x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Provocări de vară, la Ceaunu’ Crăpat

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 30 Iul 2011 - 21:00
Provocări de vară, la Ceaunu’ Crăpat
Vezi galeria foto

Chiar daca vara a trecut de multde cumpana solstitiului – acus, acus vine ziua Muntelui si Schimbarea la Fata – programul telecabinei care-i urca pe turistii din Sinaia la Cota 2000 nu s-a schimbat o iota. Timpul pe care il poti parcurge pe munte e limitat intre saltul din cabina si prima gura de aer curat si strigatul de sfarsit de amiaza al "telecabinierului": "Ultima! Ultima!...". Adica e ultima cursa care te poate cobori cei peste o mie de metri altitudine, cat separa Cota de statiunea montana. Dar chiar daca timpul petrecut pe munte e atat de scurt, la un moment dat fiecaruia i se face foame. O foame atavica, de-ar manca-o, cu totul, chiar si pe... Elodia. Ori de-ar manca, precum Stramba-Lemne si Sfarma-Piatra, o masina intreaga, si inca una de lux, un Q 7, de exemplu.

De fapt, ca sa fim drepti, turistii gusta din Elodia si Q 7, dar nu e nici o oroare la mijloc. Sunt doar niste carnati cu carne de vanat, vita si porc si-un ghiudem din carne de oaie si porc. Din bunatatile astea s-au infruptat insa oaspeti de seama, de la vedete de televiziune la politicieni, de la artisti de toate felurile pana la diplomati romani sau straini. Asta ca sa nu mai vorbim de sutele de turisti care ajung zilnic, in sezon, sa manance la Ceaunu’ Crapat, la Cota 2000.

Alegerea denumirilor bucatelor poate ca a fost intamplatoare. Sorin Aldescu, creatorul retetelor, ne povestea cu umor ca pe vremea cand criminalistii bateau cararile Bucegilor, in cautarea celebrei avocate disparute, in cuhnia de la Cota 2000 tocmai fierbea o oaie, cu totul, din carnea ei urmand sa fie pregatit un ghiudem pe cinste. "Ca sa legi carnea, iti trebuie o zeama buna de oase de oaie, iar eu le fierbeam bine in ceaun. Unul dintre cei care participau la investigatie a trecut pe acolo si, tras de nas de mirosul de carne fiarta, a bagat polonicul in oala. Ce-ai aici? ? m-a intrebat el, ridicand cateva ciolane de ovina. Ia, o fierb pe Elodia! ? i-am spus in gluma. Si atunci m-am hotarat ca ghiudemul facut dupa reteta aceea sa-l numim chiar asa."

Deocamdata, la Ceaunu’ Crapat, doar doua preparate au o poveste. Celelalte, gustoase cum altele nu-s, inca n-au nume. Nici carnatii, salamurile si pastramurile (Ah, geniala e limba de vaca fiarta, tavalita prin piper si data nitel la fum!). Nici branzeturile, conservele din ciuperci si fructe de padure. Nici lichiorurile, aduse la masa in sticle mesterite de-un artist glajar (abia scoase din congelator, de pare ca licoarea e vie si cu ardoarea ei topeste gheata, lasand sa se vada contururi rosietice de femeie). Toate acestea n-au un nume, altul decat cel comun. Insa lui Sorin Aldescu, zis si Sorry Talent, ii surade ideea unui botez colectiv, candva, in creierul muntilor. Un botez de bucate, fireste, pe care sa-l incepi cu lichior de menta salbatica si jneapan, sa-l treci prin cuhnie (si prin camara cu muraturi) si sa-l inchei c-un vin adus dintr-una dintre podgoriile Dealului Mare (ca, deh, de-ar creste strugurii in varf de munte, si vinul si l-ar face tot el).

