x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta din seif

Reteta din seif

03 Sep 2004   •   00:00

La americani, aripioarele au mai mare cautare decat pulpele sau pieptul de pui. De cativa ani au prins si la romani. Cu sos sau condimente ori pur si simplu prajite, ele au devenit o delicatesa.

OANA ANTONESCU

Aripioarele de pui picante au devenit atat de obisnuite in preferintele culinare ale romanilor, incat nimeni nu si-ar putea imagina ca o reteta de acest fel poate fi pastrata in conditii de maxima securitate.

In urma cu cativa ani, aripioarele de pui se vindeau la punga, amestecate cu alte tacamuri. Astazi, ele se vand separat si sunt foarte cautate in magazinele alimentare. La fel si in restaurante. KFC a adus in Romania, in 1997 o reteta originala, care "a fost foarte bine primita de romani, ba chiar mai bine decat de alte natii. Este cel mai bine vandut produs al nostru in Romania", ne spune Mihaela Capraru, Marketing Assistant.

Aripioarele de pui cu gust picant, invelite intr-o crusta crocanta, sunt preparate dupa o reteta inca secreta a Colonelului Sanders, din Kentucky. Vreme de noua ani, colonelul a incercat sa o perfectioneze. Reteta consta intr-un amestec de 11 ierburi si mirodenii: "Am amestecat ierburile si mirodeniile pe o podea din spatele verandei din Corbin", isi amintea Colonelul Sanders.

SECURITATE. In prezent, ea se afla intr-un seif din trezoreria din Louisville, Kentucky. Numai cateva persoane cunosc aceasta reteta si au semnat contracte de confidentialitate foarte restrictive. O companie amesteca o formula care reprezinta numai o parte din reteta originala. O alta companie amesteca restul. Un program computerizat standardizeaza amestecul, dar nici una dintre companii nu stie reteta completa. "Ma inspaimanta numai cand ma gandesc la toate procedurile si masurile de siguranta pe care companiile le adopta pentru a proteja reteta mea", spunea Colonelul Sanders.

Toata lumea a incercat sa le prepare acasa, ca pe un pane simplu sau cu mirodenii. Unele restaurante le prepara cu un sos condimentat. Altele le prepara pane, cu maioneza si usturoi alaturi. O alta varianta ar fi cea cu susan.

ISTORIC

Colonelul Sanders, nascut in 1890, era la varsta de 7 ani un maestru in pregatirea unor mancaruri traditionale. Dupa ce a incercat diferite meserii, la 40 de ani a inceput sa gateasca pentru calatorii care se opreau la benzinaria sa din Corbin. La acea vreme nu avea restaurant, dar ii servea pe calatori la masa din locuinta sa. Guvernatorul din Kentucky i-a acordat titlul onorific de "Colonel al Statului Kentucky" in semn de recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea bucatariei regionale.

×
Subiecte în articol: gastronomie reteta