x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

“Prietenul nostru Radio”

0
Autor: Simona Lazar 25 Iun 2008 - 00:00

“Prăjitura Radio”: Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean.

Anul 1901, decembrie, 12. Italianul Guglielmo Marconi, ajutat de fizicianul englez John Ambrose Fleming, emite de la Cornouailles (Anglia) semnale morse, care străbat Atlanticul şi sînt captate tocmai la Terra-Nova, în nordul Americii. Astfel se naşte radioul!

Anul 1951, decembrie, 12. Sverige Radio – postul naţional de radio al Regatului Suediei – transmite, “pe calea undelor”, o reţetă care avea să facă înconjurul glo­bului: “Prăjitura Radio”.

Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean. În numai cîteva săptămîni, gospodine din toate col­ţurile lumii au notat, conştiincios, toate ­detaliile acestei re­ţete, care respectă cîteva principii importante pentru o emisiune radio cu temă gastrono­mică: este simplă, uşor de re­ţinut, uşor de preparat. Iar aspectul prăjiturii – care, tăiată în secţiune, seamănă cu un vechi difuzor de radio, cu “faţa” din pînză groasă, în două culori – te face să o asociezi ime­diat cu numele ei şi înţelegi de ce, nici după o jumătate de secol, ea nu a fost “ştearsă” din caietele de reţete ale femeilor lumii.

 

Opt decenii

Incitată de povestea acestui preparat, am provocat-o la un dialog despre radio şi gastronomie pe Maria Ţoghină. În 2005, la 34 de ani, a devenit cel mai tînăr preşedinte al So­cie­tăţii Române de Radiodifuziune şi prima femeie care a fost numită în această funcţie.

“Prietenul nostru Radio” se pregăteşte să sărbăto­rească, la 1 noiembrie, opt decenii de la prima transmisiune în România. Decenii în care – aşa cum se scria într-unul dintre primele numere ale Revistei Radio, în anul 1941 – “un singur prieten nu ne-a părăsit, o singură tovărăşie nu ne-a trădat, un singur sprijin sufletesc nu ne-a lipsit: Radio... Radio ne-a legănat inima întristată cu bucuriile curate ale muzicii, Radio ne-a spus poveşti la gura sobei (...), Radio ne-a gonit gîndurile negre cu îndemnuri de bărbăţie, Radio ne-a descreţit frunţile cu o replică hazlie, Radio ne-a adus cuvinte de potolitoare încredere, Radio ne-a împărtăşit cele mai proaspete veşti din cele patru unghiuri ale lumii (...). Radio a fost de toate: distracţie, învăţătură, muzică, teatru, ultimele ştiri...”

 

Istoria vieţii cotidiane

Între misiunile Radioului, în România, s-au aflat şi ce­le cu privire la formarea conştiinţei, educarea spiritului ori pur şi simplu dezvoltarea abilităţilor de comunicare ale publicului radioascultător. La microfonul Radio­difuziunii s-au perindat, de-a lungul timpului, perso­nalităţi remarcabile ale culturii naţionale, de la Iorga şi Rădu­lescu-Motru la Vianu sau Mircea Eliade.

Şi, “aşa cum istoria unei ţări se construieşte şi din ma­rile fapte ale geniilor ei, ca şi din micile întîmplări ale vieţii cotidiene, tot astfel istoria Radioului se coagulează din toate emisiunile, din toate ideile, din toate cuvintele care s-au rostit de-a lungul timpului, la microfon”. Purtătoare de cultură, gastronomia a fost prezentă şi ea în viaţa Radioului. Reţete, sfaturi practice, referiri la rolul femeii în familie şi în societate – le-am regăsit şi în Conferinţele Radio, dar şi în emisiuni care au fost dedicate bucătăriei româneşti sau în care arta culinară a... “condimentat” o temă cu mult mai generoasă.

Şi fiindcă veni vorba des­pre condimen­te, Maria Ţoghi­nă consideră că acestea ar putea fi su­biectul de debut al unei po­si­bi­le emisiuni gas­tro­nomice, într-o viitoare grilă de programe a Ra­dioului.

