x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Răsfăţ culinar

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu-Burtea 22 Oct 2009 - 00:00
Răsfăţ culinar Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Demonstraţii culinare, degustări, concursuri, recorduri culinare, concerte... Toate într-un singur loc: Parcul Unirii, 1-4 octombrie. La cea de-a treia ediţie a Bucharest Food Festival surprizele s-au ţinut lanţ, aşa că bucureştenii s-au putut bucura din plin de combinaţiile reuşite ale maeştrilor bucătari care au susţinut demonstraţii culinare.



Reţetă de chef
Jurnalul de bucătărie a fost prezent la festival prin workshopul "Bucătăria românească ieri şi azi". Simona Lazăr, editorul suplimentului, a vorbit celor prezenţi despre preparatele specifice din bucătăria oltenească. Invitatul său a fost Radu Gerheş, tânărul executive-chef de la Restaurantul Jade, din Bucureşti. El a preparat saramură de pui, o reţetă veche din zona Olteniei. Tinereţea, seriozitatea şi talentul cu care a pregătit preparatul ne-au cucerit. Radu Gerheş este unul dintre tinerii care reuşesc să impresioneze. Şcolit în arta culinară în România, apoi în Italia şi în Spania, maestrul este la curent cu toate noutăţile din domeniu: "Afară tot timpul mergeam la cursuri, eram la curent cu tot ce apărea nou în domeniul culinar", ne-a spus Radu. S-a specializat în prepararea peştelui de orice fel.

Secretele saramurii: vinul şi ţuiculiţa
La restaurantul în care a lucrat în Madrid, "ospătarul ducea la masă peştele viu şi îi spunea clientului care-l comandase de unde a fost prins, la ce oră, cum şi cu ce ingrediente va fi gătit". Aşa se face că acum cheful ştie să prepare mâncăruri italieneşti, spaniole şi româneşti (nu neapărat în această ordine). Ne-a interesat, la sfârşitul demonstraţiei, părerea maestrului despre preparat: cum se pregătea pe vremuri şi cum se face acum? "Între reţeta care se gătea atunci şi cea preparată de mine nu e mare diferenţă. Aceleaşi ingrediente şi, mai ales, aceeaşi ţuiculiţă şi, normal, vinişorul nelipsit din această reţetă. Ingredientele de rigoare sunt pieptul de pui, ardeiul, ardeiul iute, ceapa, roşiile care se fac la grătar pe ambele părţi, apoi se toacă mărunt, se pun peste pui într-o tigaie, iar pentru ca pieptul să se frăgezească se toarnă ţuiculiţă şi vin. Acestea se flambează ca să iasă alcoolul, apoi se toarnă puţină apă, condimentele de rigoare, se lasă să scadă, iar la sfârşit, pentru un gust mai puternic, se adaugă ardei iute şi usturoi. Se serveşte cu două feluri de garnituri: cu cartofi ţărăneşti, cum este reţeta tradiţională, sau cu mămăliguţă. Zic mămăliguţă pentru că întotdeauna saramura este delicioasă alături de un boţ de mămăligă", ne-a spus Radu. Da, a fost delicioasă şi acest lucru l-am dedus din mulţimea de doritori care s-au aşezat în faţa maestrului ca să guste din insolitul preparat.

Şi în tigaia de teflon
"Această reţetă se poate face foarte bine şi acasă, a continuat tânărul chef, se pune tigaia de teflon pe foc mic, se pun legumele şi pieptul de pui, se lasă să se facă pe o parte şi pe cealaltă, apoi, cu o lingură de lemn, ca să nu se strice tigaia, se zdrobesc legumele, se adaugă ţuiculiţa şi vinul, se lasă la flambat, apoi se toarnă apa, se condimentează şi gata... Există totuşi un secret: această ţuică frăgezeşte foarte mult carnea, după care gustul final este dat de usturoi, iar la sfârşit, când mâncarea este gata, se pune, nu ca la toate saramurile pătrunjel, ci leuştean. Este extrem de bună aşa. În bucătărie tot timpul descoperi lucruri noi. Uite, dintr-o saramură, cum este asta, se poate face, dacă îi pui mai multă apă, o tocăniţă delicioasă. Bucătăria se modifică tot timpul şi se redescoperă gusturi şi arome noi", a conchis cheful.

Recorduri mondiale

Cea mai mare ciorbă de burtă şi cea mai lungă pizza din lume au fost cele două noi recorduri mondiale care s-au stabilit la Bucharest Food Festival. Publicul prezent a stat la coadă pentru un castron din gustoasa ciorbă. Pentru pregătirea ei s-au folosit cantităţi impresionante de ingrediente. "Noi am făcut-o, noi am investit, iar alţii au luat premiul pentru cea mai mare ciorbă de burtă ce a intrat în Cartea recordurilor. Am muncit 10 bucătari, vă daţi seama, o tonă de ciorbă. S-au făcut cam 1.068 sau 1.086 l de ciorbă, nu mai ştiu... 420 kg de burtă, 150 kg de încheieturi de oase pentru zeamă, 100 l de smântână, morcovi, ţelină, ceapă, vreo 50 kg din fiecare, 30 l oţet, 30 kg de gogoşari, 1.400 de ouă şi 5.000 bucăţi de ardei iuţi", ne-a spus Silvian Scornea, bucătar-şef la Restaurantul La Mircea Măcelaru.

Opinii de consumatori
"Ciorba are gust bun, chiar mai bun decât a celei pe care o prepar acasă. Poate şi pentru că nu m-am chinuit eu să o gătesc", ne-a spus Georgeta Florea, pensionară care a ales să petreacă Ziua pensionarilor în acest loc împreună cu o prietenă. Paralel cu această ciorbă, s-a făcut o demonstraţie culinară de ciorbă de burtă fără burtă (burta a fost înlocuită de ciuperci), care nu a fost prelucrată deloc termic. De asemenea, tot la capitolul recorduri se înscrie şi pizza, un lanţ de aproape 500 de metri, format din 2.200 de pizza ce au avut în compoziţie mozzarella, măsline şi sos de roşii. O parte din aceasta a fost donată unor case de copii şi unor aziluri.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...
Serviciul de email marketing furnizat de