x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Radu Anton Roman şi "Insula Delta"

0
Autor: Tudor Cires 07 Aug 2010 - 00:00
Radu Anton Roman şi
Vezi galeria foto
Nimic din ceea ce am putea trăi în natura închisă de graniţele geografice româneşti nu se repetă. Luaţi munţii de la răsărit, im­berbi şi vulcanici, şi vedeţi că nu seamănă cu cei de la apus, blânzi şi gânditori, şi nicidecum cu cei dobrogeni, înţelepţi şi resemnaţi ca nişte capete de călugăr...

Între toate formele de relief, Delta Dunării e însă cea dintâi fără pereche şi cea din urmă descoperită de marile expediţii europene. Datorăm o fărâmă din celebritatea ei lui Jacques-Yves Cousteau, care, imediat după căderea Cortinei de Fier, s-a îmbarcat pe Dunăre, coborând, de două ori, în călătorii de cercetare, de la izvoare până în Deltă.

Nu ştiu de ce, nu pot diso­cia prezenţa la noi a celebrului Cousteau de cea a lui Radu Anton Roman, care i-a fost ghid. Găsim experienţa trăită de Radu în jurnalul "În Delta Dunării cu Jacques-Yves Cousteau" (Paideia, 2001), cu toate că interesul pentru Deltă mai transpare în două romane şi o carte de însemnări. Romanul "Zile de pescuit" (reeditat în 2002 de Editura Paideia) s-a publicat în Franţa cu titlul "Des poissons sur le sable" (Editura Noir sur Blanc, cu o prefaţă de J.-Y. Cousteau). Tot în Franţa, în 2004, şi-a lansat lucrarea "Savoureuse Roumanie", cu 358 de reţete culinare şi istoria lor.


SOMON CU MÂNĂTĂRCI ŞI MIGDALE
Expediţia comandantului Cousteau în Deltă i-a oferit lui Radu Anton Roman prima întâlnire cu rafinamentul bucătăriei franceze. Talentatul bucătar al echipajului a reuşit, pe durata expediţiei, să-i rafineze gusturile şi să-i dea prima mare lecţie de gastronomie comparată; lecţie desăvârşită într-un abuz care-l va marca pe Radu: "... Trecerea de la amărâţii de pui tip «Fraţii Petreuş» şi de la soioasele copite de porc - celebrii «adidaşi» - la ragout-urile şi «dinde à la Patrick» a fost pentru mine catastrofală: m-am îngrăşat cu 20 kg; apoi, n-am mai reuşit să slăbesc: în primăvara lui 1991 aveam 100 kg la 1,85 m, iar în 1992, de Ignat, urcasem fulgerător la 140! Franţujii priveau înmărmuriţi cum înfulecam castroane de terine, platouri de raţă cu portocale, tăvi de tarte cu fragi... Îmi aduceau somon afumat umplut cu mânătărci şi migdale, pui cantonez cu piure de nucă de cocos, pulpă de viţel marinată în vin de zmeură, vârfuri de sparanghel înăbuşite în sos Madera... Băgam în mine isteric, ca şi cum aş fi vrut să recuperez anii aceia de mizerie, o copilărie cu marmeladă pe cartelă, o maturitate cu brânză raţionalizată şi pâine cu sos mult şi o viaţă cu porţia..." ("În Delta cu J-Y. C", p. 84).


PEŞTE "DE-UN BORŞ"
În sens invers, dinspre Deltă către colonia de exploratori francezi, Radu Anton Roman şi-a exersat, pentru prima dată, talentul de guru al gastronomiei tradiţionale româneşti, învăţând papilele echipajului cu aroma borşului de peşte şi cu rachiul lipovenesc. Limbajul literar al ghidului de expediţie seamănă cu comentariul celei mai citite cărţi de bucate din România de azi, "Poveştile bucătăriei româneşti", mai ales atunci când se referă la tradiţiile pescarilor Deltei: "Viaţa în comun a pescarilor e guvernată de nenumărate interdicţii, nuanţe, semne de politeţe. Dacă te duci la un pescar în poartă şi-i ceri să-ţi vândă peşte, gata, ţi-ai pătat obrazul (tu ai venit la uşa lui ca un nevoiaş, nu el la tine). În schimb, dacă negociezi «o coadă de peşte» sau «peşte de-un borş» (expresii consacrate pentru circa 5-20 kg de peşte pe ghiol), e doar o chibeica între egali. Nu-i mai mare umilinţă decât să fii obligat să mănânci peşte crud; bărbaţii adevăraţi preferă moartea. Dacă-l dăruieşti pe un lipovean cu băutură dincolo de pragul casei, trebuie să guşti tu mai întâi (să ieie credinţa, se spunea odată). Pe cât posibil, nu se bea din sticlă, ci din pahar, ca să fie porţie dreaptă pentru toţi, iar paharul se umple ras, dar nu se bea tot: mai laşi un deget pe fund, să arăţi că nu eşti lacom. În Deltă, nu se face cinste. Cine dă ceva dă pe datorie. Dacă faci cinste fără să urmăreşti nimic, eşti considerat fraier şi dispreţuit amical...".


