x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețetă „Ciolan de miel australian pe pat de cremă de țelină” de la Chef Paul Siserman

Rețetă „Ciolan de miel australian pe pat de cremă de țelină” de la Chef Paul Siserman

de Georgiana Ionita    |    06 Aug 2016   •   11:25
Rețetă „Ciolan de miel australian pe pat de cremă de țelină” de la Chef Paul Siserman

Carnea de miel este unul dintre preparatele care stau la baza multor rețete din bucătăriile lumii, printre care cele mai renumite sunt cele din Turcia, Grecia, Noua Zeelandă, Australia și Africa.

Este cunoscut faptul că oaia a fost domesticită acum mai bine de 10.000 de ani. Se crede că procesul a avut loc pentru prima dată în zona actualei Turcii, omul fiind atras nu doar de carne, ci și de blană. Odată cu trecerea timpului, carnea de oaie și de miel a devenit o sursă importantă de hrană, mai ales pentru beneficiile aduse organismului. Aceasta ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare, este o sursă de Omega 3 și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Dintre bucătăriile care folosesc multe rețete pe bază de carne de miel, cu siguranță ați gustat delicatesele arăbești și turcești. Dar, nici arta culinară australiană nu se lasă mai prejos, cu atât mai mult cu cât exportul de carne de miel este una dintre ramurile importante ale Australiei.

Pentru această săptămână, vă propun să descoperiți cum se pregătește Ciolanul de miel australian pe pat de cremă de țelină.

Așadar, iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie.

1 bucată de ciolan de miel (600 – 700 gr., preferabil australian sau din Noua Zeelandă)

500 gr. țelină (rădăcină)

1, 5 litri lapte

100 gr. unt

100 ml. smântână de gătit

500 gr. roșii cherry

2 căciulii de usturoi

Cimbru

150 ml vin alb

Ulei aromatizat cu busuioc

Sare

Piper

Germeni praz

4 – 5 frunze de busuioc proaspăt (pentru ornat)

Odată ce aveți toate acestea la îndemână, iată cum se prepară.

Ciolanul de miel se pune la fiert timp de 1 oră, 1 oră și jumatăte sau, în cazul în care aveți un cuptor cu abur, 40 de minute – 100 grade abur. Apoi, timp de 1 oră și 45 de minute într-o tavă în care adăugăm vinul, roșiile, cimbrul, usturoiul zdrobit, sare și piper (la gust) și cca 500 ml apă, se reintroduce în cuptor la 180 de grade. Din când în când, pentru a nu se arde, se poate verifica atât frăgezimea cărnii, cât și crusta care se formează deasupra.

Pentru crema de țelină, într-un vas adânc se pune la fiert laptele împreună cu cca. 500 ml. apă și țelina, curățată și tăiată bucăți. După fierbere, se pune țelina într-un blander, se adaugă untul și smântâna, sarea și piperul (după gust). După blendare, pentru a obține o adevărată cremă fină, vom trece tot compusul printr-o sită foarte fină – cu ajutorul unei spatule. 

În ceea ce privește așezarea în farfurie, recomand folosirea unei farfurii adânci (tip supă, salată sau paste). În aceasta se pune crema de țelină, apoi ciolanul – fixându-l central. Cu ajutorul unei linguri, se adaugă sosul (format în tavă, după prăjirea ciolanului de miel), încercând ca acesta să nu ajungă să acopere toată crema de țelină, ci doar marginile. Se picură uleiul aromatizat de jur împrejurul cărnii, iar germenii și frunzele de busuioc se folosesc pentru a acoperi fiecare picătură de ulei.

 

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman

(InkChef) 

×
Subiecte în articol: ciolan de miel Chef Paul Siserman