x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Radu şi Ardealul

0
Autor: Ion Bănşoiu 24 Iul 2010 - 00:00
Radu şi Ardealul Arhiva Editurii Paideia/
Vezi galeria foto

"Ardealul e o lume generoasă, dintotdeauna nehotărâtă între răsărit şi apus", scria Radu Anton Roman, îndemnându-ne să nu-i ocolim pe "oamenii locului", care sunt "gazde bucuroase şi înlesnite", gata să împlinească "pohta ce pohtim noi", cu bucate alese.

Radu se arăta ardelean la tot pasul: deseori vorbea intenţionat cu un accent pronunţat, noduros, pe care nu-l mai întâlneşti decât în locuri care nu au visat nicicând asfaltul; fără să te aştepţi, era oricând gata să tragă nişte strigături sau ţipuituri atât de picante de se cruceau încântate şi cele mai vesele adunări; saliva intens când vedea slănină şi căuta automat o brişcă mică pierdută în buzunarele largi ale pantalonilor de trening; avea veri, cumetri inteligenţi şi puternici în zona Făgăraşului, dar şi prieteni sau colegi ardeleni pe care îi trata oriunde îi întâlnea cu un zâmbet vinovat şi autoironic; a scris un roman autobiografic, "Precum fumul", care şterge orice urmă de zâmbet de pe faţa făgărăşanului, dar şi candide versuri sentimentale şi istorice care îl pun la loc.

Pe scurt, Radu era un ardelean complex, care convieţuia, de nevoie, bucuros şi cu delicii, la Bucureşti, cu vărul său Mitică. Mai mult decât atât, ardelenitatea sa era, biologic şi istoric vorbind, oarecum negociabilă: spunea că pe partea mamei avea o descendenţă tătară dintr-o ramură princiară, Mârza, neidentificabilă după poziţia geografică pentru că erau migratori; era atât de fantezist, încât a căutat după Revoluţie ceva resturi de avere în pustiuri şi în Crimeea şi a încercat, cu gândul la cornul de aur, să scrie un roman, ca să vadă dacă mai grăieşte glasul sângelui tătar din el; cred că nu a auzit nimic pentru că a renunţat, după cam două luni şi 11 file scrise. Este greu de precizat compoziţia sângelui albastru tătăresc, dar se putea constata că la masă se aşeza în calitate de ardelean valahizat, stând ore lungi la taină, comentând întotdeauna ţuica, vinul şi mâncarea, plus câte-n lună şi stele. Pentru că avea statura enormă, pentru armonizare, vorbea tare, uşor emfatic, bucuros să se audă.

Ştia tot despre mâncărurile ardeleneşti şi lăsa să-l treacă vizibil spasmul plăcerii, când se afla în faţa găluştelor grase în foi de varză, un fel de sarmale enorme răscroite pe mintea ardeleanului; dar gustul lui, extrem de educat în literatură şi artă culinară, avusese parte de experienţe transregionale şi cosmopolite sublime, la care raporta întotdeauna felul local, interpretarea dând clasă şi celui mai umil fel ţărănesc.


Sărmăluţe în cuib
Ingrediente: o varză, 500 g carne de porc tocată, 2 cepe, 2 linguri de untură, 5-6 crenguţe de cimbru, 200 g costiţă afumată, 1 pahar de orez, 1 pahar de bulion de roşii, 2-3 foi de dafin, 1 cană de supă de carne, piper, sare, paprică, cimbru praf, după gust.

Preparare: Ceapa se taie bob de orez şi se pune la călit cu carne. Se toacă varza care n-a dat foi. Se combină carnea cu orez, sare, piper, boia, cimbru praf. Se iau mai întâi foi de varză mici, se grijesc, se opăresc şi se umplu sărmăluţe. Acum se iau foi mari, câte două, şi se fac cuib pentru cinci-şase sărmăluţe, puţin cimbru, 1 bucată de costiţă, legate cu aţă ca un pachet de poştă. În oala mare, unsă bine cu untură, se pun câteva felioare subţiri de costiţă, apoi cuiburile de sarmale, frumos aranjate. Se presară varza tocată, 1-2 crenguţe cimbru, foi de dafin; se toarnă supa şi bulionul, se acoperă, se dă la foc mic, 3-4 ore, c-aşa-i câtul sarmalelor, mai lung.

