x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet: O soprană, doi bucătari şi o piersică cu îngheţată

Reţeta de suflet: O soprană, doi bucătari şi o piersică cu îngheţată

de Simona Lazar    |    23 Aug 2011   •   21:00

Pe cand canta (magistral!) in 'Faust' sau 'Pagliacci' pe scena Covent Garden din Londra (si-n vreme ce avea o dulce 'afacere de inima' cu Philippe, Duce d'Orleans), Nellie Melba, soprana australiana care a cucerit lumea, nu se gandea nici o clipa ca va da numele unui desert si, mai ales, ca va provoca serioase dispute intre ilustrii istorici ai... gastronomiei. Conform Larousse Gastronomique (uriasa enciclopedie a bucatarelilor din toate timpurile), in 1892, pe cand soprana era invitata la un dineu organizat la Savory Hotel din Londra, celebrul bucatar francez

Auguste Escoffier a creat un desert anume pentru ea, combinand doua indragite fructe ale verii – piersicile si zmeura – cu inghetata de vanilie. Si pentru ca trebuia sa poarte un nume – nu-i asa? – i-a spus 'Peach (piersica) Melba'. In acelasi an, cu prilejul cinei de dupa premiera operei 'Lohengrin' la Covent Garden, Escoffier asaza acest desert pe o aripa de lebeda, sculptata in gheata, turnand deasupra zahar topit. Opt ani mai tarziu, la Carlton Hotel, Escoffier creeaza o alta varianta, cu topping din jeleu de zmeura. Dupa care lasa frau liber imaginatiei si gateste pentru ea variatii la tema, folosind pere, caise si jeleuri de fragi.

Se pare ca australianca era o muza extraordinara si, daca ar fi fost compozitor, Escoffier i-ar fi daruit, in loc de dulciuri, arii de opera. Cu toata aceasta demonstratie de creativitate culinara, un bucatar din Lumea Noua, tocmai din San Francisco, isi aroga si el paternitatea asupra celebrului desert 'Peach Melba'. Este vorba despre Victor Hirtzel, chef la St. Francis Hotel, care in 1910 pu­blica o culegere intitulata 'Cartea de retete si meniuri de la Hotelul St. Francis'. El noteaza acest amanunt in cartea lui, fiind preluat mai tarziu in volumul 'Cine somptuoase la lumina gazului lampant, in San Francisco. Retete pierdute, secrete culinare, oameni stralucitori, saloane si restaurante fabuloase din Era de Aur', semnat de Frances de Talavera Berger si John Parke Custis. Posteritatea lui Hirtzel e mai putin eclatanta decat cea a lui Escoffier. Dar chiar si asa, cu o paternitate nevalidata, America sarbatoreste, pe 13 ianuarie, Ziua Nationala 'Peach Melba'.

×
Subiecte în articol: culinar