GURMANDUL IN BUCATE
Salata de vara cu nume de racoare. Iceberg. Nu este nevoie decat de o frunza pentru ca noi sa simtim macar o adiere de vant. Chiar si numele si l-a capatat de la o asociere cu frigul. Fermierii californieni o transportau in alte colturi ale tarii tinand-o acoperita cu gheata pisata. Vara ea este foarte indicata in alimentatie, deoarece contine 90% apa, asa incat va va astampara si setea nu doar foamea.
DE SEZON. Si cum intr-o salata punem ingrediente conform cu anotimpul in care suntem, vara trebuie sa alegem ceva racoritor. Cateva frunze de salata obisnuita, tocate marunt. In vremurile antice aceasta crestea in mod salbatic si, pentru ca avea in compozitie o substanta similara opiumului, romanii o consumau dupa masa pentru a dormi mai bine. Salata de astazi nu numai ca nu ne adoarme, dar ne si ajuta sa fim mai activi, datorita vitaminelor, mineralelor si fibrelor pe care le contine.
Nu putem uita nici salata rucola, care are un gust racoritor, fiind una dintre cele mai populare sortimente noi de salata. Ea crestea in mod salbatic inca din Antichitate, cand era folosita pentru calitatile ei afrodiziace. Nu s-a considerat a fi un aliment important pana prin anii 1990, cand a inceput sa fie cultivata pe scara larga.
ALUNE CAJU
|
Sunt printre cele mai iubite tipuri de alune. Popularitatea lor se datoreaza faptului ca se pot adauga in aproape orice tip de mancare, de la inghetata si pana la tocanite. Primii care le-au consumat au fost indienii, iar de la ei au ajuns cu ajutorul comerciantilor si in Europa. Se pot consuma si ca atare, numai ca trebuie evitat consumul excesiv din cauza continutului ridicat de grasimi.
|
MANGO
|
Fructele de mango sunt originare din sudul Asiei, de unde s-au raspandit in intreaga lume. Mangotierul este cultivat in zonele tropicale si subtropicale, pentru ca acolo clima ii permite sa se dezvolte in cele mai bune conditii. Exista in lumea hindusa o legenda care spune ca primul mangotier a crescut din cenusa Printesei Soarelui, care a fost incinerata de o forta a raului. Aceste povesti nu fac decat sa sporeasca atractia gurmanzilor pentru aceste fructe. Bineinteles ca nu sunt uitate nici proprietatile lor nutritive, care fac din ele niste fructe potrivite pentru orice sezon.
|
SALATA EXTRAVAGANTA
|
Ingrediente: 4 frunze de salata iceberg, salata rucola, salata verde, frunze de andive, cimbru proaspat, busuioc rosu proaspat,
4 ciuperci trufe, 400 g branza, 40 g alune caju, ulei de masline, sare, piper macinat,
24 felii de mango.
Preparare: Mai intai se spala frunzele de salata iceberg, apoi frunzele mai mari vor fi folosite in loc de castronel. In interiorul frunzelor se pune restul ingredientelor: salata rucola, salata verde, frunzele de andive, cimbrul, busuiocul rosu, ciupercile trufe, branza, alunele caju si feliile de mango. Se asezoneaza cu ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper. Se poate decora dupa preferinte, avand grija insa ca branza sa fie in prim plan.
|