Nu ştiu sarmalagiii ce să mai inventeze!
Nu le-a ajuns că-s una-n Moldova, mici şi vesele, alta-n Ardeal, mari şi presărate cu cărnuri afumate, şi alta-n Valahia, unde-s potrivite!
Nu le-a ajuns nici că-s ba cu păsat, ba cu foi de viţă şi ştevie, ba de post, ba cu urdă! Acum au scos şi ciudăţenia asta, sarmale în sarma, ca teatrul în teatru, de nu mai ştii de e găteală cinstită sau Hamlet!
Fiind o chestie atât de subtilă, de inefabilă şi de contradictorie, născând grave întrebări fără răspuns în scolastica gastronomiei, cuibul de sarmale în sarmale descoperit de mine la o Nedeie târnăveană mă obligă să-mi aduc aminte de mari sărbători şi de Neuburger-ul de Zagăr!
Vinul acela cu miros de fân uitat în ploaie, în culori de aur vechi, găsit sub piatra unui templu, cu gustul acela greu, provocator şi sigur de atotputernicia-i, numai vinul acela ar putea clarifica enigma insolentă a sarmalelor încuibate solitar în podişul Târnavelor (dar aşteptaţi să vedeţi ce fac bucovinenii!).


Rotunda şi pofticioasa Transilvanie
Ca unul care se născuse în "rotunda şi pofticioasa Transilvanie", Radu Anton Roman se arăta mereu dornic să bată satele strânse în văi ori risipite pe coame de deal şi de munte, în ţinutul "larg şi încăpător ca o inimă de nevastă tânăr" al Ardealului, din Apuseni până în Năsăud ori din Făgăraş până în Sătmar, în căutare de reţete noi. Ca şi cum despre "Ardealul slăninii cel gustos" nu s-ar mai fi săturat să scrie, atât de ademenitoare şi desfătătoare pentru limbă şi palatul gurii părându-i-se toate bucatele satelor "de peste deal" de Ohaba copilăriei dumisale.

El, "pohticiosul" (sic! - nu-i, pentru el, Ardealul "pohta ce pohtim noi"?), nu s-a lăsat până n-a trecut în revistă toate fripturile locului, pe care le-a marcat geografic - "de pe Someş", "de Turda", "de Zalău" - ori prin gustoase şi neobişnuite vecinătăţi - "la tavă, cu piure de vişine" -, luând apoi seama la toate mâncăricile cu carne şi fructe, magnifică "găteală" ardeleneasco-imperială, care duce orice sat transilvan la porţile Palatului Schonbrunn.

Aşa se face că astăzi ne înfigem şi noi furculiţa, întâi cu sfială, apoi, descoperindu-le gustul, cu (tot) mai multă poftă, în "cărneturile" dedulcite la poame. Mâncăricile de gutui (cu carne), de pere (tot cu carne), de prune (aşijderea) nu sunt decât... aperitivul pentru un fel de tocană de pui cu bulion de caise, "mâncărică neobişnuită plăcerii noastre pentru tocăniţe iuţi şi ciorbe acre, dar firească în Bihorul caramelizat de luminile nu tocmai îndepărtate ale «Vianei»"... Ca să nu mai vorbim despre liota de sarmale, sărmăluţe şi sărmăloaie, pregătite ca pe "vremea când sarmalele se numeau găluşte, păsatul ţinea loc de orez, iar slănina se ţinea că tot carne este".

    ● Simona Chiriac

Citeşte mai multe despre:   poveŞtile bucĂtĂriei romÂneŞti

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă

Sașii folosesc această plantă pentru plăcinte și sosuri. Dacă nu știi cum s-o consumi, poți să intri în comă
Da, este unul dintre ingredientele emblematice pentru sașii din Transilvania. Totuși, dacă nu știi cum să consumi sau cum să manipulezi această plantă, poți să te intoxici și chiar să intri în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență în toată țara
Galerie Foto Cea de-a șasea ediție a celui de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Tarkan, a fost aseară lider de audiență în toată țara. Show-ul...

In Mangalița, primarul vrea să-și dea afară secretara, iar soțul directoarei economice se înscrie, pe furiș, la școală

In Mangalița, primarul vrea să-și dea afară secretara,  iar soțul directoarei economice se înscrie, pe furiș, la școală
Galerie Foto Serialul de comedie Mangalița continuă duminică, 13 octombrie, de la ora 20:00, la Antena 1, cu un nou episod, intitulat “Brânză bună în burduf de câine”. Lucrurile încep să se miște în micul oraș de ...

New York: Empire State Building își redeschide observatorul de pe acoperișul clădirii

New York: Empire State Building își redeschide observatorul de pe acoperișul clădirii
Empire State Building, celebrul zgârie-nori din New York, îşi redeschide astăzi observatorul de la etajul 102, după renovări care au durat zece luni. Acesta permite acum o vedere de 360 de...

Jane Fonda a fost arestată la Washington, în timpul unui protest

Jane Fonda a fost arestată la Washington, în timpul unui protest
Actriţa americană Jane Fonda a fost arestată la Washington D.C., în faţa Capitoliului, în timpul unui protest împotriva încălzirii globale. ''Poliţia a arestat 16 persoane pentru că au participat la...

