x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Primele semne de vară.

Primele semne de vară.

de Simona Chiriac    |    Magda Cristina Ursache    |    25 Mai 2011   •   21:00
Primele semne de vară.

Luna iunie are cirese si visine la urechi, fiind din aceasta pricina poate cea mai asteptata pe­ri­oada din an pentru copii. Ciresele culese se impart vecinilor, iar peste ceva vreme, cand vor veni Mosii, se vor pune buchetele in vasele noi de lut ce se vor da de pomana.

Alteori se strang si se pun la pastrare, us­can­du-le bine pentru a putea fi folosite la iarna. Se fac dulceturi, gemuri si compoturi din care se vor infrupta cu masura toti cei ai casei. Si chiar daca este inceput de vara, gospodarii se ingrijesc deja pentru vremea aspra de la iarna.

Se strang lastarii de salcii, stejari sau mesteceni, iar odata uscati se vor da animalelor cand incepe a cadea neaua. Se seamana in gradini ridichi, gulii sau conopida, iar viile se sapa, pregatindu-le pentru rodul bogat din toamna.
De altfel, o vorba din popor spune ca "iunie mai uscat decat umed umple butile cu vin".

Sarbatori de iunie
Primul eveniment important al lunii iunie il reprezinta Ispasul (2 iu­nie), atunci cand intregul sat, in frunte cu preotul, merge pe camp pentru a sfinti ogoarele. Tot acum se impletesc cununi din spice de grau pentru a impodobi biserica. Femeile impart paine calda, ceapa si vin pentru sufletele raposatilor care se indreapta din nou catre celalalt hotar.

De Rusalii (12 iunie), oamenii duc la biserica frunze de nuc si tei pentru a fi sfintite, iar apoi cu ele se im­podobesc ferestrele. Nu sunt uitate nici frunzele de pelin ce sunt tinute in san, ferindu-i astfel pe oameni de jocul ielelor.

De Sanziene (24 iunie) se aduna flori ce vor fi folosite in ritualurile magice, iar la miezul noptii poate fi gasita "iarba fiarelor", despre care se spune ca poate deschide orice in­cuietoare. La 29 iunie, cand sunt ce­lebrati Sfintii Petru si Pavel (precedati de noua zile de post), se impart colaci, lumanari si mere, iar gospodarii care au oi duc la biserica, spre a fi sfintite, cas, telemea sau urda.

Spanac cu carne de vita
Ingrediente: 800 g spanac congelat, 200 g smantana, 600 g muschi de vita, o capatana de usturoi, varza rosie, 50 ml otet, 200 ml ulei, o lamaie, 5 g cimbru, sare, piper.
Preparare: Spanacul se caleste in putin ulei, se adauga putina apa, se condimenteaza si se fierbe cinci minute. Se ia de pe foc, se adauga smantana, cimbru, se amesteca si se pastreaza la cald. Muschiul de vita se taie feliute, se pune intr-un bol, se adauga otetul, patru catei de usturoi feliati, sare, piper si cimbru. Se amesteca, se acopera cu folie si se da la rece o ora. Se scoate carnea din amestec, se unge cu ulei si se condimenteaza. Se incinge o tigaie si se prajesc feliile de carne doua-trei minute pe fiecare parte. Separat se prepara o sa­lata din varza taiata fideluta, suc de lamaie, ulei, sare, piper si cimbru. Se serveste alaturi de salata si carnea de vita calda.

×