x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Regina fructelor de mai

0
Autor: Diana Radu 14 Mai 2008 - 00:00

Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…



Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…

Cît despre noi, românii, avem căpşune în supermarket cam şase luni pe an. Cele mai bune sînt însă căpşunele de grădină, care apar pe piaţă în mai şi iunie, numărîndu-se aşadar printre cele dintîi fructe care ajung la maturitate în cursul anului. Dulci şi zemoase, căpşunele pot fi consumate crude sau transformate de o mînă dibace în delicioase prăjituri. Mai mult, căpşunele pot fi congelate timp de cîteva luni (maximum patru) şi apoi dezgheţate şi folosite.

Ceea ce cunoaştem noi ca fiind căpşune sînt de fapt soiuri de fragi cu fructul mare, proveniţi de la fragii americani. Cele mai bune căpşune sînt cele proaspete, consumate chiar în ziua în care au fost culese. Dacă le cumpăraţi din piaţă, aveţi grijă să fie întregi. Alegeţi-le pe acelea de culoare roşie-aprinsă şi cu frunzuliţe verzi. Este preferabil să le consumaţi cît mai repede. Dacă totuşi nu se poate, le puteţi păstra la rece, într-un vas acoperit. Atenţie! Căpşunele se spală doar atunci cînd sînt consumate, şi nu mai devreme. Cine vrea să le păstreze la congelator ar face bine ca înainte să le presare cu puţin zahăr pudră, ca să nu se veştejească la decongelare. Pentru a-şi recăpăta parfumul, cu cîteva minute înainte de a fi consumate, căpşunele trebuie stropite cu puţină zeamă de lămîie.

Cît despre proprietăţile curative ale căpşunelor, se ştie deja că fructele sînt bogate în vitamina C şi tocmai de aceea sînt recomandate în anemii, ca şi pentru prevenirea insomniilor.

Clătite cu căpşune

Ingrediente: două albuşuri, o lingură de ulei, o cană de lapte, o cană de făină, o cană de făină de hrişcă, o cană de apă minerală, trei căni de căpşune, praf de copt, o lingură de zahăr.

Preparare: Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă uleiul şi laptele şi se mai bat încă 15 minute. Separat se amestecă făina albă cu cea de hrişcă, cu praful de copt şi zahărul. Peste această compoziţie se toarnă albuşurile şi apa minerală şi se amestecă bine, bine. Cu ajutorul unui polonic mai mic se toarnă compoziţia în tigaie, pregătindu-se, pe rînd, toate clătitele. Cînd sînt gata, clătitele se umplu cu căpşune proaspete, mărunţite bine.

Budincă de orez cu căpşune

Ingrediente: o cană şi jumătate de orez, 1,5 l lapte, o jumătate de cană de zahăr, 500 g frişcă, 4 pacheţele zahăr vanilinat, 30 căpşune.

Preparare: Orezul se fierbe în lapte, împreună cu zahărul simplu şi cu cel vanilinat. Cînd este gata, se lasă la răcit. Ulterior se aşază pe un platou un strat de orez, unul de frişcă, unul de căpşune şi tot aşa pînă se termină ingredientele. Se acoperă cu frişcă şi se decorează cu căpşune. Se ţine la frigider pentru cel puţin o oră, înainte de servire.   

Tartă de căpşune

Ingrediente: aluatul: 200 g făină,
140 g unt, 100 g zahăr, două gălbenuşuri; crema: 500 ml lapte, 140 g zahăr, 4 gălbenuşuri, 50 g făină, un baton vanilie, 400 g căpşune.

Preparare: Pentru aluat se freacă untul bucăţele cu făina şi se adaugă zahărul şi gălbenuşurile. Se frămîntă din acestea un aluat fraged, care se ţine la frigider trei ore. Cînd se scoate, se întinde foaia şi se pune în tavă. Peste foaia de aluat se aşază o folie de aluminiu pe care se pun boabe de fasole uscată, apoi se dă la cuptor, pentru a se coace "în orb". Pentru cremă se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul. Treptat se adaugă făina, apoi se toarnă laptele fiert cu batonul de vanilie. Vasul în care se află crema se pune la baie de abur şi se amestecă pînă se îngroaşă, apoi se dă de pe foc şi se bate bine cu telul pînă se răceşte. Tarta coaptă şi răcită se umple (după ce au fost scoase boabele de fasole şi folia de aluminiu) cu cremă şi se ornează cu căpşune.

