x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recomandarea saptamanii - Restaurantul si satul

Recomandarea saptamanii - Restaurantul si satul

de Simona Chiriac    |    28 Feb 2007   •   00:00
Recomandarea saptamanii - Restaurantul si satul

Valentin Burlacu este in acelasi timp si patron si bucatar. Daca de gatit a invatat de la mama sa (bucatar-sef la unul dintre restaurantele din Predeal) si in Germania - acolo unde viata l-a facut sa ramana cativa ani - , sa conduca un restaurant a invatat pe propria piele, dupa cum ne-a marturisit. Secretul succesului sau: clientii trebuie sa plece intotdeauna multumiti, indiferent de eforturile pe care trebuie sa le faca pentru a-i determina sa revina.

De cativa ani, comuna Prejmer incearca prin diferite manifestari artistice sa atraga cat mai multi turisti. Cu ce ii ispititi si ii faceti sa va treaca pragul?
Clientii sunt usor de multumit atat timp cat tii cont de trei elemente: aspect, gust si servire. Cei mai multi bucatari considera ca este suficient ca un preparat sa fie bun, caci se va vinde singur. Nu-i chiar asa. Conteaza foarte mult cum este decorat preparatul, cum este asezat pe farfurie.

Ce preparate sunt incluse in meniul restaurantului dumneavoastra, tinand cont de faptul ca, intr-un sat, oamenii prefera sa manance acasa si merg mult prea rar la restaurant?
Specialitatea restaurantului este pizza, cu diverse toppinguri, dar facem si clatite, salate sau prajituri. Cum spuneam, calitatea este deosebit de importanta. Despre clatitele si strudelele cu mere caramelizate stie toata lumea ca sunt foarte gustoase si de multe ori nu-mi ajunge timpul ca sa-i multumesc pe toti. Insa accept provocarile si, nu de putine ori, clientii mi-au cerut sa le prepar diverse mancaruri care nu fac parte din meniu. Intotdeauna insa m-am straduit sa-i multumesc, chiar daca a trebuit mai intai sa invat cum se prepara. Asa se face ca am pregatit cozonaci si chiar torturi de zeci de kilograme.

Noile tendinte in gastronomie pun accent pe ingredientele naturale, sanatoase. Respectati aceasta tendinta?
Nu fac rabat de la calitate si nu inlocuiesc niciodata unele ingrediente cu altele mai ieftine, fiindca mi-as putea pierde clientii. Ingredientele sunt naturale, nu folosesc coloranti sau conservanti.

Clatite umplute cu carne

Taina bucatarului
Vreti sa aveti mereu clienti multumiti? Tot ce trebuie sa faceti este sa respectati trei elemente: aspect, gust si servire.
Se face un aluat de clatite din doua oua, 4 linguri de faina, 300 ml lapte, ulei, sare, piper si apa cat sa se obtina o compozitie de consistenta smantanii. Se incinge o tigaie unsa cu ulei si se prajesc clatitele pe ambele parti. Intr-o tigaie cu ulei se calesc patru cepe tocate pana cand devin sticloase, apoi se adauga un kilogram de carne macra tocata (de preferat de vitel) si se mai tine pe foc inca un sfert de ora. Cu aceasta compozitie se umplu clatitele si se dau prin aluat de clatite (de o consistenta mai groasa), apoi prin pesmet. Clatitele se prajesc in baie de ulei. Separat se face un sos din bulion, foi de dafin, apa, zahar, sare si condimente. Clatitele se asaza pe farfurie, iar deasupra se toarna sosul de bulion. Se orneaza cu smantana si frunze de patrunjel, marar sau menta.

×