x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de post

Reteta de post

de Monica Andronescu    |    14 Dec 2004   •   00:00

OCHIUL SOCREI
De bine de rau, nora-mea si-a revenit, i-a trecut gripa si acum e numai buna de treaba. Si slava Domnului, treaba e destula, pentru ca se apropie Craciunul. De curatenie am scapat-o eu cat timp a fost bolnava, dar dac-ar fi numai asta, ar fi bine.  

In curand trebuie impodobit pomul, cumparaturile trebuie facute din vreme, meniul pentru masa de Craciun trebuie stabilit si cate altele n-or mai fi pe langa casa fiecarei gospodine. Dar ce zic eu? Nora-mea si gospodina! Trebuie s-o tin eu tot timpul din scurt, s-o trimit la cumparaturi, sa-i fac lista... Parca pe mine m-ajuta cineva. Dar una peste alta, pot spune ca de data asta am avut si eu ceva de invatat de la nora mea. Cum sa impodobesc bradul.  

Am fost amandoua sa cumparam globuri si beteala si ne-am inteles de minune. Am lasat-o sa cumpere ce i-a placut, sa nu zica pe urma ca am ceva cu gusturile ei, iar ea m-a pus pe mine sa aleg lumanarelele. A fost o dupa-amiaza nemaipomenita. Dar ca orice minune a durat putin, pentru ca atunci cand am ajuns acasa au inceput discutiile. Sa va spun cum a fost.  

Se inserase deja afara si fiu-meu trebuia sa se intoarca de la serviciu. Ma gandeam ca bietul baiat o sa fie mort de foame, asa ca i-am propus sa lasam bagajele asa cum sunt si sa pregatim ceva de mancare. De post, bineinteles, ca doar e ultima saptamana dinaintea Craciunului. Am banuit eu ca n-are ceva gatit, dar chiar sa nu gasesc nimic in toata casa nu m-as fi asteptat. Iar cand a venit cu propunerea de cartofi prajiti m-am infuriat de-a binelea. Altceva zau ca nu mai stie. Iar daca alta varianta n-am avut, m-am apucat s-o invat sa gateasca niste cartofi taranesti. Si va rog sa ma credeti ca n-am mai vazut asa fiinta. Sa nu vrea ea sa invete nimic nou. Sa strambe din nas de cate ori ii arat ceva. Dar stiu eu de unde i se trage. E prea mandra. Am luat-o asadar cu duhul blandetii, i-am spus ca tot e postul Craciunului si sa mai lase mandria la o parte ca e pacat mare si sa deschida ochii la ce-o invat, ca doar nu e de rau. Dar n-am ce zice. I-au iesit niste cartofi, o minune. Asta pentru ca sunt eu o profesoara extraordinara, nu pentru c-ar fi ea o eleva prea buna. Trebuie sa recunosc insa ca eu n-am pus mana deloc. Ea a facut totul. Dar daca nu i-as fi spus eu sa puna bulionul de-abia la sfarsit, ca sa nu se intareasca, sa adauge si-o lingurita de miere ca sa dea gust si la sfarsit si niste boia de ardei, nu cred ca i-ar fi iesit nimic. Cum s-ar spune, eu am fost creierul, iar ea executantul. Cand o ajunge si ea soacra, de-abia atunci o sa aiba timp sa-si foloseasca intelectul. Nu credeti?  

POVETE
BULIONUL. Daca veti adauga o lingurita de miere sau de zahar in bulion, acesta va capata un gust mai bun si mancarea pe care o pregatiti asemenea.  

LEGUMELE. Legumele congelate se decongeleaza cel mai bine la temperatura camerei, iar apoi se introduc la fiert intr-un vas cu apa clocotita. Apa trebuie sa fie putin sarata si pentru pastrarea aromei e bine sa adaugati o lingura de ulei sau o bucatica de unt.  

PIUREUL. Pentru a obtine un piure de cartofi extrem de gustos, este bine sa sfaramati cartofii atat timp cat sunt fierbinti sau macar calzi, pentru ca altfel vor deveni cleiosi. In timp ce amestecati adaugati putin lapte, neaparat cald, si putin unt.  

MAMALIGA. Atunci cand pregatiti mamaliguta lasati sa fiarba bine apa, adaugati sare si apoi malaiul in ploaie, amestecand continuu ca sa nu se formeze cocoloase. Focul trebuie sa fie foarte mic. 

DULCEATA. Puteti evita zaharisirea dulcetii daca asezati deasupra ei, in interiorul borcanului, o felie de lamaie. In acest fel dulceata va capata si o noua aroma..

.

.
 

×