele Taste of Peace, din Israel, i-a aplaudat pe vânători, i-a felicitat şi le-a spus: „Din păcate, nu vă pot da decât nota 10!”.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival culinar