Salată de căpşune

Ingrediente: 500 g căpşune, 100 g stafide, 15 frunze de mentă, o lingură de zahăr pudră, 3 linguri de rom, o lămîie.

Preparare: Stafidele se pun într-un bol, împreună cu romul şi cinci frunze de mentă, care în prealabil au fost mărunţite. Se lasă la macerat de pe o zi pe alta. A doua zi, căpşunele, spălate bine, se taie longitudinal şi se pun în bol, peste stafide. Se adaugă zahărul, lămîia feliată şi restul frunzelor de mentă, la fel, tăiate mărunt. Se amestecă bine şi apoi se dă la frigider pentru cîteva ore.

Tort cu căpşune

Ingrediente: blatul: 6 linguri de făină, 6 ouă, 6 linguri de zahăr şi coajă rasă de portocale; umplutura: 600 g frişcă, două portocale, două mandarine, 400 g căpşune, două pliculeţe cu zahăr vanilinat; siropul: 100 g zahăr, 50 ml apă, o esenţă de rom.

Preparare: Pentru a obţine un blat pufos se freacă ouăle cu zahărul pînă devin spumă. Se adaugă coaja de portocale şi făina. Se amestecă, se toarnă în tava unsă şi tapetată cu făină şi se bagă la cuptor. Cînd este gata, se lasă la răcit. Căpşunele se pun la macerat cu 100 g zahăr, 50 ml apă şi două linguri de rom. Se lasă cel puţin o oră, apoi se scurge siropul, iar căpşunele se amestecă bine cu frişca şi zahărul vanilinat. Blatul se taie în două. Se însiropează prima foaie şi se umple cu crema de căpşune. Se aşază deasupra cea de-a doua foaie şi se însiropează. Se îmbracă tortul cu restul de frişcă şi se ornează cu portocale, mandarine şi căpşune.
Citeşte mai multe despre:   două,   zahăr,   zahărul,   sînt,   capsune,   caiet de retete,   căpşunele

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Familia Regală Britanică angajează şef pentru social media

Familia Regală Britanică angajează şef pentru social media
Familia Regală Britanică a publicat un anunţ de angajare a unui şef pentru social media care să promoveze global „reputaţia şi impactul” Reginei Elisabeta a II-a şi altor membri ai familiei regale,...

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”

Revoluţia română pe ecran, în noul număr al revistei „Film”
Numărul 4/2019 al revistei „Film” apare în zilele când se împlinesc 30 de ani de la revoluţia din decembrie 1989, care a schimbat radical evoluţia României. Nimic mai firesc decât includerea în sumarul...

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer
Actriţa Anna Karina, cunoscută mai ales pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit sâmbătă la Paris în urma unu cancer, la vârsta de 79 de ani, a anunţat duminică agentul său, într-un comunicat...

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019
Jamaicana Toni-Ann Singh a fost încoronată Miss World 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurată sâmbătă seară la Londra, relatează AFP. Tânăra jamaicană şi-a devansat colegele din Franţa şi...

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã
Mukinka a câștigat marea finală a sezonului 7 iUmor, finală în care s-au luptat pentru marele premiu în valoare de 20.000 euro numere de magie, stand-up, trap, rap, glume scurte sau mimă cu sunete. Jurații au...

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!
Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor! Numărul său a convins atât juriul cât și publicul că merită premiul de 20.000 de euro! Așa cum ne-a obișnuit, concurentul Mukinka a făcut show pe...

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani
Danny Aiello, un mare actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Do the Right Thing” al lui Spike Lee şi „The Purple Rose of Cairo” al lui Woody Allen, a murit la un centru medical din...

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1
Galerie Foto Momentele emoţionante, surprizele şi rãsturnãrile de situaţie din ultimul episod din acest sezon al serialului Sacrificiul, de la Antena 1 i-au adus pe telespectatori în numãr foarte mare în faţa micilor...

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro
Cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală, care va fi difuzată în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în...

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel  se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! a pregătit pentru seara de 14 decembrie o finală de... gheață a celui de-al 14-lea sezon al transformărilor.  Sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, se va alege cel mai bun...

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...
Serviciul de email marketing furnizat de