x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ravasitul oilor la Bran

0
Autor: Tudor Cires 19 Oct 2005 - 00:00
Ravasitul oilor la Bran
REPORTER IN MUNTI
Sfarsit de septembrie la Bran. Soare molatic, lume de lume, oi ravasite. E timpul cand se-aduc mioarele de la munte si se intorc localnicilor odata cu branza. Ne nimerim pe Platoul Reginei, la poala castelului Bran, dupa un drum preafrumos prin strunga de transhumanta venind de la Rucar. Descoperim, brusc, spatiul sacru al oierului branean in care intram cu sfiala, manati de "pofte" jurnalistice si culinare. Facem, mai intai, cunostinta cu un baietan in blugi si cu palarie (ilustrand, vestimentar, transgresia cutumelor). Mihai Bujor pazeste vreo 500 de oi impreuna cu alti trei ciobani. E din Rotbav, de langa Feldioara, si-acum ne spune cum se face branza buna: "Mulgem mai intai oile, punem laptele la inchegat si dospim casul vreo 4-5 zile. Dospirea inseamna ca scurgem zerul pana ramane un cas-cas care se usuca un pic si se mai ingalbeneste. Dupa ce a dospit, se toaca, se pune pe masina, se framanta cu sare si iese branza stiuta pe care-o bagam in basica sau in coaja de brad". E greu sa fii cioban la oi? "Stiti, noi stam 8 luni pe an izolati la stana, dar castigam un ban muncit. Nu ne cumparam elicoptere din leafa, dar renteaza. Avem si concediu, dupa Codul Muncii…" Invocarea legilor scrise pare neasteptata la un oier si nu ne putem ascunde surpriza. Cum adunati oile? "Fluieram fiecare dupa cum a invatat. Ne ajuta mult si cainii, care-s tot timpul dupa oi, mai ales aceia mici carora le spunem caini de-ntors." De ce poarta cainele jujeu? "Jujeul il bate la picioare. Cainele nu poate fugi dupa caprioare sau iepuri si nu-l impusca vanatorul…"

Lectia branzei in coaja de brad cu Laur Dumbrava, 12 ani, din Bran

BRANZA LA CETINA. Cu toate ca ravasitul oilor la Bran are o traditie seculara, doar anul acesta oamenii din turism si autoritatile locale au inaugurat o serie de manifestari prin care branza si produsele din branza se vor regasi, anual, intr-o expozitie culinara patronata de Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, ANTREC si Primaria Bran. Cei cu care am stat de vorba ne-au spus ca au demarat, la OSIM, procedura de omologare a branzei in cetina de brad ca produs original romanesc. "E o filiera destul de greoaie, crede primarul Gheorghe Hermeneanu, deoarece va trebui sa dovedim cu documente istorice si cu retetar valoarea branzei de Bran, dupa care sa stabilim cele mai eficiente metode de identificare si de verificare a celor care o produc." La Bran, aproape toti gospodarii pun branza la cetina. Pana si copiii. Iata reteta pe care o stie de la parinti Laur Dumbrava, 12 ani: "Laptele se lasa sa prinda cheag dupa care se pune pe crinta (masa rotunda de lemn, cu gaura de scurs la mijloc) si se da la dospit in buduroi (butoi din doaga de brad) 7-10 zile, in functie de starea vremii. Dupa aceea se da la sare, se framanta si se pune in cosulete (coji) de brad sau in basicute (burduf) cusute, dar chiar si la borcan". Filozofia branzei in cetina de brad ne-a dezvaluit-o insa in cuvinte simple un localnic, Centiu Georgel, venit sa-si vanda produsele la targul de ravasitul oilor din Bran: "Stiti cum? Branza buna merge numa’ cu mamaliga calda si cu gratarul incins, ca sa aiba pofta cine-o manca!…"

OBICEIURI


Sarbatorile branenilor sunt legate de cresterea animalelor. Primavara, e masurarea laptelui, cand pleaca oile la munte. Toamna, cand revin, e ravasitul. Branul e o zona de confluenta intre Transilvania si Muntenia si asa cum transhumanta face legatura intre doua zone geografice, tot asa orasenii si satenii au acum sansa de a se intalni la diferite manifestari folclorice locale consacrate.

PASTRAMA


"Ravasitul oilor", editia I, a prilejuit si desfasurarea primului Concurs al branzei si pastramei, vedete in demonstratii de maiestrie culinara orchestrate de presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, Gheorghe Burtea. Si pentru a nu "desparti" pastrama de branza, va recomandam reteta preferata de mai-marele bucatarilor din Romania: "O pastrama originala de miel se face cu un bait din vin rosu, apa, sare, piper, zarzavat, usturoi, boia. Tinem carnea in bait 7 zile, apoi o scoatem, o zvantam si o punem la fum din lemn de brad cel putin doua zile, ca sa se usuce. Adaugam silitra ca sa-i pastram culoarea rosiatica, pe urma o bagam la cuptor sa se inmoaie".

RETETE

BULZ CA LA STANA


Bulzul se face ori din mamaliga asa-zis ciobaneasca, ori din mamaliga pripita. De regula, mamaliga se umple cu branza de burduf, i se da o forma rotunda si se pune la cuptor sau pe jar. In unele gospodarii din Bran mamaliga se tavaleste prin branza de burduf amestecata cu branza telemea, dupa care se da la cuptor. La acest tip de bulz merge bine sa bagi si un ou, iar cand e gata, sa-l stropesti cu putina smantana. Iata si o alta reteta: Se face o mamaliga pripita in care punem si putina margarina. Se lasa sa se raceasca numai pe jumatate. Separat, taiem pastrama de oaie in felii subtiri, o calim cu ardei gras si cu rosii. Stingem compozitia cu suc de rosii. Intr-o tava unsa cu margarina punem mamaliga peste care asezam un strat subtire de branza de burduf si pastrama deasupra. Dam la cuptor si obtinem un produs traditional, preparat in partea Branului.

TORT DE URDA


La stana, urda se face dupa inchegarea casului. Ce ramane de la inchegare se pune la fiert. Branza care se ridica deasupra apei se aduna cu sita, se pune intr-un tifon si se scurge, rezultand urda dulce. Pentru a face un tort-surpriza, amestecam urda de oaie cu putin cas dulce. Punem un praf de sare si adaugam smantana, verdeata, stafide. Se framanta ca aluatul si i se da forma de tort.
Citeşte mai multe despre:   bran,   brad,   brănză,   mamaliga

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Vești proaste pentru turiștii români. Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile

Vești proaste pentru turiștii români. Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile
Românii care vor să-și petreacă vacanța de vară în Grecia nu vor mai putea face acest lucru în următoarele zile, dacă nu au pregătite formularele de intrare în această țară...

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...
Serviciul de email marketing furnizat de