“Gastro­nomia este pur­tă­toare de cultură, iar o astfel de emi­siune trebuie să cap­teze, pro­punînd o alimentaţie să­nătoasă, dar în egală mă­sură sa­vuroasă. Aş în­cepe prin a pre­zenta condimen­tele, pentru că este păcat să ră­mînem într-un univers gustativ limitat, datorită unei educaţii tra­diţionale. Din păcate, noi nu avem o cultură la nivel naţional în ceea ce priveşte utilizarea condimentelor şi a plantelor aromatice. La noi se folosesc pătrunjelul, leuştea­nul, mărarul, piperul, boiaua... Şi nu aş începe cu cine ştie ce condimente exotice. Cred că ar fi o provocare pentru un realizator o emisiune de radio care să explice, de exemplu, ce sînt menta şi busuiocul – pe care noi, românii, tradiţional, le utilizăm în calitate de plante me­dicinale – şi cum pot ele da o altă savoare unor mîncăruri pe care pînă atunci le consi­derau banale”.

 

Pentru o alimentaţie sănătoasă

Consideră că este timpul ca şi Societatea Română de Radiodifuziune să se angajeze într-o “campanie pentru o alimentaţie sănătoasă a poporului român”. “Cred că, pînă la urmă, sănătatea unui popor este dată şi de felul în care se alimentează” – este de părere Maria Ţoghină. “Educaţia se face şi prin modul în care te alimentezi”. Principiu pe care îl aplică, deocamdată, în “patria cea mică” – adică în fa­milie, acolo unde “cerurile toate” se rotesc în jurul unui suflet de copil. “Mizăm pe o hrană ecologică într-o cît mai mare măsură. Ştiu că pentru Ana, fiica mea, este importantă o alimentaţie sănătoasă acum, care să o ajute cînd va fi adult. Este esenţial cum îţi hrăneşti copilul în primii ani de viaţă şi ce îi oferi. Nu îi refuz nici o bucurie gustativă, însă nu exagerez”.

Încet, dialogul alunecă spre bucuriile vieţii de familie, spre ceasurile pe care le petrece în bucătărie, pregătind hrana pentru cei din casă: “Toate etapele de dinainte de prepararea propriu-zisă a felurilor de mîncare – curăţatul legumelor, tocatul, pregătirea cărnii – constituie partea cea mai relaxantă a unei zile, pentru că sînt chestiuni de rutină”. Precizează însă: “Gătitul, pentru mine, ar fi putut fi o pasiune dacă nu aş fi avut meseria mea de jurnalist”.

Prăjitura Radio

Pentru a pregăti această prăjitură ai nevoie de: 150 g unt, 300 g ciocolată (minimum 75% cacao), 70 g zahăr pudră, două gălbenuşuri, 20 de biscuiţi simpli sau biscuiţi cu unt (petit-beurre), esenţă de vanilie, un praf de sare. Se topeşte mai întîi untul într-o cratiţă, la bain-marie, după care se adaugă ­ciocolata, ruptă în bucăţi pentru a se topi mai uşor. Se amestecă în vas, cu o spatulă de lemn, pentru a se ­omogeniza. Separat, se freacă bine zahărul pudră cu gălbenuşurile şi un praf de sare. Cînd zahărul s-a topit şi ­compoziţia începe să facă spumă, se toarnă uşor în vasul în care se află ­ciocolata topită în unt. Se amestecă bine, pînă la omogenizarea celor două ­compoziţii. Într-o formă de chec (sau într-o cutie de metal pentru biscuiţi) se pune o folie de plastic (sau o folie de ­aluminiu). Se toarnă un strat subţire de cremă în această formă, se aşază ­deasupra un strat de biscuiţi, se toarnă din nou cremă, se aşază încă un strat de biscuiţi şi iar cremă, şi tot aşa, ­ultimul strat fiind de cremă de ­ciocolată. Se pune la frigider, peste noapte. Se taie apoi felii din această prăjitură, cu un cuţit bine ascuţit.

