x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

“Recolte” strînse în borcane

0
Autor: Maria Belu-Burtea 17 Sep 2008 - 00:00

Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”.



Trăiască magazinul din colţ! Este deschis non-stop, iar acolo găseşti de toate. Conserve de legume, zacuşti, dulceţuri, într-un cuvînt cam toate produsele de care are nevoie o “gospodină” ca să pregătească o masă “delicioasă”. Gospodina modernă nu mai stă în bucătărie ca să coacă legume, să cureţe, să spele, să… parcă am şi obosit. Mama-mare spunea că o gospodină adevărată se vede doar atunci cînd pune murături, face zacuşti şi dulceţuri, într-un cuvînt pregăteşte cămara pentru iarnă. Pe vremuri cu epoci “poleite în aur”, nu existau atîtea standuri colorate, din care acum nu ştii ce să mai alegi, chiar şi din perspectiva conservelor. Dar parcă exista mai mult farmec. Şi iernile parcă aveau mai multă zăpadă şi conservele erau mai gustoase…  

“Secrete” pentru iarnă

Nimic nu se compară cu o zacuscă preparată din ghebe, din vinete sau din ardei capia cu măsline, pe care o desfaci mai ales în timpul marilor praznice de peste an. Necesită multă, foarte multă muncă, dar rezultatul este savuros. De asemenea, delicioase sînt şi compoturile preparate în casă ori gemurile făcute din toate fructele care apar de-a lungul verii. Reţetele pentru conservele de iarnă pe care vi le oferim prin bunăvoinţa doamnei Raluca – al cărei caiet după care ea prepară de o viaţă conserve pentru iarnă ne-a fost pus la dispoziţie cu generozitate – au o mare calitate: sînt savuroase! Iar dumneavoastră, dragii noştri cititori, vă puteţi convinge de acest lucru foarte uşor: preparaţi-le!

Ciuperci sau bureţi pentru iarnă

Ingrediente: 5 kg ciuperci sau bureţi, un litru de apă, 100 g sare, 25 g piper, un praf de sare de lămîie, zeama de la o lămîie, ulei.

Preparare: Ciupercile sau bureţii se curăţă şi se spală în cîteva ape. Se pun la fiert cu apă, sare, piper şi sare de lămîie. Se fierb timp de o oră, după care se pun în borcane. Se toarnă zeama în care au fiert, se adaugă zeama de lămîie şi puţin ulei, apoi se leagă borcanele cu celofan şi se fierb la bain-marie.

Zarzavat de iarnă pentru ciorbe

Ingrediente: 6 kg roşii, 4 kg ardei gras, o legătură de pătrunjel verde, sare, conservant.

Preparare: Se taie legumele (cubuleţe) şi verdeaţa, se pune sare şi conservant şi se toarnă în sticle. Se leagă bine sticlele, se pun într-un vas mare şi se fieb timp de o oră, după ce au dat în clocot.

Gogoşari în oţet

Ingrediente: gogoşari, oţet, apă, sare, zahăr, ienibahar, piper, foi de dafin.

Preparare: Se spală gogoşarii, se taie codiţele, se înţeapă şi se pun în borcane. Oţetul se diluează cu apă, în felul următor: un litru de oţet la doi litri de apă. Se adaugă sarea, o lingură la un litru de lichid. Se pun zahărul, piperul, ienibaharul şi foile de dafin. Se fierbe această zeamă, apoi se toarnă peste gogoşari.

Ardei pentru umplut

Ingrediente: ardei gras, apă, ulei.

Preparare: Ardeii se spală şi se curăţă de seminţe. Se pun în vase largi, se toarnă apă clocotită peste ei, se acoperă cu pături şi se lasă la răcit timp de 24 de ore. Se pun în borcane, se toarnă apă rece, ulei de un deget şi se acoperă bine.

Fasole pentru iarnă

Ingrediente: 5 kg fasole fideluţă galbenă, 5 kg roşii, sare, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, conservant.

Preparare: Roşiile se curăţă de coajă şi de cotoare şi se pun într-o oală. Se adaugă fasolea curăţată de codiţe, sarea, mărarul şi pătrunjelul. Se pun la fiert cu apă şi se acoperă oala cu un capac, pînă se înmoaie. După ce au fiert, se dă oala la o parte şi se lasă la răcit. Se pune în sticle cu gura largă şi se leagă cu celofan. Sticlele se lasă la fiert la bain-marie pentru o oră.

Pastă de ardei

Ingrediente: 50 ardei graşi roşii, sare.

Preparare: Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se dau prin maşina de tocat. La un kg din pasta obţinută se pun 200 g sare. Se aşază în borcane şi se leagă bine cu celofan.

Gogoşari în sos

Ingrediente: 5 kg gogoşari, doi litri de apă, un litru de bulion (sau suc de roşii), un litru de oţet, 400 g zahăr, piper, boabe de muştar, 120 ml ulei.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele, mai puţin gogoşarii, şi se pun la fiert pînă ce dau în clocot. Gogoşarii se spală, se taie felii, se opăresc în sosul pregătit şi se pun fierbinţi în borcane. Peste ei se toarnă sosul fierbinte. Se leagă borcanul cu celofan dublu şi se acoperă cu pături.

Sos picant

Ingrediente: 6 kg roşii, 250 g zahăr, o lingură de piper pisat, o linguriţă de boia de ardei, sare, 500 ml oţet, două linguri de muştar diluat cu puţin oţet.

Preparare: Se lasă la fiert toate ingredientele, pînă ce capătă consistenţa unei smîntîni. Se toarnă în sticle şi se leagă cu celofan imediat.
Reţete redactate de Florina Grigorie
Citeşte mai multe despre:   sare,   iarna,   apă,   ardei,   ingrediente,   fiert,   toarna,   preparare,   borcane,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...
Serviciul de email marketing furnizat de