5857-128680-chifteluteicre2.jpgCHIFTELUŢE DE ICRE
Primăvara, înainte de prohibiţie, pescarii Dunării prind în plase tot felul de albitură, dar şi peşte mai mare, plin de icre. Sunt o delicatesă în ciorbă sau prăjite, dar se fac şi aşa, în amestec de "chiofte".
Ai nevoie de: 300 g icre (scoase din cămeşi), 3 cartofi,  3 ouă, o ceapă, sare, piper, ulei pentru prăjit, 100 g făină+100 g mălai, bine amestecate, câţiva căţei de usturoi.
Se fierb cartofii, se curăţă de coajă şi se pasează piure. Se toacă ceapa bob de orez. Se freacă car­tofii cu icre, ouă, ceapă, sare şi piper. Se încinge grăsimea. Se formează chiftele, se dau prin făi­nă cu mălai şi se pun la prăjit până se rumenesc.
Din "Poveştile bucătăriei româneşti" de Radu Anton Roman, volumul V (apare vineri, 13 august 2010, împreună cu Jurnalul Naţional).
Citeşte mai multe despre:   poveŞtile bucĂtĂriei romÂneŞti

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mama Deliei, la Chefi la cuțite: ”Garantez că pe lângă chefi, o să apară și o nouă șefă”

Mama Deliei, la Chefi la cuțite: ”Garantez că pe lângă chefi, o să apară și o nouă șefă”
Galerie Foto Entuziasmată, cu o energie debordantă și cu un preparat pe care fiicele ei nu îl refuză niciodată, așa își va face apariția mama Deliei în seara aceasta, de la 20:00, în platoul celui mai iubit show culinar:...

Chef Scărlătescu, pe primul loc în clasamentul amuletelor

Chef Scărlătescu, pe primul loc în clasamentul amuletelor
Galerie Foto Luni, 14 octombrie, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu aproape 2 milioane de români, la nivel național, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 21.17. Telespectatorii Antena 1...

Distracție continuă pe „Insula Albă” - Ibiza

Distracție continuă pe „Insula Albă” - Ibiza
Galerie Foto Ofertele seciale pentru cei care vor să-și petreacă vacanța într-o continuă distracție au început să-i atragă și pe români într-o destinație binecunoscută: Ibiza. „Clubbingul” a dezvoltat turismul în...

Axa București-Mamaia atrage turiştii străini cu bani

Axa București-Mamaia atrage turiştii străini cu bani
Galerie Foto Capitala României a devenit o atracție pentru turiștii străini care caută un anumit tip de distracție, dar și posibilități de a face „shopping” de la „brandurile” celebre, la prețuri mai mici decât...

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”

Elton John îl descrie pe Michael Jackson ca pe „un bolnav mintal şi o persoană tulburată”
Cântăreţul britanic Elton John descrie în memoriile sale publicate recent cum „regele pop-ului” s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor, relatează ziarul spaniol „ABC” în ediţia sa online. Elton John,...

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat

Lucrurile inutile din casă, de care poţi scăpa imediat
Dacă, atunci când ai nevoie de un obiect anume din casă, pierzi o grămadă de timp ca să-l găseşti, înseamnă că e timpul să faci ordine şi să arunci o parte din lucrurile inutile care ocupă...

Antitalent, noul show de la Antena 1, lansează cea mai nouă echipă de umoriști

Antitalent, noul show de la Antena 1,  lansează cea mai nouă echipă de umoriști
Cea mai nouă echipă de umoriști este gata să-i ducă pe telespectatori în punctul zero al comediei, începând cu 20 octombrie, de la 21:00, în cadrul premierei Antitalent, cel mai nou show de umor marca Antena 1,...

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu în platoul Chefi la cuțite

Barbie, întâlnire cu Cătălin Scărlătescu  în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni, de la 20:00, pe Antena 1, Cătălin Scărlătescu va avea parte de o întâlnire cu Barbie, o frumoasă concurentă, dornică să facă impresie în platoul celui mai iubit show culinar: ”Am venit la Chefi la cu

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă

O turistă a fost arestată în Filipine fiindcă purta bikini pe plajă
O turistă taiwaneză a fost amendată și arestată pe insula Boracay, din Filipine, din cauza faptului că purta niște bikini minusculi. Ea a stârnit controverse când a apărut pe plajă într-un...

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe

Ele sunt vedetele din Asia Express sezonul 3! Lista completă a celor 9 echipe
Galerie Foto Chef Sorin Bontea și Răzvan Fodor, Speak și iubita lui, Ștefania, Nico și fiica ei, Alexandra, Adda și soțul ei, Cătălin, Ristei și fratele lui, Dan, Maria Buză și Lia Bugnar, Alina Ceușan și Carmen...

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!

Gabriela Cristea va prezenta emisiunea Like a star!
Galerie Foto Gabriela Cristea, una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare de la noi, va reveni, începând din 21 octombrie, pe micile ecrane, la cârma emisiunii Like a star!, de la Antena Stars. Aceasta le propune...

Andreea Marin, invitat special în premiera show-ului de umor Antitalent

Andreea Marin, invitat special în premiera  show-ului de umor Antitalent
Galerie Foto Pe 20 octombrie, Antena 1 lansează cel mai nou show de umor, Antitalent, difuzat în fiecare duminică de la 21:00. Emisiunea prezentată de Dan Bittman va debuta cu o ediție specială și un invitat pe măsură,...

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă: ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”

Roata ingredientelor complică lupta de amuletă:  ”Îmi vine să îmi dau tunica jos, eu așa ceva nu pot să duc!”
Galerie Foto Cea de-a unsprezecea luptă a amuletelor, difuzată luni, de la 20:00, pe Antena 1, le va da chefilor planurile peste cap. Gina Pistol este hotărâtă să ridice nivelul sesiunii de gătit cu cea mai interesantă amulet...

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă
Da, este unul dintre ingredientele emblematice pentru sașii din Transilvania. Totuși, dacă nu știi cum să consumi sau cum să manipulezi această plantă, poți să te intoxici și chiar să intri în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență în toată țara
Galerie Foto Cea de-a șasea ediție a celui de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Tarkan, a fost aseară lider de audiență în toată țara. Show-ul...
Serviciul de email marketing furnizat de