x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de marți. Brozbuțe cu groșcior, ca la Hărnicești

Rețeta zilei de marți. Brozbuțe cu groșcior, ca la Hărnicești

05 Iul 2016   •   03:28
Rețeta zilei de marți. Brozbuțe cu groșcior, ca la Hărnicești

O dimineață savuoasă și masa plină cu brozbuțe! Așa, ca-n sat la Hărnicești. Nu, nu mă țin de basne (glume, minciuni - n.n.) în zori de zi. Și satul și brozbuțele există. Iar ca s-ajungeți pe la prânz la masă, demult se cuvenea să fi plecat!... pentru că Hărniceștii sunt un sat din Maramureșul Istoric. Ei, și în acest loc de poveste vă-ndemn să căutăm... rețeta zilei. Una din multele retete romanesti.

În casa veche de vreo două veacuri a familiei lui Ioan Iurca asta se gătește dintotdeauna. Brozbuțe cu groșcior mâncară toți strămoșii lui. Și vor mânca, se pare, și urmașii… Cât despre satul Hărnicești, să vă zic doar vreo două vorbe, până nu ne luăm cu treaba în bucătărie: e una dintre așezările comunei Desești, de veghe-acolo, la hotarul țării, încă de pe la anul 1360. Oamenii locului îs gospodari. Adică... harnici. Cum li-i și numele, de altfel. Și foarte inventivi, de bună seamă, căci, iată, la Muzeul etnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca) ai să afli un complex de tehnică rurală din Hărnicești, trei instalații care funcționează alternativ cu aceeași sursă de apă, respectiv moara pentru măcinat cereale, piua pentru îngroșarea țesăturilor din lână și o vâltoare utilizată pentru a bate lâna, ca și și pentru spălarea hainelor din lână și a covoarelor. 

Dacă instalațiile s-au mutat la muzeu, asta nu-nseamnă că celor cinci sute de oameni din sat nu li se face foame, peste zi. Și-atunci se pun socăcițele a face... brozbuțe cu groșcior.

Cum le pregătim? 

..................................

Citește AICI toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

×