x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pro si contra

Pro si contra

21 Iul 2004   •   00:00

Nu sunt multe locuri in lume unde se mai vinde vinul varsat. Asta nu inseamna ca o particularitate romaneasca trebuie amendata sau, mai rau, inlocuita.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Nici tuica fiarta n-o mai gasesti in alta parte si, cat despre asta, strainii care ne viziteaza sunt incantati s-o bea, chiar daca nu au mai facut acest lucru niciodata.

Cu toate acestea, vinul varsat este supus stiintei ori nestiintei, cinstei ori necinstei comerciantului. In piete, pe marginea strazii, in "vinarii", vinul varsat este reprezentat in o mie de fete cu tot atatea gusturi si capcane. Rareori intalnesti vinuri oneste, iar daca se intampla sa dibuiesti unul, nu poti fi sigur ca evenimentul se va repeta si la proxima vizita de alimentare.

Vinul varsat prezinta, in teorie, cateva avantaje: un pret mai mic in lipsa "materiei uscate" (dop, capsula, sticla, eticheta, carton); o pretinsa prospetime, provenienta "sanatoasa", "de butuc". Se ataseaza vorbele care ne plac noua romanilor si, in functie de clientela, vinul este de la "parintii neveste-mii", de la "manastirea X" sau, mai elaborat, "de la prietenul Y, sef de combinat la Zetulesti". Cu exceptia unor comercianti priceputi si corecti (care iubesc vinurile), ceilalti ne pot face mai mult rau decat ne imaginam. Cei care stiu ca vinul trebuie pastrat in anumite conditii, facand acest lucru, au costuri suplimentare, ceea ce duce si la o urcare a pretului.

Forme elegante si serioase de vanzare a vinului vrac presupun instalatii cu un gaz inert, temperaturi controlate, vase speciale, curatenie autentica.

Astfel de "vinarii" apartin sau sunt sub obladuirea producatorilor sau a unor specialisti din domeniu si, de regula, reprezinta o sursa sigura de aprovizionare. Vanzatorul poate comunica originea vinului, soiul, gradele alcoolice si continutul de zahar. In replica, magazinele concepute dupa ureche si administrate in aceeasi maniera propun spre vanzare vinuri care sunt depozitate in recipiente improprii, vinuri care au un grad inalt de oxidare. In ceea ce priveste originea, cred ca macar pentru psihic e mai bine sa nu ne punem intrebari, la fel si pentru nivelul de zahar care, iarasi in functie de clientela, poate fi modificat ad-hoc. (Operatiune ilegala!)

Aceasta oferta este si cea mai tentanta pentru foarte multi romani datorita pretului. Pret care, numai daca ar fi comparat cu borsul de "tarate", ar trebui sa dea de gandit. O metoda originala si, pare-se, practica a fost adaptarea sistemului bag-in-box pentru vanzarea vrac. Astfel, bag-in-box-uri mai mari decat cele standard se introduc intr-un frigider special, ramanand pentru manipulare doar supapa de scurgere. Avand in vedere ca vinul nu este afectat de contactul cu aerul, ca produsul in sine - fiind considerat "imbuteliat", poarta garantia producatorului, poate primi cele mai multe puncte la capitolul incredere.
×
Subiecte în articol: gastronomie