x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Regim la restaurant

Regim la restaurant

10 Sep 2004   •   00:00

Cei carora doctorul le recomanda un regim alimentar strict si totusi merg la restaurant, aleg din meniu preparatele despre care stiu din auzite ca sunt sanatoase. Iata cateva sfaturi pentru o masa de regim.

OANA ANTONESCU

Pe prima pagina a meniului de la Restaurantul bucurestean Irisa am gasit o lista a preparatelor fara colesterol, pe care restaurantul le pune la dispozitia clientilor care sunt la regim alimentar. Printre preparate se numara mamaliguta cu ciuperci, paste cu soia, dovlecei sote, mancare de fasole verde si salatele: orientala, de morcovi sau mixta.

Elena Mircea, doctor nutritionist, spune ca "alimentele trebuie privite prin prisma tuturor principiilor pe care le au: proteine, glucide si lipide". Pentru diabet si obezitate trebuie sa se tina cont de cantitatea de glucide si de lipide pe care le au alimentele. "Mai mult decat orice, conteaza modul de preparare a alimentelor atunci cand suntem la regim", ne spune nutritionistul. Trebuie evitat tot ce este prajit. Uleiul vegetal, indeosebi cel de masline, se poate folosi fara probleme la salate. Smantana, maioneza sau alte sosuri pentru salate trebuie evitate cu desavarsire. Nici ciorba sau supa nu se dreg cu smantana.

AROMAT. Cat despre condimentele iuti, si ele sunt interzise pentru ca deschid apetitul. Acest lucru nu inseamna ca mancarea pentru regim e fada. In locul ardeiului iute, piperului, mustarului si hreanului se pot folosi din abundenta patrunjelul, mararul, leusteanul, tarhonul, dafinul, cimbrul, scortisoara si vanilia. Carnea de pasare fara pielita, vita, vanat (iepure, caprioara) si pestele slab (salau, stiuca, cod, pastrav, platica, stravid) sunt cele mai indicate, dar nici acestea nu trebuie prajite, ci preparate la gratar sau fierte. Nici dulciurile nu sunt interzise daca sunt preparate cu equal (zahar praf).

×
Subiecte în articol: gastronomie