x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Recolte tomnatice

0
Autor: Simona Chiriac 03 Sep 2008 - 00:00

În calendarul bisericesc, septembrie este prima lună din an, iar pomenirea Sfîntului Simeon Stîlpnicul marchează chiar prima zi din an. Şi nu întîmplător, căci acesta este, prin credinţa lui, unul dintre stîlpii pămîntului. În acelaşi timp însă, luna începuturilor este şi timpul în care, raportîndu-ne la calendarul agricol, gospodarii măsoară munca de un an întreg.



În calendarul bisericesc, septembrie este prima lună din an, iar pomenirea Sfîntului Simeon Stîlpnicul marchează chiar prima zi din an. Şi nu întîmplător, căci acesta este, prin credinţa lui, unul dintre stîlpii pămîntului. În acelaşi timp însă, luna începuturilor este şi timpul în care, raportîndu-ne la calendarul agricol, gospodarii măsoară munca de un an întreg.

La cules...

Se începe culesul fructelor şi legumelor, multe dintre ele urmînd a fi păstrate peste iarnă în pivniţe. Dar şi aceasta cere o mare îndemînare. Întotdeauna ele sînt sortate în funcţie de mărime şi culoare, că să atragă muşteriii, se aşază apoi la soare, ca să se zvînte şi să nu prindă mucegai. Pivniţele şi cămările se vor umple apoi, pe rînd, cu alte “mîncăruri de soi” aşezate în putini, ghioburi sau bărbînţe, aşa cum se numesc, pe limba gospodarilor din Transilvania, Maramureş sau Moldova, vasele încăpătoare din lemn.

La semănat...

Culesul strugurilor, din care se face vinul de nuntă şi de petrecere, începe la mijlocul lunii, la 14 septembrie, atunci cînd este Ziua Crucii. Din această perspectivă, luna septembrie se mai numeşte, popular, şi vinimeriu, viniceriu sau viniţel. Pînă la mijlocul lui septembrie însă, ar trebui terminate toate însămînţările, fie că sînt în grădini, în livezi sau pe cîmpuri. Pe lîngă gospodării se pot semăna morcovi, spanac, varză, dar şi salată de iarnă. Cu cît mai multe, cu atît mai bine. Vorba gospodarului priceput: “Nu fii zgîrcit la semănat, că te vei căi la secerat!”

Luna septembrie sau răpciune poate fi divizată în patru mari intervale, în funcţie de evenimentele şi tradiţiile populare care le caracterizează. Prima dintre ele are ca punct central ziua în care se sărbătoreşte Sîntămăria Mică, moment clar de intrare deplină în toamnă, marcat de plecarea rîndunelelor. Urmează întregul ansamblu de ritualuri şi obiceiuri viticole ce încep la 14 septembrie, pentru ca mai apoi, în al treilea interval, să se manifeste interdicţiile, de a căror respectare depind viitoarele recolte. În ultimele zile de septembrie, grupate sub denumirea de Vara lui Mioi, are loc Nunta oilor sau Năpustitul berbecilor.

Gogoşi cu gem

Ingrediente: un kg făină, 100 g zahăr tos, două ouă, un cubuleţ de drojdie, un plic cu zahăr vanilinat, coajă rasă de lămîie, esenţă de rom, sare, ulei, gem de mere, miez de nucă, zahăr pudră.

Preparare: Mai întîi se pregăteşte maiaua din drojdie dizolvată într-un pahar cu apă călduţă, în care s-au adăugat puţin zahăr şi făină. Se lasă să crească cîteva minute, într-un loc cald, apoi se toarnă maiaua peste restul de făină. Se adaugă zahărul tos, ouăle, sarea, esenţa de rom, coaja rasă de lămîie şi zahărul vanilinat. Se frămîntă aluatul, adăugîndu-se cîtă apă este nevoie. Se lasă să crească într-un loc cald, apoi se întinde o foaie de aluat. Se taie dreptunghiuri, se pune la mijloc umplutura din gem amestecat cu miezuri de nucă sfărîmate, se împătureşte şi se crestează. Se prăjesc în baie de ulei şi se presară zahăr pudră.
Citeşte mai multe despre:   septembrie,   calendar gastronomic

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un cunoscut actor român a devenit bunic. Fiica sa a născut un băiețel

Un cunoscut actor român a devenit bunic. Fiica sa a născut un băiețel
Galerie Foto Actorul Teodor Corban, pe care telespectatorii Antenei 1 îl pot vedea în fiecare vineri, de la ora 22:15, în rolul primarului Stelian Manole, în serialul de comedie Mangalița, a devenit bunic. Fiica sa, Ioana, care...

Mâncarea şi mişcarea în timpul postului

Mâncarea şi mişcarea în timpul postului
Perioada postului este un moment benefic pentru a ne curăţa organismul fizic, dar şi spiritual. Timp de 40 de zile suntem îndemnaţi să mâncăm alimente ce nu provin de la animale şi să fim mai buni în gânduri...

Din online în offline, business cu profit garantat

Din online în offline, business cu profit garantat
Galerie Foto Afacerile românești în online sunt în plină ascensiune, dar când acestea se îmbină cu mediul offline,  succesul este aproape garantat. Atunci când vine vorba de cumpărături, românii se informează...

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  

Chef Dumitrescu a pierdut primul bucătar din echipa sa, în sezonul 7  
Galerie Foto Seara de marți și cel de-al patrulea battle pe echipe au adus schimbări în ceea ce privește dinamica echipelor din sezonul 7 Chefi la cuțite. După o confruntare în care chef Cătălin Scărlătescu a reușit să...

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...

Marocul, o destinație mereu însorită

Marocul, o destinație mereu însorită
Galerie Foto Românii încep să guste din ce în ce mai mult vacanțele complexe, iar Marocul este pe lista celor care vor să viziteze cât mai multe destinații, în circuite turistice. Tendința de ultim moment este aceea de a...

Salina Turda, între distracție și tratament

Salina Turda, între distracție și tratament
Salina Turda este una dintre atracțiile turistice de top ale României, atât pentru modul în care a fost amenajată – asemenea unei baze intergalactice – dar și pentru tratamentele balneare care se pot face...

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!
Ori de câte ori găteşti, cheamă-ţi copilul în bucătărie şi preparaţi mesele împreună. Cel mic va accepta provocarea, mai ales dacă vei prezenta totul ca pe-o joacă, şi va învăţa o mulţime de lucruri no...

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor
Câştigãtorul celei de-a zecea ediţii iUmor, din cel de-al şaptelea sezon al show-ului i-a cucerit pe juraţi încã din primele momente pe scena show-ului. “Sunt Cristian Deniş şi sunt scamator!”, şi-a...

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 se anunţã una foarte durã. Se vor face reproşuri, se vor lansa critici usturãtoare, tensiunea va pune stãpânire...

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!
Exista oferte dupa Black Friday? Daca v-ati pus aceasta intrebare raspunsul este simplu! Da, exista, in noua campanie de reduceri Cyber Week iar discounturile ajung pana la 80%. La SomProduct veti gasi o...

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...
Serviciul de email marketing furnizat de