x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Razbunare - O degustare cu... surprize

Razbunare - O degustare cu... surprize

de Veronica Bectas    |    11 Feb 2007   •   00:00
Razbunare - O degustare cu... surprize

A prins momentul si l-a invitat la ea in local. Platoul cu bucata de pate, garnisit cu dulceata, trona cu un aer provocator in mijlocul mesei.

El abordase aerul ingamfat de cunoscator. A luat dintr-o latura o feliuta de pate si a gustat. Ea il pandea. A luat iar o bucatica. Il strivea de cerul gurii, ca sa-i simta consistenta, aroma. Hm! Ochii i se ingustara. Descoperise un "ce?" si incerca cu disperare sa-l defineasca. Gustul pe care-l avea pateul era deosebit. Il enerva faptul ca nu-i putea descoperi ingredientul care-i dadea acea savoare. Insira in gand o multime de combinatii, pe care le cunostea de multi ani si, cu viteza uimitoare, le simti, le trai, pe cerul gurii.

SPECIALISTUL. Nici un preparat nu semana cu asta. Categoric! Ii arunca femeii o privire plina de trairi rapide, care o lamuri ca si-a atins scopul. Il imbie sa guste o feliuta din mijlocul pateului. Specialistul isi arunca privirea asupra locului taiat in bucata de pate. Zari, cu neplacere, bucatica de ficat ascunsa in pasta si se pregati pentru o testare noua, care sa-i dea prilejul de a gasi o neregula. As, ghinion! Pentru ea, triumf! Au baut cate un paharel si ea s-a ridicat. S-au despartit spunandu-i ca i-a facut placere. Aiurea! A castigat! S-a razbunat! Stia ca va face orice ca sa afle secretul pateului ei!

Reteta - Pate de ficat de gasca

  • Ingrediente: ficat de gasca; untura de gasca (250 gr); piper; lapte; sare; un paharel de coniac; un galbenus; o lingura de mustar.
  • Preparare: Punem ficatul in lapte pentru cateva ore. Il scoatem si, la foc mic, intr-un vas cu capac, il fierbem in untura, pana ficatul se inmoaie. Scoatem ficatul si il pasam prin sita, cu un galbenus fiert, dupa care il frecam bine cu sare, piper, coniac, mustar si putina untura, racita. Intr-o forma unsa cu untura racorita punem pasta si acoperim cu un strat de untura de gasca. Dam la rece.

    TALENT - Dulceata face deliciul pateului
    Daca ati curatat cum trebuie petele si vinisoarele de la ficat, veti obtine un preparat cu un gust deosebit. Dulceata de visine este o delicatesa care ajuta foarte mult la punerea in evidenta a savoarei pateului de ficat de gasca. Acest pateu se serveste fara graba. Luati si o votca!

    TEHNICA - Fierbeti la foc mic
    Stergeti bine ficatul dupa ce l-ati scos din lapte. In felul acesta nu va capata o culoare rumena. Intoarceti-l cu o spumiera, in timpul fierberii in untura de gasca, si controlati des daca nu s-a lipit de vas. Nu uitati sa-i puneti capacul. Dati la rece untura pana treceti ficatul prin sita, pentru ca sa capete o consistenta vascoasa. Puneti pe felia de paine cu pate un strat fin de dulceata de visine. Veti descoperi senzatii gustative deosebite.

    GUST - Fructele acrisoare descopera savoarea
    Alaturi de pateul de ficat de gasca se pot servi fructe acrisoare. Preferate sunt portocalele, bine curatate si prezentate sub forma de cubulete sau chiar dulceata de portocale. Parfumul si gustul acestor fructe scot in relief diferenta dintre pateul untos si lichidul acrisor al portocalei.
  • ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end untura gasca