Tarkan, Stela Popescu, N&D, Mihaela Runceanu, Tom Jones și Ella Fitzgerald urcă pe scena show-ului Te cunosc de undeva!

Tarkan, Stela Popescu, N&D, Mihaela Runceanu, Tom Jones și Ella Fitzgerald  urcă pe scena show-ului Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 20:00, o nouă ediție Te cunosc de undeva! aduce în fața telespectatorilor Antenei 1 noi transformări de senzație, într-un spectacol prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin...

Doliu la Hollywood ! A fost răpus de cancer. Ultimul film în care a jucat a fost lansat vineri

Doliu la Hollywood ! A fost răpus de cancer. Ultimul film în care a jucat a fost lansat vineri
Actorul american Robert Forster, care a obţinut o nominalizare la Oscar pentru interpretarea sa în filmul 'Jackie Brown' (1997), a murit vineri la 78 de ani în Los Angeles (SUA), potrivit informaţiilor acordate de...

„Tenişii lui Iisus”, cu apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi cu 4.000 de dolari

„Tenişii lui Iisus”, cu apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi cu 4.000 de dolari
„Tenişii lui Iisus”, creaţi de un studio de design din New York şi care conţin în interiorul tălpilor apă sfinţită din râul Iordan, au fost vânduţi la câteva minute după ce au fost lansaţi online, cu...

Sarah Ferguson a recunoscut că își face operații estetice

Sarah Ferguson a recunoscut că își face operații estetice
Ducesa de York, Sarah Ferguson a dezvăluit că a apelat deseori la operaţiile estetice, inclusiv la diferite forme de lifting facial. Aceasta va împlini săptămâna viitoare 60 de ani. Ea a afirmat că obişnuia...

Cheloo, al doilea jurat care folosește maneta la iUmor: “Am fost favorizat de soartă și nu a fost nevoie să mai comunic cu el!”

Cheloo, al doilea jurat care folosește maneta la iUmor: “Am fost favorizat de soartă și nu a fost nevoie să mai comunic cu el!”
Galerie Foto Regulile s-au schimbat în cel de al șaptelea sezon al emisiunii de umor de la Antena 1. Concurenții vor avea parte de o surpriză la iUmor: o manetă specială. Aceasta are rolul de a împiedica un concurent să se î...

Mihai Bendeac, față în față cu un nou număr de hipnoză marca Andrei Voicu: “Nu-mi faceți asta!”

Mihai Bendeac, față în față cu un nou număr de hipnoză marca Andrei Voicu:  “Nu-mi faceți asta!”
Galerie Foto Andrei Voicu a revenit în sezonul 7 cu un spectacol inedit de hipnoză adresat lui Mihai Bendeac. A fost nevoie doar ca juratul să îi audă vocea pentru a-și dea seama de ce urmează și să exclame: “Nu, nu, nu!...

Cuba Gooding Jr, acuzat din nou de hărțuire sexuală, chiar înaintea începerii procesului

Cuba Gooding Jr, acuzat din nou de hărțuire sexuală, chiar înaintea începerii procesului
Actorul american Cuba Gooding Jr. a fost acuzat de o nouă infracţiune de hărţuire sexuală de către Parchetul din Manhattan, chiar în ziua începerii procesului său din New York, unde starul de cinema...

Celebrul hotel Ritz din Londra ar putea fi vândut cu aproape un miliard de dolari

Celebrul hotel Ritz din Londra ar putea fi vândut cu aproape un miliard de dolari
Ritz London, unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din lume, ar putea fi pus în vânzare, după ce proprietarii lui, oamenii de afaceri David şi Frederick Barclay, au primit mai multe oferte de cumpărare, de...

Cheloo, fascinat de un număr de stand-up: “Este cel mai interesant număr de stand-up de la iUmor din sezonul 1 până în sezonul 7”

Cheloo, fascinat de un număr de stand-up: “Este cel mai interesant număr de stand-up de la iUmor din sezonul 1 până în sezonul 7”
George Țintă revine pe scena de la iUmor cu un număr senzațional de stand-up mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Iar pentru a-şi da seama dacã stilul sãu va fi recunoscut, domnul Ţintã îşi va face...

Geriatrie şi gerontologie în Bucureşti. Povestea Anei Aslan

Geriatrie şi gerontologie în Bucureşti. Povestea Anei Aslan
Galerie Foto „Bucureşti, oraşul care te face deştept şi sănătos”, un proiect realizat în cadrul Programului de promovare a patrimoniului turistic „Destination: Bucharest”, desfășurat de Primăria Municipiului Buc...
Serviciul de email marketing furnizat de