x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Restrictii si multa imaginatie

Restrictii si multa imaginatie

de Alina Ramona Anghel    |    15 Noi 2006   •   00:00
Restrictii si multa imaginatie
CAIET DE RETETE
Postul Craciunului este unul dintre posturile usoare ale anului. Abtinerea de la a manca "de dulce" reprezinta pentru unii o corvoada. In alte cazuri, se spune ca pentru unele persoane postul nu reprezinta decat o dieta, un mod de a elimina kilogramele acumulate. Dar postul este, inainte de toate, o apropiere de Dumnezeu, o comuniune care devine posibila atunci cand trupul omenesc este curatat de tot ce inseamna rau - atat alimentar, cat mai ales spiritual.

13 si 14 noiembrie au fost ultimele zile in care s-a mai consumat mancare de dulce - carne, branza, lapte si oua. De acum, singurele alimente permise sunt legumele, semintele si fructele, iar in zilele cu "dezlegare", pestele.

Desi este o perioada de restrictii alimentare, postul reprezinta si un timp in care trupul se curata de toxinele acumulate din cauza consumului de preparate ce contin multe proteine si a alimentelor bogate in amidon. Vitaminele sunt asimilate mult mai bine acum, deoarece nu intalnesc in cale nici o piedica, asa cum sunt grasimile animale.

Avem voie sa consumam peste doar 15 zile din cele 40 ale postului, dar in celelalte putem sa ne desfatam papilele gustative cu tot felul de preparate hranitoare, gustoase si care te imbie cu aspectul lor, chiar daca sunt de post. Ca sunt pregatite cu ulei (la dezlegari) sau fara, retetele nu trebuie sa fie facute doar pentru a avea cu ce umple stomacul. Nu trebuie sa uitam ca hrana in sine reprezinta o parte esentiala a vietii de zi cu zi. Fara ea nu am putea sa ne desfasuram activitatile cotidiene. Consumul limitat de alimente duce de multe ori la aparitia anemiilor, care in perioada postului sunt foarte periculoase.

Trebuie sa intampinam Ziua Sfanta cu bucurie si liniste in suflet, dar si cu un organism capabil sa faca fata eventualelor excese alimentare din ziua de Craciun si celor ce vor urma, mai ales in ziua in care anul se innoieste.

Placinta cu fasole verde

  • Ingrediente: un pachet de foitaj, 500 g fasole verde, doua cepe, 100 g masline fara samburi, 200 g ciuperci, sare, piper, ulei de masline.
  • Preparare: Cepele se taie pestisori, iar ciupercile in felii subtiri. Fasolea se taie bucati mai mici. Se toaca toate legumele cu un mixer, apoi se calesc in ulei incins. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se lasa sa se raceasca. Se presara compozitia racita peste foitajul decongelat, se ruleaza si se asaza intr-o tava stropita cu apa rece. Se cresteaza deasupra un model dorit, apoi se introduce tava in cuptor si se coace placinta. Se serveste fierbinte sau rece.
  • Mancare de varza cu ardei si soia

  • Ingrediente: doua kg varza, 500 g rosii, doi ardei grasi, 100 g cuburi de soia, sare, piper, 100 ml ulei, doua foi de dafin, 4-5 boabe de piper, o jumatate de pahar cu bors, marar sau patrunjel.
  • Preparare: Cuburile de soia se fierb in apa fierbinte in care s-au adaugat putina sare si piper. Varza se curata de foile vestede si se taie pe jumatate. Se taie in fasii subtiri, se pune intr-o oala mare, se adauga apa, ulei si se fierbe. Cand varza este pe jumatate fiarta, se pun rosiile date pe razatoare, ardeii tocati, foile de dafin, boabele de piper si sarea dupa gust. Cand varza mai are de fiert zece minute, se adauga borsul si cuburile de soia. Se serveste fierbine, cu patrunjel sau marar tocat.
  • Tocana de soia

  • Ingrediente: 150 g cuburi de soia, 700 g rosii, doi ardei grasi, doua cepe, sare, piper, 4 boabe de piper, ulei, marar sau patrunjel.
  • Preparare: Cuburile de soia se pun la fiert cu un praf sare si boabele de piper. Se scot din apa si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Cepele se toaca marunt si ardeii se taie cubulete. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga cepele, ardeii, sarea si piperul. Se lasa pana s-au inmuiat, se pun rosiile descojite si date pe razatoare. Cand sosul a inceput sa scada, se adauga cuburile de soia si se fierbe totul. Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata deasupra.
  • Cuburi de gris cu menta