 

Preferinţe

Despre Ana, fetiţa sa de numai cîţiva anişori, Maria Ţoghină spune că “este un copil cu gusturi culinare atipice”. Nu e atrasă de îngheţată şi ciocolată, dar îi plac... murăturile şi lămîia. Crede că, într-un fel, a moştenit-o: “Cînd eram copil, cel mai mult iubeam dimineţile în care unchiul meu se întorcea de la vînătoare cu celebrul tenor Ludovic Spiess. Eram răsfăţata vînătorilor. Nimic nu întrecea, ca gust, iepurele la tigaie în sos de vin, căprioara preparată vînătoreşte sau fazanul...”


“Mama îmi povesteşte că, atunci cînd aveam 4 ani, ştiam pe de rost toate reţetele de ciorbă, pentru că stăteam lîngă ea în bucătărie şi o puneam să îmi repete din ce se face fiecare mîncare. Ulterior, am uitat, şi m-am trezit la 20 de ani punîndu-i din nou întrebări”
Maria Ţoghină


“În bucătărie, eu pun mare preţ pe respectarea reţetei. Sînt o persoană ­riguroasă şi ordonată. Soţul meu este mult mai creativ atunci cînd găteşte şi, poate, de aceea, în vreme ce preparatele mele sînt corect reali­zate, mînca­rea pregătită de el este senzaţională”
Maria Ţoghină

Citeşte mai multe despre:   ne-a,   radio,   reţetă de vedetă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate
Galerie Foto             Pe 8 martie, postul de televiziune Happy Channel împlineşte patru ani de când a intrat pe piaţa televiziunilor dedicate femeilor, patru ani de...

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial
Prinţul Harry a participat la Edinburgh, la unul dintre ultimele sale evenimente oficiale în Marea Britanie în calitate de membru senior activ al familiei regale. Înainte de a urca pe scenă pentru a ține un di...

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special: “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special:  “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”
Cel mai așteptat show de umor continuă sâmbătă, 29 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1. George Tănase va deschide cea de-a doua ediție iUmor și este pregătit să stea iar față în față cu Delia, Cheloo...

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor Emisiunea, lider detaşat de audienţã

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor  Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Marți seară, cursa pentru ultima șansă din cea de-a doua etapă din Filipine a oprit drumul unei echipe în competiția Asia Express - Drumul Comorilor. Soarta lui Nico și a fiicei sale, Andra, a depins de culoarea ...

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan
Despărțirea dintre cântăreața Andreea Bălan și soțul său, George Burcea, suscită interesul fanilor, colegilor și prietenilor, mai ales după ultimele dezvăluiri privind dependența lui de droguri. Cuplul...

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro
Galerie Foto Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, este scos la licitație. Briliantul de circa 8,59 carate este estimat între 45.000 și 65.000 de euro și este expus la Palatul...

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Cursa de pe Drumul Comorilor a continuat luni seară la Antena 1 cu un traseu lung care a avut ca ultim punct de oprire Manila. După o zi plină de provocări și momente tensionate, cea de-a doua imunitate a etapei a f...

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay
DeSpeak firu-n patru este proiectul pe care Speak și Ștefania l-au dezvoltat împreună cu AntenaPlay, ca urmare a participării lor în cadrul celui de-al treilea sezon Asia Express. Fiecare episod al show-ului este...

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său
Văduva celebrului baschetbalist american Kobe Bryant, care s-a părbușit cu elicopterul luna trecută în California, l-a acționat în judecată pe proprietarul aparatului de zbor, potrivit The Guardian. În a...

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști
Industria ospitalității are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de Coronavirus, care deja se profileză, după ce Italia a luat măsuri drastice, duminică. Agențiile de turism au anunțat că nu le pot da...

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor
Anghel Constantin a fost favoritul publicului în prima ediție a sezonului cu numărul opt iUmor și este primul concurent care merge în finală. Constantin este tehnician la anvelope de utilaje industriale, iar în ti...

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia
Compania de turism IRI Travel a luat horătârea să nu mai vândă timp de o lună pachete turistice în Italia și țările unde este confirmată prezența coronavirusului. Dacă situația se va...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor
Galerie Foto      Cea de-a doua etapă din Filipine a show-ului Asia Express - Drumul Comorilor a început duminică seară cu formula inițială de 9 echipe. Cursa a pus în joc aceeași miză importantă,...

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...
Serviciul de email marketing furnizat de