x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Recorduri pentru papilele gustative şi nu numai

0
Autor: Carmen Dragan Florina Grigorie 29 Oct 2008 - 00:00

La Bucharest Food Festival, recordurile şi demonstraţiile culinare nu s-au lăsat aşteptate. Cel mai lung tort din România! Cel mai lung muşchi împletit! Două recorduri demne de Guinness Book. Şi sunt doar câteva dintre tentaţii...



Tort de poveste

200 de metri de foaie de pandişpan, 300 kg de ciocolată, 300 kg de frişcă, 80 kg de fructe. Acestea sunt ingredientele celui mai lung tort din România: 50 de metri. Dacă blaturile au fost făcute de firma Titan, crema de ciocolată şi frişca au fost preparate de Maria Matei, cofetar din anul 1974, astăzi la cofetăria Altfel. A mai avut încă trei ajutoare, care au reuşit în timp record să monteze şi să orneze mult aşteptatul tort.

Deşi ora de tăiere a prăjiturii-gigant a fost anunţată din timp, numeroşi vizitatori ai Festivalului au preferat să se aşeze cu un ceas înainte pe băncuţele din jurul tortului, pentru a asista la definitivarea desertului. “Am venit mai devreme aici pentru atmosferă. Ascult o muzică bună şi privesc tortul acesta imens, care se pregăteşte pentru a fi savurat. Îmi aminteşte de tinereţe, când îmi făcea o deosebită plăcere să pregătesc torturi, ornându-le după cum îmi venea în cap”, ne-a spus Cornelia Vicovanu, o doamnă de 74 de ani. “E foarte bun şi îmi place că este foaaaarte mare”, ne-a mărturisit şi Larisa Drăguşin, o fetiţă de numai 5 ani, care a avut bucuria de a savura una dintre cele 5.000 de felii ale deliciosului record naţional.

Pentru uriaşi

Cine ar putea mânca un muşchi împletit în patru, lung de 30 de metri? Un uriaş sau... mii de bucureşteni. Şi iată cum gurmanzii adevăraţi ai Capitalei au renunţat la o masă la orice alt restaurant, chiar şi la o ieşire la iarbă verde, şi au ales să se adune în jurul imensului grătar din “cel mai mare restaurant” din cortul din Piaţa Unirii. Nu a contat că era fum, recordul românesc trebuia admirat, mirosit, gustat şi fotografiat! 240 kg de muşchi de la 36 de porci, opt ore de împletit!

Special realizată pentru eveniment, ediţia gigant a Jurnalului de bucătărie, unicat în România, s-a înălţat la doi metri şi jumătate şi a avut o lăţime de 1,96 m. A fost, după cum vă daţi seama, ea însăşi “un record” printre tipăriturile româneşti. Astfel am marcat sărbătorirea a patru ani de existenţă. Atât cititorii, cât şi oaspeţii festivalului au putut s-o răsfoiască, iar elementul surpriză al revistei a fost o pagină lăsată anume albă, unde vizitatorii s-au putut exprima în scris, printre cei care au semnat aflându-se însuşi preşedintele României, Traian Băsescu.

Gânduri bune

Ce anume au scris cititorii noştri? “Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea” (George Filip, poet, Montreal, Canada); “Bio România mulţumeşte echipei Jurnalului Naţional pentru că a netezit calea alimentelor ecologice către poporul român” (Marian Ciocian, preşedinte Bio România); “Se spune că cea mai bună mâncare este cea făcută cu pasiune şi cu dragoste, din inimă pentru cei dragi. Se mai spune că o femeie bună găteşte bine şi face toată dulceaţa mâncării. Simona şi echipa ei fac totul cu dăruire şi plăcere. Şi atunci şi omul înfulecă, chiar şi imaginar, bucatele lor. Vă îmbrăţişez şi vă iubesc” (Doina Rizea Georgescu); “De la o reporteriţă de gastronomie: La mulţi ani! Şi mai faceţi şi alte evenimente, să avem ce scrie” (Secrete de Chef); “Jurnalul de Bucătărie – Jurnalul Bunului Gust. P.S. Nu uitaţi de vin” (Sergiu Nedelea, somelier); “Pentru prietenii noştri care ne susţin în campanie. Eşti cu ce te hrăneşti!” (Papa la Şoni); “Există cu siguranţă mai multe bucătării regionale. Şi aşa cum în muzică avem mai multe accente regionale şi a existat un Enescu care a făcut sinteza acestor accente regionale conturând o muzică românească esenţială, este nevoie de un Enescu al gastronomiei, care să sintetizeze aceste bucătăriii regionale şi să dea contur unei bucătării naţionale româneşti” (Florin Ştefan Varga).