  • Ingrediente: 250 g gris, 700 ml apa, 100 g zahar tos, 4 linguri cu sirop de menta, 100 g stafide, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de lamaie, coaja rasa de la o jumatate de lamaie, un varf de cutit cu sare, sirop caramel, fulgi de cocos, frunze de menta.
  • Preparare: Se pune apa la fiert intr-o oala mai mare, se adauga zaharul tos si sarea. Cand incepe sa fiarba, se pune grisul si se amesteca. Se fierbe 10-15 minute, apoi se indeparteaza oala de pe foc. Se adauga siropul de menta, zaharul vanilinat, coaja si esenta de lamaie. Se amesteca totul si se toarna intr-o tava stropita cu apa rece. Se lasa sa se raceasca, se taie in cuburi si se servesc cu sosul de caramel, fulgii de cocos si menta tocata.
  • Salata de toamna

  • Ingrediente: doi cartofi, o gulie, o ceapa, o conopida, o telina, 100 g masline fara samburi, un sfert de varza rosie, doua rosii, un ardei gras, sare, piper, ulei, suc de lamaie, marar.
  • Preparare: Conopida, telina si cartofii curatati de coaja se fierb si se taie in cuburi. Se adauga varza rosie taiata fideluta, ceapa, ardeii grasi si rosiile taiate in felii subtiri. Se presara maslinele, mararul tocat si gulia data pe razatoare. Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna sucul de lamaie si uleiul, apoi se amesteca totul.
  • Romburi dulci

  • Ingrediente: un pachet cu foi de placinta, 500 g mere, 200 g miezuri de nuca macinate, 150 ml miere, doua pliculete cu zahar vanilinat, o lingurita cu praf de scortisoara, esenta de lamaie, coaja rasa de la o lamaie, 200 ml ulei de masline, 100 g fulgi de cocos.
  • Preparare: Foile se ung doua cate doua cu ulei de masline, se suprapun si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se presara ultima foaie cu merele calite fara zahar si miezurile de nuca amestecate cu praful de scortisoara. Se taie sub forma de romburi, se introduce tava in cuptor si se coc. Se face un sirop din miere, esenta de lamaie, coaja de lamaie si zahar vanilinat. Cand sunt gata, se scot din cuptor si se toarna peste ele siropul si se presara fulgii de cocos.
  • Legume la cuptor

  • Ingrediente: 3 cartofi, doi dovlecei, doua cepe, doi morcovi, 500 g rosii, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, o capatana de usturoi.
  • Preparare: Cartofii si morcovii se taie in felii rotunde, iar cepele - rondele. Dovleceii se taie in felii subtiri sau bastonase. Se toarna ulei intr-o tava, se asaza legumele taiate, iar deasupra se pun jumatate din cateii de usturoi pisati, rosiile taiate in felii sau pasate. Se condimenteaza cu sare si piper, se mai adauga putin ulei si apa cat sa ajunga la jumatatea legumelor. Se lasa sa fiarba si cand sunt gata, se servesc cu restul de usturoi pisat si amestecat cu putina apa, sare si verdeata tocata.
  • Prajitura cu gem si nuca

  • Ingrediente: un borcan cu gem de gutui sau mere, 150 g miezuri de nuca, 270 g margarina, 120 g zahar tos, 350 g faina, 100 ml apa, un varf de cutit cu sare, o jumatate de pliculet cu praf de copt, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de lamaie, coaja rasa de la o lamaie, o lingurita cu pudra de scortisoara. Preparare: 250 g margarina se amesteca bine cu apa, zaharul tos, zaharul vanilinat si sarea. Se adauga praful de copt, esenta si coaja de lamaie. Se mixeaza totul, se toarna faina si se amesteca pana cand rezulta un aluat ce poate fi intins cu sucitorul. Se presara masa cu faina, se asaza aluatul si se intinde sub forma dreptunghiulara. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se asaza foaia de aluat, se unge cu gem si se presara miezurile de nuca tocate marunt si amestecate cu scortisoara. Se introduce tava in cuptor si se coace prajitura.
  • ×