x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Psovnik lipovenesc (rețetă din Delta Dunării)

Psovnik lipovenesc (rețetă din Delta Dunării)

16 Mai 2018   •   19:34
Psovnik lipovenesc (rețetă din Delta Dunării)

Rușii lipoveni din Romania sunt credincioși ortodocși de rit vechi cunoscuți in intreaga lume sub denumirea de staroveri („de credința veche”) sau staroobreadti („de rit vechi”).

Schisma religioasa care a avut loc in Rusia in secolul al XVII-lea și prigoana ce s-a declanșat a determinat sute de mii de ruși staroveri sa migreze in diferite colțuri ale lumii. incepand cu secolul al XVIII-lea s-au stabilit țși pe teritoriile romanești, fiind cunoscuți sub denumirea de lipoveni. in Dobrogea s-au așezat și cazacii de pe Don din armata atamanului Ignat Nekrasov. Nekrasoviții dobrogeni au ramas in Delta și in zonele adiacente, fiind siliți de imprejurari sa-și schimbe doar numele, acceptand etnonimul lipovean.

Cat despre bucatele lipovenești, pe care le-am gustat și noi la ele acasa, in satele din Delta Dunarii,nu au cum sa nu-ți ramana la inima.

Am cules rețetele de acolo, pentru voi. Dar... azi nu despre pește va fi vorba, ci despre... Psovnik este numele pe care il poarta budinca de orez, un preparat specific comunitatii de rusi lipoveni. Mai intai se curata si se spala in mai multe ape cam 250 g orez, apoi se pune la fiert.

Cand s-a inmuiat bobul,.......

Află mai departe toate detaliișe acestei delicioase retete romanesti

×