x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Restituiri

Restituiri

05 Aug 2004   •   00:00

O statistica a vizitatorilor de la Cricova m-a pus pe ganduri. Intr-un top al turistilor care intra in acest oras subteran, pe primele locuri se situeaza germanii, francezii, americanii, rusii, israelienii si mult mai la coada, romanii.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Consider ca doar necunoasterea acestei comori dintr-un spatiu romanesc este singura motivatie pentru locul neonorant ocupat in clasamentul amintit.

Daca sunteti tentat sa va faceti planurile de vacanta, o varianta de luat in calcul este si vizitarea Moldovei. De dincoace si de dincolo de Prut. Drept pentru care imi permit sa sugerez iubitorilor turismului viticol cateva atractii specifice. Indreptandu-va spre nordul Moldovei, puteti opri si la Iasi. Nicolae Iorga ii apostrofa categoric pe cei care n-au vazut acest oras spunand ca "nu sunt romani aceia…". Dupa ce ati devenit cetatean cu drepturi depline este bine sa va fixati cateva itinerarii placute. Referindu-ne doar la cultura vinului putem enumera cateva repere: Bucium (Plopii fara sot), Copou (Sala pasilor pierduti), Cotnari (Cucuteni). Si, de vreme ce sunteti la Iasi, faceti o excursie si la Cricova. Veti trece usor frontiera (administrativa) la 40 km de oras, dupa care… drumul drept. Veti descoperi unul dintre cele mai spectaculoase depozite de vinuri din lume, cu galerii insumand 60 de kilometri si cu strazi de dimensiuni reale (sa va plimbati pe strada Cabernet putin, merita!).

De stiut ca aici veti putea degusta si cumpara o varietate impresionanta de vinuri. In acest oras, fosta exploatare de calcar, va veti simti bine datorita unei temperaturi constante de 12°C, temperatura apreciata si de vin. Peste 10 milioane de butelii se adapostesc in aceasta crama gigantica, intr-un climat excelent. Daca sunteti insotiti de "incepatori" incercati sa-i sfatuiti discret sa-si tempereze apetitul pentru vinurile dulci si alcoolizate, deoarece inedita excursie s-ar putea incheia mult mai rapid decat v-ati fi planificat. Mai ales tineti seama ca la iesirea din crame, temperatura ridicata - prin comparatie - de afara, va accentua starea euforica capatata in subsoluri.

Tot pentru buna dumneavoastra dispozitie ganditi-va si ca urmati pasii a nenumarati oameni de stat, actori, figuri celebre, care au strabatut incantati acelasi traseu. Si, ca totul sa fie perfect, integrati sufleteste aceasta perla turistica in patrimoniul cultural romanesc. Sensibilitatile exprimate verbal nu-si au locul in atmosfera de pace din adancul pamantului. E suficient de greu la suprafata…

×
Subiecte în articol: gastronomie