x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Raiul alpiniştilor în "straie" de sărbătoare

Raiul alpiniştilor în "straie" de sărbătoare

de Maria Belu-Burtea    |    06 Aug 2009   •   00:00
Raiul alpiniştilor în "straie" de sărbătoare

Localnicii, oficialităţile şi turiştii care s-au aflat la sfârşitul lunii iulie în Ampoiţa, judeţul Alba, au participat la un spectacol unic ce a ajuns la cea de-a VI-a ediţie: Festivalul Secerişului. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria comunei Meteş, Centrul Cultural Judeţean "Augustin Benea" şi Filiala ANTREC Alba. Sătenii şi-au îmbrăcat costumele naţionale şi au purces la reconstituirea unui obicei vechi - împletitul cununii de grâu - invitând oaspeţii şi turiştii aflaţi în zonă să asiste la ritual.



Situat la 10 kilometri de Alba-Iulia, satul Ampoiţa (este cel mai vechi dintre satele ce alcătuiesc comuna Meteş, fiind atestat documentar din anul 1293) este foarte cunoscut de turişti pentru zonele de agrement ce se află de-a lungul văii apei ce dă şi numele satului. Pietrele calcaroase, ce se ridică falnice dintre dealuri, sunt considerate de iubitorii de escaladări "raiul alpiniştilor".

Obicei
Sărbătoarea secerişului a debutat dis-de-dimineaţă cu"Deşteptarea", program susţinut de Ansamblul Folcloric Ampoiceana, apoi toţi participanţii la festival au servit împreună micul dejun, după care au început să se pregătească pentru concursurile prevăzute în programul evenimentului. Atracţia festivalului a constituit-o împletirea tradiţionalei cununi din grâu, cu care au împodobit casa celui mai gospodar dintre localnici, cel care a obţinut cel mai bun şi mai mult grâu. Acesta pofteşte alaiul şi legătorii de spice la masa pregătită cu bucate alese, iar cununa este atârnată de grindă sau prinsă pe perete şi păstrată până la recolta de anul viitor.

Cununa de spice de la Ampoiţa are semnificaţii adânci în viaţa satului, iar originea acesteia se pierde în negura vremii. Împletitul cununii era odinioară un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi distracţii organizate în a doua parte a lunii iulie. Astăzi, cununa de spice se împleteşte la începutul secerişului, cu sânziene şi alte flori, de fetele tinere ajutate de femeile cu experienţă, iar cununa în mijloc o cruce. Snopii se aşază în căruţe de legători, în multipli de 13 (26 de snopi formează o claie). Până se termină de împletit cununa, tinerele cântă tot timpul, apoi aceasta este purtată de cea mai frumoasă şi mai harnică dintre femeile din sat. Pe drumul parcurs de femeile care poartă cununa, localnicii udă cu apă pe purtătoarea cununii şi alaiul de tinere femei care o însoţesc. Udatul simbolizează mulţumirea pentru belşugul recoltei din acest an şi speranţa unui rod bogat pentru anul ce vine.

Concurs gastronomic

Şi pentru că de la un festival nu pot lipsi bucatele alese, preparate de gospodine talentate, şi la Ampoiţa doamnele şi-au dat măsura talentului culinar. Echipele care au participat la concursul gastronomic au fost Dochia Halga şi Valeria Ivaşcu de la "Casa cu Dor" şi Laurenţiu Drăgan, Cristina Drăgan şi Rodica Drăgan de la "Mama cozonacilor" din Bran. Preparatele au fost pe măsură: tocăniţă de viţel cu mămăliguţă, plăcintă cu brânză, cu varză, ştrudel cu brânză dulce şi mărar, brânzoaice sau plăcintă cu brânză dulce cu cocă de cozonac, iar după jurizare toate bucatele pregătite pentru concurs au făcut deliciul celor prezenţi. Premiile oferite au constat în servicii de porţelan şi în bani.

Tocăniţă de viţel cu mămăliguţă
Ingrediente: 1 kg carne de viţel, 100 ml ulei, 4-5 cepe mari, 3 ardei graşi, 1 lingură boia de ardei, 5-6 căţei de ustoroi, 2-3 linguri de smântână, 2 linguri de făină, 1 ceaşcă de bulion.

Preparare: Se dă un clocot la carne cam o jumătate de oră. Se curăţă ceapa şi se taie peştişori. Se taie cubuleţe ardeiul şi se pune peste ceapă. Se fierb în puţină apă. Când s-au fiert şi a scăzut apa se adaugă uleiul şi o lingură de boia. Se trage de pe foc. Când s-a mai răcit carnea se ia de pe os şi se taie cubuleţe. Oasele cu carnea ce-a mai rămas pe ele se pun peste ceapă şi ardei. Se fierbe şi se adaugă şi carnea tăiată cubuleţe. Se lasă la fiert. Când este gata se adaugă un sos format din 2-3 linguri de smântână, făină, usturoi pisat şi bulionul după gust. Se toarnă peste carne şi se lasă să dea un clocot. La sfârşit se adaugă pătrunjel verde  tocat. Se serveşte cu mămăliguţă caldă şi castraveţi muraţi.

×