Rasaritul, ca o raza laser
Cu Sorin Aldescu am stat o bruma de timp de-am vorbit... Urcasem impreuna, cu ATV-ul, caci ora la care putusem sa ne desprindem de Bucuresti fusese prea tarzie ca sa mai prindem telecabina. Si-n mijlocul noptii, dintr-o data, am avut o revelatie, la Cota 2000 traiam precum Hyperion, avand deasupra un "cer de stele" "si-un cer de stele" dedesubt. La picioarele muntelui, o alta Cale Lactee stralucea. Era, de fapt, intreaga Vale a Prahovei si luminile ei, serpuind. "Aveti cerul la picioare!", i-am spus. "Cata frumusete! Cat infinit!" "Daca vreti sa vedeti ceva, ne-a raspuns, atunci trebuie sa va treziti inainte de a da zorii. Vedeti punctul acela? (Si ne arata o culme abia desenata in noapte, spre rasarit.) Numai ce apar doua raze si se-ntind iute, pana-n varful acela se duc. (Si ne-arata o alta culme, desenata pe partea dimpotriva a cerului.) O raza iute, care se duce si se-ntoarce pe cer, ca un laser la discoteca. Si dupa aceea apusul ramane intunecat, iar spre rasarit incep a se desface trandafirii..." Ne-am culcat tarziu, in camaruta odihnitoare, cu pereti de lemn. Dar ne-am trezit la timp sa prindem "raza laser" a rasaritului. Si apoi, ametiti de emotie, am adormit la loc.

Navetisti cu telecabina
Ne-am trezit pe cand telecabina urca, aducandu-i "la munca" pe cei care desfasoara activitati felurite la Cota 2000. Printre ei, Maricica Aldescu, sotia gazdei noastre si ajutorul de nepretuit. In mijlocul noptii, Sorin Aldescu ne marturisise, soptit: "Eu am vazut lumea, dar de-un lucru imi pare rau, ca pe sotia mea nu am dus-o nicaieri niciodata. Nu am avut vacante. O data, ori de doua ori, am dus-o la noi, la mare... Si ce mult i-a placut!".

Cu un ras tonic si gesturi energice, cunoscand o mie de secrete ale muntelui si ale bucatelor lui, Maricica Aldescu ne-a cucerit si pe noi. "Noi suntem o specie ciudata de navetisti. Facem naveta pe munte, cu telecabina. Un prieten de-al nostru, jurnalist, ne-a spus: «Mai, eu trebuie sa scriu o data despre voi, navetistii cu telecabina. Sunt numai vreo cativa ca voi, in toata tara. Si nici in lume n-or fi prea multi»." Urca dimineata pe munte o data cu primii turisti, intalneste sute pe zi, zeci de mii intr-un an. Si-i imparte pe montaniarzi in doua categorii, cei adevarati si cei calpi (falsi). "Oameni care iubesc muntele si stiu ce inseamna acesta il vor pretui si-i vor arata prietenie. Dar e si lume care vine din curiozitate, iar intre ei se afla si cei care fac mult rau muntelui. Nu vorbesc numai despre cei care arunca gunoaie sau care dau cu cutitul in masa de restaurant... Unii spun: daca am venit pana aici, ni se cuvine. Sunt cei care ne privesc ca pe niste slugi. Am platit, mi se cuvine!, spun ei. De exemplu, rododendronul e smuls de catre multi turisti cu radacina cu tot. E o planta protejata de lege, dar nu le pasa. Oamenii nu se do­cumenteaza, nu citesc. Sunt multe afise care spun: Nu rupeti! Nu plecati in slapi pana la Babele! Nu consumati alcool! Multi vin din curiozitate. Habar n-au unde vin. Unii cred ca aici sunt Babele. «Sunt Babele pe-aicea?», ma intreaba... Nu, le raspund. Babele sunt la cimitir. Dar Babele sunt mai departe, mai ai de mers pana la ele... Si-atunci incep: «Pai de ce nu sunt Babele aici?». Pai, stiu eu de ce?" Din fericire, mai spune Maricica Aldescu, cei mai multi, chiar daca nu sunt prieteni vechi ai muntelui, sunt oameni decenti, care indragesc natura, o respecta.

Pe Bucegi, optiunile nu sunt prea multe si nici nu sunt multi dispusi sa lucreze la o asa de mare altitudine (in Alpi, la Chamonix, la restaurantul telecabinei programul de lucru normat este de maximum patru ore, altfel lipsa de oxigen priveaza creierul. Pe Bucegi n-ar fi probleme de felul acesta, dar programul telecabinei este cel care fi­xeaza "timpul normat de lucru" la Ceaunu’ Crapat. Dupa ultimul calator coborat, oamenii muntelui raman sa-si faca treaba mai departe. Ce-i tine pe ei acolo? "Muntele ne-a adus doar munca multa, sacrificii mari. De 30 de ani eu cu sotul am fost doar de doua ori in concediu. Cand ai afacerea ta, unul din doi trebuie sa fie permanent aici. E foarte greu sa formezi oamenii, sa ai un om al tau care sa te reprezinte perfect." Dar au talent sa formeze "echipe". Poate ca si exemplul personal are forta lui...


