x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Răsfăţ culinar

Răsfăţ culinar

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    22 Oct 2009   •   00:00
Răsfăţ culinar
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Demonstraţii culinare, degustări, concursuri, recorduri culinare, concerte... Toate într-un singur loc: Parcul Unirii, 1-4 octombrie. La cea de-a treia ediţie a Bucharest Food Festival surprizele s-au ţinut lanţ, aşa că bucureştenii s-au putut bucura din plin de combinaţiile reuşite ale maeştrilor bucătari care au susţinut demonstraţii culinare.



Reţetă de chef
Jurnalul de bucătărie a fost prezent la festival prin workshopul "Bucătăria românească ieri şi azi". Simona Lazăr, editorul suplimentului, a vorbit celor prezenţi despre preparatele specifice din bucătăria oltenească. Invitatul său a fost Radu Gerheş, tânărul executive-chef de la Restaurantul Jade, din Bucureşti. El a preparat saramură de pui, o reţetă veche din zona Olteniei. Tinereţea, seriozitatea şi talentul cu care a pregătit preparatul ne-au cucerit. Radu Gerheş este unul dintre tinerii care reuşesc să impresioneze. Şcolit în arta culinară în România, apoi în Italia şi în Spania, maestrul este la curent cu toate noutăţile din domeniu: "Afară tot timpul mergeam la cursuri, eram la curent cu tot ce apărea nou în domeniul culinar", ne-a spus Radu. S-a specializat în prepararea peştelui de orice fel.

Secretele saramurii: vinul şi ţuiculiţa
La restaurantul în care a lucrat în Madrid, "ospătarul ducea la masă peştele viu şi îi spunea clientului care-l comandase de unde a fost prins, la ce oră, cum şi cu ce ingrediente va fi gătit". Aşa se face că acum cheful ştie să prepare mâncăruri italieneşti, spaniole şi româneşti (nu neapărat în această ordine). Ne-a interesat, la sfârşitul demonstraţiei, părerea maestrului despre preparat: cum se pregătea pe vremuri şi cum se face acum? "Între reţeta care se gătea atunci şi cea preparată de mine nu e mare diferenţă. Aceleaşi ingrediente şi, mai ales, aceeaşi ţuiculiţă şi, normal, vinişorul nelipsit din această reţetă. Ingredientele de rigoare sunt pieptul de pui, ardeiul, ardeiul iute, ceapa, roşiile care se fac la grătar pe ambele părţi, apoi se toacă mărunt, se pun peste pui într-o tigaie, iar pentru ca pieptul să se frăgezească se toarnă ţuiculiţă şi vin. Acestea se flambează ca să iasă alcoolul, apoi se toarnă puţină apă, condimentele de rigoare, se lasă să scadă, iar la sfârşit, pentru un gust mai puternic, se adaugă ardei iute şi usturoi. Se serveşte cu două feluri de garnituri: cu cartofi ţărăneşti, cum este reţeta tradiţională, sau cu mămăliguţă. Zic mămăliguţă pentru că întotdeauna saramura este delicioasă alături de un boţ de mămăligă", ne-a spus Radu. Da, a fost delicioasă şi acest lucru l-am dedus din mulţimea de doritori care s-au aşezat în faţa maestrului ca să guste din insolitul preparat.

Şi în tigaia de teflon
"Această reţetă se poate face foarte bine şi acasă, a continuat tânărul chef, se pune tigaia de teflon pe foc mic, se pun legumele şi pieptul de pui, se lasă să se facă pe o parte şi pe cealaltă, apoi, cu o lingură de lemn, ca să nu se strice tigaia, se zdrobesc legumele, se adaugă ţuiculiţa şi vinul, se lasă la flambat, apoi se toarnă apa, se condimentează şi gata... Există totuşi un secret: această ţuică frăgezeşte foarte mult carnea, după care gustul final este dat de usturoi, iar la sfârşit, când mâncarea este gata, se pune, nu ca la toate saramurile pătrunjel, ci leuştean. Este extrem de bună aşa. În bucătărie tot timpul descoperi lucruri noi. Uite, dintr-o saramură, cum este asta, se poate face, dacă îi pui mai multă apă, o tocăniţă delicioasă. Bucătăria se modifică tot timpul şi se redescoperă gusturi şi arome noi", a conchis cheful.

Recorduri mondiale

Cea mai mare ciorbă de burtă şi cea mai lungă pizza din lume au fost cele două noi recorduri mondiale care s-au stabilit la Bucharest Food Festival. Publicul prezent a stat la coadă pentru un castron din gustoasa ciorbă. Pentru pregătirea ei s-au folosit cantităţi impresionante de ingrediente. "Noi am făcut-o, noi am investit, iar alţii au luat premiul pentru cea mai mare ciorbă de burtă ce a intrat în Cartea recordurilor. Am muncit 10 bucătari, vă daţi seama, o tonă de ciorbă. S-au făcut cam 1.068 sau 1.086 l de ciorbă, nu mai ştiu... 420 kg de burtă, 150 kg de încheieturi de oase pentru zeamă, 100 l de smântână, morcovi, ţelină, ceapă, vreo 50 kg din fiecare, 30 l oţet, 30 kg de gogoşari, 1.400 de ouă şi 5.000 bucăţi de ardei iuţi", ne-a spus Silvian Scornea, bucătar-şef la Restaurantul La Mircea Măcelaru.

Opinii de consumatori
"Ciorba are gust bun, chiar mai bun decât a celei pe care o prepar acasă. Poate şi pentru că nu m-am chinuit eu să o gătesc", ne-a spus Georgeta Florea, pensionară care a ales să petreacă Ziua pensionarilor în acest loc împreună cu o prietenă. Paralel cu această ciorbă, s-a făcut o demonstraţie culinară de ciorbă de burtă fără burtă (burta a fost înlocuită de ciuperci), care nu a fost prelucrată deloc termic. De asemenea, tot la capitolul recorduri se înscrie şi pizza, un lanţ de aproape 500 de metri, format din 2.200 de pizza ce au avut în compoziţie mozzarella, măsline şi sos de roşii. O parte din aceasta a fost donată unor case de copii şi unor aziluri.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival