x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Regina fructelor de mai

0
Autor: Diana Radu 14 Mai 2008 - 00:00

Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…



Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…

Cît despre noi, românii, avem căpşune în supermarket cam şase luni pe an. Cele mai bune sînt însă căpşunele de grădină, care apar pe piaţă în mai şi iunie, numărîndu-se aşadar printre cele dintîi fructe care ajung la maturitate în cursul anului. Dulci şi zemoase, căpşunele pot fi consumate crude sau transformate de o mînă dibace în delicioase prăjituri. Mai mult, căpşunele pot fi congelate timp de cîteva luni (maximum patru) şi apoi dezgheţate şi folosite.

Ceea ce cunoaştem noi ca fiind căpşune sînt de fapt soiuri de fragi cu fructul mare, proveniţi de la fragii americani. Cele mai bune căpşune sînt cele proaspete, consumate chiar în ziua în care au fost culese. Dacă le cumpăraţi din piaţă, aveţi grijă să fie întregi. Alegeţi-le pe acelea de culoare roşie-aprinsă şi cu frunzuliţe verzi. Este preferabil să le consumaţi cît mai repede. Dacă totuşi nu se poate, le puteţi păstra la rece, într-un vas acoperit. Atenţie! Căpşunele se spală doar atunci cînd sînt consumate, şi nu mai devreme. Cine vrea să le păstreze la congelator ar face bine ca înainte să le presare cu puţin zahăr pudră, ca să nu se veştejească la decongelare. Pentru a-şi recăpăta parfumul, cu cîteva minute înainte de a fi consumate, căpşunele trebuie stropite cu puţină zeamă de lămîie.

Cît despre proprietăţile curative ale căpşunelor, se ştie deja că fructele sînt bogate în vitamina C şi tocmai de aceea sînt recomandate în anemii, ca şi pentru prevenirea insomniilor.

Clătite cu căpşune

Ingrediente: două albuşuri, o lingură de ulei, o cană de lapte, o cană de făină, o cană de făină de hrişcă, o cană de apă minerală, trei căni de căpşune, praf de copt, o lingură de zahăr.

Preparare: Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă uleiul şi laptele şi se mai bat încă 15 minute. Separat se amestecă făina albă cu cea de hrişcă, cu praful de copt şi zahărul. Peste această compoziţie se toarnă albuşurile şi apa minerală şi se amestecă bine, bine. Cu ajutorul unui polonic mai mic se toarnă compoziţia în tigaie, pregătindu-se, pe rînd, toate clătitele. Cînd sînt gata, clătitele se umplu cu căpşune proaspete, mărunţite bine.

Budincă de orez cu căpşune

Ingrediente: o cană şi jumătate de orez, 1,5 l lapte, o jumătate de cană de zahăr, 500 g frişcă, 4 pacheţele zahăr vanilinat, 30 căpşune.

Preparare: Orezul se fierbe în lapte, împreună cu zahărul simplu şi cu cel vanilinat. Cînd este gata, se lasă la răcit. Ulterior se aşază pe un platou un strat de orez, unul de frişcă, unul de căpşune şi tot aşa pînă se termină ingredientele. Se acoperă cu frişcă şi se decorează cu căpşune. Se ţine la frigider pentru cel puţin o oră, înainte de servire.   

Tartă de căpşune

Ingrediente: aluatul: 200 g făină,
140 g unt, 100 g zahăr, două gălbenuşuri; crema: 500 ml lapte, 140 g zahăr, 4 gălbenuşuri, 50 g făină, un baton vanilie, 400 g căpşune.

Preparare: Pentru aluat se freacă untul bucăţele cu făina şi se adaugă zahărul şi gălbenuşurile. Se frămîntă din acestea un aluat fraged, care se ţine la frigider trei ore. Cînd se scoate, se întinde foaia şi se pune în tavă. Peste foaia de aluat se aşază o folie de aluminiu pe care se pun boabe de fasole uscată, apoi se dă la cuptor, pentru a se coace "în orb". Pentru cremă se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul. Treptat se adaugă făina, apoi se toarnă laptele fiert cu batonul de vanilie. Vasul în care se află crema se pune la baie de abur şi se amestecă pînă se îngroaşă, apoi se dă de pe foc şi se bate bine cu telul pînă se răceşte. Tarta coaptă şi răcită se umple (după ce au fost scoase boabele de fasole şi folia de aluminiu) cu cremă şi se ornează cu căpşune.

Salată de căpşune

Ingrediente: 500 g căpşune, 100 g stafide, 15 frunze de mentă, o lingură de zahăr pudră, 3 linguri de rom, o lămîie.

Preparare: Stafidele se pun într-un bol, împreună cu romul şi cinci frunze de mentă, care în prealabil au fost mărunţite. Se lasă la macerat de pe o zi pe alta. A doua zi, căpşunele, spălate bine, se taie longitudinal şi se pun în bol, peste stafide. Se adaugă zahărul, lămîia feliată şi restul frunzelor de mentă, la fel, tăiate mărunt. Se amestecă bine şi apoi se dă la frigider pentru cîteva ore.

Tort cu căpşune

Ingrediente: blatul: 6 linguri de făină, 6 ouă, 6 linguri de zahăr şi coajă rasă de portocale; umplutura: 600 g frişcă, două portocale, două mandarine, 400 g căpşune, două pliculeţe cu zahăr vanilinat; siropul: 100 g zahăr, 50 ml apă, o esenţă de rom.

Preparare: Pentru a obţine un blat pufos se freacă ouăle cu zahărul pînă devin spumă. Se adaugă coaja de portocale şi făina. Se amestecă, se toarnă în tava unsă şi tapetată cu făină şi se bagă la cuptor. Cînd este gata, se lasă la răcit. Căpşunele se pun la macerat cu 100 g zahăr, 50 ml apă şi două linguri de rom. Se lasă cel puţin o oră, apoi se scurge siropul, iar căpşunele se amestecă bine cu frişca şi zahărul vanilinat. Blatul se taie în două. Se însiropează prima foaie şi se umple cu crema de căpşune. Se aşază deasupra cea de-a doua foaie şi se însiropează. Se îmbracă tortul cu restul de frişcă şi se ornează cu portocale, mandarine şi căpşune.
Citeşte mai multe despre:   două,   zahăr,   zahărul,   sînt,   capsune,   caiet de retete,   căpşunele

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor

Anghel Constantin este câștigătorul primei ediții iUmor
Anghel Constantin a fost favoritul publicului în prima ediție a sezonului cu numărul opt iUmor și este primul concurent care merge în finală. Constantin este tehnician la anvelope de utilaje industriale, iar în ti...

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia

Agențiile de turism nu mai oferă vacanțe în Italia
Compania de turism IRI Travel a luat horătârea să nu mai vândă timp de o lună pachete turistice în Italia și țările unde este confirmată prezența coronavirusului. Dacă situația se va...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au câștigat amuleta și imunitatea la Asia Express- Drumul Comorilor
Galerie Foto      Cea de-a doua etapă din Filipine a show-ului Asia Express - Drumul Comorilor a început duminică seară cu formula inițială de 9 echipe. Cursa a pus în joc aceeași miză importantă,...

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public

VIDEO Premiera iUmor s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor categoriilor de public
Primul episod din sezonul cu numărul opt iUmor, difuzat aseară, în intervalul 19:59-22:50, la Antena 1, a fost lider detașat de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul...

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...
Serviciul de email marketing furnizat de