Cupa presei la gătit clătite

La cel mai mare spectacol gastronomic, Bucharest Food Festival, aşa cum rar se întâmplă, a fost şi presa în centrul atenţiei. Prin două concursuri: de gătit şi de mâncat. Cupa presei la gătit clătite s-a derulat cu sprijinul acordat de bucătarul-şef Just Benayache, din Franţa. El reuşeşte să aducă voia bună în orice mediu profesional prin petreceri cu clătite. Just Benayache a ghidat paşii presei în lupta pentru cupa argintie. Cu o echipă numeroasă, cei de la Radio Itsy Bitsy au reuşit să câştige atât Cupa Presei la Gătit Clătite prin Cristina Matincă, cât şi concursul de mâncat cârnaţi cu muştar, aici cupa fiind obţinută de Viorel Bosnea.

Papa la Şoni

Cum cine este Şoni? Este cel mai renumit bucătar din Vama Veche, care nu a venit la festival cu mâna goală, ci cu  reţeta de paprikaş de pui. El a făcut o demonstraţie culinară publicului amator de delicii ardeleneşti. A pus la călit pentru zece minute ceapă şi ardei capia tăiate julien. A adăugat piept de pui tăiat cubuleţe, pe care l-a lăsat zece minute la călit. Din când în când a turnat apă. Între timp a tocat usturoiul mărunt şi o legătură de pătrunjel. Când bucăţile de piept de pui au fost călite, a adăugat smântână de casă (care nu se brânzeşte), sare, usturoi, piper, boia iute. La final a pus găluştele (făcute din ou, făină şi lapte).

“Se spune că cea mai bună mâncare este cea făcută cu pasiune şi cu dragoste, din inimă, pentru cei dragi. Se mai spune că o femeie bună găteşte bine şi face toată dulceaţa mâncării. Simona şi echipa ei fac totul cu dăruire şi plăcere. Şi atunci şi omul înfulecă, chiar şi imaginar, bucatele lor. Vă îmbrăţişez şi vă iubesc”
Doina Rizea Georgescu (dedicaţie pe ediţia aniversară a Jurnalului de Bucătărie)
Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19
Galerie Foto Duminicã, de la ora 13:00, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV şi Antena 3  vor transmite în premierã în România, pe cinci canale tv simultan un teledon complet tehnologizat. Români Împreuna îşi...

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă
Tatăl premierului britanic Boris Johnson contestă hotărârile luate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În plus, acesta dorește să depună cerere pentru a obține cetățenie...

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19
BRAT, asociaţia profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă şi online din România, care împreună editează peste 350 de site-uri, ziare şi reviste, a transmis...

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei
Pandemia cu coronavirus a început să schimbe obiceiurile chinezilor de servire a mesei. Autoritățile municipale din Beijing au solicitat public renunțarea la transferarea mâncării din platourile comune,...

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano
Adelina Chivu a postat pe Instagram un videoclip în care spune că fostul căpitan al naționalei României a stat cinci ore la coadă într-un supermarket din Milano pentru a face cumpărături. Adelina Chivu a...

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică
Daniel Pancu şi Ionuţ Lupescu au acceptat provocarea momentului şi au jonglat cu hârtia igienică. Daniel Pancu a ţinut 28 de duble, iar Ionuţ Lupescu 9 şi a şutat în sulul de hârtie. Daniel Pancu a...

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă
Atacantul Astrei Giurgiu, Denis Alibec, s-a filmat la volan, în timp ce conducea pe autostradă cu 143 km/h. Fotbalistul a filmat un videoclip, în timp ce conducea o maşină pe Autostrada A2, pe care l-a postat pe...

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!
Roger Federer le-a transmis un mesaj fanilor săi pe Instagram. Tenismenul şi-a sfătuit susţinătorii să fie atenţi la igiena proprie şi să minimalizeze contactul cu alte persoane. Roger Federer s-a...

Provocare: Simona Halep jonglează cu hârtia igienică

Provocare: Simona Halep jonglează cu hârtia igienică
Simona Halep a acceptat provocarea momentului din sportul mondial, jonglatul cu hârtia igienică. Fostul lider WTA le-a dat clasă multor fotbalişti celebri și a ţinut 18 duble cu sulul de hârtie...

George Puşcaş: Staţi în casă, ca să putem ieşi afară în siguranţă curând!

George Puşcaş: Staţi în casă, ca să putem ieşi afară în siguranţă curând!
Internaţionalul român George Pușcaş le transmite românilor să stea în casă, ca să poată ieşi afară în siguranţă cât mai curând. George Pucaş a povestit despre cum a fost afectată Anglia de pandemia ...

Asia Express – Drumul Comorilor, difuzat patru zile pe săptămână la Antena 1

Asia Express – Drumul Comorilor, difuzat patru zile pe săptămână la Antena 1
Galerie Foto Începând de duminicã, 22 martie, cel mai dur reality-show, Asia Express- Drumul Comorilor, va fi difuzat la Antena 1 patru zile consecutive. Așa se face că duminică, luni, marți și miercuri, de la 20:00,...
Serviciul de email marketing furnizat de