Nu-i spun Maricicai Aldescu de marturisirea sotului ei, in plina noapte. Dar o intrebare rasare: totusi, unde pleaca in vacanta oamenii care au grija de vacantele noastre? "O data pe an, plec acasa, la Faraoani, in Bacau, pe 13 iunie, cand se sarbatoreste Sf. Anton, hramul bisericii din comuna. Eu m-as simti bine si la mare, daca m-as duce sa ma odihnesc. Imi place sa stau la soare, poate si pentru ca aici avem doar zece zile pe an cand simtim soarele de vara. Nici nu stiu daca vara se cheama anotimpul acesta, la noi."

Saltele cu fan din Valea Dorului
Spre pranzul-cel-mic, adica pe la vreo 10, s-a intors pe munte si Sorin Aldescu. Vorbim de data asta despre bucataria drumetului pe munte. "E altceva decat cea din oras, pentru ca trebuie sa fie mai consistenta." Ne recomanda excelentul drob de ciuperci de padure. Degustam lichioruri de fructe de padure – bune si de-aperitiv, si de digestiv. Cel de fragi e diafan si inocent, cel de cirese amare e aspru, dar nu lipsit de dulceata. Isi face singur "alcoolurile", ca un alchimist din vechime. "Am sa amestec menta salbatica, pelin si jneapan, sa fac un lichior asemeni absintului (Zana Verde – n.n.), dar nu atat de tare ca acela..."

Dupa ce ne-am deschis apetitul, trecem la bucate. "Asta-i casul ala dulce, care-i bine sa-l mananci in ziua aia, cand l-ai facut." Infige cutitul in el si, deodata, sare la alt subiect: "Nu v-am spus ce vreau sa mai fac. Acolo unde e malul ala vreau sa fac niste camere podite, din lemn, fara paturi, doar cu saltele din fan cosit in Valea Dorului. Si dedesubt sa fac un grajd cu un magar alb si vara ii pun papion si fac poze cu el. Si in peretele ala vreau sa fac doua cuptoare: intr-unul sa-mi intre mielul cu totul la test si sa mai fac unul pentru strudele cu mere sau cu branza. Si sa treaca lumea printre ele si printre oalele cu sarmale, si printre ceaunele cu tocana de miel..."
Stam la povesti, gustand rand pe rand din bucate – borsul de miel, coastele de berbecut crocante ("se mananca neaparat cu mana", ne-ndeamna), clatitele cu dulceturi de munte... Sorbim vinul (singurul intrus "colinar" printre muntenii tantosi din camara) si privim sirurile de turisti care urca si coboara pe cararile serpuite. Iesim din poveste tarziu, cand printre mese si pe terase trece un tanar strigand: "Ultima! Ultima...".
Coboram.


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Harry si Meghan, in vizita la George si Amal Clooney!

Harry si Meghan, in vizita la George si Amal Clooney!
Ducele si ducesa de Sussex, Harry si Meghan, au petrecut sfarsitul de saptamana in Italia, pe malul lacului Como, informeaza US Weekly.    Cei doi tineri au fost oaspetii actorului american George Clooney...

Reţeta zilei: Salată de vinete cu iaurt

Reţeta zilei: Salată de vinete cu iaurt
Ingrediente: 2 vinete mari, 250 gr iaurt grecesc, 1-2 lingurițe maioneză cu usturoi, 3 linguri suc de lămâie, 1 linguriță sare afumată, 2 linguri ulei. Mod de preparare: Vinetele se taie în două pe...

Staţiuni balneare - Tratamente speciale la Eforie Nord

Staţiuni balneare - Tratamente speciale la Eforie Nord
Una dintre cele mai mari baze de tratament balnear şi SPA de pe litoralul românesc este la Eforie Nord, la hotelul Europa. Aici se pot face tratamente de relaxare, wellness, balneo, precum şi tratamente speciale cu li...

Inamicii memoriei, de ce ne plângem că uităm lucruri esențiale

Inamicii memoriei, de ce ne plângem că uităm lucruri esențiale
Uităm dacă am scos fierul de călcat din priză, uităm unde ne-am lăsat cheile de la mașină, uităm ce am mâncat cu o zi înainte sau uităm o programare la medic. Cu toții pățim astfel de lucruri, dar pentru...

Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei

Două zile de foc la Săpânţa, în cinstea tradiţiei
Deja celebru, evenimentul „Reuniunea satelor", din cadrul proiectului cultural "Satele Unite ale României", a strâns, în acest weekend, în comuna Săpânţa din Maramureş, peste 2.000 de participanţi. Iubitorii...

Horoscop septembrie 2018: Berbecii ar putea primi o mostenire

Horoscop septembrie 2018: Berbecii ar putea primi o mostenire
Aproape toata luna, Soarele se va afla in casa a 6-a,  a muncii si sanatatii. Ceea ce inseamna ca in septembrie principalele evenimente vor fi legate de cele doua domenii. Indiferent de ceea ce se intampla la locul...

Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO și galerie FOTO) Aici a venit la cure de ape minerale și băi și scriitorul Ion Creangă

Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO și galerie FOTO) Aici a venit la cure de ape minerale și băi și scriitorul Ion Creangă
Vacanțele dublate de o sesiune de balneoterapie par să fie rezervate vârstelor mari. Stațiunile balneare au ca turiști un procent destul de mare de pensionari, care beneficiază de virtuțile terapeutice specifice...

Rețeta zilei: Gulii umplute

Rețeta zilei: Gulii umplute
Ingrediente: 10 gulii, 100 g orez, o ceapă, 2 linguri de ulei, 4 linguri de bullion, o linguriţă de pesmet sau de griş, o legătura de mărar, sare, piper Mod de preparare: Guliile se curăţă de coajă...

Octavian Strunilă dezvăluie ce l-a surprins la Madagascar: ”La noi, acest lucru a cam dispărut.”

Octavian Strunilă dezvăluie ce l-a surprins la Madagascar:  ”La noi, acest lucru a cam dispărut.”
Exotica insulă Madagascar le rezervă surprize concurenților din "Ultimul Trib" și nu doar cele legate de jocuri, așa cum s-ar aștepta. Nici pentru Octavian Strunilă, prezentatorul show-ului, lucrurile nu sunt...

Daniela Crudu a descoperit un nou tip de machiaj în Madagascar

Daniela Crudu a descoperit un nou tip de machiaj în Madagascar
Chiar dacã a venit de acasã cu un bagaj-record de peste 30 de kilograme, din care cea mai mare parte a fost ocupatã de cosmetice, Daniela Crudu s-a lãsat imediat captivatã de moda localã. Mai exact, concurenta...

Festivalului gastronomic 'Hai la masă!'

Festivalului gastronomic 'Hai la masă!'
Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în cadrul celei de-a doua ediţii a festivalului gastronomic "Hai la masă!", ce va...

Eveniment dedicat artelor vizuale la Vama Veche

Eveniment dedicat artelor vizuale la Vama Veche
Cei mai apreciaţi fotografi şi oameni de film din Grecia, Cehia, SUA, Elveţia, Norvegia şi România vor participa în perioada 19 - 26 august la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale...

Călătorie virtuală în timpul Primului Război Mondial, la Festivalul Transylvania History Days

Călătorie virtuală în timpul Primului Război Mondial, la Festivalul Transylvania History Days
Un festival de reconstrucţie istorică care are ca temă Primul Război Mondial va avea loc în acest final de săptămână la Cluj, în Parcul Central.  Ediția din acest an a festivalului marchează şi o pre...

Zilele Orașului Turda 

Zilele Orașului Turda 
 Zilele municipiului Turda debutează vineri, 17 august, cu proiecții de film în Salina Turda, expoziții și târguri, dar și cu concerte susținute de Holograf , 3 Sud Est, Connect-R, Carla’s Dreams și...

Nea Mărin a plecat de la emisunea de la Antena 1. Are un înlocuitor surpriză

Nea Mărin a plecat de la emisunea de la Antena 1. Are un înlocuitor surpriză
O nouă ediție a reality show-ului ”Poftiți la Nea Mărin”, difuzat luni și marți, de la ora 20.00, la Antena 1, le pune pe vedete în situații complet neașteptate.  CRBL, Ionuț Ghenu, Vica Blochina și A...
Serviciul de email marketing furnizat de